Ministerul Justiției susține un nou prag pentru abuz în serviciu – 9.000 de lei

Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al MJ, în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, decizia Curţii Constituţionale a României 392/2017 prevede la paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ţinută de obligaţia de a interpreta o dispoziţie legală în sensul de a produce efecte şi pentru a da, astfel, un sens constituţional acesteia – a se vedea în acest sens Decizia 223 din 13 martie 2012, consideră necesară instituirea unui prag al pagubei şi circumstanţierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcţie de care să se aprecieze incidenţa sau nu a legii penale”.

De asemenea, arată sursa citată, potrivit paragrafului 56 al aceleiaşi decizii – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii”.

„Nu există nicio referinţă concretă în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu”, precizează Ministerul Justiţiei, care adaugă că pentru dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal va susţine adoptarea unui prag de 9.000 de lei.

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Protestez!
    Cum adica un prag asa de jos. 9000 lei?!
    Mai mic decat o pensie speciala de saracan esential.
    Mai bine se ridica pragul la ciordeala si ciordeala calificata
    Minoritarii sunt prigoniti pentru un salam sau cascaval praduit.
    Nu e corect, tovarasi.
    Ori ciordim toti la fel, ori votam USR!
    Luati in deradere situatia. O sa vedeti!

  2. Si plagiatul este lagal pana la 4%. De ce n-ar fi legala si hotia pana la 9.000 lei?
    Probabil ca va fi data si o lege legata de crima, prin care sa fie legala uciderea unui singur om (sau doi!)……[Rumburak]

  3. Romania este Absurdistan nu tara democratica!!! De unde pana unde prag la infractiunea de abuz in serviciu??? Din start aceasta idee este absurda. Ce companie ar angaja un individ spunandu-i ai voie sa ma furi, dar vezi sa nu depasesti pragul de 100 de lei??!! Ma oameni buni, acesti guvernanti cu functionarimea sistemului sunt angajatii nostrii. La cel mai mic furt trebuie sa-si dea demisia si simultan sa se deschida dosar penal, fara a mai avea dreptul de a ocupa functii publice dupa aceea! Legea trebuie sa fie simpla, clara, sanatoasa si dreapta! Unde sunt organizatiile civice sa se sesizeze? Unde este avocatul poporului sa reziste absurditatile astea?

  4. Am înțeles că, ungurul bulan a fost chemat la DNA! Când va fi chemat și Drula care vrea desființarea pensiilor magistraților cu ranga? Întreb pentru un pretin!

  5. Nu m-ati publicat! De ce? Romania = Absurdistan. Guvernul, presedintele, SRI, birocratii, etc. sunt angajatii nostri. Ce companie angajeaza indivizi spunandu-le: Poti sa ma furi pana la pragul de xy lei!??!! Daca fura un singur leu trebuie deschis dosar penal si cu interzicerea lor de a mai lucra in institutiile publice. Pedepsele trebuie sa fie mari tocmai pentru ca rolul angajatilor publici este sa-si serveasca cetatenii = stapanii! Mai mult, angajatii publicii trebuie sa vegheze ca legile sa fie respectate in Romania asa ca furtul este tradare cand este facut de un angajat public.

  6. L-ati lasat pe Dorel liber, si a inceput sa debiteze din Ordonanta 13, PNL locul tau la hazna e !

  7. Pentru toti idiotii care latra aiurea la luna… Infractorii stau in puscarie pe banii vostri! Dupa ce au furat tot din banii vostri! In loc sa-i bagi la zdup, si sa-i hranesti/ingrijesti pe banii statului (pe care statul ii incaseaz fortat de la toti fraierii, printre care si eu) mai bine sa produca, controlat de autoritati, sa returneze banii de 5 ori. La puscarie doar criminali, talhari, violatori… Restul, la produs pentru stat… Urlati ca proastele puscarie, dar nu va dati seama ca va fac de bani si cat sunt in functie si dupa ce i-ati prins… De fapt … Poate ca asta meritati, ha ha ha

  8. Nenorocitii astia striga in gura mare ca sunt hoti- ce altceva inseamna prag pentru furat- si nimeni nu reactioneaza. S-au terminat banutii pentru mitinguri „spontane”? Lasati pragurile si schimbato legea; recuperati de 4,5 6 ori prejudiciul produs si nu-i mai bagati in puscarie. Dar justitia nu urmareste recuperarea banilor, ci , la comanda sa scape de incomozi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.