Min. Finanţelor a împrumutat peste nivelul programat

 Min. Finanţelor a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în iunie 2026 şi a împrumutat joi de la bănci suma de 590 milioane lei, cu 90 mil. lei peste nivelul programat, la o dobândă anuală de 3,05%.

La licitaţie au participat şapte dealeri primari.

Volumul total al cererii a fost de 703 milioane lei, din care suma oferita de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 678 milioane lei, iar în contul clienţilor la 25 mil. lei.

Să ne mai îngropăm un pic

Rata cuponului a fost de 3,25%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat a fost de 3,07%.

Din valoarea nominală adjudecată de 590 milioane lei, suma oferita de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 565 milioane lei, iar în contul clienţilor la 25 mil. lei.

La începutul săptămânii, Min. Finanţelor a redeschis o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa aprilie 2036 şi s-a împrumutat cu 200 milioane lei, în linie cu volumul programat, la un cost mediu anual de 4,31%, în urcare cu 13 puncte bază raportat la nivelul de la licitaţia din luna iunie, notează o analiză a Băncii Transilvania.

Împrumutul de 15 miliarde de euro! Când îi dăm înapoi

În iulie, Min. Finanţelor a programat licitaţii pe piaţa internă în volum de 5,3 miliarde lei, din care 1,7 miliarde lei prin certificate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Catu si compania isi executa misiunea pentru care au fost pusi acolo. Indatorarea excesiva si nejustificata a statului figurand prima pe lista. Cu punctul doi, vanzarea pe nimic a tuturor resurselor valoroase.
    Un stat dator vandut nu mai este suveran. Suveran asupra unui datornic insolvabil este creditorul. Dar cine este acesta, e un subiect tabu in presa.

  2. Toti banii se duc in cheltuieli bugetare si pensii speciale.
    Cheltuieli stabilite de PSD și bătute-n cuie de CCR.
    Plus dobânzi la imprumuturi mai vechi (s-aude, Orlando?)
    Așa că inteleg de ce unii tot dau ochii peste cap, că ” unde se duc banii”. Acolo se duc.

  3. Banii se duc pe salariile bugetarilor . Acesti trantori platiti regeste , nu doar ca nu fac nimic , iti mai pun si bete-n roate .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.