MAPAMONDUL fierbe: Se trage în toate direcțiile

Un nou raid aerian, presupus american. a avut ca ţintă sâmbătă dimineaţă un comandant al miliţiilor Hashd al-Shaabi, la nord de Bagdad, potrivit televiziunii de stat, la o zi după bombardamentul în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, iniţiatorul acestei coaliţii de paramilitari irakieni pro-Iran, relatează AFP.
Nu a fost dezvăluită identitatea comandantului vizat. Acest atac a făcut „morţi şi răniţi”, a precizat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei irakiene, fără a prezenta un bilanţ exact. Conform unei surss a armatei irakiene, citată de Reuters, cel puţin şase persoane au fost ucise şi alte trei sunt rănite grav în urma unui atac aerian care a vizat miliţiile şiite ale Forțelor Populare de Mobilizare din Irak, sprijinite de Iran, în apropierea taberei Taji de la nord de Bagdad. Două dintre cele trei vehicule care alcătuiau un convoi al milițiilor au fost găsite arse, a afirmat sursa, precum și șase cadavre incendiate. Reprezentanţii armatei americane din zonă au negat că ar fi lansat acest atac.

UPDATE. China a cerut sâmbătă SUA „să nu facă abuz de forţă” a doua zi după raidul din Irak în care a fost ucis generalul Qassem Soleimani, relatează AFP şi Reuters.

„Periculoasa operaţiune militară americană încarcă normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi va agrava tensiunile şi turbulenţele regionale”, i-a spus omologului său iranian, Mohammad Javad Zarif, ministrul chinez de externe Wang Yi, în cadrul unei discuţii telefonice, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul ministerului său.

China este una dintre ţările semnatare ale acordului nuclear cu Iranul din 2015, din care SUA s-au retras unilateral în 2018, şi unul dintre principalii importatori de ţiţei iranian.
China „se opune utilizării forţei în relaţiile internaţionale. Mijloacele militare, la fel ca şi presiunea extremă, sunt sortite eşecului”, a mai spus Wang Yi, citat în comunicat.

Cu o zi în urmă Beijingul şi-a exprimat preocuparea şi a făcut apel la „calm” după raidul american care ameninţă să amplifice tensiunile din Orientul Mijlociu.

China, Iran şi Rusia au organizat săptămâna trecută exerciţii navale comune în Oceanul Indian şi în Golful Oman, iar ministrul iranian de externe a efectuat o vizită la Beijing la începutul săptămânii.

UPDATE. Rusia: Acţiunile SUA constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional fundamental

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut sâmbătă o discuţie telefonică cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, a doua zi după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid american de la Bagdad, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat al diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov i-a prezentat condoleanţe lui Mohammad Javad Zarif în cursul acestei conversaţii care a avut loc la iniţiativa Teheranului.

„Miniştrii au subliniat că acţiunile SUA constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional fundamental” şi „conduc la un nou ciclu de escaladare a tensiunilor în regiune”, precizează acest comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus vineri că moartea lui Soleimani riscă „să agraveze situaţia” în Orientul Mijlociu

UPDATE. NATO şi-a suspendat operaţiunile de antrenament din Irak, a declarat sâmbătă pentru AFP purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Dylan White, după moartea generalului iranian ucis de americani.

Misiunea NATO în Irak, care numără câteva sute de soldaţi, antrenează din octombrie 2018 forţele acestei ţări, la solicitarea guvernului irakian, pentru a împiedica revenirea grupării jihadiste Stat Islamic. „Misiunea NATO continuă, dar activităţile de antrenament sunt în prezent suspendate”, a declarat White.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei a confirmat de asemenea că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat prin telefon cu secretarul american al Apărării, Mark Esper, după recentele evenimente.
Coaliţia antijihadistă condusă de SUA şi-a redus operaţiunile şi a consolidat securitatea la bazele sale din Irak, a afirmat tot sâmbătă la Bagdad un responsabil american, citat de AFP.
Parlamentul irakian urmează să aibă duminică o sesiune extraordinară în cursul căreia ar putea denunţa acordurile privind prezenţa celor 5.200 de soldaţi americani pe teritoriul Irakului, într-un moment în care Washingtonul a trimis ca întări sute de militari şi intenţionează să mai desfăşoare până la 3.500 de soldaţi suplimentari în regiune.

Aliat contra aliat: Înțepături între SUA și europeni

Secretarul american de stat Mike Pompeo a transmis vineri că Franţa ”greşeşte” dacă crede că lumea a devenit ”mai periculoasă” după ce SUA l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un raid în Irak.

Mike Pompeo a făcut aceste aprecieri după ce a fost solicitat de postul CNN să comenteze o declaraţie a secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, care a spus la postul RTL că ne regăsim astăzi ”într-o lume mai periculoasă” din cauza riscurilor de ”escaladare militară” în Orientul Mijlociu.

”Francezii pur şi simplu greşesc la acest punct”, a răspuns secretarul american de stat. ”Lumea este mult mai sigură astăzi. Şi pot să vă asigur că americanii din regiune sunt mai în siguranţă astăzi după moartea lui Qassem Soleimani”, consideră Pompeo.

Ulterior, oficialul american a scris pe Twitter că a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian. ”Lupta împotriva activităţilor nefaste ale regimului iranian este o prioritate comună cu partenerii noştri europeni. Hotărârea noastră de a ne proteja popoarele şi interesele este de neclintit”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

La rândul său, ministrul Jean-Yves Le Drian a cerut Iranului să evite orice reacţie după uciderea generalului Soleimani, pentru a nu se ajunge la ”o gravă criză a proliferării nucleare”. ”Franţa îndeamnă pe fiecare la reţinere şi Iranul să evite orice măsură susceptibilă să agraveze instabilitatea regională”, a indicat MAE francez într-un comunicat.

Mike Pompeo a susţinut că generalul Soleimani pregătea în regiune o „acţiune de anvergură” care ameninţa „viaţa a sute sau mii de americani” și că, prin ceea ce a făcut America, au fost salvate vieţi din Europa, înțepându-i pe aliații europeni.

„Sincer, europenii nu au fost atât de ajutor cum mi-aș fi dorit să fie. Britanicii, francezii, germanii trebuie să înțeleagă ceea ce am făcut, că ce am făcut noi, americanii, am salvat vieți și în Europa ”, a spus Pompeo, citat de CNN.

Tot vineri, Palatul Elysée a anunțat că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se consultă cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Irak şi îndeamnă Statele Unite şi Iranul să dea dovadă de reţinere.

Emmanuel Macron va menţine „contactele strânse” cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Irak, „pentru evitarea unei noi escaladări periculoase a tensiunilor”, a transmis Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Figaro.

Preşedintele Franţei „îndeamnă toate părţile să dea dovadă de reţinere” după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, precizează Palatul Elysée.

În cursul conversaţiei cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron „a reiterat ataşamentul Franţei faţă de suveranitatea şi securitatea Irakului şi faţă de stabilitatea regională”. Preşedintele Franţei „a cerut din nou Iranului să revină rapid la respectarea deplină a obligaţiilor nucleare şi să se abţină de la orice provocare”, subliniază Palatul Elysée.

Iranul a promis vineri că va răzbuna ”la locul şi momentul potrivit” uciderea comandantului Forţei Al-Quds, generalul Qassem Soleimani, al cărui convoi a fost ţinta unei drone americane pe aeroportul din capitala irakiană, Bagdad.

Washingtonul le-a cerut cetăţenilor americani aflaţi în Irak să părăsească imediat această ţară. Un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolului a confirmat că angajaţi americani care lucrează pentru companiile petroliere pleacă din Irak, el asigurând însă că producţia de petrol nu este afectată.

Trupe suplimentare

Statele Unite trimit aproape 3.000 de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu din a 82-a Divizie aeriană, ca măsură de precauție pe fondul amenințărilor tot mai mari la adresa forțelor americane din regiune, a anunţat vineri Pentagonul, potrivit Reuters.

Un înalt oficial al SUA, vorbind în condiții de anonimat, a declarat că sunt de asemenea cântărite detaşări suplimentare de trupe din SUA, inclusiv trimiterea de elemente ale Brigăzii Aeriene 173 din Europa pentru activități precum protecția ambasadei sale din Liban.

Atacul de peste noapte, autorizat de președintele Donald Trump, a reprezentat o escaladare dramatică într-un „război din umbră” în Orientul Mijlociu între Iran și Statele Unite și aliații săi, în principal Israel și Arabia Saudită.

Pentagonul a anunţat că brigada Forței de Răspuns Imediat (IRF) a celei de-a 82-a divizii aeriene a fost detaşată în regiune.

„Brigada va derula în Kuweit o acțiune adecvată și de precauție, ca răspuns la creșterea nivelului amenințărilor împotriva personalului și a instalațiilor americane și va ajuta la reconstituirea personalului de rezervă”, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.

Trupele se vor alătura celor aproximativ 750 de forțe care au fost trimise în Kuweit la începutul acestei săptămâni. De obicei, o brigadă este formată din aproximativ 3.500 de persoane.

Pe de altă parte, Statele Unite și aliații săi au suspendat pregătirea forțelor irakiene din cauza amenințării crescute cu care se confruntă, după ce în urma atacului aerian american din Bagdad a fost ucis vineri un general iranian de rang înalt, a anunţat armata germană într-o scrisoare, potrivit Reuters.

În scrisoarea către parlamentarii germani, un ofițer superior german a prezentat că generalul american Pat White a decis să crească în continuare nivelul de protecție pentru forțele detaşate în Irak în cadrul Operațiunea de Rezolvare Inerentă (OIR), pe care o comandă.

„Astfel, pregătirea pentru securitatea irakiană și forțele armate din Irak este suspendată temporar”, le-a scris generalul german Erich Pfeffer membrilor comisiilor de apărare și relații externe din Bundestag în scrisoarea din 3 ianuarie.

„Directiva este obligatorie pentru toate țările partenere implicate în OIR din taberele de instruire din Irak”, a adăugat el.

Germania are în jur de 120 de militari detaşaţi în Irak în cadrul Operațiunii de Rezolvare Inerentă a SUA.

Donald Trump a declarat vineri că America nu doreşte ”o schimbare de regim în Iran”, dar Statele Unite ”sunt pregătite să ia toate măsurile necesare”, dacă Iranul pune în pericol vieţile americanilor.

”Am acţionat noaptea trecută pentru a opri un război. Nu am acţionat pentru a începe un război”, a afirmat Trump în prima sa declaraţia la televiziune după moartea lui Soleimani, anunţată joi seara.

Soleimani “a făcut o pasiune bolnavă din moartea unor oameni nevinovaţi. L-am prins în acţiune şi l-am lichidat”, a spus Trump, aflat la Mar-a-Lago, proprietatea sa din Palm Beach.

Trump nu a răspuns întrebărilor reporterilor.

Reacția UE

Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a îndemnat vineri Statele Unite şi Iranul să dea dovadă de reţinere, pentru a evita escaladarea conflictului.

„Toate părţile implicate şi partenerii acestora trebuie să dea dovadă de reţinere”, a declarat Josep Borrell, citat de cotidianul Le Figaro.

„Este necesară responsabilitate în acest moment crucial, deoarece o altă criză riscă să pericliteze anii de eforturi pentru stabilizarea Irakului”, a atras atenţia Joseph Borrell.

Afganistanul se teme

Autoritățile din Afganistan şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă intensificare a violenţelor în regiune după atacul SUA în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad, potrivit unui comunicat al guvernului de la Kabul.

Afganistanul, ţară afectată de război, a făcut apel atât la Iranul vecin, cât şi la SUA, partenerul său strategic, să împiedice orice escaladare a violenţelor.

„Astăzi, în cadrul unor discuţii cu secretarul american de stat (Mike Pompeo – n.r.), am subliniat din nou că teritoriul afgan nu trebuie folosit împotriva unei ţări terţe sau în conflicte regionale”, a scris vineri seară pe Twitter preşedintele afgan Ashraf Ghani, după o convorbire la telefon cu şeful diplomaţiei americane.

Şeful executivului afgan Abdullah Abdullah şi-a exprimat speranţa că „evenimentele recente nu vor avea un efect negativ asupra cooperării între prietenii şi aliaţii noştri din Afganistan”.

Fostul preşedinte afgan Hamid Karzai a făcut de asemenea apel la calm între cele două ţări, într-o postare pe Twitter.

Washingtonul este aliatul strategic al Afganistanului, SUA având o prezenţă militară în această ţară de aproape două decenii. Pe de altă parte, Iranul a găzduit mulţi ani milioane de refugiaţi afgani şi se consideră că are o relaţie strânsă cu mişcarea talibană insurgentă din Afganistan.

Proteste în Iran după uciderea generalului

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

34 de Comentarii

  1. Speram ca Iran si Irak sa nu se razbune pe civilii Europeni, care, niciodata nu sunt intrebati de USA, despre atacuri si lovituri applicate de amricani acestor Tari ! Vorba cu „neamestecul in treburile interne” a raposatului ex-presedinte Ceausescu, incepe sa devina actuala si pretioasa pt viata romanilor.

  2. Malai Mare ar baga si el capul in poza ca toti liderii mari (crede el) ai Europei, dar habar nu are ce sa spuna pana nu-i sopteste tanti Angelica. Daca ar fi existat un plan bine conturat pe politica externa a Romaniei ar fi putut ingaima acum cateva vorbe. Dar cinci ani a dormit impreuna cu sfetnicii sai. Este varza in capul lor.

  3. Asa mult a crescut securitatea in zona ca amabasada americana din irak a cerut tuturor cetatenilor americani civili sa paraseasca irakul.

  4. Am inteles ca Irak-ul va fi camp de lupta intre creierele mucegaite de ura, lacomie si sange!
    Se poate pune o intrebare nevinovata dar reala:
    – Care va fi campul de lupta intre rusia si marile puteri(ambele entitati avand acelasi scop= lacomia, coordonarea si controlul resurselor)? Se apropie timpurile!

  5. Toată lumea spune > Trump a fost atras într-o cursă fără scăpare -din care chiar nu va mai scăpa ( apropo-u am fost un trumpist moderat dar acum ,,ADIO,, – din clinciul cu IRAN vei pierde ! pe ,,armată o doare undeva , când va da de greu va chema pe proștii de ALIAȚI(recte -RUMÂNI) să strângă cioburile și să astupe cadavrele ))) iar ,,temuții vor zbura cu ,,PORTAVIOANELE ) spre Libia ..Prea miroase a ȚIȚEI pe ACOLO Numai că acolo de vreo 70 de ani și-au îngropat mulți viteji -bieții oșteni – : ROMELL, Churchil cu reginalda ENGLISH ARMY, De GAULLE, cu LEGIUNEA STRĂINĂ, ,de Italia ce să mai zic , iar Revoluția arabă care l-a ucis pe gaddafii băgând foamea ,dezordinea, crima, hoția resurselo, într-o țară model de dezvoltare —vă mai amintiți când făceam în Libia minuni construcționale, medicale, agro-horticole, autostrăzi –și ce s-a ales din implementarea DESMOCRAȚIEI de după 2010 1 IRAN, IRAN –HAI VIETCONG,HAI VIETNAM !

  6. Americanii sunt niște criminali. Au ridicat gangsterismul la nivel de politică internațională.

  7. Ce cauta amerlocii in irak? Dar in afganistan, dar in siria, dar in pakistan, dar in coreea, dar in ucraina, dar in serbia?…. si in multe alte locuri….CE CAUTA ???
    ce cauta daca nu jaf si hotie provocare si violenta moarte si sange…ce cauta ??? De ce nu lasa popoarele in pace ? De ce le provoaca? De ce impun „democracy” cu forta peste tot in lume ?
    Iata intrebari la care spalatii pe creier cu „valori” occidentale nu vor gasi niciodata raspuns !

  8. @ parere…
    _Profetiile apocaliptice converg – Am inceput vremea lui Mahdi.. Va veni si Antihrist inseland intreaga lume si pe evrei, apoi in plin dezastru atomic vine Iisus Hristos.
    – Siria este mai importanta decat Iran sau Irak , pentru ca aici deja s-au adunat majoritatea fortelor armate.
    – Islamul se va uni avand sustinere din spate din partea rusilor si vor ataca Israelul.
    – Turcia cu Erdogan e cuprinsa de nostalgia imperiului Otoman si se baga in Libia si peste apele teritoriale din Mediterana – Egiptul ,Grecia , Cipru protesteaza…
    – Israelul are resurse de Gaz si Petrol pe care vrea sa le vanda Europei prin Grecia/Italia – Rusii stau cu ochii ca pe butelie.
    – China , Rusia ,Turcia, Malaezia, Iran si Qatar cauta solutii alternative la sistemul financiar Occidental si vor sa folosesca Aurul in locul Dolarului!- De aici poate porni PRABUSIREA DOLARULUI si criza economica..

    https://www.youtube.com/watch?v=XBpZHugkHq8

    https://www.youtube.com/user/niceguy092651/videos

  9. Cum MINT fara rusine ammericanii: ”Lumea este mult mai sigură astăzi. Şi pot să vă asigur că americanii din regiune sunt mai în siguranţă astăzi DUPA moartea lui Qassem Soleimani”, consideră Pompeo.
    Atat de „sigura” e lumea dupa asasinarea lui Soleimani, ca la câteva ore după asasinarea lui Soleimani, Washingtonul le-a cerut cetăţenilor americani aflaţi în Irak să părăsească IMEDIAT această ţară, atat de „in siguranta” erau americanii in regiune!
    In plus, asa de „sigura” a devenit zona ca Washingtonul anunta ca SUA vor trimite 3.000-3.500 de militari super instruiti, suplimentari în Orientul Mijlociu, pentru consolidarea capabilităţilor în regiune în contextul crizei declanşate de asasinarea de către armata americană a unui comandant militar iranian, anunţă un oficial de la Pentagon citat de cotidianul Le Figaro, citat de MEDIAFAX.
    Omenirea a ajuns rau de tot cu nebuni iresponsabili in fruntea unor armate puternice… vor plati cu viata multi oameni nevinovati…

  10. Culmea ipocriziei americane: Ieri, 03.01.2020: „Donald Trump l-a avertizat pe Recep Erdogan să nu intervină militar în Libia.
    Intr-o convorbire telefonică, preşedintele SUA, Donald Trump l-a avertizat pe omologul turc Recept Erdogan să nu invervină militar în Libia.
    Avertismentul a venit după ce Parlamentul de la Ankara a autorizat intervenţia militară a Turciei în Libia.”
    Editat

  11. @tibi
    Probabil cauta ceea ce au pierdut amerlocii cand le-au impus „democracy” cu „primavara” araba…

  12. Este incredibil cum guvernul unei asa-zise superputeri mondiale nu numai ca practica o „politica externa” bazata pe asasinat, ci o si recunoaste oficial, iar celelalte tari „puternice” ale lumii, „democrate” si „iubitoare” de drepturile omului nu sufla o vorbulita. La fel de incredibil este si tupeul unor politicieni americani, si nu numai, de a se adresa guvernului unui stat agresat prin asasinarea unuia dintre liderii sai, cerandu-i „moderatie”, „reactie proportionala” (!?) sau „abtinere de la orice reactii”. Cred ca cineva vrea sa masoare rezistenta si rabdarea la agresiune si, pentru asta, si-a asumat riscul jocului cu focul. Daca-i asa, atunci, mai devreme sau mai tarziu, fiecare v-a culege ce a semanat.

  13. Lasa ca nici idi… basescu si consilierii lui 2 x Iulica (fota si chifu) nu-s mai breji.

  14. Nu SUA spkoed,chiar nu ma intereseaza literatia,trump in nabadaile lui isi face senilitatea desi forevarul yung de langa el face ce poate,nu explic,se vede!Vreau sa uite cati soldati si-au pus viata in slujba plolitichiile lor,pentru familii e nimic,drapel,si atat,ei cu suferinta si intrebari fara raspuns pana vor inchide ochii,sa nu mai fie un numar ptr.el,ei,vreau sa vad ce vor muschii lor fara body guarzii vietii lor!Atat!Apropo’urasc,daca e ceva,sapca,nimeni,ever,nu-mi da saoca decat daca nu am castigat-o,aluia ce i-ai dat-o e un infractor,mereu cu joase frecvente!Nu uit DORIAN,FLORIDA,nu sunt GOD,am negociat si tu ai fost escrocul!ALO,SATELLUTIII!

  15. Ei, pai daca zice Macron care este subordonatul lui Putin, eu zic sa-l ascultam dar sa nu-l urmam!

  16. Generalul acela avea rolul de a ucide oameni in afara tarii sale (in afara Iranului). Deci care este problema ca a fost el ucis de inamici? Asta este legea razboiului, era de asteptat sa moara in lupta, astea sunt riscurile meseriei lui. Nu se pune problema ca ar fi un erou, pentru ca nu actiona pentru aparare ci pentru atac asupra altor tari. A fost ucis in Irak, stat inamic Iranului.

    • Soleimani avea statut diplomatic în Irak, era trimis oficial acolo, astfel încât era persoană protejată, beneficiind de imunitate diplomatică.

    • @IntelMar : Hai nu zau ! Si de cand persoanele cu imunitate diplomatica au voie sa puna la cale fel de fel de porcarii care sa ucida oameni ? Pentru ca asta facea ,, diplomatul ” asta in Irak ! Uneori nu ai dureri groaznice la nervii capului ?

    • #Nemuriciu – Eu stiam ca nemuric poti fi doar in plan fizic. Nu te tin picioarele, nu te ajuta mainile, coatele, genunchii, ma rog, alte parti anatomice. Da’ vad ca la tine se manifesta in planul celalalt. Asta-i! Mereu inveti cate ceva de la viata. Si, apropos, daca merg pe logica ta ca „Generalul acela avea rolul de a ucide oameni in afara tarii sale (in afara Iranului)….”, insemna ca si imaginea in oglinda ar trebui sa fie valabila, adica „Presedintele acela are rolul de a ucide oameni in afara tarii sale (in afara SUA) …”. Him! Ce zici? In plus, nici un oficial iarakian n-a declarat vreodata ca Iranul ar fi inamic Irakului. Pe-asta de unde ai mai scos-o!?

  17. Eu nu inteleg doua lucruri din toata tarasenia cu generalul Soleimani: 1. Era cumva aducator de pace in regiune acest general sef de comandouri secrete care se acupa cu uciderea unor persoane de pe teritoriile altor tari, de se spune ca moartea lui pune in pericol pacea din regiune? Care pace in regiune? 2. De ce se vorbeste despre asasinat, cand el a fost ucis in timpul unor actiuni militare desfasurate pe teritoriul Irakului? Ca doar nu era la pensie si au venit unii si l-au omorat fara motiv? Era militar in misiune si a murit in misiune, nu a fost asasinat in somn.

    • #Forum – Ori esti, ori te faci. Da’ eu cred ca, desi te faci, chiar esti.

  18. Sa nu uitam ca americani sunt un amestec de indigeni indieni plus hoti, criminali, psihopati refugiati din Anglia, asa ca acest Trump cu cine sa semene?! Vom vedea cetateni americani care vor deveni fumigene curand in tarile arabe.pacat!

    • #twitter – Oi fi tu ce zici ca esti, da’ mai pune dracului mana pe carte si mai citeste, ca te faci de ras. Indigenii americani erau piei rosii, nu indieni. Indieni le-au zis aia de s-au dus sa elibereze America de Nord de populatia bastinasa, care, la randul lor erau asemenea tie, adica usor neinformati si mult necultivati. In plus, populatia de sorginte britanica ajunsa in America a fost parte condamnati surghiuniti, parte saraci lipiti care s-au dus peste mari doar, doar or prinde si ei un pic de cheag, parte aventurieri. Ca cu cine seamana Trump n-are nici o legatura cu ce spui. Crede-ma! Sau nu ma crede, ca tot aia ii.

  19. @IntelMar
    Am inteles acum. Deci sub acoperire diplomatica si daca esti iranian ai dreptul in Irak sa arunci in aer ambasdele altor tari. Ambasadele alea nu au acoperire diplomatica in Irak?

  20. A fost mobilizata si consemnata cu mecla in tastatura toata kooperatiava ,, KOPEIKA GAURITA ” ? Cred ca sunteti fleasca de suparati ! S-a dus naibii tot guleaiul de sambata seara cu stevie murata la borcan si samahonka ! Spun asta pentru ca pe romani ii doare in tuhas de ce se petrece acum in Iran ! Si pe mine la fel , dar nu ma pot abtine sa nu va incurajez sa nu fiti suparati si tristi ! Bucurati-va , vor veni vremuri si mai triste pentru voi !

  21. Donald și Bibi au probleme pe la ei pe acasa și stăpânii lor , clanurile Rothchild si Rockefeller, le-au impus sa schimbe agenda publică printr-un asasinat la vedere. Un nou război mondial este dorința mașinăriei militare a SUA, putere care „impune democraCIA” bazându-se pe un buget de 16 ori cât al Rusiei. Și ce sa facă americanii cu armamentul stocat din care mai aruncă pe bani grei niște rebuturi unor „aliați” precum România, decât să-l folosească pentru a-și satisface orgoliul de stăpâni de scavi, atitudine moștenită deși prin războiul de secesiune a fost oficial abandonată, pe teritoriul SUA! SUA se consideră, și se manifestă ca atare, stăpânul de scavi ai omenirii, deci vor . În numele falsei democratii și a apărării drepturilor omului (omul fiind numai american!) , doar regimuri aservite economic și militar. Cine nu se supune este „terorist”, dictator, sau orice le mai trece prin capul generalilor americani. Ei pot ucide oriunde, oricând, pe oricine cu pretenția că îi vrea binele. Și chiar îi vrea tot „binele”, adică resursele și teritoriile celor declarați dușmani.

  22. @Omul care trece
    Bai, dar ce destept esti, tu precis nu te prefaci ca esti destept, chiar esti! Deci dupa parerea ta generalul Soleimani era aducator de pace in Orientul Mijlociu, prin metode specifice el trimitea oamenii care nu-i placeau lui sau Iranului, sa se odihneasca in pace! Este ca m-am prins de judecata ta inteleapta? Deci asta inseamna pace la militarii iranieni, pacea vesnica! Dar acum va beneficia si generalul Soleimani de pacea vesnica, pentru ca cine imparte, parte isi face! Sa te tii cate fecioare va primi el in paradis! Nu vad aici nici un motiv de intristare pentru soarta acestui erou al pacii!

    • #Forum – Nu te-ai prins de nimic. De absolut nimic. Cred ca nici nu merita sa te mai efortezi pentru ca este inutil. Nu ai nici simtul, nici organul priceperii. Eu ti-am spus ca argumentul pe care il aduci in favoarea unui ASASINAT POLITIC (pentru ca, oricum l-ai imbraca, l-ai coafa ori l-ai vopsi, asta amane) este viciat. Ce nu-mi este clar este daca chiar nu poti intelege sau nu vrei s-o faci. Oricum,ambele ipostaze sunt irelevante. Cu tipi de genul tau nu se poate dialoga. Tu stii doar una si buna: Castravetele iaste …. Sa fii sanatos.

    • Tot nerod ai ramas! Generalul ala era militar, nu politician! A imaginat si condus crime si atacuri asupra uunor obiective din Arabia Saudita, Siria sau Irak. Si la razboi ca la razboi, miltarii pot sa si moara legal in confruntarea cu inamicul. Asta nu este asasinat pentru ca Soleimani era general in misiune de razboi. Astea sunt legile razboiului, militarii mor in lupta. Americanii i-au facut un mare bine trimitandu-l in Paradis langa zecile de feciore bine-meritate printr-o moarte onorabila ca militar.

  23. Dar cand Iranul a bombardat cu drone rafinariile si campurile petroliere ale Arabiei Saudite, a fost cumva o actiune de pace, de ce atunci nu fierbea mapamondul? Iranul trebuia sa se astepte la represalii, mai ales ca inainte de executarea generalului iranian, acesta a ordonat bombardarea cu rachete a Ambasadei SUA. Faptele astea ordonate si organizate de acest general nu nu puteau ramane fara un raspuns pe masura.

    • #Stefan – 1. Iranienii au bombardat campuri petroliere nu au ucis oameni declarat intentional. 2. Americanii au bombardat si ei campuri petroliere (Irak, Libia) inainte de a ocupa teritorial statele respective si a salva campurile in cauza din mainile nemiloase ale bastinasilor si a le ocroti in bratele pline de mila ale companiilor petroliere americane. 3. Erai tu de fata cand Soleimani a ordonat, asa cum cu certitudine afirmi, bombardarea cu rachete a Ambasadei SUA? De altfel, este prima data cand aud ca Ambasada SUA din Irak ar fi fost bombardata cu rachete. De unde dracu’ le tot scoateti, mai baieti!?

    • @Omul care trece
      Nu dau doi bani pe opiniiile unui om dereglat la cap ca tine. Vezi-ti de sticla ta de vodca. Se vede clar din comentarii de cine apartii apartii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.