Mii de oameni l-au comemorat pe Avram Iancu la Țebea

Peste 3.000 de oameni au fost prezenţi, duminică, la Serbările Naţionale de la Ţebea, desfăşurate în cimitirul din localitate în memoria eroului naţional Avram Iancu, de la a cărui naştere s-au împlinit anul acesta 200 de ani.

Manifestările comemorative au început duminică dimineaţa la biserica din cimitirul de la Ţebea, cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de înalţi ierarhi bisericeşti, urmată de o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu şi depunerea de coroane de flori la mormântul acestuia.

„Avram Iancu a dorit şi a luptat jertfelnic pentru fericirea celor mulţi. Motiv pentru care şi este considerat erou naţional şi el trebuie să fie model vrednic de urmat, nu doar pentru conducători, aşa cum am crede noi, ci pentru fiecare dintre români. În curgerea acestui an au fost aleşi şi încă se vor mai alege conducătorii ţării. Pentru a avea conducători buni, aşa cum ne dorim cu toţii, întreg poporul român să cerem cu stăruinţă ajutorul lui Dumnezeu. Pentru ca aleşii să fie dăruiţi cu înţelepciune şi luminare a minţii, să fie iubitori de patrie şi neam, precum Iancu, şi mai ales să fie jertfitori pentru a contribui substanţial la binele comun şi pentru a aduce un strop de fericire în viaţa vremelnică a celor mulţi. Pentru ca răsplata lor să fie dobândirea fericirii celei adevărate în împărăţia lui Dumnezeu. Veşnică să-i fie pomenirea din neam în neam eroului nostru naţional, Avram Iancu!”, a spus, în cuvântul său, episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Nestor.

La manifestări au fost prezenţi parlamentari, lideri politici, reprezentanţi ai instituţiilor administrative ale statului din judeţul Hunedoara şi cele învecinate, delegaţi ai partidelor politice şi instituţiilor deconcentrate ale statului.

La finalul depunerii coroanelor de flori a avut loc o defilare a gărzii de onoare, iar de la ora 14,30 pe scena în aer liber de la Ţebea vor urca nume importante ale folclorului românesc, într-un spectacolul organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara prin Centrul de Cultură şi Artă.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

10 Comentarii

  1. Nici Johancacaia, nici Ciulacacaia, nici Ciucacaia si nici un alt demnitarcacaia nu a fost prezent la Tebea la mormantul lui Avram Iancul, Craiul Motilor. Ca dovada ca cacaianele din fruntea tari canta la flautele staine. Pamantul tari si marii patrioti romani din trecut tumultos la Romaniei le repugna majestatilor cacaiane autohtone.

  2. Citiți adevărata istorie a Transilvaniei și după vorbiți de marii eroi…!…

  3. Sa fie arestati participantii, pt ca nu au avut aprobarea NATO si nici a Ucrainei!

  4. Avocatul Avram Iancu a fost un strălucit și neînvins conducător de oști. A fost și este unul din marii martiri ai românilor din Ardeal și este și va fi un model de sacrificiu pentru binele celor “mulți și mărunți” și de demnitate față “măririle din rele orânduiri”, pentru românii de pretutindeni. Din păcate domnul general Ciucă, Ostaș în slujba țării a preferat la ziua sărbătoririi a 200 de la nașterere lui Avram Iancu să apară la televizor în dezgustătoarea pantagruelică emisiune a fostului poet Dinescu.

  5. & Linderman sau Ianos, sau…sau.
    Cum sa nu apara unul ca tine sa bage batul prin gard. Vise placute !

  6. Deci e adevarat ca virgula Kossuth Lajos a prostit ungurimea si a pornit revolutia dar la fel de adevart e ca si Avram Iancu la insistentele lui Nicolae Balcescu putea sa se alieze cu intelegre intre parti ca dupa punereape bot a asupritorului austriac sa se inteleaga asupra doleantelor romane.nu a fost sa fie. Austriacul deshtept la trasin chiept pe roman( ce curios la fel ca si acum in 2000 cu PEtrom si padurile si cimentul si multe altele despre care inca nu se vehiculeaza prea multe povesti) , ungurii si-au vazut de treaba lor , i-au plesnit pe aiustrieci de o trebuit sa fie chemati rusii si in final nici nu s-au tinut de cuvint austriecii fata de Avramel…….ez van …e momentul sa va ginditi daca e bine s afaceti afaceri paguboase sau numai afaceri paguboase ptr RO ……..iar avramel a murit asa cum merita.

  7. 3.000 de romani au fost la Tebea si 100.000 se duc la Parascheva. Misto, tara mica, cateva mese !

  8. Kossuth a fost cel ce respins cu dispreț orice încercare de apropiere de „gunoaiele ingrate”valahe care refuzau „unio” -adică maghiarizarea…le rămânea „alternativa”:” halal”(= „moartea”),așa că-dacă tot li se arătase viitorul(„libertatea voastră e spânzurătoarea”)…au ales lupta;atunci când Kossuth a acceptat-la insistențele lui Bălcescu-să încheie o înțelegere cu Avram Iancu era-vorba lui Iancu-prea târziu…singurul lucru care se mai putea face-și Iancu l-a făcut- a fost neutralitatea;de altfel,Kossuth însuși știa care e finalul,ca dovadă stând faptul că își pregătise două pașapoarte,își schimbase „statutul”(lacheu al unui conte polonez)și își răsese falnica barbă(după modelul marilor săi admiratori,Marx și Engels,presa marxistă de la ora aceea ridicându-l în slăvi,în timp ce îi blestema pe „reacționarii” de sârbi și români,scârboși contrarevoluționari)…dacă e să credem altor ziare decât cele de mai sus,își asigurase și o sumă cosistentă din visteria ungară(fusese ministru de finanțe înainte de a fi revoluționar)…deci,bine și din timp pregătit,va trece granița și se va pune-pentru început-sub protecția Turciei(de acolo,împreună cu alți „revoluționari”,care mai de care mai „conte”,”baron”-că așa sunt revoluționarii,va încerca să îi atragă în complotul împotriva monarhiei pe Al.Ioan Cuza,Kogălniceanu aflați de acum în fruntea proaspătului stat românesc(acum ar fi fost buni împuțiții de valahi);complotul „Klapka” s-a sfârșit cu executarea a cinci secui,iar Klapka a scăpat după modelul „Kossuth”,deghizat în servitor;dar totul e bine când se termină cu bine( nu cred că cei 5 secui executați ar fi spus la fel): la semnarea „dualismului”,împăratul a uitat că îi condamnase la moarte,i-a amnistiat,s-au întors în țară(fără Kossuth)și au reluat mai în forță prigoana nemaghiarilor din KaKania…

  9. Istoria tăriilor mici este plină de personaje de genul Avram Iancu …un răzvrătit dacă ar fi trăit in zile noastre era acuzat de terorism …nu sunt împotriva să-l pomenim și să-l cinstim să ne aducem aminte cât de greu sa trăit în trecut … și nu că erau austro-ungarii sau turcii sau comuniștii …pur și simplu viața era grea se trăia după o zi pe alta …. taxe se plătesc de la imperiul roman și până astăzi și Issus a zis să dăm cezarului ce este al cezarului ….sunt plictisit de istoria de falsă măreție ….o răscoală a maselor nu se face nu un om ea se formează natural în condiții de neajunsuri…. că il chema Stan Dumitru sau Iancu ….pentru mine are o altă însemnătate și nu se rezumă la o singura persoana ….. există oameni care au schimbat cursul lumii cu adevărat cum este Socrate ,Iulius Cezar ,Nicolai Tesla,răsculați „sinucigași” au fost mulți care reprezintă niște borne in istorie nu ca niste personaje remarcabile ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.