Mii de victime în gropile comune de la Tiraspol

Gropi comune cu rămăşiţele a mii de victime ale represiunii staliniste au fost descoperite în Tiraspol în urma unor săpături efectuate în ultimii ani, iar în memoria acestora ar trebui ridicat acolo un memorial, a declarat,l cercetătorul Virgiliu Bîrlădeanu, şef Secţie Istorie Contemporană la Institutul de Istorie din Republica Moldova.

„La Tiraspol, recent s-au terminat cercetările asupra gropilor comune care au rămas în urma valului de represiuni din 1937, 1938 şi s-au descoperit în jur de 5.000 de oameni împuşcaţi în cap. Este o informaţie pe care noi trebuie să o aducem la cunoştinţa societăţii, societatea trebuie să o cunoască. Este o zonă specială. Autorităţile separatiste, cei care sunt la Tiraspol, administraţia separatistă nu este prea interesată ca această informaţie (…) să fie cunoscută, dar este de datoria noastră să ridicăm acolo un memorial”, a spus Virgiliu Bîrlădeanu.

Cercetătorul a explicat că excavările arheologice la Tiraspol s-au derulat în mai mulţi ani, cu anumite întreruperi, fiind uneori îngrădite cercetările.

„S-au făcut săpături la începutul anilor ’90. Ele s-au reluat în 2017, 2018, 2019, apoi a intervenit o pauză (…). În 2021, 2022 s-au făcut săpături masive. (…) În octombrie anul trecut, erau deja 4.600 de victime descoperite în urma acestui carnagiu, produs în anii ’36-’38, numit ‘Marea teroare’. La Tiraspol, conform documentelor, noi ştim că avem dosarele unui număr de peste 5.000 de oameni împuşcaţi, ceilalţi fiind deportaţi în Siberia. Cercetătorii pregătesc un volum care, eu cred, va elucida realităţile de acolo şi vor aduce la cunoştinţa societăţii ce s-a întâmplat acolo”, a menţionat Bîrlădeanu.

Istoricul a spus că într-o noapte puteau fi împuşcaţi şi 260 de oameni.

„S-au descoperit gropi în care oamenii au fost chiar identificaţi, după ora la care s-a produs execuţia şi după obiectele descoperite în buzunarele celor împuşcaţi. Deci luând listele şi procesele verbale s-au identificat persoanele. Sunt gropi multiple şi în foarte multe straturi. Sunt şi gropi de obiecte personale care au fost aruncate acolo”, a adăugat cercetătorul.

Cei care şi-au pierdut viaţa acolo erau consideraţi duşmani ai puterii sovietice.

Potrivit istoricului, osemintele au fost reînhumate în locuri speciale, iar o parte din obiectele personale descoperite urmează să intre în colecţiile unor muzee, inclusiv în cea a Muzeului Naţional de Istorie de la Chişinău.

Chiar dacă deocamdată realizarea unui monument e dificilă, cercetătorul este optimist că lucrurile se vor schimba şi printr-un proiect comun transfrontalier sau chiar o colaborare între cele două maluri ale Nistrului va fi amenajat un astfel de memorial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

8 Comentarii

 1. Las’ ca va explica ics cum ca acei oameni au fost masacrati de valahii care au invadat Moldova. Poate apare si axon, Al, Ileana Rollason sa explice marile binefaceri ale Rusiei fata de Romania. Forumurile suporta orice.

 2. Aceeasi evvrei criminali care au prelyat Romania in 1944 si au exterminat la canal intelectualitatea din Romania, aceeasi care au dus comunismu in ameruca in frunte cu satana Soros. Si se intirc acum dustrugand religua si familia. Cum zicea evvreul lor Elloa vir distrugerea civilizatiei umane si chuar a evvreilor credinciosi in Dumnezeu. Sa se faca HAPLOGRUPUL SI CODUL GENETIC.

 3. Cine a adus teroarea comunista in Rusia in 1917? Cand 85% din primul guvern comunist era format din evrei!
  Cine venea calare pe tancurile comuniste un 1945 sa ne aduca si noua teroarea comunista? Evreii in frunte Ana Pauker!
  Marele Alexandr Soljenitin spune clar ca nu a fost opera rusilor comunismul…

 4. Nu trebuie sa mire pe nimeni: sunt crime facute dupa modelul de la Katyn, cu deosebirea ca victimile erau romani anticomunisti si tarani bogati care nu voiau colhozurile sovietice.
  Crimele rusilor sunt ceva obisnuit la o natie atat de neevoluata mental, cu permanente reminiscente medievale, incurajate chiar de liderii din elita conducatoare a imperiului rus.
  Fapt vizibil si azi, cu Putin la putere……[Rumburak]

 5. O singura intrebare, ca sa nu pierdem vremea.
  De ce acum?

 6. ideea nu pare rea cand ma gandesc la alde postacii sri-aripa cia de pe acest forum

 7. [Rumburak] Parca si ucraina era parte din urss, deci ucrainian=rus=criminal.

 8. ”…
  Crimele-specialitati kremlineze spune:
  24 mai 2023 la 8:01

  Nu trebuie sa mire pe nimeni: sunt crime facute dupa modelul de la Katyn, cu deosebirea ca victimile erau romani anticomunisti si tarani bogati care nu voiau colhozurile sovietice.
  Crimele rusilor sunt ceva obisnuit la o natie atat de neevoluata mental, cu permanente reminiscente medievale, incurajate chiar de liderii din elita conducatoare a imperiului rus.
  Fapt vizibil si azi, cu Putin la putere……[Rumburak]…”
  În atenția celui care semnează cu (ne)numele [Rumburak].
  Cât de nenorocit caracter poți avea să amesteci, intenționat, două etnii:Rusă și sovietică(evrei-khazari)!!??!! Dacă Rușii sunt din curentul evoluționist-beneficii- care respectă Legile Divine, ceilalți, evrei-khazari reprezintă Maleficitatea întrupată care încalcă toate Legile Divine, creind suferință pe unde trec lăsând cadavre-n urma lor. 🙁
  Ai cam(prea) multe comentarii(remunerate!?!) în care agiți ”apele” pe aici, aruncând cu ”noroi” în cei care crezi tu că trebuie să fie considerați vinovați. Când vei primii tu(și cei ca tine), înapoi, ”noroiul” să nu te minunezi de ce vei ”zbura” mai repede de pe…pământ. Gunoi de caracter ce poți avea, ca boț.
  Vremile-s în schimbare, riscul ca un ”curent” să dispară, este foarte mare.

  Păcat

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.