
Vânzarea produselor a crescut cu 30%, de când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, fiind realizate scăderi ale prețurilor cuprinse între 7% și 33% la produsele vizate de această măsură, potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu.
‘Vorbim despre plafonarea adaosului comercial la cele 19 categorii de produse. S-au realizat scăderi ale prețurilor cuprinse între 7% și 33% la produsele pe care noi le-am avut în plafonare. (…) De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%. S-a dovedit că s-a făcut o greșeală inclusiv în sistemul energetic, pentru că nu trebuie să mergi cu o plafonare a produsului. Plafonarea produsului implică cheltuieli ale statului român, pentru că (…) atunci când este plafonare pe produs, ca stat ai obligativitatea să plătești pierderile înregistrate de către societăți, inclusiv la energie’, a spus ministrul la FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.
În opinia sa, plafonarea adaosului comercial trebuie făcută de la producătorul de energie până la utilizatori.
‘Am propus și voi propune în continuare plafonarea adaosului comercial de la producătorul de energie până la utilizatori pentru că atunci statul nu va mai trebui să plătească sume cuprinse între patru, cinci sau șase miliarde de lei pe an companiilor care fac doar intermediere și nu sunt producători de energie’, a afirmat ministrul.
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură luată în august 2023 pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor și care viza 14 grupe de produse alimentare, a fost continuată în 2024, însă lista a fost extinsă. Executivul a decis, la sfârșitul anului trecut, prelungirea măsurii până la 30 iunie 2025.
Lista cuprinde: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități; lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu ‘000’ până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 l; carne proaspătă pui; carne proaspătă porc; legume proaspete vrac; fructe proaspete vrac; cartofi proaspeți albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână – 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.
Alo tov gradul ,vezi că lucrătorii Apia ( cu 5.000 de euro net/ luna) fura cot la cot cu fermierii hoți! Sa vina Luluta sa va ia,hoților!
@Ghro: temebelii au lasat de izbeliste centrala nucleara de la Cernavoda, când energia nucleara e cea mai ieftina! Ar fi trebuit, dimpotriva, sa construiasca si-o a doua Cernavoda, în alta parte-n tara! Plus ca tipii-i exporta curent electric Oii Sandu!
@ileana – pai acum 10 ani, prin 2015 cand China se oferise sa investeasca si sa construiasca cele 2-3 reactoare de la Cernavoda, lingaii NATO au primit ordinul de la Licurici sa nu permita contractul, si nici 5G-ul de la Huawei… pana acuma aveam reactoarele construite, adaugam un minim 2000MW la ceilalti 1200 vechi si stateam linistiti. Si 5G-ul era gata de mult peste toata tzara, nu doar prin orase
Asta-i „ministrul agriculturii”? cu mutra pe care-o are?! B-o-u plastograf. Daca se plafoneaza adaosul comercial, producatorii nu mai au bani de investitii. Nici o „plafonare”-n agricultura, nene @Gâga! @Cenzura: tu ai fost vreodata la piata? „producatorul cere cât vrea, cumparatorul plateste 65% si statu'”…(palma barba cot). Producatorul si cumparatorul negustoresc pretul, si BASTA!nici o nevoie de stat: el sa subventioneze productia, nu si vânzarea!
Subventionand productia nu stopezi inflatia si nici preturile nesimtite. Doar bagi bani din buzunarul cetateanului via bugetul de stat in cel al producatorului. Care tot preturi nesimtite iti va cere. Ca poate. Si vrea.
hahahahaa… buna gluma, auziti mah leprelor? daca tot va F grija de cetateni cand vine vorba de energie, de ce nu taiati voi TVA-ul din energie? a da, pentru ca din banii aia hraniti amantele si plozii. teoretic o energie fara TVA ar stimula si ceva productie si competitivitate industriala, si ceva locuri de munca, poate si exporturi… vorbe goale. daca rromania acuma cu plafonare are cea mai scumpa energie din Europa, ce o sa fie dupa? ce o sa fie de la 1 iulie?
Pai asta a facut Orban in Ungaria la multe produse. A plafonat adaosul comercial la 10%-15%. Consecinta este ca au scazut preturile si inflatia fara ca statul sa saraceasa.
Romania optat ptr subventie, adica producatorul cere cat vrea, cumparatorul plateste sa zicem 65% iar restul de 35% ii da statul producatorului/comerciantului de la bugetul de stat. Care e tot de la noi din buzunar, dar indirect. Apoi se plange statul ca este inflatie si deficit.