Ministrul culturii. Celebrarea Zilei Culturii Naţionale ”am început-o în această dimineaţă…”

Cultura naţională izvorăşte din limba română, cea pe care Eminescu a remodelat-o şi ne-a redăruit-o, admirabil îmbogăţită, subliniază ministrul Culturii, Raluca Turcan.

„Astăzi este Ziua Culturii Naţionale şi ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu! Celebrarea Zilei Culturii Naţionale am început-o în această dimineaţă, cu o ceremonie de depunere de coroane cu flori la mormântul poetului Mihai Eminescu din Cimitirul Bellu şi la statuia poetului din faţa Ateneului Român, împreună cu reprezentanţii instituţiilor de cultură. În fiecare an, la 15 ianuarie, aducem un omagiu onest şi încărcat de recunoaştere pentru memoria emblematică a geniului literaturii române, Mihai Eminescu, anul acesta împlinindu-se 174 de ani de la naşterea poetului”, a transmis, luni, Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ea accentuează că, „sprijinindu-se pe numele şi opera lui Eminescu, Ziua Culturii Naţionale are valenţe româneşti şi universale”.

„Cultura naţională izvorăşte din limba română, cea pe care Eminescu a remodelat-o şi ne-a redăruit-o, admirabil îmbogăţită. De aceea generaţii întregi de români i-au fost, îi sunt şi îi vor fi recunoscătoare, cunoscându-i şi preţuind-i opera. Aşa îl putem răsplăti astăzi, mâine şi în fiecare zi: prin a-i aprecia opera şi a o promova cu mândrie”, a mai transmis ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

 1. La Steaua Care a Răsărit e o Cale Atat de Lunga ! Ca Ciolacul a Utat sa ne dea 500 de lei pe Luna ! Si ai lasa pe Artisti sa Trăiască cu 1300 de lei pe Luna ! Halal Europa ! Halal Viitor !

 2. Daca nu sunteti dumiriti ce inseamna Cultrura Nationala, uitati-va la fotografia dnei Raluca Turcan si va veti lamuri imediat.
  Cum arata ministra culturii, asa arata si cultura noastra nationala(c n n)……[Rumburak]

 3. Mulțumim Raluca Țurcan, mulțumim că exiști și că nu putem scăpa de tine și de cealaltă blonda de la justiție!
  Voi sunteți baza PNL-ului și ați ieșit la lumină din troaca cu prosti de la Cotroceni pe care tronează Johanniss cu multa pricepere și dăruire.
  Daca nu era el erați la datorie pe … centura !
  Așa Raluca și Alina,căci despre ea e vorba,aveți un loc călduț și țara muncește pentru voi,că ce necuratul să facă țară decât să muncească sa va fie bine!

 4. …ce bine ca te-ai trezit vie, sa ne incanti privirile, auzul si toate cele!…ar fi fost o imensa pierdere sa te fi trezit moarta…

 5. … mai avem vreo doi-cinci ani, maxim, si avem crucea la cap.

 6. Doamne fereste, sa te culci sanatos si sa te trezesti mort.

 7. Bravo, Doamna Turcan!

  Frumoase Vorbe si sper ca SI din Inima!

  Va invit sa cititi CE a scris George Calinescu despre Eminescu.

  Pentru ca Astazi, 15 Ianuarie este Ziua de Nastere a lui Mihai Eminescu si pentru ca se cam pastreaza OareCE Tacere plina de Teama – mi se pare mie – reDAU plin de Respect, Cel mai Bun si Frumos OMAGIU scris vreodata de catre un Roman pentru Poetul NATIONAL, acela scris de catre George Calinescu.

  „Ape vor seca în albie, si peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pâna când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
  George Călinescu.

  Va rog – cu Tot Respectul – sa il intrebati pe Domnul Director General al Bibliotecii Natonale a Romaniei,
  (BNaR, NU BNR, Aia este Banca Nationala a Romaniei)

  Domnul Adrian Cioroianu, OM de cultura autentic, de ce pe Afisul cu Ziua Culturii Nationale 2024
  NU apar NICI Numele si NICI Fotografia lui Mihai Eminescu?

  In Schimb, apare Fotografia domnului Director General SI Denumirea de ZileLE Culturii Nationale … „Cu Ocazia ZileLOR Culturii Nationale, Marti 16 Ianuarie 2024” … BNaR va invita …

  Oare, DE CE NU vorbeste chiar NIMIC de Ziua de 15 Ianuarie, Zi DECRETATA prin Lege drept „Ziua Culturii NATIONALE”?
  De CE ZileLE si NU ZIUA?

  OARE CINE si CUM si DE CE il sperie pe Domnul Director General al BNaR SI Profesor Doctor in ISTORIE in ASHAUN Hal ?

 8. Individa este buna pe post de sperietoare ptr copiii neascultatori.

 9. Saraca , de ” Ziua culturii Romane ” a vorbit in limba lui Puskin ? Si mai e nascuta pe plaiuri botosenene.” Dealu-i deal si valea-i vale/ Oaia(turcana)-i oaie pina moare” !S-a implut tara de culturnici. Toti sug la tzitza ei!Saraca pupaza…. A lasat aparatele de jogging sa iasa sa cuvinteze ceva .

 10. Nu a fost in stare macar sa-si ia un/o consiliera care a facut pe bune o facultate care sa-i scrie textele.
  Nici un contabil adjunct de la Valea Dealului nu ar fi scris asa un comunicat. Si il posteaza si cu o greasela de limba romana:
  „preţuind-i opera.”
  Madame, ar fi mai bine sa stai acasa sa ai grija de pisici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.