Michelin își mută fabrica din Polonia în România

În contextul creșterii costurilor de producție în Polonia, mai multe uzine au fost închise recent, printre care și una a gigantului francez Michelin. Informația despre închiderea fabricii de anvelope pentru camioane din Olsztyn a fost inițial raportată de un portal local care citează surse din interiorul acestei unități de producție Michelin. Conform informațiilor, producția de la fabrica din Polonia va fi relocată la unitățile de producție ale aceluiași producător din România.

Uzina Michelin din Zalău, care în prezent produce anvelope pentru vehicule comerciale și utilaje, va prelua activitatea uzinei din Polonia. În ciuda mutării producției, un purtător de cuvânt al uzinei poloneze asigură că nu vor exista disponibilizări, ci încheieri ale contractelor de muncă la termen sau la atingerea vârstei de pensionare. Toți angajații care nu intră în aceste categorii vor fi mutați la alte uzine Michelin din Polonia.

„Pentru fiecare persoană care lucrează la fabrica de anvelope pentru camioane, se va oferi un loc de muncă corespunzător competențelor și experienței sale în alte unități de producție – fie că produce anvelope pentru autoturisme sau mașini agricole – bineînțeles, tot la Olsztyn”, a declarat Piotr Staszałek, purtător de cuvânt al Michelin Polska. El a menționat că condițiile oferite angajaților la celelalte locuri de muncă nu vor fi mai proaste decât cele actuale.

Decizia de a închide fabricile din Germania, anunțată în noiembrie 2023, a fost luată în contextul unei creșteri a concurenței pe segmentul anvelopelor accesibile pentru camioane. În urma închiderii, 1.532 de angajați au fost afectați.

Michelin și-a început activitatea în România în 2001 și în prezent are peste 4.500 de angajați, trei fabrici și un centru de servicii partajate. Compania a produs peste 80 de milioane de anvelope pentru turisme și camionete la Florești și pentru camioane și utilaje la Zalău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

10 Comentarii

 1. Ceva comedie cu Norman Wisdom parcă. L-au legat și dus sclav la Roma. Începe tîrgul și toți cei scoși la vînzare se lăudau care-i mai puternic, mai sănătos, își arătau dinții, numia personajul jucat de Norman le zicea: nu mă luați, sînt leneș, slab și altele. După ce-a aflat că cei ce nu se vînd se dau la lei a început să se vîndă.
  Cam așa cu mutatul fabricilor: hai la noi, nu plătești 10 ani impozite, cei mai ieftini muncitori din Europa, aducem și de alte rase cu nemiluita…

 2. coret, altii fac curat si trimit poluarea la noi, ca oricum suntem groapa de gunoi a UE, amidon, gunoaie arse in fabrici de ciment sau ingropate in „gropi ecologice” etc. si apoi spaga la autoritati si reprezentantii mediului e mai ieftina decat filtrele

 3. Azi am inventat salteua din anvelopa indreptata pentru ca azi noapte niste securisti parliti ca ex generalul rahat cu ochi coldea dop de cocaina mi-a iradiat azi noapte coloana in ultimul hal ! Dar desigur ca dupa ce fac neurinom, posibil ca mi-l sparge alt agent tot pe neveu noaptea, in pat!
  M-a sfintit ca in precedenta viata, parlitul asta cu trompete criminale ca dana presh de rahat si carmen cap de bivol cretin si mai ales cu nea alex taran handicapat de la vrancea!
  Fabricile normal ca se muta ca se incep niste productii speciale cu caroserii si anvelope datorita mie in principal … eu am dovedit permanent ca sunt un om frumos la suflet prin comparatie cu ei!!!

 4. de cati ani am spus ca occidentul e in faliment?
  de aia si inca ne mai tin nazistii in afara schenghenului ,cercul rusinii unde se mai fac tranzactii imort/export la cote mai mari decat non-eu.
  Michelin nici nu mai au succes cu productia lor : testul se da in F1 ,iar consumatorul traditional Ferrari se tarie pe burta(Schumacher era ceea mai tinea la liman balaria de echipa a „gradinarilor” peluzei din jurul pistei)…
  faliment!

 5. Romania a fost o mare producatoare de cauciuc izoprenic si de anvelope, de toate tipurile si marimile, pana la cele uriase. Pe vremea aceea aveam petrochimie.
  Nu intamplator fabrica se va muta in Romania. Avem traditie in prelucrarea cauciucului……[Rumburak]

 6. Vietnam->Bangladesh.

  Polonezele sunt cam intzepate, iar româncele cam sparte.

 7. Africanii nu mai inghit gogosile occidentului. A zburat puiu cu ata in Africa. Singura „Africa” disponibila a ramas colonia.

 8. Sunt de acord cu conditia ca fumul negru rezultat sa fie impachetat si trimis inapoi in Franta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.