Ministrul Educației zice că n-a promis

Ligia Deca (PNL), ministrul Educației, s-a dezis de promisiunea făcută pe 12 iunie 2023 de Marius Budăi (PSD). Ministrul muncii spunea că profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună.

În prezent, profesorul debutant primește 3.600 de lei, informează Edupedu.ro.

Budăi făcuse promisiunea într-o conferință fix cu Deca alături, angajamentul punând capăt, în chiar aceeași zi, celei mai mari greve a profesorilor din ultimii 20 de ani.

Într-o conferință de presă susținută alături de Deca, Budăi a spus, cu subiect și predicat, că profesorii debutanți vor avea 4.600 de lei net de la 1 ianuarie 2024: „Păi de la 4098, probabil va fi o crește undeva până la 4600, de la 1 ianuarie, în mână”.

Însă profesorii debutanți primesc acum cu circa 1.000 de lei mai puțin decât au promis guvernanții.

„Promisiunea nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme.

Nu mă pot substitui ministrului Muncii în responsabilitatea de a adopta legea salarizării”, a declarat Ligia Deca acum, pentru Edupedu.ro.

Întrebată de ce nu a spus în acea conferință, dacă tot era alături de Budăi, că ea nu-și asumă acea promisiune, Deca a răspuns:

„Vorbim despre un moment în vară în care eu nu puteam să știu ce se întâmplă cu legea salarizării.

Puteam să contrazic un ministru care avea în atribuții această lege sau să prevăd ce se va întâmplă economic cu situația României? Am făcut tot ce a fost posibil la nivelul Ministerului Educației pentru ca profesorii să aibă o salarizare decentă”.

De precizat că pentru ceilalți profesori promisiunea pentru terminarea grevei a fost de majorare a salariilor cu 40% anul acesta.

Totuși, ele vor crește doar cu 20%: 13% e majorarea de la 1 ianuarie, iar restul de procente ar urma să fie date din iunie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

 1. ce legatura are un ministru cu promisiunile facute de alt ministru?:))))) sa fim seriosi,nu e caz de agitatie,Marius Budăi mintea imens,masiv,urias,:))nici el nu mai era on-line

 2. Inca o țeapă zdravănă luată de profesori de la mincinoșii bugetari de lux extrem din guvernul României. Oricum, în mai-iunie 2024 sa nu ne gândim decât la inca o perioadă de mitinguri ale cadrelor didactice.

 3. Eh v-am mintit care e problema?? De unde sa stim ca mai cumparam rachete Patriot ca sa le dam Ucrainei!

 4. Este f important ,că toată această clasă coruptă și habarnistă școlată de ONG-uri trădătoare ,să plece din funcții, este vremea suveranistilor,am văzut destul neputință acestor împiedecați

 5. Poate se discuta bugetul, poate presa ”premiata” sa taca ar fi sesizat ca Educatia nu a primit 6% coform legi de nici nu mai stiu. Poate Deca isi amintea ca un ministru cere, negociaza un buget. Bun de ce mai este ministru la invatamant daca nu o intereseaza situatia/salarizarea dascalilor? Sa se duca sa spele puntea poate ca femeie de servici o duce caputul.

 6. Ministerul Educației nu al Învățământului! Ce-nseamnă cv education în latină?
  ēdŭcātĭō,12 ōnis, f. (educo 1), action d’élever : [des animaux et des plantes] CIC. Fin. 5, 39 ; [animaux] Amer. 63 ║ [plantes] PLIN. 16, 94 ║

 7. Mă,. doar bani vă interesează.. Dar cei 50 % analfabeți funcționali, și restul de cei de care nu au călcat in școală niciodată,, are vre-o grije profesoul, inspectorul ministrul, presedintele lechea sau oricare dintre responsabili,.// Sau singura lor grije este ca nu cumva o școală in limba maghiară să funcționeze ..și evident pentru asta vor salarii nerușinarte patriotice..

 8. Mihai Eminescu a fost SI Revizor Scolar …
  Deci se potiveste Postarea urmatoare SI la Adresa Dvs, Doamna Ministru al Educatiei:

  Pentru ca Astazi, 15 Ianuarie este Ziua de Nastere a lui Mihai Eminescu si pentru ca se cam pastreaza OareCE Tacere plina de Teama, – mi se pare mie – reDAU plin de Respect, Cel ma Bun si Frumos OMAGIU scris vreodata de catre un Roman pentru Poetul NATIONAL, acela scris de catre George Calinescu.

  „Ape vor seca în albie, si peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pâna când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
  George Călinescu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.