
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice măsură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât intervenţiile de acest gen fac foarte rău pieţelor pe întregul lanţ alimentar şi vor crea dezechilibre majore pe termen lung, susţin reprezentanţii asociaţiei.
AMRCR a transmis joi poziţia sa faţă de declaraţiile recente ale ministrului Agriculturii referitoare la o posibilă plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate în România.
„Menţionăm că este deja în vigoare până la 31.12.2024 o OUG de plafonare a adaosului comercial la mai multe categorii de produse alimentare ce a fost prelungită de mai multe ori şi care afectează deja pieţele de mult timp. Până în prezent, AMRCR nu a fost consultată în niciun fel cu privire la o posibilă astfel de măsură abruptă. Aşa cum România s-a angajat la momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, precum şi în negocierile de aderare la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), libertatea comerţului trebuie garantată, iar preţul produselor trebuie să fie exclusiv rezultatul cererii şi ofertei, a liberei concurenţe pe piaţă, iar orice măsuri de intervenţie asupra mecanismelor economice de formare a preţurilor pentru ‘zeci de mii de produse alimentare’, va distorsiona grav piaţa şi va crea dezechilibre majore pe termen lung”, se precizează în comunicatul AMRCR remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, politicile publice de intervenţie în mecanismul de formare a preţurilor pot conduce la un sentiment de neîncredere a investitorilor în viitorul economiei româneşti şi pot determina reevaluarea planurilor de investiţii sau de expansiune pentru anii următori, începând chiar cu 2025.
„AMRCR va sprijini asigurarea securităţii şi rezilienţei alimentare a României, încurajarea şi susţinerea producătorilor români prin încheierea de parteneriate cu aceştia, creşterea numărului locurilor de muncă din industria de retail şi este un partener corect de discuţii pentru autorităţi”, afirmă reprezentanţii asociaţiei.
Totodată, AMRCR îşi reafirmă hotărârea de a se asigura că modul de formare a preţurilor produselor alimentare este doar rezultatul concurenţei libere, a cererii şi ofertei. În acest sens AMRCR transmite că va colabora strâns cu organizaţiile naţionale şi europene din care face parte şi, dacă va fi cazul, va reacţiona prompt la nivel naţional cât şi european cu mijloacele legale „pentru apărarea libertăţii comerţului”.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, proiectul de ordonanţă urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior va fi aprobat în Guvern.
„În prezent, mai avem o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii şi probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică şi ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparenţă. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei. Nu pot să vă spun că în data de… Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România”, a răspuns ministrul Agriculturii, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti.
Barbu a precizat că proiectul de ordonanţă este finalizat în proporţie de 90%, în prezent fiind nevoie ca retailerii şi procesatorii să mai facă o evaluare pe anumite produse.
Nu există economie de piață, există monopoluri. Marile rețele comerciale sunt doar niste jefuitori cu acte în regulă. Preturile produselor alimentare sunt enorme. Sunt mai mari decât în orice țară din zonă! În plus, bișnițarii aceștia au îngropat definitiv producția internă. Cum să importe Romania ceapă și cartofi din Egipt???
cui nu-i place, sa plece acasa ,ptr ca acolo vor vinde mai ieftin ca’ aici ..!!!
Niste nerusinati care ne fura de bani.E economie de hoata nu de piata la romani.Niste jmecheri pe care nu-i controleaza nimeni cumpara cu doi bani si vand cu zece.Produse de kko pline de chimicale si calitate tot kkao.Rosii si mai toate fara gust,fraierul cumpara.
Liber la furat prin înșelătorii cu dedicație prin lege. Auzi bre, cică marile magazine hotărăsc, nu guvernul prin ANPC și ce pastele mamii lor sunt complici. Pe toți escrocii ii invită la negocieri și pe cetățenii cărora le cer votul,…nu! Asta înseamnă că nici cetățenii din Romania nu trebuie sa ii voteze pe niciunii! Așa e corect! Sa ii voteze escrocii pe care ii respecta și cărora le fac legi cu dedicație! Cetățenii să meargă la vot doar pentru a-și anula votul! Ahhhh!, exact că în Egiptul anului 2017 când scriam că, Romania e următoarea care vs fi copie perfecta a reformelor sărăcie contra confort de lux extrem. Peste ceva timp 1-2 ani, o să auzim și rahații ăștia care se dau milionari și patroni de firme, urlând că au pierdut afacerile și investițiile! Fiecare pasare pe limba ei piere!, așa și cu ăștia care își impun sărăcia in Romania pe tot ce înseamnă cetățeni români din țară în legătură cu nivelul de trai.
Asta cu cererea si oferta functioneaza intr-o piata cu abundenta de producatori si produse.
Intr-o piata săracă a pune adaos comercial 90% sau mai mult e specula, jecmaneala ,clientului.
Asta au facut marile lanțuri de magazine an de an. Ce prețuri erau inainte de plafonare:
Unt 82% grasime ,preț 20 lei
Lapte 3,5 % grasime ,pret 10 lei
Dupa plafonare adaos comercial:
Unt 82% grăsime, preț 13 lei
Lapte 3,5% grasime,preț 8 lei
Cât era adaosul comercial înainte de
plafonare? Estimati dv.!