
Ordonanţa trenuleţ vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale, iar efectele catastrofale ale acestor măsuri vor trebui acoperite tot de mediul privat, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), într-un comunicat de presă transmis.
Potrivit sursei citate, „Guvernul Ciolacu 2 îşi începe mandatul cu o mare minciună”, în condiţiile în care „eliminarea facilităţilor fiscale acordate angajaţilor a fost făcută (…) fără consultarea prealabilă cu partenerii sociali”.
„A trecut mai puţin de o lună de când premierul Marcel Ciolacu susţinea că anul 2025 nu va veni cu taxe şi impozite mai mari. Spunea că se tatuează pe mână dacă va creşte TVA-ul şi cota unică. Dispariţia cotelor diferenţiate de TVA va fi următoarea măsură pe care o va lua Executivul, iar cota unică, deşi este menţinută, a fost completată cu taxa specială pe stâlp şi majorarea impozitului pe dividende.
Ordonanţa trenuleţ vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale acordate angajaţilor din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, inclusiv excepţia de la contribuţiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii.
Astfel, aproape 1 milion de salariaţi revin cu contribuţiile lunare la Pilonul II, angajatorii lor urmând să le reţină şi să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaţilor.
Atragem atenţia că in domeniul agriculturii şi industriei alimentare, eliminarea facilităţilor fiscale va însemna pierderi salariale consistente pentru angajaţi.
Efectul negativ rezultat va fi că aceşti angajaţi vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite sau, pentru a-i menţine, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere”, atenţionează sindicaliştii din industria alimentară.
În opinia acestora, compensarea salarială se va regăsi rapid în preţul produselor de la raft, care va fi suportat în final, tot de către consumatori, majoritatea lor cu venituri mici, sub nivelul minim decent.
De asemenea, scumpirea substanţială a produselor alimentare româneşti le va face mult mai greu vandabile, comparativ cu produsele similare din import, care vor avea la raft preţuri mai mici, în timp ce măsura eliminării facilităţilor fiscale pentru industria alimentară se va dovedi în scurt timp că acţionează ca un bumerang împotriva acestei industrii.
În plus, eliminarea facilităţilor fiscale va conduce la falimentul unor societăţi care nu vor rezista impactului şi, implicit, la creşterea numărului de şomeri, cu cheltuieli suplimentare de la buget.
„Prin eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din industria alimentară şi agricultură, Guvernul Ciolacu 2 încalcă legislaţia adoptată în 2022 care prevedea că, în intervalul 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028, angajaţii din aceste sectoare beneficiază de scutirea impozitului pe venit, reducerea cotei de contribuţii de asigurări sociale (CAS), exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi o cotă redusă de contribuţie asiguratorie de muncă (CAM). Eliminarea facilităţilor fiscale acordate angajaţilor a fost făcută de Guvernul Ciolacu 2 fără consultarea prealabilă cu partenerii sociali. În total dispreţ faţă de aceştia, guvernanţii au luat această măsură „noaptea ca hoţii”, făcându-le angajaţilor şi angajatorilor din acest domeniu un cadou otrăvit în prag de An Nou. Luarea deciziilor economice majore trebuie să fie discutate şi negociate cu părţile implicate, astfel încât să se asigure un echilibru între necesităţile bugetare ale statului şi protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor şi ale agenţilor economici”, subliniază reprezentanţii Sindalimenta.
În acest context, organizaţia sindicală atrage atenţia asupra faptului că aceste măsuri vor crea mari tensiuni sociale şi economice care vor conduce la acţiuni de protest legale împotriva Guvernului, calendarul lor urmând a fi stabilit în cadrul Biroului Executiv al Federaţiei Sindalimenta.
Nu avem nevoie de It-isti ,ne plac dobitoci că tine de care e plina RO!
Ha, ha! Pintru votacii mârlanul’i di la 3 €oceni nu-i o problemă! Iei o crescut mari cu hecsumpecs uns pi mămăligă…
Doar patronii pot sa plateasca sindicalisti sa-i apere ?
Dar în Rromânica există „mediu privat”?? Firmele de sectorişti care fac afaceri cu statul şi managementul cu epoleți de multinaționale sunt orice numai privat nu. Mai lipsea să le spună şi „civili”… Mediul ăla cu adevărat privat este atât de mic şi de nefiscalizat, încât nici măcar nu contează.
„Mediu privat”! Auzi la ei!
Nu știu de ai observat cum ministrul finanțelor era transpirat și i se oprea vocea la citirea balivernelor privind măsurile de luat.. Erau grave dar erau insuficiente.. De altfel ești in impas total..Nici UE nic FMI nu te poate salva,. Ai ajuns la un stadiu de oricare mutare este catastrofă.. Practic ai terminat rumania,. Nu mai poți fi socotit stat..
Nu se pot plânge săracii, cât se plâng bogații!
Păi afaceriștii jefuiesc și săracii și statul!
Nu îi caută nimeni la averi, fiindcă ceea ce jefuiesc se distribuie acolo unde trebuie, pentru a nu se atinge nimeni de ei!
Noroc cu Sindialimenta, ca ce ne-am face,foarte realisti si ancorati,pot da si buletine meteo
Oh, nuuu! Minciuni? Alianta comasata pro-europeana nu minte!
Cui nu-i convine sa plece. Nu ne trebuie fitosi cu studii ca IT-istii. Pot muncii direct in occident. Tara are are nevoie de palmasi. Daca nu pleaca si aia si ramanem iar fara fraieri in constructii si agricultura. Reinvie meseria de capsunar in Europa.
Ramanem cu bugetarii si „specialii”.
De pensionari nu spun nimic, marea majoritate au muncit mult sau foarte multi ani.
Iar cei care au muncit putin si au ras cand fraieru’ muncea, tot vor primi ceva in plus fata de cel care a fost prost si a muncit.
Ca asa-i in romanika, n-ai muncit si ai punctaj mic? Nicio problema, iti da statul ajutoare.
Nu conteaza efectele economice.
Conteaza doar intrarea in razboi !