Cei 15 duhovnici ai României care vor fi trecuți în rândul sfinților

Marii duhovnici ai României vor fi trecuți în rândul sfinților. Cincisprezece cuvioşi şi mărturisitori români sunt propuşi spre canonizare, iar proclamarea canonizării lor va avea loc anul următor, în 2025, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoaşterea statutului de Patriarhie.

Numele lor au fost propuse de sinoade mitropolitane din cuprinsul Patriarhiei Române, iar dosarele sunt în curs de analizare şi urmează să fie aprobate de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – cu unele excepţii, transmite Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Patru nume sunt susţinute spre canonizare de Mitropolia Munteniei şi Dobrogei: Pr. Dumitru Stăniloae (1903-1993); Arhim. Sofian Boghiu (1912-2002); Ieroschim. Dionisie Ignat (1909-2004) şi Arhim. Petroniu Tănase (1914-2011).

Sinodul mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei a propus canonizarea îndrăgiţilor duhovnici Arhim. Cleopa Ilie (1912-1998) de la mănăstirea Sihăstria şi Ieroschim. Paisie Olaru (1897-1990).

Din partea Mitropoliei Ardealului sunt propuşi spre canonizare: Arhim. Dometie Manolache (1924-1975) şi Arhim. Serafim Popescu (1912-1990).

De la Mitropolia Clujului, pe lista de canonizări pentru 2025 se regăseşte numele unui preot mărturisitor din temniţele comuniste pr. Liviu Galaction Munteanu (1898-1961).

Doi stareţi din Mitropolia Olteniei se regăsesc pe lista de posibile canonizări pentru Anul Centenar 2025: Arhim. Gherasim Iscu (1912-1951) şi Arhim. Visarion Toia (1929-1951).

Doi clerici sunt propuşi spre canonizare de Sinodul Mitropoliei Banatului: Protos. Calistrat Bobu (1900-1975) şi Pr. Ilarion Felea (1903-1961).

Din zona Basarabiei vin două propuneri de canonizare: un preot şi un cuvios din Basarabia de Sud – Pr. Alexandru Baltaga (1861-1941) şi, respectiv, Protos. Iraclie Flocea (1893-1964).

În 2025, Biserica Ortodoxă Română va împlini 140 de ani de la recunoaşterea Autocefaliei şi 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Cu acest prilej, se pregăteşte canonizarea mai multor clerici care au mărturisit dreapta credinţă în cea mai grea perioadă de persecuţii declanşate de regimul comunist ateist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

16 Comentarii

 1. Foștii legionarii ajung sfinți? Ha ha ha. Încă o dovada ca religia a fost inventata de impostori și impusa naivilor prostovani.

 2. Atenție,să nu depășiți numărul de zile,….., anul are 365 (maximum).

 3. Religia este o industrie a fictiunii si ridicolului in care niste paraziti sociali s-au cuibarit si dau impresia ca ar face ceva. In realitate un nonsens fara margini.

 4. Hmmm, după cum arată popia și regulile făcute în biserici ortodoxe, cu picturi ale infractorilor și popi vizibil infractori, pare că sub mantia duhovnic s-au ascuns infractori de orice tip. P.s. poate că Arsenie Boca nu a îndeplinit cel puțin una din aceste condiții să poată fi sfânt.

 5. Adica, Arsenie Boca a fost infractor?!! Bai Parere cu care parte gandesti?!! Adica multi merg la Prislop la un mare infractor si legionar, securist?!!!

 6. Zian Boca a refuzat sa revina in cadrul Bisericii si si-a facut secta la Sinaia.
  Pornise uimitor, … tare dar – cum lui Icar, ceara de pe aripile de lemn… – i s-a topit smerenia care-i tinea mintea inn credinta cea adevarata.
  Dumnezeu sa-=l ierte iar noi … sa nu ne facem idoli!

 7. @piticul cracanat,
  Cu excsptia prostilor si nebunilor, oricine poate ajunge sfant. Deci cu siguranta tu nu vei ajunge unul!

  @Ochi Urechi Creier,
  Logica ta l-ar face invidios si pe Sarsaila, care si el ii cere lui Dumnezeu sa limiteze numarul Sfintilor Lui la 365.

  @nicu cohen,
  Omul este prin definitie o fiinta religioasa. Inclusiv tu. Diferenta dintre tine si crestini, de exemplu, e ca tu iti faci din egou prpriul tau dumnezeu.

  @Un patriot,
  Lipsesc mult mai multi, nu doar Par. Arsenie Boca. Sa avem rabdare, ca toti sfintii si martiri romani vor fi canonimzati, inclusiv laicii.

  @parere…,
  Esti prea idiot, amice, sa poti pricepe tainele lui Dumnezeu.

  @gheorghe,
  Esti in ratacire, stimate! Parintele Arsenie Boca este unul dintre cei mai mari Sfinti contemporani. El, ca si Sfantul Serafim de Sarov, va fi inviat de Dumnezeu in vremea lui Antihrist.

 8. Pe medie anul are 365,245; uzual se utilizează în statistici 365 zile.Respect pentru toți-să vedem, să auzim, să gândim. PS. Consider bunicii și părinții noștri ,, sfinții supremi „.

 9. Un patriot Sau ciobanul analfabet de la Maglavit, nu? Ce fraier esti si tu.:)))))

 10. Prostia ingroapa Romania Tu ori esti un aiurit care starneste mila, ori un habotnic care starneste sila. Oricum,habar nu ai ce este credinta .Sau hai,religia. Dar iti improspatez memorie: religia a aparut din imaginatia unora cum ca ar vorbi cu divinitatea.Vazand ca poate manipula si se pot imbogati,au trecut la alt nivel. Psihoza in masa.Inventand pedepsele divine de care un naiv sa se teama. Daca Romania are atat de multi sfinti,de ce sunt atat de multi prostovani? Sau de aici se ingroasa randul sfintilor? Maine poimaine il vad pe Becali sau Dragnea trecuti in randul sfintilor.

 11. Cap de lista, Dumitru Staniloaie:
  cutare cutare … dar Stăniloae este și remarcat pentru poziția sa de editor șef al ziarului regional ortodox Telegraful Român (1934–1945), unde a impus o linie editorială naționalistă și antisemită. Sub conducerea sa, ziarul a publicat elogii ale legionarilor Ion Moța și Vasile Marin, politicianului de extremă dreapta A. C. Cuza, dictatorului român Ion Antonescu și chiar lui Adolf Hitler.
  Nu mai am cuvinte. BOR sunt nazisti.
  Nu e de mirare ca toti se poarta si violent si slugarnic fata de cei pe care ii percep mai tari in violenta.
  Dovada e chiar in ceea ce prezinta.

  Cleopa: https://adevarul.ro/stiri-locale/botosani/ce-au-in-comun-cei-patru-sfinti-ai-romaniei-1652313.html

  Paisie Olaru – curat!

  Mai departe ii puteti verifica voi. Azi e Sambata- nu lucrez.

 12. Lista este incomplecta ; lipsesc politicienii romani ,precum, Basescu , care s-au „sfintit” ( ce te joci !) picandu-se in biserici! (Basescu in biserica Cotroceni) Pai ce, numai Stefan ,Mircea si inca cativa voievozi romani sa aibe chipurile pictate , spre nemurire, in biserici ? Ei de ce sa nu ? Desigur , Sfantul Sinod, prea fericitul Daniel, prin tacerea lor , au aprobat, „minunatia” asta ! Traiasca Biserica Romana, a politicienilor sfintiti! Asta ne mai lipsea in tara asta !

 13. si atat. Nu ma consider credincios cred ca este bine ca sa fie canonizati si parinti ai neamului si sa ii pretuim, invocam. Lumina celor nascuti din seva gliei stramosesit pot ocroti glia…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.