Mesajul lui Iohannis, la 20 de ani de NATO

Cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în care spune despre cum „ţara noastră a contribuit la toate eforturile Alianţei de asigurare a securităţii şi a prosperităţii statelor membre“. În mesaj, el amintește că „România şi-a dovedit statutul de important furnizor de securitate la nivel regional şi euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni şi operaţiuni NATO“.

Iată mesajul postat de Administrația Prezidențială:

„Astăzi, România celebrează 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord. Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, şi apoi arborarea drapelului naţional la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care ţara noastră este legată prin ataşamentul ferm faţă de valorile care stau la baza Alianţei: democraţia, libertăţile individuale, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept.

NATO este cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie, iar relevanţa sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm. În cei 20 de ani de la aderarea României, numărul crizelor internaţionale de securitate s-a înmulţit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim şi neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Din 2004, ţara noastră a contribuit la toate eforturile Alianţei de asigurare a securităţii şi a prosperităţii statelor membre. Pentru România, apartenenţa la NATO, la Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării şi ai dezvoltării noastre economice.

La două decenii după aderare, marcăm, totodată, rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securităţii şi promovarea stabilităţii ca membru al NATO. Ţara noastră a demonstrat că este un partener esenţial în dezvoltarea eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei pe Flancul Estic, inclusiv prin operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu şi prin întărirea, alături de aliaţii din NATO, a securităţii la Marea Neagră.

De-a lungul timpului, România şi-a dovedit statutul de important furnizor de securitate la nivel regional şi euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni şi operaţiuni NATO. Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoştinţă către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianţa. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace şi protejarea democraţiei.

Angajamentul nostru continuu, susţinut şi dedicat, subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea şi cooperarea sunt esenţiale pentru a contracara ameninţările şi provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent. România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianţa să devină mai puternică, mai rezilientă şi mai bine pregătită pentru viitor“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

28 de Comentarii

 1. Nato sa Apere Pensiile Săracilor cu 1300 de lei si Nevoile si Neamurile ! Ca altfel Nu mai mergem la Votare ! Pe 9 iunie 2024 !

 2. lauda-ma gura ca-ti dau cirnatz!

  puneti-i camasa de forta ca e in stare sa se devoreze singur…si e pacat sa pierdem asa mindreata de flacau.

  ha ha ha

  „NATO este cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie”

  nato e un cuib de viespii…

 3. Dupa 1990 Politica externa romana a fost si este Criminala…va veni o vreme cand multi vor intelege….Dupa 1990 Revizionismul romanesc a demolat Exhilibrul Strategic stabilit prin Tratatele imediat postbelice care mentinuse pacea 70 de ani…Legal, conform Tratatelor imediat postbelice, Linia Berlin este linia Rosie pentru NATO…Expansiunea NATO dupa 1990 este caz de Razboi mondial pentru refacerea Echilibrului Strategic….Nu conteaza daca NATO a expansionat prin forta sau nu….Tari naziste ca Romania au fost invinse in Razboi…Pe shest, dupa 1990, s – au facut fraudulos invingatoare….Peste 80 la suta din Omenire recunoaste linia Berlin ca linie rosie pentru NATO….Romania cica a intrat in NATO de frica Rusiei…iar Rusia se teme si mai cumplit de NATO….Daca Romania si – a potolilit frica prin intrare in NATO, este randul Rusiei sa o faca….Asa e drept, asa e moral, Rusia a sacrificat 35 de milioane de oameni ca sa faca o linie de Echilibru strategic, care a mentinut Pacea 70 de ani…Politica romana dupa 1990 a facut pipi pe cei 35 de milioane de sovietici….Va veni vremea dreptatii, cand ne vom ruga sa fim crezuti ca am fost fortati sa intram in NATO….

 4. Omul nevestei isi invirte verigheta pe deget cind vorbeste de subiecte cruciale…
  Nu se stie ce vrea sa mai dea lui NATO ca a dat toata Romania.
  Traind dintr-o bezna a secretizarii,nimeni nu stie si nu vrea sa stie clauzele semnate de tradatorii succesivi Iliescu,Constantinescu ,Basescu,Iohannis cu puterea NATO-SUA straina.Primul principiu acela al neincalcarii intereselor legitime privind suveranitatea,independenta Romaniei,stat national,suveran si unitar a fost incalcat,zi de zi Inalta tradare de stat este exercitata in fata noastra.
  Valorile aratate nu sunt negociabile cu puteri straine pe bani si troc in paguba supunerii Tarii a inarmarii,a provocarii la razboi potrivit intereselor combinatorului in atitarea la razboi ,revansard si razbunator in numele unei politici agresive,inflamatoare de agresiuni SUA ce tiraste Romania in conflicte de tot felul pt.interesele externe.
  Sa mearga la razboi Iohannis,cu sefii lui UE si NATO,Romania refuza sa fie carne de tun slujind aventurierul strain de tara si neam,promotor al Germaniei adus din afara de Germania colonistul etern al Romaniei.

 5. Prin 1942 la Bucuresti a fost Mare miting de sarbatorire a Victoriei nazismului impotriva URSS…Asa a fost politica in Romania, o tara cladita de altii, pe care i – a vrut morti, ca sa se poata lauda in voie…Nu ma refer la poporul de iobagi care a dus mereu greul… ma refer la Politrucii si Propaganda care au calarit poporul de iobagi…Occidentul NU a cladit Romania. Romania exista in Istorie datorita Rusiei…Rusia a luptat 400 de ani cu Otomanii, usurand soarta romanilor. Rusia a facut Independenta Romaniei la 1877. Rusia este autoarea Unirii de la 1918, fapt recunoscut de premietul Ionel Bratianu, care este primul autor roman al Unirii de la 1918…Rusia ne – a acordat inca o data Transilvania in 1945, dupa ce Occidentul o acordase Ungariei in 1938…Datorita Rusiei exista o Romanie rotunda cu acces la Marea Neagra, Rusie ne – a acordat Dobrogea la 1877….Rusia ne acorda la 1918 prin autodeterminare si Basarabia daca Politrucul roman nu era mai prost ca noaptea. Politrucul roman a preferat sa ocupe Basarabia cu Armata si apoi sa minta, sa falsifice realitatea 100 de ani…Desigur, vreme de 400 de ani Rusia a actionat in interes propriu, e firesc, dar interesul propriu al Rusiei a fost extrem de benefic pentru Romania, mai exact, cum nu a mai fost altul. Asta e realitatea…

 6. Dacă europenii ar opta pentru pace, ce rol ar trebui sa joace SUA în Europa? Americanii si-ar pierde controlul asupra Europei și unde sa replieze toate tancurile și rachetele și cui ar trebui sa vândă cele mai puternice companii de armament din lume gloanțele lor magice?
  Pacea? Ești nebun?
  Asa ca țineți minte: atat timp cât americanii sunt în Europa, nu va fi niciodată pace aici. Pur și simplu nu poate și nu trebuie sa fie. Sarcina NATO nu este de a face pace, ci de a purta războaie. Din acest punct de vedere SUA nu sunt o tara, ci ele reprezinta un model de afaceri în care intotdeauna și mereu este vorba doar despre bani!
  Din păcate!! a exista o problema cu modelul de afaceri NATO. Nici o tara nu a dorit sa fie un rival și fara aceasta rivalitate NATO nu putea exista. Și pentru ca nimeni nu dorea ca sa-si asume acest rol, ales ca să si-si creeze inamici. Asa a apărut Iugoslavia, Siria, Irakul, Libia, Afganistanul și acum Rusia. Despre blocul comunist nu mai are rost sa amintim.
  a) Germania are un total de 17 baze NATO. S-a făcut mare tapaj pe faptul ca Rusia a relocat arme nucleare in Belarus. Dar oare e firesc ca NATO sa stocheze in Germania, Italia,Belgia, Olanda și Turcia peste 150 de focoase nucleare? Firește ca pentru ei totul e normal.

 7. Vedem si pe asta..
  Mândrie că ești prost..
  Niciodată cu străin în ograda, cât de bune intenții va avea, nu te simti liber..

 8. Lui CV 10;59
  Știți unde-i îngropat Brâncoveanu și îi duceti flori?

 9. Ai dreptate Navrapescu, spre deosebire de turci, rusii nu au omorat niciodata vreun roman. Gata nu mai tin cu turcii, tin cu rusii pentru ca Stalin si poporul rus.

 10. „problema cu idotii este ca niciodată nu-si dau seama când exagerează. Și s-a’intamplat asa cum trebuia sa se întâmple. Dupa ce aproape toate tarile Europei din Est au fost înghițite de NATO, încălcând acordurile cu Rusia, s-a dorit ca Georgia și, bineînțeles, mai ales Ucraina sa intre in NATO. Având în vedere ca nu le-a mers cu Georgia, ne-am fi așteptat ca Ucraina sa fie lăsată în pace. Numai ca geniilor din NATO și Pentagon le-a scăpat un amănunt. Rusia nu e Afganistan,Siria sau Libia și cel mai important Rusia nu cea din anii 90 si pentru ca Rusia e alta, inevitabilul s-a produs. Ca atare, indiferent ce arme ar trimite Occidentul Ucrainei, aceasta nu va câștiga acest război niciodată. Occidentul a pierdut războiul iar NATO a pierdut și acest război, dupa cel din Afganistan. Sa fie acesta sfârșitul NATO? Ca atare, orice european cu mintea lucida ar trebui sa concluzioneze: am căzut din nou în plasa americanilor. Nu ar fi trebuit sa fim niciodată de acord cu acest război și sa-l susținem fără rezerve. Ca atare nu mai avem nevoie de americani in Europa. Vrem o Europa unita, chiar și cu Rusia pentru a putea trai in pace și unitate.

 11. Atunci cand vorbește despre „prosperitate” se referă, evident, la contractele bănoase prin care corporațiile americane ne-au vandut mii de tone de fiare vechi, la prețuri exorbitante. În mod absolut paradoxal, apartenența la NATO a adus mult mai multe amenințări pentru securitatea Romaniei decat neutralitatea. In plus, mai și costă al naibii de mult. De fapt, NATO este doar despre bani și despre extinderea influenței SUA…

 12. Nu pune si asta o sosie ca Putin sa vorbeasca in locul lui sa nu se mai oboseasca mereu cu intreruperea concediului .

 13. NATO ROMANIA,NATO ROMANIA,URAAA…URAAAA….NATO SI UCRAINA URAAA,ROMANIA SI UCRAINA,URAAA…URAAA…

 14. Daca Putin muta bombe atomice in Belarus atunci simetric americanii trebuie sa mute bombe atomice de la Incirlik la MK. Abia atunci suntem siguri . Apoi am vazut și eu niste exerciții Otan, dar sa stiti ca nu sunt asa de zmei, sa stie Gioana. Eu cand i vad asa de dezgoluti ma prinde frica de la 1914.Nu e posibil. Doar americanii au combinezoane antiglont si antimine de ce nu le da in masa la Otan? Tehnica nu e nici ea super tehnologizata si multe altele de exemplu rapiditatea de mobilitate a logisticii. Cum sa ai Akm si americanii M 16 ca daca faci cartuse trebuie sa fie toate la fel nu faci 10 tipuri ca aici castiga rusii in rapiditate.si multe alte prostii

 15. Un singur lucru nu am inteles din istoria poporului roman. Am lacune foarte multe, stiu asta, insa de ce poporul care a fost tradat de atatea ori in istorie la modul dureros, tragic, nu vede si nu intelege cum este tinut astazi in lanturi de Securitatea care a luat puterea total in 1989 si azi stabileste totul in tara? Absolut tot ce se petrece in tara pana si unele decizii privind viata personala a unor oameni e stabilit si dirijat de Securitatea cancerigena iar toti din tara par sa fie multumiti,ici colo cate unii care se razvratesc sau cei multi care pleaca. In rest totul merge uns fara probleme.
  Romania va trada din nou, inclusiv pe Nato Sua etc, pentru ca altfel nu are nicio carte de jucat in noua compozitie europeana atlantica etc. Cand se va trada, vor fi tradati si romanii iarasi sau doar asa zisii aliati?

 16. Un singur lucru nu am inteles din istoria poporului roman. Am lacune foarte multe, stiu asta, insa de ce poporul care a fost tradat de atatea ori in istorie la modul dureros, tragic, nu vede si nu intelege cum este tinut astazi in lanturi de Securitatea care a luat puterea total in 1989 si azi stabileste totul in tara? Absolut tot ce se petrece in tara pana si unele decizii privind viata personala a unor oameni e stabilit si dirijat de Securitatea cancerigena iar toti din tara par sa fie multumiti,ici colo cate unii care se razvratesc sau cei multi care pleaca. In rest totul merge uns fara probleme.
  Romania va trada din nou, inclusiv pe Nato Sua etc, pentru ca altfel nu are nicio carte de jucat in noua compozitie europeana atlantica etc. Cand se va trada, vor fi tradati si romanii iarasi sau doar asa zisii aliati?

 17. ,,NATO este cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie, iar relevanţa sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm ” Zău, mă, iohANUS , ce au căutat soldații noștri în Afganistan, câți au murit, câți au rămas cu probleme medicale , ce am realizat acolo, fraiere? 20 de ani de OCUPAȚIE nato a ROMÂNIEI e deja prea mult ! AFARĂ cu nato și ue din ȚARĂ ! SLAVĂ PĂCII, ucigașilor a zeci de milioane de civili în 85 de războaie provocate de rahatul criminal nato !

 18. Romania a fost timp de 20 ani sluga occidentlui, dar eu am rafinat ceea ce inseamna sa fii sluga, si sunt mandru de asta.

 19. Băi, fraiere, iohANUS, da de SIRIA ocupată de nemernicii amerloci de unde le fură petrolul și resursele nu spui nimic?? Spune măcar o SINGURĂ țară unde a intervenit nato, nu au ucis pe nimeni și o duc bine acum, fără să le fure resursele? MARS afară, instituție criminală ! MARS AFARĂ, javră ordinară și mincinoasă, lingătoare de dosuri anerloce ! SLAVĂ PĂCII, animalelor ucigașe !

 20. Nu-l mai incape pielea de mandrie si bucurie ca este sluga si pupator de dosuri americane.

 21. Iar citește de pe foi fara să gândească visând la un post călduț in care sa nu facă nimic

 22. Ciolacu a reinventat cenzura pentru că știrile adevărate sa nu dăuneze campaniei sale electorale pentru funcția de președinte.Sa amani până în ceasul al 12-lea echivalarea pensiilor militare în funcție de grad ,specialitate,vechime,condiții deosebite etc.fara discriminări în funcție de data trecerii în rezervă,până în preajma alegerilor,este o mare greșeală de campanie.Nu face decât să piardă sute de mii de voturi din partea rezerviștilor și al familiilor acestora.Sa interzici presei sa spună adevărul de parcă am trai sub dictatorul Ceaușescu e de neimaginat în 2024,dar iată că se face.Cenzura rade tot,ca nu cumva sa-l supere pe Pres.Putin și prietenia dintre Rusia și România.Da o știre despre drona militară rusă care se prăbușește la 30 de km de frontieră la Braila,fara că armata sa o poata distruge din cauză că Armata nu poate acționa decât în baza legii care NU EXISTA.E o mare crimă a premierului Ciolacu să pună în pericol viața românilor de dragul campaniei electorale.Si pentru că frica de Putin îl terorizează pe Ciolacu, a trecut la secret de stat cu 000,incidentul de la rafinăria Petromedia,care este rezultatul prăbușirii unei drone militare rusești.
  Aiurea, minciuna gogonata că tocmai la cracare se face revizie.Armata rusă își trimit dronele pe care nu le oprește nimeni din lipsa de legislație,pentru verificarea și identificare țintelor care urmează să fie distruse ulterior, după ce vor termina cu verificarea și reglarea gps-urilor la drone.In cest timp Johannis este la golf și Ciolacu băga rahatul sub preș,că e campanie.Ma-i draga Ciolacu,rahatul pute groaznic și murdărește cumplit campania ta electorală deja pierduta,pentru că urăști armata și pe militari.

 23. N aTo nord atlantic terorist organization,care a comis crime peste tot in lume si a omorit pe fratii nostrii sirbi,iar fatalau anglo saxon de gena nnazzisstta vrea sa fie seful

 24. Eu nu am înțeles, de ce aeronava privată cu pat matrimonial și cada aurita făcea escala la Sibiu? Sau de ce topistul joaca golf pe terenul aluia de la care werner a luat 600 de BMW uri pentru mai?

 25. individul in cauza este bine mancat si odihnit? sa nu uitam, e si bine plimbat? (nu numai la Miami, in Tanzanie, la alte locuri in care se schiaza sau se pierde timpul, pur si simplu)
  ca daca nu, e cazul sa se duca mai intai sa recupereze ce scrie mai sus, apoi sa vina sa tina discurs.

 26. @8:03: inteligente observații! Și de folos!

  Restul, nu va înțeleg de ce sunteți oficioși si va dați după manevrele lui Iohannis. N-aveți ce Paste sărbători?
  Exista mai multe categorii de oamenii. Unii precum Zalmoxis, ajuns zeu și sfătuitor al dacilor, prefera să zugrăvească totul în negru ca apoi să rada încercând să para vesel.
  În disonanța în care se află, ii recomand să contemple de exemplu situația Capului Bunei Speranțe. În jurul sau fierbe sau nu oceanul, “capul” e mereu stăpân pe sine.
  E un spectacol intre puterea oceanului și pământul care-l supune netulburat.
  Happy Easter!
  Sa fii cuminte, să nu mă faci de ras!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.