Marea Britanie îi flutură lui Putin nuclearele: ”Daune incalculabile”

Cu englezii nu-i simplu precum cu Donald Trump. Regatul Unit ar putea produce ”daune incalculabile” adversarilor prin capacitățile sale nucleare de descurajare, a declarat ministrul apărării, John Healey, în contextul în care oficialii militari discută despre planurile de a proteja orice încetare a focului pentru Ucraina.

Healey a spus că Regatul Unit nu ar trebui să ”lupte cu teamă” din cauza faptului că are astfel de arme, pe care le-a descris drept ”garantul suprem” într-un avertisment dur adresat Moscovei.

Între timp, premierul britanic Keir Starmer a avertizat că Moscova se va confrunta cu ”consecințe grave” dacă ar încălca orice acord de pace cu Kievul, pe fondul eforturilor diplomatice fragile de a asigura un armistițiu pentru a pune capăt războiului.

Starmer și Healey s-au întâlnit joi cu oficiali din domeniul apărării din 31 de țări aliate la sediul militar Northwood din Londra pentru a întări propunerile pentru o așa-numită coaliție a celor dornici să contribuie la punerea în aplicare a oricărui acord.

De asemenea, Healey a dat startul construcției pentru Dreadnought, primul submarin care este dezvoltat pentru a înlocui submarinele cu arme nucleare din clasa Vanguard, în cadrul unei ceremonii la Barrow-in-Furness urmărită de Starmer.

”Descurajarea noastră nucleară există ca un factor de descurajare. Este garantul suprem pentru orice potențial adversar. Avem puterea de a le face pagube incalculabile dacă ne atacă”, a spus el într-un interviu pentru ziarul The Times apărut ulterior.

”Nu ar trebui să luptăm cu teamă de faptul că suntem o putere nucleară, că avem o capacitate nucleară de descurajare independentă”, a adăugat el.

Premierul a spus că planificarea militară implică oferirea de sprijin Ucrainei pe căile aeriană, maritimă și terestră dacă se ajunge la un acord.

Dar el a exclus redistribuirea trupelor britanice din țări precum Estonia pentru a le angaja față de Kiev. ”Nu există nicio retragere de la angajamentele noastre față de alte țări”, a adăugat el.

”Senzația generală – pentru că acest lucru a apărut în briefingul privat pe care l-am avut – a fost că acest lucru va ajuta, de fapt, să întărim ceea ce facem în cadrul NATO în alte țări, așa că ei văd asta mai degrabă ca o oportunitate, și nu ca o chestiune de rotire a trupelor”, a spus premierul.

Reuniunea de joi a aliaților din domeniul apărării a marcat un punct de cotitură în care ”intenția politică” din rândul aliaților occidentali de a oferi garanții pentru viitorul Ucrainei devine ”realitate”, cu discuții despre cum să poată fi descurajată o viitoare agresiune rusă, relatează Agerpres.

”Este de o importanță vitală să facem această muncă, pentru că știm un lucru sigur, și anume că o înțelegere fără nimic în spate este ceva pe care (președintele rus Vladimir) Putin îl poate încălca”, a adăugat el.

”Știm asta pentru că s-a întâmplat înainte. Îmi este foarte clar că se va întâmpla din nou”, a mai afirmat Starmer.

”Scopul aranjamentelor de securitate este de a spune clar Rusiei că vor exista consecințe grave dacă vor încălca orice acord”, a subliniat el.

”De aceea avem nevoie de un element european orientat spre înainte, la care am lucrat intens – evident cu francezii -, care să reunească aceste țări aliate și nu numai”, a precizat șeful guvernului britanic.

Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Dar pentru Ucraina nu vor exista consecințe grave dacă încalcă un acord? Pe scoțieni și pe galezi i-au întrebat englezii dacă sunt de acord inconștiența fluturată? Adică dacă rușii încalcă un acord cu Ucraina Regatul Unit va da cu bombe atomice pe Rusia? Chiar numai descreierați sunt la putere în zona europeană?

    • si daca rusia nu semnaza nici un acord… unde e amenintarea??? si se pare ca pana acum sunt vorbe intre ei si usa… unde e acordul, ubde e mb, ?????de ce ameninta cu chilotii rupti in cur???? ce castiga???? dau si raspunsul… nimic…!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.