Mii de sindicalişti din Sănătate ies din nou în stradă

Peste 5.000 de membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară sunt aşteptaţi, luni, să ia parte la demonstraţii în faţa Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Palatului Parlamentului, principala revendicare fiind creşterea salariilor.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei, protestatarii solicită respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie, asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate şi plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite, pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale;

Protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei ordonanţe de urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, considerând că este o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor iar prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente.

Programul demonstraţiilor este următorul:

* Piaţa Victoriei, ora 11,00; primul miting al sănătăţii se va desfăşura între orele 11,00 – 12,00, participanţii la protest solicitând acordarea drepturilor cuvenite şi respectarea demnităţii profesioniştilor din sănătate;

* Prima parte a marşului sănătăţii continuă pe Calea Victoriei până în Piaţa Revoluţiei, între orele 12,00 – 12,30, pentru a semnaliza public nemulţumirea angajaţilor din sănătate „faţă de lipsa de respect pe care o demonstrează guvernanţii”;

* Oprire în Piaţa Revoluţiei şi în faţa Ministerelor Muncii şi Sănătăţii, între orele 12,30 – 13,00.

„Ambilor miniştri le solicităm să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi acordarea tuturor drepturilor solicitate. Ambilor miniştri le reproşăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfăşurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecinţă ivirea unui OUG privind salarizarea care contravine total celor convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării”, transmite Federaţia Solidaritatea Sanitară.

A doua parte a marşului sănătăţii continuă între orele 13,00 – 14,00 către Piaţa Constituţiei.

„Amintim tuturor cetăţenilor că am fost şi suntem în continuare la datorie, pentru a le apăra sănătatea şi viaţa, meritând formele de recunoaştere corespunzătoare pentru asta. Ziua personalului medical constituie simbolul sacrificiilor şi dăruirii acestor profesionişti”, spun sindicaliştii.

MiiDemonstraţia se încheie cu un alt miting în faţa Parlamentului, între orele 14,00 – 15,00.

„Aici solicităm parlamentarilor onorarea obligaţiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată, modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării şi a OUG privind unele creşteri ale salariilor din sănătate, în forma stabilită în proiectul legii salarizării şi cu o creştere a veniturilor salariale peste nivelul inflaţiei”, anunţă sindicaliştii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

 1. exceptii, ramura medicala este in groapa. Nu o spun eu, o spun medicii romani care nu vor sa vina acasa.
  Iar aia de vin, fug ingroziti cand aud ca se cere spaga pentru un post…

 2. Ar trebui amendati pentru tulburarea INUTILA a linistii pasarilor si trecatorilor la fel ca betivii care canta pe strazi.Cat dracu sa fii atat de prost sa-ti pierzi timpul pe acolo oracaind ca VREI ,dar apoi sa sustii guvernul si UE,si NATO,ETC.De ce dracu sunteti asa de creduli sa credeti ca doar prin prezenta voastra o sa va dea evreii amerloci ce stapanesc Romania ceva in afara de suedeze….Singura solutie este GREVA TOTALA,nu se mai duce nimeni la munca,nu mai plateste nimeni nici o taxa,luam totul gratis din magazine ,produsele strict necesare,si sa plateasca Ciolacu si bratienii basisti valoarea bunurilor.O sa patiti ca alti prosti,aia din invatamant,care au luat suedezele si au plecat multumiti acasa.

 3. Am un gust amar in legătură cu medicii din Romania, medicii care s-au specializat in tara și sunt obligați să plece în străinătate. Sunt cardiologi cărora pe fata lor se citește „plec unde sunt respectat/a”, nu mai merge nimic în Romania , toți suntem în aceeași băltoacă a denigrării pentru unii care se țin de luat mita. Și cei mai buni pleacă fără să privească în urmă. Iar o să auzim că sunt medici străini în Romania care nu au studii și nu au profesat! Cetățenii români devin cobai ai oricăror infractori pe poziție medic specialist din străinătate. P.s. au trecut 2,5 luni de la debutul lui 2024 și am scris tocmai din septembrie sau octombrie că 2024 e anul celor mai crase minciuni, escrocherii, furaciuni.

 4. Ce vor „eroii”? Vor sporurile de lucovid, ĂLEA DE 85%, și să șomeze în spitalele goale cum era în plandemie? Au boierit-o doi ani, STOP, le ajunge. Să mai și muncească.
  NU LE CONVINE, SĂ TREACĂ ÎN MEDIUL PRIVAT, SĂ VADĂ CUM SE MUNCEȘTE PENTRU BANI.

 5. Incepand cu luna MAI , nimeni nu mai plateste CAS !!! Fiecare spital sau cabinet medical va percepe o TAXA , dupa cum vrea muschii medicilor si directorilor de unitati medicale !!! Atunci sa vedeti cat de SANATOSI sunt RRROMANII !!! Asa , fiind totul ,,GRATIS ,, se inghesuie toti , iar CADRELE MEDICALE isi fac de cap !!! Apoi sa vedeti cum dispar GREVELE !!! Totodata invatamantul de la clasa a IV-a se PLATESTE !!! Ce nevoie avem de BACALAUREATI care lucreaza ca HAMALI si CERSETORI ???

 6. N-au fost premiati suficent pt eu…sierea? Vor mai mult pt incompetenta, pt colaborarile cu farmacia dezvoltata precum ciupercile dupa ploaie, cu laboratoarele si firmele private prin care le sugereaza opamenilor ca-i singura sansa ca ei, de la asistenta sunt niste…cu juramantul incalcat?

 7. ‘Mii de sindicalişti din Sănătate ies din nou în stradă”??Putin,foarte putin..daca scrieti ‘Milioane de sindicalişti din Sănătate ies din nou în stradă’ poate ies 2-3

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.