„Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii”

Muzeul Național de Artă al României, împreună cu Centrul Gemologic Român vă invită la o serie de prezentări dedicate bijuteriilor și pietrelor prețioase. Evenimentul va avea loc astăzi, în Sala Auditorium a MNAR și este organizat în cadrul expoziției Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României.

Programul constă într-o suită de trei conferințe și un workshop în care membrii Centrului Gemologic Român ne vor face demonstrații despre cum se identifică rocile și pietrele prețioase. De altfel, CGR prezintă în expoziție o serie de unelte de bijutier, o trusă de gemolog de la începutul secolului XX și două documente de breaslă pentru practicarea meseriei de bijutier, de la 1847. Centrul Gemologic Român, cu sediul la Timișoara, este singurul organism din România acreditat pentru expertiza pietrelor prețioase și pentru școlarizarea în meseria de gemolog.

Programul conferinței:

Istoria și evoluția diamantelor. Pietre naturale/ diamante în bijuteriile românești. Importanța gemologiei pe plan mondial vs România” – Dan Giurgiu, președinte CGR

Bijuteriile românești în prima jumătate a secolului XX. Bijutieri români cunoscuți” – Cătălina Roșca, gemolog, Marea Britanie

Pietrele prețioase și indicațiile lor terapeutice ” – Elena Angheloiu

Workshop: identificarea unor pietre prețioase ale participanților la conferință.

Expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României va putea fi vizitată în perioada 29 iunie – 30 septembrie. Aceasta reunește circa 100 de piese reprezentative – în principal inele, dar și sigilii, cercei, brățări – decorate cu geme-intalii, camee și pietre prețioase din diferite epoci istorice, piese care nu au mai fost expuse până acum.

În cadrul aceleași expoziții vor urma o serie de evenimente, dintre care amintim: două ghidaje susținute de Carmen Tănăsoiu, curator al expoziției, un workshop cu bijutiera Andreia Popescu de la Școala de bijuterie contemporană Assamblage și o conferință de prezentare susținută de arhitectul Andrei Mulțescu, autorul scenografiei expoziției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.