Mesajul unui profesor. Astăzi copiezi la examene, după te urci beat la volan, apoi faci o firmă care încalcă regulile

Valentin Naumescu, profesorul de relații internaționale la UBB Cluj, critică situația la care s-a ajuns în societate și arată cât de importantă este educația. Tragediile din ultimul timp inclusiv cea de la Crevedia, arată carențe în ceea ce privește educația, responsabilitatea, respectarea regulilor și instituțiilor statului. 

”Am văzut din plin în pandemie, continuăm să vedem și acum, de la exemple aparent banale precum litoralul la comportamentul iresponsabil pe șosele, și de la instituții la politicieni. Modelul de succes popular este rebelul, cel care sfidează regulile, neînfricatul! De la nivel macro la nivel individual, regulile par opționale sau facultative, nicidecum obligatorii.

Astăzi copiezi la examene, mâine te urci beat sau drogat la volan, poimâine faci o firmă care încalcă regulile, răspoimâine ești în clientela partidelor sau printre „șmecherii” care nu se tem de nimic. Din ce în ce mai multe încălcări ale legilor și regulamentelor, la toate nivelurile – autorizații, droguri, alcool, trafic pe drumuri publice, învățământ, sănătate, poliție, justiție, turism etc.

Evantaiul pare larg: corupție, cinism, nepăsare („miserupism”), incompetență, micul șarlatanism, egoism dus la extrem, teribilism etc. Toate sub umbrela unui deficit educațional în sens larg și de cultură a legalității, plus creșterea nesimțirii și agresivității în societate. Fenomenul este încurajat de faptul că majoritatea scapă nepedepsiți! Am avut vreodată, istoric vorbind, CULTURA LEGALITĂȚII în țara aceasta?”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

17 Comentarii

 1. Niciodată!…fenomenul acesta descris de dvs e foarte vechi,din perioada fanariotă!…
  Această țară așa va dispare sau muri!…
  Vă mai mirați că românii cu educație,familiști emigrează!…nu vor să le distrugă educația copiilor!…
  Se va ajunge când colonia va fi locuită numai de loaze, analfabeți,curve, drogați,interlopi, hoți…

  • Domnule profesor, cu tot respectul dar profesorii de azi sunt niste biete marionete care nu pot lasa elevii nici corijenti nici repetenti. Deci autoritate ZERO, castrati pur si simplu. Ca atare educatia e benevola multi elevi se duc la scoala ca sa se distreze (pe seama profesorilor).

 2. Dupa titlu am crezut ca profesorul este analfabet, dar dupa ce am citit declaratia profesorului, am vazut ca jurnalista este analfabeta… Oare cum ajung analfabetii sa scrie la gazete ? E suficient sa-ti infingi #hashtagul in creier ?
  „Astazi copiezi la examene, DUPA te urci la volan…” DUPA ce ?

 3. Statul roman cu anumite firme este extrem de tolerant si inchide ochii cu cele mai multe le omoara cu incet.

  Cum se face ca mereu firmele cu relatii la partidul stat P$DNL, multinationalele scapa. Mereu.
  Poate o sti globalistul Naumescu.

 4. Valentin Naumescu? Secretarul de stat de la Externe? – UN SECURIST ÎMPUŢIT!

 5. Nu, nu, nu.
  Azi copiezi la examen, maine faci o combinatie si poimaine intri in politica.
  Poate poate un loc de consilier, parlamentar, pe la vreo directie.

 6. Intr-o tara ca Romania, in care cu complicitatea criminala a clasei politice in frunte cu alogenul Iohannis, Constitutia a fost anulata de birocratii UE de la Bruxeles, nu mai exista lege in Romania. Face acum fiecare ce doreste. Toti infractorii pot face oricand reclamatii la Curtea Europeana si se rezolva problemele lor.

 7. dom” profesor, prima parte trebuie reformulata: in loc „copiezi la examene” poti spune asa: „dai spaga sa iei examenul”!

 8. Nimic despre doctoratele pe banda rulanta care au facut din um UBB o veritabila fabrica de diplome? Poate ne spune profesorul cati militieni si securisti sunt doctori ‘made UBB’? Geme tara de ei.

 9. Intr-o tara ca Romania, in care cu complicitatea criminala a clasei politice in frunte cu parazitul alogen Iohannis, Constitutia a fost anulata de birocratii UE de la Bruxeles, nu mai exista lege in Romania. Face acum fiecare ce doreste. Toti infractorii pot face oricand reclamatii la Curtea Europeana si se rezolva problemele lor.

 10. Intr-o tara ca Romania, in care cu complicitatea criminala a clasei politice in frunte cu parazitul alogen Iohannis, Constitutia a fost anulata de birocratii UE de la Bruxeles, nu mai exista lege in Romania. Face acum fiecare ce doreste. Toti infractorii pot face oricand reclamatii la Curtea Europeana si se rezolva problemele lor.

 11. Intr-o tara ca Romania, in care cu complicitatea criminala a clasei politice in frunte cu alogenul Iohannis, Constitutia a fost anulata de birocratii UE de la Bruxeles, nu mai exista lege in Romania. Face acum fiecare ce doreste. Toti infractorii pot face oricand reclamatii la Curtea Europeana si se rezolva problemele lor.

 12. DOM’ Profesor,

  ASTEA trebuiau ZISE de Matale si de TOTI Dascalii din Romania, DEMUUUUULT, inca din Anii 90′ …

 13. NICIODATA, k d’aia a ajuns romanea.. plina de falshi/mincinoshi/mitomani.. .

 14. wow. cata ipocrizie. maxima. voi sunteti cei care ati pus „geninchele” in pamant la distrugerea modului de gandire al copiilor, tinerilor. asta faceti de 33 de ani. alinierea oilor pentru a fi usor de manipulat. docile. toti „profesorii” ies in strada pentru bani. ca si „eroii” mengele. NICI UNUL DINTRE CEI CARE AU ALES PROFESIILE CU HAR, NU A IESIT IN STRADA PENTRU DISTRUGEREA PROFESIEI: PROFESORII PENTRU PROGRAMA SCOALRA, PENTRU ABUZURILE ASUPRA COPIILOR DIN 2020, „MEDICII” LAA FEL! V-AU PLACUT BANII DIAVOLULUI DE STAT PE C@R ACASICA ONLAIN, DA? VOI NU AVETI CE CAUTA IN PROFESII! INDIVIZI IPOCRITI SI FARA DE HAR! hai siktir!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.