„Ministrul Culturii face afirmații aberante despre Roșia Montană”

Fostul ministru al culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a dovedit un luptător autentic pentru salvarea Roșiei Montane. În 5 februarie 2020, protejarea patrimoniului, aflat sub protecția UNESCO, a intrat în acțiune. Ca prim obiectiv, ministrul s-a întâlnit cu primarul Eugen Furdui și cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici și Irina Iamandescu. Vorbind despre conservarea patrimoniului de la Roșia Montană, Bogdan Gheorghiu a precizat: „Ministerul Culturii pledează pentru patrimoniu… Roşia Montană a fost inclusă în patrimoniul imperiului Austro-Ungar în anul 1906… După anii 1990, Roşia Montană a rămas acolo şi inclusiv la momentul la care s-a dat acel acord pentru minerit în zonă, ea era inclusă în patrimoniul naţional românesc. Aşadar, când s-a semnat contractul, se ştia foarte bine că acolo e o zonă de interes patrimonial”.

Din păcate, altă părere are pesedistul Lucian N. Romașcanu, actual ministru al Culturii, care spunea următoarele pe 16 decembrie 2021: ”Există posibilitatea de exploatare a aurului la Roșia Montană, pe care și UNESCO o poate aproba. UNESCO nu poate să oprească dezvoltarea locală, cum prost s-a înțeles. UNESCO protejează, dar dezvoltarea locală ține de factorul și decizia națională”. Cu alte cuvinte, UNESCO protejează și promovează galeriile romane unice în Europa, de la Roșia Montană, dar dacă un modest ministru de la Buzău îi dă „indicații” să renunțe, instituția internațională își pleacă fruntea și îi spune „să trăiți” modestului personaj. Când oamenii de cultură de la Institutul Național al Patrimoniului au o direcție, ministrul culturii ar trebui să nu caute „variante puțin invazive” de exploatare a aurului. Singurul loc unde se află aur este în galeriile romane de pe vârful Cârnic și în galeria vizitabilă Orlea, intrate în Patrimoniul Mondial. Deci, cum să ignorăm zona UNESCO? Cine a mai văzut o asemenea aberație? În plus, se știe că obiectivul intrat sub protecție internațională cuprinde și o zonă protejată suplimentară, deci unde vrea ministrul absolvent al Academiei de Studii Economice să exploateze aurul? Oare nu știe că instituția pe care a absolvit-o a fost un luptător de elită pentru salvarea Roșiei Montane? Se pare că, pentru modestul economist care conduce Cultura, Patrimoniul Mondial al Umanității este o instituție „marginală”, gata să plece capul în fața unui luptător de partid ca domnia sa. Ca să înțelegeți despre ce vorbiți, domnule ministru-economist, mergeți la Roșia Montană și vizitați galeriile UNESCO! Partidul dumneavoastră a dorit de multă vreme să deschidă exploatarea de aur și să distrugă galeriile romane, unice în lume. V-au ales să luați cuvântul în numele PSD și să vorbiți despre ceea ce nu cunoașteți!

Luptătorul autentic din Roșia, Sorin Jurca, a făcut comentariul său pe marginea declarației lui Romașcanu: „De când UNESCO eliberează autorizații miniere? De când UNESCO și-ar dinamita patrimoniul protejat? Cred că actualul ministru și-ar câștiga locul binemeritat, alături de jalnicii predecesori: Daniel Barbu, Mona Muscă, Kelemen Hunor. El face afirmații aberante, rostite în necunoștință de cauză”. Să ne amintim, domnule ministru Romașcanu, că, în Ziua Cârtiței din iulie 2018, guvernul României, condus de colega dvs. de partid, Viorica Dăncilă, a cerut plenului UNESCO să amâne discutarea candidaturii Roșiei Montane, ceea ce a făcut România de rușine la instituția Patrimoniului Mondial. După Dăncilă, a urmat Florin Cîțu, iar după arogantul șef al PNL, urmați dumneavoastră. Vreți să aruncați o nouă mare rușine asupra României? Efortul fostului prim ministru, Ludovic Orban, de a retrimite dosarul la UNESCO, a avut câștig de cauză. Este deja peste o jumătate de an de când Guvernul tulburat al României nu a avut timp să declanșeze transformarea Roșiei într-un monument fără egal în lume. Și când eram gata să lăudăm participarea fostului ministru al PNL, Gheorghiu, i-ați luat dvs. locul, cu întreaga infuzie pseudoromantică pesedistă. Ieșiți din spital, domnule Romașcanu, scăpați de Covid, mergeți la Roșia Montană și retrageți-vă cuvintele negândite, citate mai sus. Aveți șansa să introduceți galeriile romane, unice în lume, în miezul patrimoniului mondial. E ușor de avansat acum, luptele grele le-au dus alții, în ultimele două decenii. Nu întoarceți mapamondul împotriva dumneavoastră și a partidului pe care-l reprezentați. Să uităm de baronii locali și să ne ridicăm fruntea în fața lumii!
Ion Longin Popescu

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ion Longin Popescu 65 Articole
Author

17 Comentarii

 1. Păi, despre care cultură să vorbească nenorocitul ?? Despre manele și maneliști ?? În 5 februarie 2020, protejarea patrimoniului, aflat sub protecția UNESCO, a intrat în acțiune. dar de atunci ce puii mei ai făcut ?? Ai astupat vre-o gaură in munte, de unde curge zama ortăvită ? Nu, evident, deși ai promis solemn că refaci cureți mizeriile ceaușiste. Vezi cum arată casa muzeu a lui Eminovici, sau Brâncuși, sau altele mărețe din cultura uitată,.

 2. Cultura, de la ,,Rominia reEducata” planul semidoctului fudul care l-ati confirmat cu cate doua maini la alegeri. Luati cu pita si mustar, ciumetilor !

 3. Vorba unui infractor celebru de la noi, Țiriac, „dacă ar fi să aleg între în prost și un hoț,a-și alege hoțul!!”..cam asta e politică românească..

 4. O lepra inlocuita cu alta lepra ! Cum sa nu ne dea lectii de si despre cultura un alogem ? Mai leprelor uitati-va in Ungaria – e la o azvirlitura de bat , toti si toate ce au legatura cu cultura sunt scoase la iveala . Mergi in orasele din Ungaria si vezi ,case memoriale si statui ale personlitatilor ,mici si mari ale culturii maghiare . Imi zicea prietenul meu Arpy (Arpad) intr-o vizita in Ungaria – uite nu vezi un tufis fara un kkt . Voia sa spuna ca linga o tufa de orice ( iasomie, trandafiri ,etc) exista o statuie . Si @Mare Urs corect -ai nostri nu au fost in stare sa pastreze casa lui Brincusi in stare buna . Nu stiu cum arata a lui Eminovici la Ipotesti ,ca n-am fost de un car de ani pe acolo! Iar despre Rosia Montana ? Ma mir ca a rezistat pina acum….

 5. cand oamenii nu inteleg cat de trecatori sunt si chiar daca ar trai si 150 de ani ar fi prea putin fata de cele 4 miliarde de ani ai Pamantului sau trei milioane de ani de urme de locuire. Ceea ce azi nu se conserva maine va fi o cumplita pierde/rana in mediu. Suta de tone de aur nu valoreaza decat 4-5 miliarde de euro si aia devalorizati de o inflatie de 7-8% sau 10%. Cat ar trebui sa tineti ca neam ca peste o mie de ani sa mai aveti un urmas care sa se bucure ca aurul ca o inima in munti atrage binele sau ca el urmasul tau dl Romascanu sa strige:” cine a fost monstrul care a transformat muntii intr-un desert fara viata, iar aurul scos zace in visteria unei tari straine cand acolo in adancuri el ar fi emanat Lumina si totul ar fi fost verde. O tara de ignoranti care n-au inteles ca trebuie sa aduca valori nu sa vanda. Daca vreti sa vindeti, vindeti-va viata voastra sau domand-o altora poate ei vor face mai bine umbra Pamantului.

 6. Ce cărți au scris fostul și actualul? Nu am auzit nimic despre acești”titani” ai culturii! Niste sugative ale sângelui poporului! Se răsucește în mormânt Eminescu! Huuo jigodiilor și la sapa, ba!

 7. Toți românii verzi gen de tristă amintire ministrul culturii Bogdan Gheorghiu se perpelesc de grija patrimoniul imperiului Austro-Ungar. Imperiului Austro-Ungar nici nu a acceptat că există patrimoniu românesc în Ardeal, și sub el s-au făcut mari distrugeri in ruinele de la Sarmisegetuza. Când s-au construit orașele și autostrăzile Occidentului patrimoniile istorice și naturale nu au fost frână în calea dezvoltării. Numai la noi ONG-urile mor de grija patrimoniului minier prostite de Ungaria cere pe sloganul “Nu nu niciodată” mai speră expoliateze ei aur. Până au construit Bratislava (Pozsony) și Pesta cu aurul din Apuseni nu aveau grija patrimoniului.

 8. Are aceleasi studii ca si ministrul ala care ne sfatuia sa nu platim facturile aberante la energie. Habar n-avea ca te poti vedea fara casa din cauza catorva mii de lei datorie la curent sau gaze.

 9. Pesedistul Lucian N. Romașcanu si nu numai,este si el (Basescu,Ponta,Dragnea,Tariceanu,
  Dăncilă etc)un tampit vandut bancilor Rothschild-zilor,unde se afla acum titlul de proprietate al unui natarau adventist DIE/SIE care a pus in miscare angrenajul!Rapoartele geologice sunt false, zona nu are aur exploatabil rentabil financiar,se cauta bruma de ‘pamanturi rare’ din zona,in disperarea americana taiata de China de la importul de pamanturi rare!95% din zacamintele cunoscute fiind in China!Fara pamanturi rare ,dezvoltarea tehnologica si militara intra in impas

 10. Romascanu si cultura, vaca si baletul, finul lui Ciolacu, alta lumina a culturii romane. De cand sta de-a dreapta nasului a reusit sa-si lase mot, precum un putoi, si cioc, sa para intelectual. O javra. Omul nepotrivit la un loc badjocorit de prea multa vreme. Din galeria nulitatilor pesediste. Praf si pulbere.

 11. Românii au ajuns in cimitir la Belu să-l cante pe Eminescu! Statul străin (cu președinte străin) român nu a auzit de Eminescu! Nu avem Eminescu, nu avem suflet romanesc! Străinii, manca-le-ar inima câinii!

 12. Acest Romascanu nu s-a trezit vorbind despre exploatarea aurului la Rosia Montana asa aiurea.Sunt enterese care il baga la inaintare sa faca partie.Guvernanti nenorociti,cozi de topor,numai cu ochii dupa ciordeala,” da’ noua ce ne iese ? „,asta ii mana pe ei in lupta.Dupa ce au jurat cu mana pe Biblie sa apere…Ce dracu aparati javrelor ? Jaf dupa jaf,Tara Hotilor cocotati,si dupa voi potopul.

 13. Romascanu nici fata de roman nu are , decum inima . Sunt siderat de cati agenti antiromani si anti Romania exista in partidele politice ,,romanesti” . Reforma trebuie facuta in profunzime , iar valorile la care trebuie sa se raporteze , vor trebui sa fie concrete . Exemplu daca Izarescu nu cumpara aur romanesc , pe lei sa intareasca leul romanesc , inseamna ca el este clar agent al statului in care se ecporta aurul . Daca Dancila patrioata care a lucrat pentru Austriecii de la HomvPetrom , si a luat decizi impotriva patrimoniului romanesc , inseamna ca filiera austriaca pot avea aliante cu tara in care exporta Itzarescu aurul , etc.
  Statuie va trebui facuta la romani care au cazut in lupta cu dusmanul nu la Bruchental asisin de Hore , nici la asasini ofiterilor romani de la Odesa , nici lui Pacepa Mihali etc , chiar daca stafurile lor lucreaza ca o singura echipa impotriva Romaniei .

 14. Romascanule, te mananca palma pentru miliarde de valuta fiat facuta dintr-un singur clic dat pe tastatura?!
  Atata valorezi si tu, cat hartia bancara fara acoperire in economie. Poti sa tragi apa.

 15. Câți cetățeni din România și câți străini și-au îmbogâțit cultura cu unicele “galerii romane de pe vârful Cârnic și în galeria vizitabilă Orlea” în ultimii 10 ani de când localnicii oftează “munții noștrii aur poartă noi cerșim din poartă-n poartă?
  “Ai noștri sunt acești munți / pietroși, mănosi, cărunți. / Căci noi ne-am cățărat pe ei spre Cer. / Noi ne-am deschis adâncurile de aur și de fier / și-am suferit cu ei prin ploi și ger… / Noi le-am spintecat uriașele pântece, / noi le-am proslăvit frumuseți și cântece / Și le-am cunoscut sufletul și furtunile / mai bine ca oricine. A. Cotruș” Nu ai UNESCO!

 16. Romascanule ,sa te fereasca D-zeu sa incerci macar,sa dai Rosia Montana strainatatii!Nu ai unde intoarce, vai de mama ta..

 17. https://www.cotidianul.ro/aurul-de-la-geamana-a-intrat-in-zodia-fostei-iubite-a-lui-alexandru-mazare/
  „A.N.R.M. a anunţat pe 3 august 2015 că a acordat licenţa de concesiune privind exploatarea resurselor de minereuri polimetalice şi auro-argentifiere din perimetrul Geamăna-Colţii Lăzarului unui SRL din municipiul Deva, Blueberry Ridge Minerals. Această companie se află în proprietatea unui cetăţean american Ernest John Dahlman III, iar administratorul este Emanuela Gavrilă […] Compania figurează la Ministerul Finanţelor cu zero angajaţi şi cu pierderi în ultimii ani. Blueberry Ridge Minerals a fost înfiinţată în 2011, an care a coincis, întîmplător sau nu, cu începerea relaţiei între Ema Gavrilă şi Dahlman III.”
  https://mapio.net/pic/p-42546709/
  Firmă de apartament, „Blueberry Ridge Minerals nu are profit sau cifră de afaceri, iar capitalurile proprii sunt negative.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.