Marşul Eroilor, organizat pe 16 decembrie

Asociaţia Suporterilor Timişoreni Druckeria organizează, luni, cea de-a XIX-a ediţie a Marşului Eroilor, marcând astfel împlinirea a 35 de ani de libertate, de la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara.

Marşul Eroilor va urma traseul tradiţional, pornind de la ora 18,30 din Piaţa Maria spre Catedrala Mitropolitană, Opera Română, Memorialul Revoluţiei şi se va încheia la Cimitirul Eroilor.

„16 decembrie este o zi dedicată memoriei, recunoştinţei şi solidarităţii, prin evenimente simbolice adresate tuturor timişorenilor. În fiecare an, în Timişoara păstrăm vie flacăra memoriei şi a recunoştinţei printr-un gest simbolic de solidaritate – Marşul Eroilor. Ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, acest eveniment organizat de suporterii Politehnicii Timişoara este mai mult decât o simplă tradiţie – este un apel pentru a nu uita sacrificiul celor care în Decembrie 1989 au avut curajul să înfrunte dictatura, deschizând calea către libertate pentru toţi. Pe 16 decembrie 2024, la ora 18,30, ne întâlnim în Piaţa Maria, locul în care Revoluţia Română a prins glas. Traseul Marşului Eroilor va cuprinde opriri simbolice la Catedrala Mitropolitană, Opera Română, Memorialul Revoluţiei şi se va încheia la Cimitirul Eroilor. Fiecare pas reprezintă un omagiu adus celor care au luptat pentru libertate şi au plătit preţul suprem pentru un viitor mai bun”, arată, joi, un comunicat al Asociaţiei Druckeria.

Potrivit organizatorilor, acest marş este deschis tuturor timişorenilor, indiferent de vârstă, sex, religie sau simpatii politice, „deoarece libertatea pe care o cinstim este a fiecăruia dintre noi”.

Participanţii sunt încurajaţi să se îmbrace adecvat vremii şi să fie pregătiţi pentru aproximativ două ore de mers şi scandări.

„Împreună păstrăm spiritul Timişoarei viu. Înainte de marş, vă invităm să vizitaţi Portalul Libertăţii, o instalaţie luminoasă şi sonoră spectaculoasă realizată de studioul britanic Lucid Creates. Amplasată pe malul Begăi, lucrarea recreează sunetele Revoluţiei din Decembrie 1989, conectând trecutul şi prezentul printr-o experienţă emoţionantă. Inaugurarea va avea loc luni, ora 18,00, ca parte a programului ’35 de ani de Libertate’ „, transmite Druckeria.

În contextul manifestărilor dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara, primarul Dominic Fritz a subliniat că anul acesta se împlinesc 35 de ani de când, prin curaj şi unitate, Timişoara a schimbat definitiv soarta României, deschizând drumul spre democraţie şi Europa.

„Timişoara va marca acest moment printr-o serie de evenimente care reamintesc de semnificaţiile lui Decembrie 1989, prin lentila prezentului, răspunzând temelor care produc nelinişte şi speranţă în societatea noastră. ’35 de ani de libertate’ este manifestul Timişoarei pentru vremurile dificile pe care le traversăm. Prin curaj şi unitate, în momente istorice complicate, Timişoara a luptat pentru libertate. Anul acesta, am strâns sub umbrela programului ’35 de ani de libertate’ evenimentele organizate de instituţii şi organizaţii, nu doar pentru săptămâna Revoluţiei. Întreg programul marchează o călătorie – naţională şi europeană – care a culminat cu 20 Decembrie 1989: Timişoara, oraş liber de comunism. Prin expoziţii, dezbateri, conferinţe, filme, teatru, concerte, lansare de carte, poezie, tururi ghidate marcăm toate marile momente ale istoriei recente: revolta studenţilor timişoreni din ’56, revolta de la Braşov, căderea zidului Berlinului, viaţa şi moartea lui Corneliu Coposu, Revoluţia din 1989”, arată Dominic Fritz pe site-ul Primăriei Municipiului Timişoara.

Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Marsul eroilor?sau marsul pacalitilor?Au mûrit multi fara sa stie de ce,si înca fr,multi pentru pricopseala în interesul lor si Al unor grupari tradatorii mafioti

  2. murit 1000 de tineri, ne-au chinuit 35 de ani si acum vedem partidele din FSN, mari partide proeuropene!?..

  3. Căpitanul Fildan, un om mărunțel de statură, cu mustăcioară neagră și un râs pițigăiat pe care nu aveai cum să-l mai uiți după ce ți-a pătruns involuntar în urechi prima dată, era plecat în concediu la Timișoara. S-a întors la o zi sau două după data de 16 și a început să șușotească cu gradații despre ce văzuse sau aflase acolo. Vreme de 5 zile, în întreaga unitate domnea șușoteala. Pe 22, seara, avea să afle și „norodul” câte ceva din jurnalul de câteva minute din cele două ore la care televiziunea română primise aprobare de transmisie de la stăpâni. În rest, beznă totală. A urmat ce știm sau nu știm cu toții și fiecare dintre noi însă un lucru e sigur: Bezna nu s-a risipit.

  4. Ha, ha! Participă ș’ popa Tokeș or’ popa Tercikeș?…

  5. Care eroi, bă, daca a fost lovitura de stat data de securiștii care au rămas pe metereze trăgând sforile până în zilele noastre și au împușcat o familie nevinovată? Care eroi, ba, daca majoritatea cetățenilor din Romania trăiesc mai greu că înainte de 1989? Eroii cu patalama fabricata? Ăștia sunt fara nicio jenă la vedere cu confortul nesimțit la purtător!

  6. Sunteti mandri de ce ati realizat? Eroii au murit pentru dictatura contemporana? Galeria Drogheria e urmasa acestor eroi si (p)artizanul „democratiei” actuale?

    O sa rostogoliti mereu sloganul cu Timisoara – oras cosmopolit, bravo voua ca va intelegeti cu minoritatile, dar ca sa va puneti sef un venetic care nici macar nu are cetatenie romana demonstreaza ingustimea mintilor celor care populeaza orasul. Sa fi vrut asta Eroii?

  7. Dumnezeu sa-i odihneasca pe ce cazuti la…Lovitura de Stat din 1989! Denumirea de „revolutie” e o pastisa ordinara dupa revolutia franceza, o alta Lovitura de stat. „Revolutia” franceza l-a asasinat pe Ludovic al XVI-lea, „Revolutia ” romana l-a asasinat pe Ceausescu, „Revolutia” bolsevica l-a asasinat pe Tar impreuna cu toata familia. Ce mai, avem cu ce ne mandri!… Hai la lupta cea mare!!!

  8. sa le faceti lui Georgesc statuie ptr ca a fost bau-bau si romanilor si bulgarilor inca una pentru discriminare 2008 – 2025 1 iulie (00:00)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.