„Micii artizani“ ocupă Bastionul Țesătorilor

Bastionul Țesătorilor din Brașov a fost luat cu asalt de vreo 60 de mici artizani, elevii participanți la Tabăra de vară „Micii artizani din Țara Bârsei“, anunță Muzeul Județean de Istorie și Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană.

Timp de 10 zile, copiii se familiarizează cu tehnici ale vechilor breslari brașoveni în prelucrarea lemnului, a ceramicii în tehnică tradițională fără roata de olar, în artele decorative (pictura pe sticlă) sau în meșteșugurile casnice (crearea jucăriilor din pânză și împletirea de fire în scop practic și decorativ). „Prin această tabără de creație artizanală ne-am dorit să dăm naștere unei stări de spirit printre elevii brașoveni, o provocare pentru aceia dintre ei care doresc să descopere frumusețea patrimoniului cultural național și valorile acestuia“, au povestit organizatorii, care și-au propus să găsească o formulă prin care ocupațiile tradiționale să își regăsească atractivitatea.

10 zile durează o sesiune în tabăra dedicată meseriilor tradiționale

Vacanța de artă

Întreaga activitate din tabără este gândită ca un program relaxant pentru cei mici, deși are un caracter educativ, participanții explorând activități creative în formula copil – facilitator (artist artizan). Atelierele organizate în cadrul taberei au menirea de a promova breslele și meșteșugurile practicate de-a lungul timpului în Brașovul vechi și în Țara Bârsei. În cele două sesiuni de tabără (17 iulie – 28 iulie, 31 iulie – 11 august), 60 de elevi brașoveni, sub îndrumarea artiștilor artizani Doina Nistor, Gabriela Bularca, Ion Craioveanu, Sorin Manesa Burloiu și Cornel Sculean, fac cunoștință cu tainele unor îndeletniciri vechi artizanale, realizând obiecte care le vor aminti de activitățile creatoare din timpul atelierelor și pe care le vor expune în toamnă, în cadrul unei expoziții cu public. „Țelul demersului nostru este de a contribui la formarea unor generații mai conștiente de moștenirea culturală brașoveană și care să devină mai apropiate de aceste frumuseți. Pentru a menține patrimoniul cultural în memoria generațiilor viitoare, am organizat tabere de creație, ateliere artizanale, sesiuni de educație culturală în școli, vizite la muzee“, a afirmat Ramona Ganea, responsabil comunicare.

Meseria ca patrimoniu

„Și anul acesta, Agenția Metropolitană Brașov și partenerii săi le oferă micilor artizani brașoveni ocazia să-și descopere noi aptitudini artistice și să le valorifice, iar în același timp să-i familiarizeze cu ce reprezintă patrimoniul cultural local, ce au reprezentat breslele pentru vechiul burg brașovean și pentru Țara Bârsei. Am gândit în cadrul proiectului finanțat de AFCN cinci ateliere care să le trezească interesul celor mici pentru meșteșugurile tradiționale, alegând ca aceste ateliere să fie coordonate de unii dintre cei mai apreciați artiști artizani din Transilvania. Încă din primele zile, copiii s-au dovedit foarte talentați și dornici de a învăța și a pune în practică cele arătate de meșteri în cadrul atelierelor, fiind atrași de metodele neconvenționale prin care facilitatorii și-au spus poveștile despre lemn, lut, croșetat, pânze și iconografia pe sticlă“, a declarat Radu Colț, managerul proiectului. Programul taberei este de luni până vineri, între orele 10.00 și 15.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.