Ministrul Popescu, contrazis! Gazele se pot scumpi chiar și cu 105%

Anumiți consumatori casnici de gaze naturale vor fi nevoiți să plătească facturi mai mari de până 105% chiar dacă ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Realitatea Plus că exclude măriri de 50% a prețului la gaze naturale în această iarnă. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că dacă parcurgem comparatorul prețurilor de pe portalul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), vom putea găsi prețurile pentru contractele de pe piața de gaze pentru consumatorii casnici cărora le expiră în această perioadă contractele încheiate anul trecut și noile prețuri valabile pentru următorul an, adică creșteri de 75-105%.

„Exclud măriri de 100% la prețul energiei termice, la gaze naturale, la energie electrică. Nu știu cine a oferit aceste date […] Exclud o dublare a prețurilor. Nici nu poate fi vorba despre așa ceva. Chiar exclud măriri de 50% a prețului la gaze naturale în această iarnă. Nu am de unde să știu pentru că e o piață liberă. Va crește în funcție de fiecare furnizor”, a spus Popescu.

O analiză a Asociației Energia Inteligentă scoate în evidență o creștere de 4,43 ori a prețului gazelor naturale marfă în ultimul an, gaze vandute pe BRM. Această creștere a prețului gazelor naturale va aduce scumpiri în lanț la toate produsele, creșteri care probabil vor fi cuprinse între 10 – 30%.

Tranzacțiile realizate pe BRM cu vânzare în semestrul II 2021, arată că această tendință a creșterii prețului va continua și în Q4 2021, probabil atingându-se apogeul în Q1 2022 când prețul este posibil să depășească valoarea de 200 lei/MWh.

Această situație se reflectă și la nivelul prețului gazelor consumate de consumatorii casnici. Astfel, toți consumatorii casnici care au trecut anul trecut în piața concurențială urmează să achite pentru următorul an prețuri mai mari cu 75 – 105%. Respectiv un consummator care locuieste intr o casa a achitat în cea mai friguroasă lună a iernii trecute o factură de 778 lei și urmează să achite în iarna 2021/2022 o factură de 1.592 lei.

Având în vedere că mulți dintre consumatorii casnici au încheiat în urmă cu un an contracte în piața concurențială, contracte care urmează să expire în lunile iulie – septembrie 2021, consumatorii ar trebui să fie foarte atenți în aceste zile deoarece contractele în general dețin clauze de prelungire a contractului existent la prețul comunicat de furnizor printr-o simplă notificare, fără a ma fi necesară semnarea unui nou contract. Astfel, consumatorul se va găsi în situația de a achita aceste prețuri în următorul an, în lipsa alegerii unui alt furnizor.

Consumatorii trebuie să solicite de la furnizorul actual oferta de preț pentru noul an contractual, să l compare cu ofertele de preț din comparatorul ANRE și în situația în care identifică oferte mai bune să aleagă un alt furnizor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Toti cei care se identifica ca romani trebuie sa se obisnuiasca sa traiasca din tomberoane si sa mai ia o haina pe ei. Nu e ca si cum vor face ceva oricum, asa ca luati cu lapte ca sa mearga mai bine

  2. Eu cred ca va fi chiar mai rau si cred ca scumpirea gazelor ar putea ajunge si la 250%. In privinta energiei electrice, ea ar putea ajunge pana la 100-150%, dar poate si exploda pana la 300-400%. Nimic nu e exclus.

  3. PSD l-a tradat pe Dragnea si acum mimand opozitia tradeaza propriu electorat, poporul roman si Romania. Ciolpacul cu PSD lui asista pasiv ca Catu sa indatoreze pana la colapsare finatele Romaniei, dupa care Romania intrand in incapacitate de plata va fi scosa la vanzare. Colapsarea finatelor Romaniei fiind adevarata sarcina pe care Catu, Johannis si SRI o au de la stapanii lor externi. Si asta se intampla pentru ca Ciolpacul este omul SRI si el are sarcina de a mima opozita tocmai ca Catu sa-si duca la bun sfarsit opera de distrugere a economiei Romaniei, bagand tara in incapacitate de a-si mai plati creditorii externi. Ca creditorii externi sa devina astfel adevaratii proprietari ai tarii si ai palmasilor ce muncesc in aceasta tara. Adica romanii vor deveni sclavi pe vecie.

  4. Deci asa bataie de joc, nu exista mai mare. Adica consumatorul, trebuie sa stea an de an, sa ia mercurialul de la ANRE sa vada cat plateste el si daca nu ii convina sa schimbe furnizorul, care poate fi de fapt o alta lichea mai mare care te fura pe la spate prin contract cu niste prevderi ascunse… Serios, ce fac oamenii care au 50-60 de ani si nu se pricep prea mult la informatii, digitalizare etc. Dar ce fac batranii de 60-70-80-90 de ani. De ai cine dracu sa mai aiba grija. Chiritoiu? ANPC? Guvernul? Pur si simplu, prin asa zis-a liberalizare, oamenii (oile) au fost lasate in gura baietilor destepti (lupii). Si gata, am rezolvat si problema asta, in favoarea oamenilor. Vor avea cele mai bune preturi si mai competitive din UE la bruma lor de bani fata de UE. Asa tine UE la cetatenii lor, sa fie egali, sa fie armonie, sa fie echitate, sa fie drepturi 😀 incat ne-am dus dracului toti. Dragnea era rau ca a limitat la 68 de lei KW. Atunci li s-a explicat ca oricum si la suma aia au profit, deci cicoul mic. Acum cat o mai fi, asa in piata liberalizata… ?

  5. Vor să zică că pînă la „liberalizarea”/scumpirea gazelor (1) cei scoteau gazul, (2) cei ce-l puneau în țeavă și (3) cei ce citeau contorul (prima oară au spart „monopolul”, de fapt au vrut să nu ai cui te plînge) mergeau în pierdere de atîția ani?
    Dacă-i așa sînt pentru al scumpii nu 105% ci 210% ca să-și recupereze bieții banii.

  6. Haide bre, asta nu e motiv sa iesi in strada, justitia era nevoie sa fie aparata, ca de preturi ne ferim cum putem. Era un schetch cu Grupul Vo „… asa imi trebuie daca mi-am pus 2 becuri in 3 camere, acum platesc curent de sa-mi sara capacele, de parca nu imi ajungea 1. Mi-a trebuit mie frigider… nevăstamea o sclifosită… ” Mai tăiați de la mancare, de la medicamente, de la haine și o să aveți ban si de gaz si curent. Daca nu renuntati la unul din ele si asa e un lux. Ce bunicii nostri aveau?
    Mai tineti minte reclamele alea cu replica celebră „Da ce eu sunt cetatean european, am drepturi” 😀 Ar trebui facute aceleasi reclame/replici cu preturile, cu dobanzile la credite, cu salariile, cu tot ceea ce nu e in regula in tara asta, adica TOT

  7. Optimism de Minsitru, care pana acum spunea ca gazele se vor ieftini

  8. Romani taceti si acceptati,avand genetic in cap,,asta e nu avem ce face,nu avem nici o putere,,Gresit.La iarna,o sa fie toate orasele,comunele si pensiunile la munte acoperite de smog.Romanul prost si ignorant crede ca este ceata.Nu.Aparatele de monitorizare personale ale oamenilor arata poluare de 500 de ori mai mare PM 2,5, foarte periculos.Voi astia bogatii ,baietii destepti,politicienii,veti respira si voi si copiii vostrii acelasi aer.Nici voi nu veti fi opcoliti de cancere,poate numai atunci va veti trezii,ca banii nu ajuta.Ce baga pe foc romanul [centrale sau sobe],din cauza ,ca preturile la gaze ,la lemne,la curent sunt exagerate;cauciuc,pantofi,carpe,ulei uzat de masina,ulei uzat alimentar,metanol ,combustibil ieftin fabricat din reziduri petroliere,pacura ,plastic etcVanzarea centralelor pe ulei uzat a luat amploare.Vanzare combustibilui din reziduri petroliere,la statiile petroliere,a crescut,.UNDE sunt ONG pentru protectia mediului[sar in sus daca un om arde trei frunze sau trei creci de la pomi]NIci termocentralele ,nu mai folosesc gaze,ci fel si fel de combustibili reziduali si cauciucuri.Atelierele ,fabricutele multe folosesc aceleasi lucruri in loc de gaze.Nu existe nici o piata concurentiala,nici o negociere,este excrocherie,pe fata sustinuta de toate institutiile statului.Este o aberatie ca un consumator tot timpul, in fiecare an, trebuie sa faca noi contracte,la toate utilitatile.Un simplu exemplu ,sa dati ,unde un consumator casnic ,a reusit sa negocieze un contract,la un anumit pret.Un contract negociat inseamna ca ai si tu dreptul la obiectiuni,In realitate cand primesti contractul esti obligat sa-l semnezi asa cum este scris.Este o falsa concurenta aranjata intre ei.Se urmareste distrugerea economiei romanesti si pauperizarea populatiei.Liberalii si USR vor disparea de pe scena politica.Populatia i-a votat ca o alternativa la PSD si ei acum fac un dezastru.

  9. @viki
    Te rog frumos sa te calmezi, la iarna nu o sa ai caldura oricum ca esti prea sarac sa o platesti asa ca incearca de acuma sa te gazezi cu ce gaze zici tu ca o sa fie, nu de alta dar trebuie sa te obisnuiesti ca vin vremuri grele.

  10. Ministrul Popescu spunea că energia se va ieftini și cu 20 la suta înainte de liberalizare. Domnule ministru cate sute de milioane a fost șpaga?

  11. Ce ziceam acum cateva luni de evolutia pretului GN pe bursele de afara, daca gaseai 1 articol despre asta printre 10-15 articole despre cat de bine merge economia lui Catu, despre 10% crestere de PIB… in conditiile in care omul se imprumuta de vreo 10% din PIB pe an. Ce ziceam acum o luna si ceva de scumpiri intre 40 si 100% la GN… iara, mai nimic in presa. Acuma se pare ca au descoperit si presa noastra ce val de scumpiri vine direct pentru energie, si sa vezi indirect in preturi, si inca mai e loc de scumpiri la pretul GN pana in semestrul 2 din 2022. Sa vedeti cum o sa fie cand in plus o sa trebuiasca sa platiti si taxe/impozite locale ca va incalziti cu fosili si produceti Codoi… UE ati vrut, UE primiti. Degeaba ati gasit GN in Marea Neagra, ca ar vrea sa limiteze productia undeva la 9-10 miliarde de MC/an pana in 2030, in conditiile in care necesarul actual e de vreo 17.5 miliarde mc/an, iar pana in 2045 sa scada si mai mult. O sa ajungeti la batranete sa va incalziti pe buleftric, daca o sa va permiteti. Englezii in goana lor dupe energie verde, scumpirea GN si taxe de incalzire pe GN, deja sunt loviti de problema asta… la noi, aia 35% care muncesc pe minim pe economie acum, in 30 de ani nu o sa-si permita sa plateasca incalzirea.

  12. Șmecherii fură,.isteții se descurcă, proștii plătesc..Pe asta s-a mizat mereu in romania..Situație similară istoric,.ca in pașalâcul turcesc de peste 500 de ani..Haosul e pe placul politicului..are justificări, Are mutări in plus,. Iar polimea, când și pe cine a interesat vre-odată..

  13. Poi cine va pus sa vă puneți centrale? La termoficare nu puteati sa stati? Tu ai vrut să îți pui centrala sa ai cald și apă calda mereu deci plătește tati,figurile costă!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.