Mega-procesul împotriva mafiei italiene, la final

Peste 200 de persoane au fost condamnate luni în Italia la pedepse de până la 30 de ani de închisoare la sfârşitul unui „mega-proces” împotriva ‘Ndrangheta, cea mai puternică organizaţie mafiotă din peninsulă, relatează AFP.

Din cei 338 de inculpaţi care s-au prezentat în primă instanţă în faţa tribunalului din Lamezia Terme (sud), 207 au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, în timp ce 131 au fost achitaţi.

Parchetul a cerut în total aproape 5.000 de ani de închisoare împotriva membrilor mafiei, precum şi a complicilor lor – funcţionari publici, aleşi locali şi chiar ofiţeri de poliţie de rang înalt.

Condamnările, citite de judecătoarea Brigida Cavasino, merg de la câteva luni până la 30 de ani de închisoare, pedeapsă primită de patru persoane.

Unul dintre cei mai importanţi inculpaţi, fostul senator Giancarlo Pittelli, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat la 11 ani de închisoare, în timp ce procuratura ceruse o pedeapsă de 17 ani.

‘Ndrangheta, cu sediul în Calabria, o regiune foarte săracă situată în sudul Italiei, este cea mai bogată şi cea mai puternică dintre grupările mafiote italiene.

Prezentă în aproximativ patruzeci de ţări, ea exercită o influenţă sufocantă asupra Italiei, infiltrandu-se şi corupând administraţia, în timp ce îşi impune legea de fier asupra populaţiei.

Din ianuarie 2021, trei judecători au audiat timp de mii de ore martori, între care se numără şi circa 50 de mafioţi care au devenit colaboratori ai justiţiei, în legătură cu activităţile familiei Mancuso şi ale asociaţilor acesteia, un important clan al ‘Ndrangheta care controlează provincia Vibo Valentia.

Acest mega-proces, organizat în condiţii stricte de securitate într-un buncăr din oraşul Lamezia Terme, este cel mai important împotriva mafiei din ultimii 30 de ani.

Acuzaţiile au fost numeroase: asociaţie mafiotă, trafic de droguri, extorcare, camătă, spălare de bani.

În cadrul procesului, acuzaţii au detaliat modul violent de funcţionare a ‘Ndrangheta, controlul acesteia asupra populaţiei locale, extorcarea, trucarea licitaţiilor şi fraudarea alegerilor, achiziţionarea de arme etc.

Ei au dezvăluit secrete despre ascunzătorile de arme din cimitire sau despre ambulanţele folosite pentru transportul drogurilor şi au devoalat modul în care apa municipală a fost deviată către plantaţii de marijuana.

Experţii estimează că în prezent ‘Ndrangheta, formată din circa 150 de familii calabreze, realizează o cifră de afaceri anuală de aproximativ cincizeci de miliarde de euro în întreaga lume

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

 1. Dacă au cifră de afaceri de 50 de miliarde de euro anual, ăștia dau 2% la NATO?
  Articolul 5 se activează și în cazul lor?
  Sau au cifra de afaceri de 50 de miliarde și nu au profit? Atunci să vină Boloș și să-i impoziteze pe cifra de afaceri.

 2. ar fi invidios pe baietii astia din Calabria. De unde 50 bilioane?!?! cu infractiunile alea 50 bilioane?! daca esti genul care a citit carti despre mafie, scrise de mafioti, ramai cu ceva concluzii. Una: nu prea mai exista mafie:)), de unde au gasit italienii atatia e curios. De cand exista mijloace avansate de interceptare si surveillance- au cam disparut baietii rai. Ultima besina a fost prin anii ’90. Doua: exista doua feluri de infractiuni: blue collar crimes si white collar crimes (gen controlul unui port sau aeroport, management cu setari si decizii, plus security; nu mai sunt sub controlul lor de muuult). Cei care se ocupa cu prima categorie (violenta, intimidari, furturi, taxe de protectie etc)- they’re not big earners, they’ve never been. Cutite pistoale etc- nu sunt compatibile cu bilioanele. Ceva nu corespunde.

 3. In asemenea Situatiuni, de MAFII “Stravechi”, ar trebui aplicat Sistemul lui Stalin cu GULAGs si Executii de pe Liste.

  CU CRIMINALII trebuia Stalin sa procedeze ASHA, NU cu … TOTI Opozantii POLITICI …

  AIA Fraieriti sau NAIVI, trebuaiu internati, da’ in Condtii UMANE, de REALA ReEducare, cu Hrana BUNA si cu MUNCA in Folosuu’ Societatii, Discutii CALME, detaliate despre ORICE.

  Precis imblanzea mai mult de Trei Sferturi din Rusi …
  EL, in Schimb a permis si in URSS Mafii Criminale si a extermknat AIUREA Opozantii POLITICI …

  ASHTIA, Mafiotii trebuiau exterminati pana „la Blana”.

  UITE CE fac din Romania si din TOATA APUSENIA …
  CE ma umple de Mirare SI Indignare este ca ASEMENEA Stiri despre Procese AntiiMAFIA citeam in Ziare in Perioada Liceului (1959 -1963).
  La 60 de Ani dupa 1963, TOOOT aceleasi GulGute ImPUTITE se vad si aud despre MAFII Diverse.

  DECI Drumu’ ELIMINARII lor, este un Drum de Tara, si Infundat …
  Ca este CrevaPLANificat sta, intre Altele Ceva din Filmul “ROMA”.
  PULOS … 😊 ASHA ii ziceau Scenaristii … 😊 si Centurionul BLOND se pregatesc de o Reglare de Conturi cu o Mafie din Roma. Ascund ei Arme prin Camere, ca in Filemele de ACTION.
  Cand sa se incaiere, apare CEZAR cu Garda!
  Ideea Perversa ar fi ca aceasta CARDASIE dintre STAT si MAFII este perena si normala, prin Secole.
  ASHAOFI, da’ in Cazuu’ lui Cezar, un Individ Destept si Cultivat, pe langa Geniu MILITAR,
  NU as crede ca se comprimitea ASHADE lesne si pentru CE ?
  Cezar avea o URA Funciara pe Mafioti !
  Prins de Piratii Dalmatieni, radea cand il amenintau cu Moartea daca NU ise plateste Racumpararea.
  Radeau si Aia, friendly mode, cand le declara calm si senin ca ii va spanzura pe TOTI de Catarge :
  “Are Umor, Tinereluu’ !”
  I s-a platit RasCumpararea, a adunat o Flota si i-a prins EL pe Pirati …
  I-a spanzurat de Catarge.
  Pe TOTI Umoristii Amatori …

 4. Pe când și la noi un proces similar, caracatița securistă alogenă a atins dimensiuni cosmice în comparație cu cea italiană, Codruța mimează că lucrează, ceo face ea acolo sus la Bucixelles?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.