MApN confirmă: Un blindat s-a scufundat

Incident la un exercițiu militar în România – un blindat Piranha 3 s-a scufundat în timp ce militarii încercau să traverseze brațul Borcea.

MApN confirmă incidentul

Un transportor blindat de tip Piranha 3C s-a scufundat în Braţul Borcea în timpul exerciţiului multinaţional ”Saber Guardian 23”, a anunţat, marţi, Ministerul Apărării Naţionale.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, printr-un comunicat de presă, că evenimentul a avut loc sâmbătă dimineaţa, pe timpul unei secvenţe de antrenament care a presupus traversarea Braţului Borcea cu mijloace blindate amfibii.
“În cadrul acestor activităţi a fost înregistrat un eveniment soldat cu scufundarea şi recuperarea ulterioară a unui transportor blindat. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit în urma acestui eveniment. În timpul executării manevrelor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor blindat de tip Piranha 3C, din înzestrarea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, a raportat infiltrarea apei în interiorul maşinii de luptă. În urma aplicării în regim de urgenţă a procedurilor standard de salvare şi evacuare a personalului, toţi membrii echipajului au fost aduşi la mal în siguranţă. Transportorul s-a scufundat la o distanţă de aproximativ 15 metri faţă de mal, la o adâncime de aproximativ opt metri”, a transmis MApN.
Sursa citată a menţionat că maşina de luptă a fost recuperată duminică, cu ajutorul unor echipamente de intervenţie şi evacuare de mare capacitate din dotarea structurilor de sprijin logistic şi dusă la o bază de reparaţii a Statului Major al Forţelor Terestre.
“La această dată, sunt în desfăşurare procedurile de evaluare a stării tehnice a transportorului, care a intrat deja în lucrări de întreţinere, în vederea repunerii în stare de operativitate. La nivelul Statului Major al Forţelor Terestre a fost constituită o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui eveniment de instruire. De asemenea, în urma formulării concluziilor comisiei de cercetare, vor fi analizate, pe baza datelor colectate, nevoile de ajustare a procedurilor de operare în situaţii similare, pentru limitarea pe viitor, la maximum posibil, a riscurilor presupuse de executarea în situaţii reale a procedurilor de forţare a cursurilor de apă”, a precizat Ministerul Apărării.
Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, a povestit cum s-a petrecut acest incident.
“Activităţile de instruire pe care le desfăşurăm sunt apropiate, ca şi condiţii, de lupta reală. În momentul în care execuţi asemenea activităţi trebuie să recunoaştem că lucrurile pot lua o turnură ciudată. Nu este nimic anormal. S-a întâmplat un incident pe care îl avem în cercetare în acest moment şi încercăm să învăţăm zi de zi, din ceea ce facem, pentru ca, atunci când va fi nevoie să acţionăm în mod real, să nu se întâmple aşa ceva. Am respectat procedurile de operare pe care le avem în acest moment în vigoare, care cel mai probabil în urma investigaţiilor pe care le vom desfăşura vor fi adaptate astfel încât incidente similare să nu se mai producă în viitor. Avem încredere în tehnica pe care o avem în dotare şi în primul rând suntem bucuroşi că militarii care au acţionat pe acel mijloc de luptă au respectat procedura şi au ieşit teferi în urma incidentului. Mai mult decât atât, recuperarea unui vehicul care nu funcţionează este o parte a activităţii de zi cu zi a noastră şi nu e nimic spectaculos mai mult decât atunci când un tanc sau un alt mijloc de luptă rămâne împotmolit în noroi. Un vehicul de recuperare a executat procedurile normale pentru a recupera vehiculul din apă. Mai mult decât atât, am cooperat cu cei de la Forţele Navale, care cu ajutorul scafandrilor de luptă care acţionează pe fluviul Dunărea, am reuşit identificarea rapidă a locului în care vehiculul era staţionat şi odată cu ancorarea am început procedurile de recuperare”, a declarat generalul de brigadă Constantin Nicolaescu.

În imaginile filmate se vede cum blindata intră în apă, înaintează câțiva metri și apoi cade pe o parte și se scufundă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

50 de Comentarii

 1. E Romania educata pe principiul strainez „mostre reale de bataie de joc pentru anihilare”. Credeam ca in ukraina s-a intamplat cu pirania…

 2. Dacă vin rușii ,jumătate din efective cu tot cu echipamente se duc …inainte de inceperea confruntărilor !

 3. S-o pescuiască Dragnea, că el are scule mici cu care prindea pești mari la Belina!

 4. Daca era o blindata facutaa la Moreni, sarea tot rezistul sa protesteze, asa e Piranha americana si nu se cade..

 5. Armada romana a intrat la apă! TAB-urile românești nu erau bune și s-au importat piranha! Felicitări Ciuca!

 6. Nu este amfibiu să treacă Dunărea, sau alt rîu mare, în siguranță. De altfel această cerință din partea MApN este prostească dpdv militar. Poate că au văzut de prea multe ori filmul Rambo 2 în școlile militare. La cursuri.
  SAUR 2 (citesc, omologat din 2014) și SAUR 3 (prototip) propuse de industria românească era numai bune.

 7. Important este sa stim daca bietii militari au fos salvati,pt. ca de tinichele din astea ,au grije americanii sa ne vinda .Comertul cu armament este specialitatea lor.

 8. Concluzia : avem inzestrare de … ‘calitate’și, și continuăm.

 9. A intrat „in apa” sau „la apa” ? He he ! 20000 de leghe sub mari ! Acuma trebuie doar sa fie atenti si sa nu mai faca nimeni baie in bratul Borcea, ca risca sa-i manince Piranha ! (ps : cu nume din astea pompoase ca „Sabre Guardian” se aude pina aici un hohot de rîs homeric dinspre Kremlin !)

 10. Uraaaaa ! Romania face o economie de citeva miliarde la cumpararea de armament ! Acum nu mai trebuie sa dea banii pe submarine, ca iata ca are !

 11. Sa-l ia dracul de stat roman cu administratia si institutiile lui canceroase !

 12. cum mai spurca Adelica Pietricica la tv TAB-urile si le ridica in slavi pe astealalte…

 13. La ahizitiile de armament maCiuca trebuie sa adauge colaci de salvare pentru blindatele care cica ar trebui sa fie amfibii, ca raurile, geografia. Americanii nu au nevoie si de asa ceva i le-au bagat si lui maCiuca pe gat, general de cartoon network.
  Noroc cu seceta mai salveaza situatia.
  Ghinion cand ploua prin Europa centrala si vind Dunarea umflata sau cand se topesc zapezile de la munte in fiecare primavara.

 14. Blindate tari pana intra in apa si se duc ca toporul la fund.
  maciuca sa le tina lectii de ?‍♂️

 15. Eroare de pilotaj!
  1. Nu intri cu trapele deschise!!
  2. Intri in forta in apa nu incet pt a forta flotabilitatea si pt a centra greutatea amfibiei!! A luat apa cat sa i scoata din comandă bulversandu i…

 16. Panaramelor de la conducerea României,pe ce tinichele aruncați banii poporului? pt profesori nu sunt bani

 17. Nu vă mai agitați degeaba, e un fenomen natural, des întâlnit la characidaele din tablă, care se produce după ce ții prea mult niște piranha din astea pe uscat și apoi, le bagi brusc la apă. Imediat se lasă pe-o parte și se reped la bancurile cu bibani din zonă.
  După ce și-au făcut plinul, ies singure la mal, stați fără grijă.
  De altminteri, echipajul compus din sergenții de elită Babușcă, Cufundac și Plătică, antrenați special pentru astfel de situații, e in afara pericolului. Chiar acum, dumnealor urmăresc din stufăriș evoluția pe vad a echipamentului din dotare, sub directa îndrumare a gl.col. de apă dulce Plută, coleg de promoție cu domnul gl. 4 stele de uscat Măciucă.

 18. „O blindată”

  -in romaneste se spune „un blindat”,
  la feminin e pe influenta maldovskaiya/ji’dovskaiya;
  de asemenea
  este „marea caraibelor”, „in caraibe” nicidecum „cairibilor” sau „in caraibi”,
  pocire sub aceeasi odioasa influenta….

 19. e qdjectiv si se poate aplica si la o mașină si la un transportor, așa că…

 20. Asta-i din cauza ca, inainte sa intre in apa, au uitat sa astupe teava de esapament cu cirpele din dotare ! Si se pare ca si ala din dreapta, ala de statea pe „locul inecatului”, fuma si tinea geamu’ deschis … De aia feldmaresalul Ciuca va lansa o alta licitatie, pentru achizitionarea in urgenta, pe vreo citeva sute de milioane de euro, de colaci de salvare tip „lebada roz” si minecute gonflabile, pentru amfibii !

 21. Uraaa, uraaaa ,avem piranha in Dunare… Ne-am mutat la ecuator sa inteleg ,sau a venit ecuatorul la noi ????????

 22. Tovarasu’ gradu’, permiteti sa raportez : sint cu amfibia la spalat ! Pe hublou il vad trecind pe comandantul Cousteau si, daca totul merge bine, diseara ancoram in Atlantida !

 23. Cotele apelor Dunarii : Borcea, + 20 cm ! Pai ce vreti, s-a dus Piranha ca bolovanu’ la fund …

 24. @”blindat/blindată”
  -e vorba de SONORITATE,
  limba romana e eminamente vorbita!

  pronuntzat „in caraibi” suna urat,
  de parca ai avea pietre-n gura
  sau polipi in nas!

 25. @Libiu Mateescu/S-o pescuiasca ma-.. daca mai traiestge, securistule ce te ascunzi sub acest pseudonim. Bine ar fi sa ti stea mancarea-n gatzi cand te gandesti la Liviu Dragnea Patriotul.

 26. ? aveam submarine si nu stiam? Infanteristi… ce sa le ceri? Si Ciuca e infanter.

 27. …chiar trebuia sa confirme un lucru vazut de o tara intreaga!…ma mir ca nu au apelat la pixelul albastru!…

 28. Sa găsit in ea contractul lui Pițurcă de măști cu Romarm ,sau biletul Roz al Udrea împreună cu jurnalul ? Răpirea jurnaliștilor ? Teroriștii de la revoluție ? 11 septembrie ? Virusul Corona ? :))))))))) să vă fie rușine era profilerul care intra in capul lui Dincă ? Și știa ce gândește Dincă ? Era Elodia ? :)))))))))) Vreți știri vă dăm știri :))) Ai vrut pro tv ? Ți-am dat pro Tv :))))) te uiți și câștigi ;)))) Floriiiiiinnnnn Călinescu …….bravo ai stil 😉

 29. După navele comerciale, acum se „scufundaseu” și peștii răpitori importați cu 2 milioane de dolari bucata. Daca trăia Ceaușescu, comisia de recepție era împușcată la zidul din Târgoviște! Putin e de vina!

 30. Vechituri de blindate de tip Piranha 3C cu garnituri coapte de bătrânețe și capacul schimbat de la dezmembrări, vopsit și vândut de nou să cadă pe spate Radu Tudor de admirație. Am văzut un caz similar demonstrație deliberată în anii 80. Armata 2 de Cluj Napoca, manevre de apărare pe poarta Someșului contra atac Ungaria. La Podul de la Ardusat au legat un tanc cu două cabluri din spate și a coborât tancul să traverseze Someșul Nu Dunărea!!! Adâncimea nu acoperea turela. Țeava de eșapamentul scoasă pe vetricală depășea tancul cu peste 1 metru. Fundul râului fiind pietriș șenile săpau și nu înaintau și tancul dispărea în râu văzând cu ochii. A fost oprit când se mai vedeau vreo 20 centimetrii din țeava tunului. A fost tras cu cablurile cu spatele pe mal. Altă demonstrație a fost cu podul pe pontoane. Când a fost încărcat cu un blindate auto, pontoanele s-au scufundat sub greutate și ancorare din malul de vizavi fiind tot pietriș au cedat, dar blindatele au coborât repede și au ieșit la mal. Dar să faci traversări la 8 metri e amatorism. Testau o traversare a canalului Bâstroe adâncit?

 31. Ce pregatire extraordinara are echipajul ! Ce credeti ca-i usor sa dai un „Pirania” la fund ? Este si aici vorba de instruire , pregatire, precizie si mult, mult talent ! Ce , te joci cu armata? S-au lamurit si aliatii nostri! Ne rad si curcile!

 32. Lipsa totala de instrucție! Pe vremuri militarii mergeau la recoltat porumb (aveau o scuză), acum avem armata capitalistă „profesionista” pe bani grei! Doua TAB-uri s-au ciocnit într-un sens giratoriu „pe uscat” din Galați! Realizați ce armata profesionista/ americană avem?

 33. un blindat – o masina blindata, asa e in romana; in romgleza slugoilor e armored vehicle, deci blindata sigur nu

 34. Daca astia sunt asa, alte arme cu mult mai scumpe ce hibe or sa mai descopere. Un submarin care se se strica si nu mai poate reveni prin propriile forte la suprafata nu va fi la fel de usor de recuperat ca din Dunare.
  Guvernele liberale au cheltuit atat de mult pe inarmare, au facut o datorie externa ca niciodata de mare. Ce-au cumparat ei, sa nu fie alta afacere Škoda in perioada interbelica partidele traditionale au dat sau acoperit tunuri date la cel mai inalt nivel, spagi in stilul Bechtel. Regatul la fel de corupt ca republica.
  Rege neamț, Președinte neamț incoruptibili.

 35. Mare noroc ca nu se supara Andorra pe noi, ca i-am batut la fotbal, si nu ne declara razboi !

 36. @ Imaginea este originală, de la scufundare. sau este de la vreun alt eveniment și folosită spre exemplificare, ? Deci, dacă se antrenează și cu cameramani, pentru așa ”evenimente”, ?

 37. Fix ce vă spuse dl. gl. de brigadă in termeni cazoni, vă spusei și io mai-nainte, dar în termeni cava mai științifici.

 38. & Un Piranha care nu înoată și din care , ca în povestia cu Pinocchio, au fost extrași soldații ca din burta balenei, ?

 39. Piranha nu e americană, e elvețiană, și e fabricata de Mowag GMBH .

 40. Ori a fost blindaju prea greu , ori a scos cineva dopu’ de la barca numita Piranha. Da’noi de ce continuam sa cumparam vechituri pe post de armament … Alo tov Iohannis, Tov Ciuca , Tov Ciolacu care este strategia de deszvoltare a Romaniei .
  Investim in generalii talambi din arm ata si securitate sau in dezvoltarea societatii ? Asta este planu , pacat ca nu mai trimitem prea multe scrisori prin posta ca sa aiba si baietii astia ce citi (asa cum o faceau bunicii lor pe vremuri). Mare pacat , ii tinea „activitatea” asta ocupati si nu bagau de seama ca se mai construieste cate ceva prin tara, asa sunt cu mintea odihnita ( prea odihnita) si ne cumpara arme pe care mai apoi le scufunda (la propriu ) tot ai lor vasnici aparatori. Romania anului 2023 nu este Romania in care m-am nascut , a devenit o iluzie si se indeparteaza din ce in ce mai tare in Istorie. Acum avem o tara condusa de prosti.

 41. Soldatul sovietic e mai bun ca pirania asta! Intră în Volga cu țigara aprinsă în gură, și pe malul celălalt mai trage trei fumuri! Mor nemții de ciudă!
  Tov gheneral, cât a fost comisionul la barabulele astea?

 42. Soldat…asculta comanda la Ma-ciuca .Culcat…sa traiti am inteles …ce ai inteles…ba soldat neinstruit ?Am inteles ca am intrat la apa .Am un vecin care este la scoala de sergenti.Sta mai tot timpul acasa .In curand va lua gradul …si se plange ca nu are bani …dar plimba masina nonstop.Trai nineaca !

 43. Cred ca Arhimede e de vina! A dat o lege care nu se poate aplica pe teritoriul României!

 44. Uite asa se va scufunda regimul ticalos, antinational si tradator din Romania ca acest piranha…………incet, incet, incet,….nu inainte ca tradatorii sa plateasca……

 45. Cica ala care trebea sa puna garnitura la hublou sa pensionat instantaneu , ca era un batran de 40 de ani si era deja ghiftuit si sarbit de armata . Asta este si ukrainienii mai pierd blindate in lupta cu rusii , asa si noi perdem in lupta cu valurile de pensiinare la varste fragede, armament si siguranta , dar mai ales demnitate (cei aia ?!) .

 46. Așa se explică de ce americanii nu dau „patrioatele” pe mana românilor. Sa nu se întoarcă împotriva lor precum drona cu AI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.