De la informațiile neverificate publicate de presa internațională, de la cele oferite de serviciile secrete ucrainene, apoi de la cele sud-coreene, prezența trupelor nord-coreene în Rusia a devenit o certitudine. A fost confirmată chiar de la Kremlin, care face referire la tratatul de apărare semnat în luna iunie și ratificat recent de Duma de Stat de la Moscova. Ministrul de Externe Serghei Lavrov arată că acest tratat este public, nu încalcă dreptul internațional și permite asistență reciprocă în cazul în care Rusia sau Coreea de Nord sunt atacate. Or, Rusia a fost atacată în regiunea Kursk, spun oficialii ruși.
Secretarul general NATO, Mark Rutte, a declarat că prezența militarilor nord-coreeni în Rusia reprezintă ”o escaladare gravă a conflictului”. Pentagonul are o poziție similară, însă introduce un element crucial – cobeligeranța.
Încă de săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că, în cazul intrării în luptă, militarii nord-coreeni vor fi ”ținte legitime” pentru armata ucraineană. Apoi, secretarul Apărării, Lloyd Austin a mers mai departe: “Dacă vor deveni co-beligeranți, intenția lor fiind de a participa în acest război de partea Rusiei, acest fapt este extrem de serios și va avea un impact nu numai asupra Europei, ci și asupra Indo-Pacificului”.
Citind printre rânduri articolele despre prezența militară nord-coreeană în Rusia, declarația șefului Pentagonului poate fi un semnal că Statele Unite vor invoca cobeligeranța ruso-nord-coreeană pentru a permite Ucrainei să folosească armele vestice pentru a ataca Rusia, un lucru pe care SUA și Germania au refuzat până acum să-l facă.
Însă declarația lui Lloyd Austin lasă neclarități. Acestea pot avea cu adevărat impact în evoluția războiului din Ucraina, nu aportul militar al trupelor nord-coreene. În cazul invocat de oficialul SUA, cobeligeranta înseamnă implicarea militarilor nord-coreeni în luptele împotriva trupelor ucrainene care au invadat regiunea Kursk, în baza unui tratat de apărare care menționează clar acest tip de ajutor? Sau pragul este ridicat și cobeligeranța înseamnă intrarea trupelor nord-coreene pe teritoriul ucrainean invadat de Rusia?
Dar mai importantă este altă întrebare: oferirea coordonatelor țintelor de pe teritoriul Rusiei înseamnă cobeligeranță? Dacă da, atunci NATO este cobeligerant de mult timp în Ucraina, așa cum a sugerat de multe ori președintele Putin. Este limpede că partea ucraineana nu ar avea acces la aceste coordonate fără informațiile de la sateliții militari occidentali. Apoi, în cazul în care reacția SUA la desfășurarea trupelor nord-coreene ar fi acceptul ca Ucraina să lovească Rusia cu rachete americane cu raza lunga, iar acestea din urma ar fi lansate cu sprijin occidental, aceasta înseamnă cobeligeranță?
Rămânând în Europa, a doua problemă ridicată de prezența militară nord-coreeană în Rusia, în conjuncție cu posibila victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale, ține de reacția Europei. Noua administrație SUA poate sugera imediat că asta îi obligă pe aliații europeni să sporească producția militară, să majoreze bugetele militare, să recurgă la recrutări. Dacă va fi ales președinte, Trump ar putea argumenta că nu dorește să fie mai catolic decât papa și să se implice într-un război european mai mult decât o fac toți aliații europeni.
Însă, pentru moment, reacțiile cele mai puternice la prezența militară nord-coreeană în Rusia vin din Asia, nu din Europa. Teama dezechilibrării balanței de forțe este mai mare în Peninsula Coreeană, în Japonia și chiar la Beijing decât în Europa.
În urmă cu o săptămână, Ministerul de Externe de la Seul a cerut Coreei de Nord să-și retragă trupele trimise in Rusia și l-a convocat pe ambasadorul Moscovei. Secretarul general NATO a avut deja o întâlnire cu oficiali de rang înalt din serviciile secrete sud-coreene. Diplomația de la Seul a avertizat Rusia că va folosi toate resursele disponibile pentru a contracara orice acțiuni amenință interesele cheie ale Coreei de Sud. Asta poate însemna ridicarea restricțiilor pentru livrarea de arme letale in Ucraina; Coreea de Sud este un mare producător de arme și muniții la un preț foarte competitiv, însă nu a oferit până acum arme letale direct Ucrainei. Poate să o facă de acum încolo sau poate permite livrarea lor prin intermediul terților.
Situația poate escalada, cel puțin în războiul informational. Spre exemplu, pornind de la recenta prezentare în România a avionului sud-coreean FA-50, pe conturi rusești de pe rețelele sociale au apărut speculații despre prezența în România a unor piloți sud-coreeni care ar urma să se implice în operațiuni militare în Ucraina.
Implicarea Coreei de Nord în războiul Rusiei vine cu o serie de beneficii: transfer de tehnologie militară, tehnologie spațială, experiența frontului, valută și alimente pentru populație. Oficialii SUA au sugerat că Moscova se ferește încă de transferul de tehnologie nucleară.
În mod firesc, toate acestea sunt privite ca amenințări la Seul și la Tokyo. Dar la fel stau lucrurile și la Beijing, aliatul informal al Rusiei. Până la ratificarea recentului tratat militar cu Rusia, singurul aliat al Phenianului era China. Asta oferea Beijingului un control militar și economic (prin livrările clandestine de petrol cu încălcarea rezoluțiilor ONU) asupra regimului lui Kim Jong-un. Acum, alianța cu China nu mai este indispensabilă pentru Coreea de Nord, iar asta nu poate decât să complice lucrurile pentru președintele Xi Jinping. La summitul BRICS de la Kazan, China a răspuns prin tăcere la întrebările legate de prezența nord-coreeană în Rusia.
Implicarea Phenianului în războiul din Europa este un argument pentru întărirea alianței dintre Japonia, Coreea de Sud și SUA. Nu este în interesul Chinei, este o readucere a războiului rece în zona sa de influență. Apoi, China este obligată prin tratatul cu Phenianul să intervină în cazul unui atac asupra Coreei de Nord, iar probabilitatea unui asemenea atac va crește. Un semnal al nemulțumirii Beijingului este neparticiparea ambasadorului chinez la ceremoniile legate de încetarea Războiului din Coreea, în anul în care cele doua țări marchează 75 de ani de relații diplomatice.
Există însă experți care nu consideră că relațiile dintre China și Rusia se vor degrada din această cauză. ”China poate fi chiar mulțumita că Rusia oferă ajutor Coreei de Nord în locul Beijingului”, când China nu traversează o perioada bună la nivel economic, spune Jaewoo Choo, de la un think tank de securitate din Seul, citat de Financial Times. ”China este la conducere, pentru că are control asupra ambelor țări. Dacă Beijingul dorea să pună capăt acestor lucruri, ar fi făcut-o”, spune Andrei Lankov expert în probleme nord-coreene la Universitatea Kookmin din Seul.
Cât despre respectarea până la capăt a tratatului proaspăt încheiat și probabilitatea implicării Rusiei într-un nou conflict în Peninsula Coreea, Lankov consideră că șansele sunt extrem de mici. ”Coreea de Nord face asta pentru bani, tehnologii militare și experiența frontului, nu din spirit de solidaritate cu Rusia”. ”Rusia nu-și va crea probleme în semn de mulțumire pentru Kim Jong-un”, spune Lankov.
Apoi, impactul trupelor nord-coreene venite in sprijinul Rusiei poate fi unul redus. Potrivit Pentagonului, este vorba de două brigăzi, circa 12.000 de militari. Sunt instruiți, cu opt-zece ani petrecuți în armată, însă bariera lingvistică este un mare impediment. La fel și prezența comisarilor politici, care se interpun, pe vechiul model comunist, pe lanțul de comandă militar. Dincolo de asta, militarii nord-coreenii pot dezerta sau pot ajunge să lupte chiar împotriva conaționalilor care au dezertat și au ajuns în Vest și care s-au oferit, potrivit Newsweek sunt circa 200, să dea o mână de ajutor Ucrainei împotriva contingentului trimis de Kim Jong-un.
Ca sa vezi ! Militarii coreeni nici nu au fost desfasurati iar Sorin Rosca Stanescu ,ne spune pe Active news,intr-un articol propagandistic ca,, acestia mor pe capete,, !
Ieri sau alaltăieri, au dat la tv și pe YouTube exista, o înregistrare cu o uriașă clădire cecenă în flăcări. Era universitatea militară a lui kadarov din cecenia. https://youtu.be/-eAY2Om1LGo?si=TNhCpOMv8NcWpJk7
Nu e destul că, coreenii le dă bătăi de cap rusnacilor că nu înțeleg limba și nici condițiile de pe front, acum i-a luat foc și universitatea lui Kadarov, o uriașă clădire militară a fost explodata de ceva aripi zburătoare.
Aceste trupe de nord coreieni sunt mercenari, la fel cum au trimis si occidentalii mercenari sa lupte in Ukraina cu rusii.Nu prea inteleg ingrijorarea domnului Mark Rutte.
Cu doua ruble pe zi pe astia ai trimite la război .
Deh, așa e în viață. Și eu am primit o avertizare de la un mare magazin care m-a luat la întrebări, cerând să afle de ce am cumpărat mere de la un magazin mai mic. Mi-a scris că de mâine va vinde mere numai vecinului meu care nu cumpără de la magazinul mai mic cum fac eu iar mie îmi va interzice accesul la produsele sale. Cam asta e cu Koreea de Sud și Koreea de Nord.
Daca militarii ucrainieni împrăștie miros de friptură pe câmpul de bătaie,sa vedeți ce fac nespălații.Coreenii sunt cei mai oropsiți oameni de pe mapamond.Pacat de ei,vor ajunge nge îngrășământ natural.
Ii imbraca rusii in umiforme militare rusesti, asa cum ukrainienii ii imbraca pe militarii occidentali in hainee militare ukrainiene. Ukraina a intrat pe teritoriu rusesc si de ce rusii nu se pot apara, asa cum ukrainienii se apaea pe teritoriul lor?
@SALVAMAR-daca Rusia,mare putere,apelează la niște …,înseamnă că Putin a ajuns la fundul sacului.Nu e nici o scuza pentru mama Rusia sa apeleze la iranieni ori nord coreeni.E noaptea minții.Cum te pretinzi a doua ,nu știu cum să zic,a doua putere militară,cerșind armament infinit inferior celui sovietic,cel puțin.Ma mir că unii oameni nu au simțirea necesară pentru ridicol.
Ileana Rollanson spune:
30 oct. 2024 la 19:21
Presupun ca nu aveti informatiile cele mai adevarate ca sa stiti ca nespalatii aia de nord coreieni asa cum ii numiti D.vs.in alte opinii ,au una din cele mai dezvoltate industrii de razboi ultra moderne.Rusia nu are nevoie sa apeleze la alte tari pt. soldati ,pt. ca au destui.Priviti din curiozitate suprafata Rusiei pe o harta ca sa va convingeti.In situatia de fata sint doua alternative: ori serviciile de informatie ukrainiene au lansat zvonul asta ,ori intradevar asa este ,dar aceste trupe cu soldati nord coreieni sint in teritoriul rusesc stationate dar cu alte scopuri pe care nu le stim si doar facem presupuneri.
@Paulian Ionescu-
Coreea de Nord este una dintre cele mai sărace țări din lume din cauza regimului dictatorial care a izolat total țara altfel bogată în resurse naturale. Mai mult de o treime dintre cetățenii nord-coreeni suferă de subutriție, potrivit unor rapoarte internaționale.Salariul mediu în Corea de Nord este ce circa 2000$ pe luna,aducă 170$.De unde sa cumperi săpun? Totuși,nu încetez să mă mir ,cum ,unii, nu se jenează de cel mai perfid ridicol posibil!