MApN, acord în premieră. Angajamente de viitor pentru România

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi omologul său marocan, Abdeltif Loudyi, au semnat, la Rabat, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar şi tehnic, o premieră în relaţia dintre cele două ţări, informează MApN.

Acordul, primul document de acest fel semnat între România şi Maroc „va asigura cadrul juridic al cooperării în domenii de interes reciproc precum industria de apărare, instruirea personalului în instituţii militare, pregătirea şi exerciţiile, medicina militară şi securitatea cibernetică”, arată sursa citată.

„Sunt convins că acest acord, care reprezintă o premieră, va oferi imboldul necesar pentru aprofundarea cooperării în domeniul apărării dintre România şi Regatul Maroc, în beneficiul ambelor state”, a declarat ministrul român.

În cadrul întrevederii bilaterale, miniştrii Tîlvăr şi Loudyi au abordat subiecte de interes comun privind relaţia româno-marocană, cu accent pe cooperarea în domeniul tehnico-militar şi pe situaţia de securitate globală, reliefând particularităţile continentului african.

În context, Angel Tîlvăr a adresat părţii marocane invitaţia de a participa la cea de-a noua ediţie a celei mai mari expoziţii de tehnică militară şi de securitate din zona Europei de Est – Black Sea Defence and Aerospace BSDA 2024, care va avea loc la Bucureşti, la finalul lunii mai, invitaţie acceptată de omologul de la Rabat.

În final, ministrul român al Apărării a subliniat că Strategia Naţională a României pentru Africa oferă viziunea necesară pentru angajamentele viitoare ale ţării noastre pe continent, inclusiv pe palierul securitar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. Mare succes diplomatic, mare. Pe când unul și mai mare, un acord similar cu Insulele Feroe, ăia sunt tari măcar în fotbal. Tot premieră va fi.

 2. Măcăne minciuna tocmai din Maroc! Asta e compromisul pentru că Plavanul să ajungă într-o funcție departe de tara? E vrăjeală, daca se opintește puțin Putin cu haleala, cade mizeria asta de manipulare.

 3. De pe unde sunt goniți FranceZii cu șuturi în 🌈, încearcă să se bage Românii lu’ măCiucă…ăăă și CioKalaKu BuZat, măRog…🤣

 4. Mda bre,.o fi avînd marocanii teritorii de mută romînia acolo.. O fi locul sigur, in care nu ai rusul la granițe și poți dormi liniștit,..

 5. Cu totul intamplator, state din sfera de influenta israeliana.
  Romania si-a pierdut de facto independenta, odata cu integrarea in structurile globaliste. Ciolacu nu guverneaza ci ADMINISTREAZA.
  Acum trei-patru decenii statul roman isi permitea inca sa fie neutru in problema orientala. Nu mai este cazul.

 6. adica vrea sa spuna „ca cand” Morocul o sa primeasca suficiente tankuri de la Genocide Joe sa atace Algeria, rromanii o sa fie cot la cot cu francezii sa ajute la invazie si sa latre in presa ca lupta impotriva dictatorilor in Africa.

 7. Ne trebuie de urgenta un acord de ajutor militar cu insulele capului verde

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.