Mesajul Rusiei: Trump trebuie să accepte ”noile realități”

La finalul săptămânii trecute, în timpul unui interviu acordat la bordul Air Force One, președintele Trump a declarat că a avut o convorbire telefonică cu președintele Vladimir Putin. Kremlinul nu a confirmat, nici nu a infirmat că ar fi acut loc această discuție. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus doar că cele două state comunică pe diverse canale.

”Cred că facem progrese”, le-a spus Trump ziariștilor, adăugând că se așteaptă la și mai multe discuții în perioada următoare. ”Vrem să oprim războiul dintre Rusia și Ucraina”.

 

Luni, 10 februarie, Kremlinul a precizat că SUA nu au prezentat încă vreo ofertă concretă pentru negocierea încetării focului în Ucraina. Între timp, armata rusă înregistrează un ritm crescut al avansului în teritoriul ucrainean.

”Este important ca vorbele să fie susținute de pași concreți care țin cont de interesele legitime ale Rusiei, demonstrând hotărârea de a elimina cauzele principale ale crizei și de a recunoaște noile realități. Nu a fost primite propuneri concrete de această natură”, a spus viceministrul rus de Externe Mihail Galuzin.

 

Tot luni, un al viceministru de Externe, Serghei Riabkov, a venit cu un alt mesaj pentru Statele Unite, prezentat de agenția Tass.

”Relațiile dintre Moscova și Washington sunt la un pas de a se rupe. Administrația fostului președinte Joe Biden s-a axat pe războiul hibrid și le-a impus aliaților din diverse alianțe și configurații ideea posibilității de a administra Rusiei o înfrângere strategică. Drept urmare, conținutul antagonic al relațiilor SUA-Rusia a crescut și a ajuns astăzi la un punct critic.

Încercările SUA de a trimite solicitări Moscovei sau de a demonstra că SUA fac o mare favoare în schimbul unor solicitări inacceptabile sunt sortite eșecului în dialogul cu Rusia.

Politica Washingtonului ”generează o provocare semnificativă pentru neproliferarea nucleară globală, iar controlul armelor nucleare se deteriorează. Rusia nu a văzut încă o manifestare de bun simț al lucrurilor sau de voință politică din partea Vestului pentru a depățși criza sistemului de control al armamentului. Situația dialogului pentru stabilitate strategică dintre SUA și Rusia, inclusiv perioada de după Noul Tratat START, nu ne dă motive de optimism”.

În ce privește conflictul din Ucraina, Riabkov arată că Rusia ”nu vede nicio schimbare în abordarea pe care Washingtonul a avut-o în ultima perioadă”. ”Va fi necesară recunoașterea realităților de pe teren, iar cauzele nu trebui ignorate”. ”De aceea, nu vom accepta schimbări și jumătăți de măsură”.

Serghei Riabkov a avut și un comentariu despre cutremurul provocat de administrația Trump la agenția USAID. ”Washingtonul nu va abandona total un instrument atât de important pentru proiecția puterii și promovarea ideologiei sale”.

 

 

 

 

Recomanda 16

9 Comentarii

  1. Ha, ha! La cât di rău ‘i mer’e Anemicii nu esclud ca soroșăii (inclusiv d’ici dân România) imprăștiaț’ în tuată lumia, să hie obligaț’ în baza listelor rădicate di la sediu USAID, să returneză parizălu’ car’ l-o pringhit în ultimii ani. Puneria în aplicare va hi pusă to’ di unu’ di-a lor: gauletieru’ Chierdoiu’ cari-ar face ș’ pi dreaq-n 4 să intre în grați’le Rătoiul’i…

  2. @Lorin-absolut de acord.Deja federația criminala este in disoluție.Nu va mai fi nici măcar o benzinărie,cum i se zice acum.

  3. Rusia nu mai conteaza ca acum 100 de ani. Cred ca razboiul o sa continue pana la dizolvarea Rusiei asa cum vrea Anglia.

  4. Mesajul Imperialistei supraponderala: PAX RuSSa e moartă! Trump va fi președinte cel mult patru ani. Criminalul Putin, până își va da duhul.

  5. Trump nici nu dorește ca Ucraina circarului sa recupereze ceva teritorii! Ba dimpotrivă, o lasă mai încet cu presiunile privind încetarea conflictului pentru ca se așteaptă ca rusii sa cucerească mai mult teritoriu și, concomitent, regimul circarului va deveni atât de fezandat încât va fi numai bun de servit la masa negocierilor! Tâmpitul de circar nici măcar nu realizează ca-si taie craca si-n Ucraina, sugestiile privind acceptarea cedării resurselor către americani nefăcând altceva decât sa-i îndepărteze pe mulți ucrainieni! Puțin, pe de alta parte, ar putea veni acum și sa spună ca el recunoaște dreptul de proprietate al americanilor care-au cumpărat teren în zonele controlate de rusi. Și ca va accepta ca exploatarea resurselor sa fie făcută împreună cu americanii. Ca doar nu da de la el. Revenind la circar, cred a devenit mai senil decât Biden! Cum cula palului poți crede ca Trump poate uita și ierta afrontul circarului când cu Burisma? Ce-i poate oferi circarul mai mult decât poate oricum sa-si ia?

  6. Trump a vorbit cu robotul telefonic,de aceea Peskov nu spune nici da nici ba!Are o varsta mos Trumpilica ..Chiar nu vad cum la niste teritorii locuite 75-90 % de rusi, basca ca sunt invecinate cu Rusia poate avea SUA pretentii, cand Groenlanda are numai o baza militara americana ,si tot o vrea Trump..sau Gaza…sau Panama…

  7. Trump a vorbit cu robotul telefonic,de aceea Peskov nu spune nici da nici ba!Are o varsta…

  8. Păi,.. Are de ales ?? Nu cred.. Rusul clar deține avantaj pe toate fronturile.. America , la fel ca și occidentul sunt in criză,..profundă..Rusia nu colapsează, mai mult se dezvoltă și progresează technologic de rupe america coruptă. Nu ai ce face altceva decît vrea rusul.. e clar și e de executat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.