Miliardarul Ahmetov se extinde în România

Miliardarul din Ucraina Rinat Ahmetov se extinde în România:  Parcul fotovoltaic Glodeni II, dezvoltat de DRI, divizia de regenerabile a grupului ucrainean DTEK, a fost autorizat. Proiectul a primit ultimul aviz necesar de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)

În documentul publicat de ANRE, intitulat “Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea GLODENI SOLAR S.R.L. pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) GLODENI II”, se precizează că odată obținută autorizația, dezvoltatorul va trebui să demonstreze că dispune de finanțarea necesară pentru construcția acestei noi capacități energetice. Aceasta confirmă faptul că Glodeni II are șanse mari să fie unul dintre proiectele finalizate și să înceapă producția de energie electrică în termenul stabilit.

Glodeni II, cu o capacitate de 60 MWp, va fi situat lângă parcul fotovoltaic Glodeni I, operațional deja, care are o capacitate de 53 MW. Cele două parcuri sunt parte a portofoliului de energie regenerabilă al DRI, companie controlată de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om de afaceri din Ucraina.

Conform estimărilor recente făcute publice de DRI, parcul fotovoltaic Glodeni II va deveni operațional în vara anului 2025 și va genera aproximativ 86,4 GWh de energie electrică anual, suficient pentru a alimenta în jur de 22.400 de locuințe. În plus, proiectul va contribui semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, cu aproximativ 21.800 de tone pe an.

“Cele două proiecte combinate vor forma unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din țară”, au afirmat reprezentanții DRI.

Proiectul Glodeni II a fost inițial dezvoltat de compania locală Finas Group până la stadiul de “ready-to-build”, după care a fost preluat de DRI. În afară de cele două parcuri din Glodeni, DRI are un portofoliu extins în România, care include un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, județul Iași – primul parc eolian construit în România în ultimii 10 ani – și un parc fotovoltaic de 126 MW în Văcărești, județul Dâmbovița, a cărui construcție va începe până la finalul acestui an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4833 Articole
Author

6 Comentarii

  1. În loc sa dea pamânturile românesti înapoi, ucrainienii si le extind, în România!

  2. Evident, gunoiul ramane pe teritoriul nostru. Cine plateste degunoierea ? Romania devine parc generator de curent instabil si inconstant, prezent la ore la care clientii nu-l doresc si nu dau bani pe el, pe curent. Minte de ginecoloaga energeticiana !

  3. super super … daca razboiul e facatura si asta culege informatii in deplasare si le retransmite .. cum stam si cu asta?

    suntem „superiori” ca fotbalistii? da??? ..nu trebuie sa imi raspunzi ! 😀

  4. si acumulatori asa cum prevede ultima hotarare de guvern sau iar poporul plateste toate oalele sparte?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.