Mihai Anghel, Cerealcom: Agricultorii riscă să rămână fără terenuri

Proiectul de lege inițiat de PNL-USR PLUS–UDMR  care prevede ca terenurile agricole să poată fi cumpărate de către străini, chiar dacă aceştia nu sunt rezidenţi în România şi chiar dacă sunt doar samsari de terenuri, provoacă îngrijorare printre cei care lucrează în agricultură.

Arde?!? PSD: Cel mai mare tun imobiliar din istorie. Ce zic acuzații?

Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom si al Domeniului Coroanei Segarcea,  trage un semnal de alarmă asupra acestui subiect. În emisiunea „Tu ce zici?“ de la cotidianul.ro, Anghel crede că, înainte de orice, „Ar fi momentul să privim cu mare atenție. Am subevaluat tot, industrie, tot ce am putut, chiar și pe noi. E o mare lipsă de responsabilitate, de respect până și față de viitor. Copiii noștri vor fi slugi la alții pe pământul lor.  (…) Eu consider că terenul agricol din Romania ar trebui privit ca o valoare strategica, un  bun de siguranta nationala și tratat în consecință. (…) Îi paște un mare pericol pe agricultori: să rămână fără obiectul muncii“.

Mihai Anghel explică și cum s-a ajuns în situația în care mulți dintre cei care lucrează în agricultură nu au putut face achiziții de terenuri.

Tranzacțiile cu terenuri agricole au fost blocate. Piața funciară este cvasiblocată. Din punctul meu de vedere ar trebui ca, înainte de toate, să se reglementeze piața terenurilor agricole. Sunt zeci, sute de mii de procese. Au dat o hârtie și cam atat, e nevoie de cadastru. Iar responsabilizarea ar trebui să fie a statului“, crede Mihai Anghel.

Vânzarea pământului, sfârșitul României

Proprietarul Cerealcom, unul dintre principalii producători de cereale din România, mai spune că este inadmisibil că „Valoarea pământului este incomparabilă cu restul Europei. Valoarea terenului agricol din orice țară se determină în funcție de capacitatea sa. Nu e vorba de România, aici. În România unde se pot dezvolta o grămadă de culturi valoarea sa este sub cea a pământului din Polonia sau Ungaria.“ 

Legea este de neacceptat, crede și fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea. În aceeași emisiune, fostul ministru mai spune că parlamentarii ar trebui să ia o serie de măsuri. „Nu înseamnă că dacă participăm la UE, nu trebuie să facem rânduială în țară. Nu trebuie să eliminăm drepturile românilor. Vom avea fermieri care pierd. Vom avea venituri mai mici“. 

Emisiunea integrală poate fi urmărită pe pagina de FB a emisiunii și pe canalul de Youtube al cotidianul.ro. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

29 de Comentarii

  1. lege pregatita din timp pentru cei care trebuie sa cumpere Romania. pai cum sa vina „marea infometare”?

  2. Incepeti un proces impotriva Statului si Guvernului si solicitati incetarea oricaror tranzactii pana la stabilirea suprafetei totale retrocedate in fiecare judet si UAT ? Care este suprafata totala pentru care s-au eliberat titluri de proprietate suprapuse ? Titlurile de proprietate au fost tiparite in numar … nelimitat ? Cate titluri au fost puse in circulatie si cate au fost anulate sau modificate gresit de autoritati pentru a se elibera noi titluri ?

  3. Păi bre, explică-mi care-i diferența de ți-o cumpără un străin, care chiar face agricultură, sau ți-o cumpără un ”investitor imobiliar” care cu mita la patriotu primar face din cele mai bune terenuri agricole teren intravilan, dar fără infrastructură și-ți trântește niște blocuri mizere demne de niște cornuți bipezi, alții patrioți. care variantă e mai bună ?? Căci românu nu e capabil de muncă,.. nu știe nici munca pământului..

  4. Buna dimineata,s-a trezit si rata.Pana acum unde ai fost,bre,sau ti-au taiat partenerii macaroana?Eu mai am un pogon,intentionez sa angajez pe marele urs sa dea cu sapa daca alti romani ,in opinia lui,nu stiu sa munceasca.Ce zici,ursule,era sa zic parazitule,te bagi?

  5. Că agricultorii români riscă să rămână fără pământ ar trebui să fie primul lucru de discuție în CSAT și guvern.
    Dar ei discută cum să scape mai repede de tot și toate. Să lichideze ce n-au terminat în 31 de ani.

  6. Nu doar agricultorii, ci orice roman ar trebui sa fie ingrijorat de aceasta lege. Prin vanzarea catre straini a pamantului patriei se face un act de inalta tradare. Vom fi cumparati la hectar. Nu valoarea terenurilor e mica, ci pretul. Ia incercati sa cumparati un hectar de teren prin alte tari europene care se respecta, sa vedeti in primul rand daca puteti sa faceti acest lucru ca cetatean strain fata de acele tari, si sa vedeti la ce preturi sunt terenurile. Vom fi mancati daca aceasta lege trece. Si pana acum s-au vandut terenuri strainilor, a fost un pic mai dificil dar s-a putut, insa aceasta lege le va facilita foarte mult cumpararea terenurilor patriei. Terenurile deja vandute strainilor ar trebui recuperate, iar daca strainii au ferma, sa poata doar sa ia in concesiune terenul pentru o perioada limitata, nu sa il cumpere!

  7. Foarte bine, util si frumos! Vindeti-va tara, sa va saturati de democratia capitalista si de statul de drept democratic!
    Aproape 50% din suprafata arabila este vanduta strainilor.

  8. Unde sunt parlamentarii AUR-olaci in parlament,sa propuna un proiect national?Sau iar sunt cu pungile in nas,la proteste

  9. pt D-l Mihai Angel;
    Pe vremea cand se mai facea agricultura in RO, Companii americane ca Pioneer (mentionata de USA prezenta in RO de prin 1928) apoi nemtii BASFB si multe altele straine cooperau cu STATUL ROMAN in CERCETARE, herbicide
    pesticide etc. Agricultura era inatrita de peste 50 mii de specialisti -agronomi,zootechnie si veterinari,
    Mecanizare cu masini si tractoare proprii + mecanizatori poate peste 100 de mii.CEA MAI MARE CRIMA sa facut
    in AGRICULTURA eliminand acesti specialisti pentru a devenii COLONIE si nu stie nici un om al statului a cui
    COLONIE. Nu numai pamintul care este obiectul muncii ,ci si elementele care pot sa beneficieze au disparut.
    ROMAGRIMEX companie de Export a disparut in doi ani dupa 1989 .Flota a disparut , Fabrici intregi la fier vechi etc ,iar ,,demnitarii„ au pensii speciale si ,,imunitati„ Orice economist ,de oriunde,din orice tara
    se cutremura la o analiza economica generala a ROMANIEI. CUM ADICA sa inchizi peste 60 de mine de AUR -cand
    pretul aurului este mare si sa vinzi PAMINT .NUMAI NEBUNII ar putea intelege ,dar nu este de mirare caci si
    USA au ales un nebun la conducere .

  10. @Marele Urs

    Asa cum ,,romanul nu e capabil de munca”, nici matale nu prea ești capabil sa gândesti altfel decât în clișee. Nu ,,romanul” transfera extravilanul în intravilan cu mita la primărie, ci ,,romanul” cu legaturi cu securitatea ori cu politicienii manipulați de securitate. Apoi, agricultura pe care ,,chiar” o face străinul în Romania inseamna de regula salariu minim pe economie și lapte achiziționat cu 1 leu litru de la sclavii locali. Problema de fond e ca statul ,,privatizat” de securitatea de care, pare-se, aparții și matale, a cam dispărut de prin tarisoara noastră. Motiv pentru care nimic nu mai e ,,strategic” si totul e de vânzare. Vezi și matale cam care e regimul pământului prin fostele centre imperiale care ne învață cum e cu ,,statul de drept”!

  11. Pariez că știu în ce zonă a României vor cumpăra oamenii Ungariei pământ, beneficiind de ușa legală deschisă cu șperaclul UDMR. Vă gândiți și voi la ce mă gândesc eu?

  12. Ce magarie uriasa se pregateste ! Totusi ce nevoie este de o lege , cand ,deja, s-a si vandut o buna parte din terenul agricol al tarii ? Oare de ce se inghesuie strainii sa cumpere terenuri agricole in Romania ? Desigur, de prosti ce sunt ! (Sic!) Noi , care „estem”, destepti de bubuim , vindem , ca noua nu ne trebuie ! (sic!) Pentru mine un lucru este clar , guvernantii nostri au ajuns la fundul sacului, de vor sa vanda si pama ntul tarii ! E groasa rau, deoarece , mai ieri, se vechicula ideea vanzarii marilor producatori de energie electrica !Nu mai este nimic de ciordit ?! Tara care are pamant are viitor ; populatia ei nu va muri de foame ! Ma gandesc ca pentru o asemenea tradare a poporului roman trebuie o consultare a populatiei prin vot ! Dupa mine , in acest caz, guvernantii o vor lua in freza ! Daca vor sa faca magaria asta , pe sest , fara un plebiscit, Romania va iesi in strada , cu batrani , copii , adulti , barbati si femei , cu catel cu purcel ! Ma ingrozesc ce ar putea pati, tradatorii de neam si tara ! Sa intrazneasca , numai ! Vor vedea ce inseamna sa-ti bati joc de romani , cand le-a ajuns cutitul la os ! Cum e chestia aia cu mamaliga ?

  13. Ungaria cumpără proprietăți în Harghita, Covasna, Mureș că nu prea le au ăia cu munca pe acolo.

  14. Autoarea articolului baga zazanie. E greu sa eplici unora ce inseamna agricultura. Pamantul nu ti-l ia nimeni. Doar ti-l prelucreaza,sa nu mai aiba badaranii patrioti unde sa mai arunce gunoaiele. Conteaza cine lucreaza pamantul, sau conteaza ca acel pamant sa fie folosit,sa acopere necesarul de hrana si sa ofere locuri de munca. Daca romanul patriot si nationalist era harnic, pamanturile erau lucrate, nu lasate paragina si pline de mizerii .

  15. Partidul National Liberal de cand a aparut pe esicherul politic romanesc, la jumatatea seolului al XIX-lea si-a propus dezvoltarea si modernizarea tarii ”prin noi insine”. Si a reusit. Pana la izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial (care la noi a inceput prin raptul Basarabiei, Bucovinei de Nord si tinutului Herta de catre semnatarul pactului Ribbentrop- Molotov, URSS, si ocuparea Ardealului de Nord facut cadou Ungariei de celalalt semnatar, Germania lui Hitler) Romania era o tara intreaga, rotunda, frumoasa, construita pe temeiuri morale solide: munca, patriotism si eficienta. Dupa razboi, cu invazia si jefuirea ruseasca aripa nationala a comunistilor romani a indreptat fondurile dezvoltarii spre industrializare saracind CAP-urile si ducandu-le la ruina. Cei care au luat puterea dupa 1989 au continuat jocurile KGB-iste de ruinare a economiei si impreuna cu cercurile capitaliste spoliatoare au distrus tot ce era industrie dar si agricultura. Ca urmare a a cestor fapte guvernele nationaliste maghiare au preluat prin mijloace specifice (mita, documente falsificate, cumparare de influenta, predispozitia spre tradare a politicienilor si juristilor romani etc.) jumatate din Transilvania (pamant arabil, paduri, bogatii, rascumparate o data cu realizarea Unirii). Ceea ce a ramas va fi oferit de actuala coalitie (PNL-USR-UDMR) pe tava strainilor interesati. De ce? Pentru ca nu inteleg nimic din devenirea unei tari, si nici macar politica solida a globalizarii. Aceasta interdependenta economica mondiala se face pe baza de legaturi economice solide intre tari dezvoltate, moderne, resoectand bogatiile si sistemele economice nationale. Vanzarea a ceea ce a mai ramas inseamna predispunerea in continuarela jaf din partea celor cu adevarat interesati sa faca din Romania un fief al imbogatirii pe seama saracirii, umilirii si exploatarii romanilor. Iar acestia se dovedesc a face prin tot ce gandesc si actioneaza alesii coalitiei PNL-USR-UDMR.

  16. O politica antiromaneasca dusa pe fata de catre ciuma galbena, astia lasa tara fara nimic

  17. @ 6 aprilie 2021 la 6:31,. De ar face statul român pentru agricultorii săi ce face Ungaria pentru agricultorul ardelean, deci și pentru român, ar fi excelent și de lăudat. Poate nu știi ce fel de ajutoare materiale, de utilaje și de alte necesare agricultorilor, fermierilor, a acordat Ungaria, fără birocrație și fără interpuși,. Și vezi care maghiar ți s-a plâns sau a protestat..Nu vei auzi bre,. Poate nu pricepi că hărnicia și competența răsplătite iși aduc roadele.

  18. Asa au crezut si palestinienii (ca sunt ajutati daca vand pamanturile si vor produce altii pentru ei) si au ramas fara tara!

  19. Stati blanzi ! Maine (fiti destepti!) , proiectul se va aproba si se va spune ca a fost supus „dezbaterii publice”! numai ca noi , amarestenii de rand , nu stim , unde si cand s-a dezbatut PUBLIC acest proiect ! Noi care mai pierdem timpul si mai comentam ce mai se scrie prin presa ( suntem mii in toata mass-media ) noi nu contam , cu parerile noastre , fie ele pro , sau contra ? Tine cineva cont si de noi ? Macar , in anumote cazuri , redactia ziarelor , sa informeze pe guvernanti si despre parerile noastre , daca tot este dezbatere publica ? Nuu, dragilor , noi nu contam , practic, nu existam , suntem tratati ca niste natarai de doi bani ! Spuneti-mi ca mint , ca sunt alarmist, ca sunt un rauvoitor , care nu intelege intentiile , absolut , „nobile” ale guvernantilor ! Bune , bine , nu inteleg , dar nu sunt atat de tampit , sa nu inteleg , ca si in numele meu , tara se vinde cu hectarul ! Pe mine , sau pe voi , ne-a intrebat cineva , daca suntem de acord ? Nu! Deci, suntem tratati precum zero barat !

  20. Ce mutra de activist are , uitati-va la freza lui !Intreb : cine vinde pamint in baza acestei legi cretine ?

  21. Va mirati?Eu unul nu!!!.A fost un ministru de finante care a afirmat ca romanii TREBUIE SA MUNCEASCA PE DOI LEI.sI ATUNCI CA SI ACUM TRAIESTE CU LEFURI MARI DIN IMPOZITELE SI TAXELE ROMANILOR PE CARE I-AU TRANSFORMAT IN CEI MAI SARACI DIN EUROPA,IAR ACUM LE INTERZIC SI DREPTUL LA VIATA,CA DE DEMNITATE SI LIBERTATE NU POATE FI VORBA.AU FOST SCOLITI DE CATRE Marii magnati ai lumii si astazi indeplinesc intocmai si cu promtitudine sarcinile trasate de catre acestia de distrugere panal la disparitie a POPORULUI ROMAN SI A ROMANIEI.Oare ne vom trezi la timp?Vor mai exista oare patioti care sa uneasca poporul in lupta pentru apararea independentei si libertatii romanilor,nu sa imprastie ura si dezbinare cum face cel din fruntea statului care a fost cinstit de nemtii lui cu premii tot pentru distrugerea tarii.

  22. Acești nemernici trebuie arestați!
    Se arestează o buna parte din parlamentarii României!
    Jos cu democrația tradatorilor de țara! Nu ai fost trimis in parlament
    să vinzi țara!

  23. Pe cei care vor sa dea astfel de legi,nu-i mai intereseaza Romania de mult. …
    Si-au cumparatori Propietati nu numai in Europa chiar si in Brazilia si alte tari.
    Nu le este teama ça veti afla unde si-au cumparatori propietati pentru ça legile din multe tari din Europa nu permit sa dea astfel de date .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.