Ministerul Finanţelor se împrumută din nou la populaţie

lei, inflatie

Ministerul Finanţelor lansează miercuri a cincea emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024. „Fidelis este deja consacrat ca una dintre variantele de investiţii cu risc minim pentru populaţie, dar şi ca pilon de bază în dezvoltarea pieţei de capital din România, facilitând circulaţia capitalului şi diversificarea portofoliilor de investiţii. Tranşa specială pentru donatorii de sânge derulată cu Răzvan Exarhu şi Rock FM este eticheta specială a acestui instrument şi ne bucură că reuşim la fiecare ediţie să încurajăm atât spiritul civic, cât şi implicarea într-un mecanism financiar solid şi transparent. Donatorii-investitori sunt o categorie aparte de cetăţeni care nu doar că salvează vieţi, dar, prin investiţiile lor, sprijină şi viitorul economic al României”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, potrivit unui comunicat al ministerului.

Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţă la un an, având o dobândă de 6,85%. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei. Vor beneficia de aceste condiţii persoanele care dovedesc că au donat sânge începând cu 1 mai 2024.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani pot subscrie titluri de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank. Titlurile sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Scadenţele titlurilor în lei sunt de 1 an şi 5 ani iar dobânzile anuale de 5,85% şi, respectiv, 7%. Pentru titlurile de stat în euro, scadenţele sunt de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,95%, respectiv, 5%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadenţă, primind dobândă aferentă perioadei de deţinere, precizează Ministerul Finanţelor.

„Ajuns la a cincea emisiune din acest an, Fidelis continuă să fie o soluţie atractivă de economisire pe piaţa titlurilor de stat, oferind populaţiei un instrument sigur şi avantajos. De la lansare, Programul a atras peste 230.000 de subscrieri, un număr care reflectă încrederea românilor în titlurile de stat. În acelaşi timp, un aspect important este sprijinul acordat donării de sânge, prin condiţiile speciale oferite donatorilor, care primesc un punct procentual în plus la dobândă. Peste 11.000 de donatori-investitori au răspuns deja acestei iniţiative şi au subscris peste 1,4 miliarde de lei în titlurile de stat Fidelis”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Pierd astia banii si le suge si sangele. Eu evit sa dau bani cu imprumut unuia care e inglodat in datorii. Nu e etic?! … ce-o mai fi si aia etic?

  2. Intretinerea aparatului bugetar parazit care va „vota” cu cine „trebuie”, in perpetuarea totalitarismului „elitist”, format prin frauda si crima organizata in Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.