Ministrul de Interne austriac ”îl mângâie pe cap” pe Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că eficienţa în combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane şi droguri pe la frontiere a crescut în ultimul an, iar acest lucru ar fi recunoscut de parteneri europeni, inclusiv de ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a făcut o vizită, miercuri, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac-Csanadpalota, însoţit de inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Cornel Laurian Stoica.

Cei doi au avut o întâlnire cu şeful regional al Poliţiei de Frontieră şi cu alţi responsabili locali, fiind centrată pe evaluarea implementării măsurilor iniţiate de MAI în toamna anului trecut pentru creşterea eficienţei Poliţiei de Frontieră în lupta împotriva migraţiei ilegale, a traficului de persoane şi de droguri, precum şi pentru asigurarea unui flux mai fluid de circulaţie la punctele de frontieră.

Predoiu afirmă în comunicat că la Nădlac există un număr corespunzător de poliţişti de frontieră alocaţi pentru desfăşurarea în bune condiţii a circulaţiei prin punctul de trecere a frontierei, dar au fost dispuse măsuri de pregătire pentru sezonul de vară, în care traficul va creşte exponenţial.

„În acest moment, Poliţia de Frontieră asigură un timp de procesare de sub 10 minute pentru autoturisme şi de 60 de minute pentru camioane. Timpul de aşteptare în PTF depinde însă de numeroşi factori externi activităţii Poliţiei de Frontieră, respectiv timpul de procesare a documentelor şi control din partea altor instituţii (ANAF, transporturi etc.), limitele infrastructurii din teren date de numărul de benzi de acces în PTF şi de preluare ulterior pe autostradă, intensitatea traficului pe durata verii (recordul în 2023 a fost de 340.000 de persoane trecute prin PTF într-o singură zi, în luna august), dar şi de capacitatea şi timpii de procesare a paşapoartelor şi controalelor la frontiera ţărilor vecine de către poliţiile de frontieră ale statelor partenere”, arată Cătălin Predoiu în comunicat.

Ministrul spune că menţine dialogul cu alte autorităţi pentru a se găsi soluţii mai bune pentru optimizarea timpului de procesare/aşteptare, „astfel încât cetăţenii să îşi poată exercita dreptul la liberă circulaţie cu cât mai puţine restrângeri”.

„În acelaşi timp, am cerut identificarea unor soluţii pentru servicii de asistenţă medicală şi sanitară în PTF, pentru creşterea serviciilor de igienă (toalete, surse de apă) şi, în general, amenajarea PTF plecând de la premisa că orice punct de intrare în România trebuie să fie o carte de vizită onorabilă, să fie în sine o declaraţie de angajament pentru ordine, curăţenie, legalitate, civilitate”, a spus ministrul Afacerilor Interne, potrivit comunicatului menţionat.

În ceea ce priveşte migraţia ilegală şi infracţionalitatea transfrontalieră în general, conform ministrului, statisticile din ultimul an „demonstrează faptul că Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română au crescut eficienţa în combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane şi de droguri”.

„Acest lucru este recunoscut chiar de partenerii noştri, de ministrul de Interne austriac, de comisarul european, de exemplu”, a subliniat ministrul Predoiu.

Poliţia Română de Frontieră şi Poliţia Română au primit instrucţiuni să fie pregătite în caz de creştere a numărului de migranţi ilegali care vor încerca trecerea frontierelor.

„Această presiune va rămâne scăzută atât timp cât riposta noastră va fi eficientă, cât timp transmitem prin acţiunile noastre un mesaj clar traficanţilor de migranţi ilegali că şansele de a fi descoperiţi şi capturaţi de poliţiştii noştri sunt certe şi mari.

Pe de altă parte, voi cere Comisiei Europene mai multe fonduri pentru protecţia frontierelor, voi discuta şi cu alţi parteneri ai României despre creşterea dotării cu mijloace logistice a Poliţiei de Frontieră, nu voi aştepta sprijin doar de la Ministerul Finanţelor, pentru că situaţia este cea care este…”, a mai afirmat ministrul Cătălin Predoiu.

Conform MAI, în 2023 prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au trecut frontiera aproximativ 11 milioane de persoane, reprezentând al doilea punct ca nivel de trafic după aeroportul Otopeni. În acelaşi timp, au fost verificate aproximativ 5,2 milioane mijloace de transport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. O mașină scăpată de austriac, a trecut pe la nasul lui Predoiu și a râgâit. Hai bre, ne lași cu minciunile?! Nu intra Romania sub nicio forma in shengen. Cu vreo 3-5 ani în urmă, am scris, cutez din memorie „se destramă shengen si Romania nu va intra, la fel și u.e în câțiva ani, daca nu se vor vedea semnele in toamna acestui an.

 2. Cazul tipic de complexat umil in fata „europenilor” sau „occidentalilor”, dar cocos pe malul Dambovitei, in fapt un taran din categoria „fara identitate”, ca daca era vreun descendent de chiabur mandru, s-ar fi vazut. L-am urmarit de n ori cum se comporta si ce spune cand da ochii cu fiintele superioare, care, in capul lui de descult, ar fi austriecii: se cocoseaza chiar la propriu si devine dintr-un fel de barbat, un fatalau. Cu din astia se face „politica externa” militarizata a Romaniei. Niste cocosati in afara, insa mari smecheri prin Mins. de Interne sau Aleea Alexandru. Vai de steaua lor. Ma rog, de stelele lor.

 3. „combaterea migraţiei ilegale„ după cum ARATĂ RAPOARTELELE:MIGRAȚIA DIN ASIA ȘI AFRICA ESTE PE BANI GREI ȘI CONDUSĂ DIN EUROPA ȘI —(KEEP MOUTH CLOSE)!

 4. ‘Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner ”îl mângâie pe cap” pe Predoiu’ – Nebunaticilor! 💕😎

 5. Ministru il mangaie si constata Dorele tu ai capul patrat si mai e si crapat iar Dorel zice Vai de capul meu !

 6. Bună seara!
  Austria își bate joc de noi, ne UMILESTE! Nu avem nimic de negociat!
  Cătălin Predoiu esti un om deștept,
  dar demnitate si patriotism NU AI!
  Austriecii vă țin pe voi decidentii de la București de mari fraieri lipsiți de demnitate. Râd de voi că vă tariti in fața lor ca niște râme ! RUȘINE!
  DATI-VĂ DEMISIA !

 7. Pe care cap? Pe acelasi pe care il dezmierda si Udrea in crangul copilariei de la Plescoi? Mai, dar ce valori avem!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.