Ministrul român de Externe. ”Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează”

Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează, deşi există, în continuare, dificultăţi, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Şefa diplomaţiei române a participat, la Bruxelles, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din UE (Gymnich).

În acest context, au fost abordate teme precum al treisprezecelea pachet de sancţiuni pentru Rusia şi tema unui eventual calendar „cât mai clar” privind aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează. Evident că mai sunt dificultăţi date de eludarea sancţiunilor de către anumite state şi unul din punctele de discuţie de astăzi a fost cum putem să lucrăm mai bine, inclusiv cu partenerii americani, dar şi noi ca state membre, să evităm această eludare a sancţiunilor.

Vom continua discuţiile în acest sens, având un reprezentant special dedicat abordării acestui subiect şi, de asemenea, cum să fim mai eficienţi în ceea ce priveşte sancţiunile următoare, care să aibă legătură cu domeniile critice, care finanţează industria de război”, a spus Odobescu.

Situaţia din Ucraina este în continuare o temă prioritară pe agenda europeană.

„Susţinem în continuare acest lucru, pentru că este extrem de important să continuăm sprijinul nostru pentru Ucraina. Toate statele membre, toţi miniştrii de Externe au salutat acordul la care s-a ajuns privind Facilitatea pentru Ucraina. Este un important pas înainte, pentru că asigurăm un sprijin predictibil şi de durată pentru vecinul nostru”, a arătat ea.

Ministrul român a arătat că este nevoie de un acord cu Parlamentul European în ceea ce priveşte operaţionalizarea Facilităţii pentru Ucraina.

„Am fost informaţi că Parlamentul European doreşte să ajungă la un acord cu noi cât mai curând posibil, astfel încât primele plăţi să fie făcute deja în perioada următoare”, a adăugat Odobescu.

În ceea ce priveşte sprijinul militar pentru Ucraina, a arătat ministrul, „există câteva propuneri de compromis pe masă şi sperăm ca în perioada următoare să ajungem la un acord şi pe acest subiect”.

Agenda reuniunii miniştrilor de Externe a inclus şi relaţia dintre UE şi Turcia.

În acest sens, Luminiţa Odobescu a spus că „Turcia este un partener indispensabil pentru Uniunea Europeană”.

„Este o ţară candidată la aderare, este vecinul nostru, se află în vecinătatea noastră imediată, este un aliat NATO. Joacă un rol important în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre şi, în plus, este şi un partener cheie în gestionarea unor multitudini de provocări globale”, a completat ea, menţionând în acest sens domeniile migraţie, transport, energie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

55 de Comentarii

 1. asa este ..!! cu cat ” pachetele de sanctiuni” functioneaza mai bine , cu atat mai mult Ioropa se scufunda inevitabil in rahat si nu din ala turcesc … Amerlocul v-o trage temeinic la radacina , iar voi , continuati sa va comportati si sa actionati ca’ niste prosti ..!! in detrimentul propriului popor …aveti noroc ca ”populatia” este la fel de proasta ca si voi, altfel , dispareati demult din peisaj..! dar, nu se stie ,……..

 2. Da. Functioneaza.
  A recunoscut si Banca Mondiala, care nu poate fi suspectata ca e „Putinista”.
  Intr-o statistica publicata, arata ca economia Rusiei, in 2023, a avut o crestere dubla fata de cea a SUA, cea a Uniunii Europene aproape a stagnat, cresterea fiind abia perceptibila, in timp ce economia Germaniei a suferit o scadere.
  Da. Sanctiunile au avut efect !

 3. E coplesitoare impresia ca asculti un tocilar care spune ce a invatat aseara
  Iohanis, ia-ti impecabila si cara-te, politrucule

 4. Toata lumea stie ca functioneaza dar se pare ca in sens invers

 5. Sa ne anunți când funcționeaZă la capacitatea maximă AzoMureș, Alro Slatina, Alum Tulcea șamd.
  Hai, 🌈aj, măRog…🤮
  {■● RăuPorKKaK-ChimiZdu’Tulcean ●■}

 6. Țara piere și baba se piaptănă. România cumpără trenuri de la polonezi, fiindcă singură nu mai produce nimic, dar ministrului de externe a României Luminița Odobescu din Guvernul Ciolacu PSD-PNL 2 declară: trebuie să fim vigilenți pentru sancțiunile impuse (de USA) Federației Ruse! Caracteriza Nicolae Iorga destinul geo strategic al românilor (din memorie) “neam părăsit la răscrucea furtunilor ce bat aici din veac în veac și vor bate întotdeauna în aceste locuri de ispititor belșug și trecere a oștilor. Apți pentru cea mai înaltă civilizație și siliți de a trăi de la bejenie la alta. Ori care alții s-ar fi prăpădit în lume. Noi am rămas cu sabia în mână de strajă la toate zările. Și când s-a frânt pentru o clipă ca să se lege din nou, am întins brutalității altora lama subțire a inteligenței noastre.” O țară care industrial este ștearsă de pe hartă, care nu mai are cu să-și producă nici mâncarea nici îmbrăcămintea, nici săpunul, nici nimic industrial nu mai are pentru luptă decât lama subțire a inteligenței. Asta necesită Pace, poziționare în NATO cu l-am avut și în Pactul Varșovia și relații amiabile cu toți ce mari și tari și relații profitabile cu toată lumea.

 7. alta clona pusa de stapani…da cocana fuNtzioneaza: ei s-au imbogatit si noi am saracit. saraca Tara frumoasa si bogata in ghearele ticalosilor si criminalilor tradatori. putoare!

 8. …da pã invers. Vrei sâ-i o, tragi si ție-ți o trage. Ioi.

 9. …micutul gnom se baga in seama dupa aparitia din 24 ianuarie…sau 1 decembrie?…si are dreptate, sanctiunile functioneaza atat de bine incat ne ustura-n…

 10. Nu știm ce ”fumează” ăștia pe la Davos , dar sancțiunile ”funcționează” , pentru moment Europa cade în MS-DOS , fermierii au ieșit în stradă de atâtea sancțiuni aplicate cu success (acu’ depinde unde s-au răsfrânt ele). În afară de propagandă cucoana asta a aflat că ocupă (degeaba) fotoliul de ministru de externe al României ? Mai bine o angajați la Antena 3 sau Digi 24.

 11. A uitat sa completeze fraza cu “in primul rand impotriva Europei”. Si sa spuna ca razboiul proxy purtat de americani cu rusii afecteaza Romania. Si ca Romania trebuie sa declare neutralitate si sa iasa din NATO.

 12. LUMINITZOOOO,
  Sigur NU Aia din CAPuu’ Tunelului, desigur …:)
  INTREBAREA Dura, în Schimb ASPRA este DACA mai AI în „Prezentuu’Actual” SI Altele …:)
  Afara DE „Succesurile” Sancțiunilor?

 13. E bine. Astfel nu vom mai putea cumpara ieftin de la rusi, ci obligatoriu scump, de la americani. Si nu vom mai avea unde sa vindem produse fabriate in Romania, de romani, nu de multinationalele care duc banii afara. Bravo, politicieni romanesti! Ii serviti cu abnegatie pe stapanii coloniei Romania.

 14. -In primul rand Ucraina poate sa-si exporte granele si marfurile si sa importe orice, in pofida intentiei Putinantropului Krakanat de a-i gatui activitatea export-import.
  -Europa a renuntat la importurile de gaze, petrol si alte produse muscalesti, Rusia ajungand la mila Chinei si Iranului, fara euroii europeni.
  -Rusia a ajuns un paria mondial, toata Europa privindu-l pe Putinantrop ca pe un criminal iar pe Rusia ca un stat agresor periculos, cu care nu se poate discuta. Prestigiul Rusiei este la pamant: i-a cazut moTZul de superputere mondiala.
  Asadar sanctiunile functioneaza……[Rumburak]

 15. Mda evident funcționează,. Dar invers..Așa cum a zis Orban Viktor, europa și-a tras un glonț in picior,.eu zic că in ambele.. Să nu vezi cum firme celebre pleacă din europa in america sau in china,.. \Să nu vezi situația prețurilor energiei și acu și a agriculturii europene,. E clar proasta pămîntului pus in funcție de tîlhari. Echte rumanisch,..

 16. Retorica occidentului este din ce in ce nai imbecila. Se vede clar ca se adreseaza unor alienati… doamna nu prea citeste (a se citi nu are voie) ce scrie chiar si media oficioasa a Statelor Unite (gen CNN). N-am sa inteleg niciodata de ce ne cred pe toti imbecili.

 17. Sancțiunile, susținerea tembel[ a războiului ukran, evident pe banii europeni care ar avea alte destinații utile,, e un semn de turbare generală a europenilor. se pare că boalal bufonului nazist ukran e contagioasă..

 18. funcționează în sensul ca fac praf și ce-a mai rămas din industria românească.
  Gazele și petrolul nostru le iau „aristocratii austrieci” pe mai nimic și romanul de rand nu mai știe pe unde sa scoată cămașă.

  Dacă vrei inflație și probleme pentru economie mărește prețul energiei (electrica, gaz, fosili,…).

  Salvarea doar de la Dumnezeu! Sufletul nu ni-l pot lua fără voia noastră.

 19. Motorina la pompa în Slovenia (tara fără petrol) este mai ieftina decât în România… oare o interesează și asta pe d-na ministreasa?! Sau dansa doar de rusi sa fie interesata?

 20. Cenzurați domnilor..
  Nu vii rușine..
  Acelaș sens în aproape toate comentariile..
  Capul în nisip niciodată nu ajuta..
  Jalnică priveliște..

 21. Pt cotidianul si cenzorii lui…gnom…mi-ati cenzurat toate, dar absolut toate comentariile pe subiectul ministru de externe pt ca am folosit comparatia cu un gnom, fapt ce conduce la ideea ca oricine a cenzurat nu cunoaste semnificatia acestui cuvant..
  Cu toata stima, cu asta se aseamana personajul, nu inteleg care este problema?…

 22. De abia astept sa inceapa urgia si sa va vad atunci daca veti scap de ea si va veti trezi cu Satan USA, Satan UE si Satan Israel infrante Voi credeti ca daca cenzurati ceeace nu va convine veti duce la victorie finala slujbasii lui Satan? Suflete vandute pentru u pumn de arginti ce sunteti.

 23. Pachete de sancțiuni…pachete.
  Cel ce ținea emisiunea de duminică Viața Satului, vremea RSR, spunea că erai dat afară dacă vorbeai rău. Azi, se vede, ajungi la Ministerul de Externe.

 24. @Rumbural bayu canpii….5o de state ale Occidentului colectiv nu inseamna toate tarile.

  Eyropa renunta sa cumpere direct hazul de la rusi si il plateste la dublu pret la interpusi.

  Rusia nu depinde de nimeni. Are toate resursele necesare. China e partener de afaceri pentru ca China are nevoie de gazul si petrolul rusesc, deci acolo e un fel de interdependenta, care a calmat relatiile chino-rusesti.

  Sanctiunile occidentului a reusit sa apropie cele doua state Rusia si China, care o perioada lunga de timp nu au fost chiar prietene.

  Europa NU a avut decat de peierdut si Rusiei chiar nu ii pasa de ce gandesc sau spun europenii….

 25. Serios, tanti? Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează perfect in Romania, mai bine că în Rusia! De ce? Pentru că, preturile cresc, dezumanizarea e la cote alarmante, minciuna și furaciunile plus escrocheriile au ajuns reforma politica in Romania. Felicitări pentru distrugerea a tot ce există în România!

 26. Mutra toxica. Inculta, bestiala, ilegala. Asta-i madam. O rusine pentru România, echivalenta lui Baerbock în Germania. Stânga europeana, obiect de lada de gunoi. „Sanctiunile functioneaza”, pe dracu’! Primele care-si bat joc de ele sunt SUA. Ce functioneaza, în schimb, sunt sanctiunile Rusiei împotriva UE nazeificate, una din reprezentantele ei de frunte fiind Odobescu. De ce nu-si schimba numele, parazita? @Vlad Tzepesh : absolut exact: economia Rusiei, în crestere de 2,5%, anul trecut, de vreo 3%, anul asta, UE, în recesiune. Sanctiunile (ilegale si amorale), functioneaza. Tot înainte, UE, pâna la groapa!

 27. Calitatile doamnei Odobescu o recomanda, fara indoiala, in viitorul apropiat, pentru fotoliul de prim ministru. Ar fi, dupa doamna Dancila, inca o stea pe firmamentul guvernelor de colaborare cu UE.
  E lucru stiut: orice roman ii e teama de femei puternice, ca doamnele in cauza.

  „liion” la 7:34 a pus punctul pe j.

 28. ,,Asadar sanctiunile functioneaza……[Rumburak],, dar in sens invers !!!
  Tov.plotoner chimbic ,vezi ca ti-au cazut suroabele imbus de la bibilica ,si debitezi obisnuitele tampenii !
  Si nu mai bea hipoclorit diliule ,ca nici asa nu dai pa dinafara da dastept !

 29. luminita odobescu jidanca farta discutie altfel n-ar fi in pozitia ei plina de principii occidentale sprijina genocidul din israel …blincken teroristul este seful ei adevarat…luminita sprijin a tradatorii americani vinduti israeluilui…

 30. Tanti, vedeți că v-a dat ciorba-n foc! Să nu săriți în aer de la gaze…

 31. Ce rusine si ce trist! In aceste vremuri tulburi sa avem o caricatura hidoasa la Externe!

 32. O zis careva că nu funcționează ? Și încă din plin. Numai nimeni nu definește ce se ănțelege prin termenul a funcționa în acest caz. Dacă economia Rusiei crește aproape la fel de rapid ca înainte de invazie, ănseamnă că sancțiunile funcționează, atunci afirmasția duduii este corectă. Aceași logică este valabilă și pentru exporturile rusești, mai ales de petrol și gaze, sau încasările valutare, sau repunerea în funcțiune a unor capacități de producție, anterior cam neglijate de ruși, și nu neaparat cele din industria militară, ci și cele din industria auro, agroalimentară, transporturi, etc., da atunci avem de o funcționare vizibilă. Dar sancțiunile mai funcționează și altfel dacă ne referim la cei care le aplică. UE este în criză profundă, și-a pierdut capacitatea concurențială, este mai dependentă de alții în aprovizionarea cu energie și materii prime, piața produselor vestice s-a îngustat foarte mult, și lista poate continua, aproape la nesfărșit. Concluzia. Sancțiunile funcționează, depinde pentru cine, în sens negativ.

 33. Femeia e sinceră, chiar crede ce spune. Urmează să își doneze borcanele de murături antitanc omologului de le Kiev, pentru a combate amenințarea rusă pe toate fronturile. La ce prestanță are precupeața asta, găsim în fiecare scară de bloc 3-4 ministrese potrivite pentru politica externă a României.

 34. „S. spune:
  04 FEB. 2024 LA 10:38”

  Uiti ce-a zis mishteaux acum 2,5 ani ?

  USA trebuie sa platesc subterna DEVALORIZAREA DOLLARULUI prin premeditata inflatie … de aceea RUSSIA si CHINA castiga economic in timp ce USA si colonia pierd !
  sumele imense de DOLLARI TEZAURIERI din bancile centrale ale lumii (si Rusiei) trebuie echivalate INFLATIONAR altfel aveam deja RAZBOI MONDIALA
  USA pierde odata cu caderea imperiala (in AFGHANISTAN si UKRANIA) intaietatea DOLLARULUI !
  🙁
  BRICSUL nu creste aiurea …ci ca ALTERNATIVA la piata imperiala intr-o VALUTA INFLATIONABILA … unilateral!
  Multi vad , putini pricep geniul lui MISHTEAUX … recomand comentariile EXPLICATIVE dinainte „razboiului ukran” …inainte de straniul „OCHII PE BUTELIE” 😛 !

  IQ=?

 35. Lanternuto, de unde citesti sau citezi, fai, fata? Ca numai ce-am vazut ieri ultimul raport al FMI care și-a majorat prognoza pentru PIB-ul Rusiei în 2024 de la 1,1% la 2,6%.

  Vezi ca-i pe site-ul FMI!

  Tuto!

 36. iar te aluzi geniule reqalmente PROPHETIC 😀 ❤️
  mai bine n-ai mai scrie, p’acii ! Ce te mana-n lupta ca pe Vladimiresc … escu si escu ?

  Lasa bah, istoria sa se deruleze NE-ANTE-STIUTA ! (PS: E bai mare-n TEXAS ? 🙁 😮 )

 37. Poate-i tacut, ceva de capul dansei,
  insa fizic
  ARATA ATAT DE BANAL ! 🙁 !
  (e vreica ? SHALOM ❤️! 😮 )

 38. Promovarea nulitatilor obediente in functiile de conducere din colonii e o constanta universala.
  Cind ii vad fatza (si cind o aud vorbind in engleza – o gasiti pe youtube) mi se face pielea de gaina. Imi aminteste de colegele de clasa de nota 4,5, niste fete chinuindu-se sa treaca dintr-un an in altul in loc sa iasa cu vaca la pascut, sau sa dea cu sapa in lanul de porumb, sau cu matura prin vreo fabrica.

 39. Luminita de la capatul tembelului … Nici nu stiu ce sa spun, care e „calitatea” care primeaza la matracuca din imagine ? Prostia … uritenia … slugarnicia tradatoare … ? In orice caz, „pachetelele de primavara” de care pomeneste se pare ca au avut un efect maxim pina acum : Rusia de afla pe buza prapastiei ! (si priveste in prapastie, unde deja se afla o UE in moarte cronica !)

 40. …in mod ciudat toate comentariile mele privind personajul au fost cenzurate…in mod si mai ciudat,desi cotidianul stie ca sunt bazat, ce spun va fi…am capturi de ecran…si ne vedem foarte curand!…chiar sunt curios cum va veti face apararea…nici nu ma astept sa apara comentariul, nu se leaga de nimic, dar captura!…

 41. HAHAHA ! 😀
  Nu face COTIDIANUL ! ❤️❤️❤️ de astea
  … e sigurul ziar care nu cenzureaza ! 😎😎😎🤞🤞🤞

  [uneori scriu insa si autorii articolelor ceva … facandu-se gratuit RIDICOLI ! Asta e ! Sunt si ei oameni si au mnadria si rusinea lor cand gasesc comentatori mai destepti decat eI ! = sunt inca prea emotionali pentru a sti ce-nsemna o afacere ! 😐 ]

 42. @L.V. ar trebui sa ziceti mersi pentru anumite sclipiri ale mintii pe fond de eruditie si umor dar nu! cenzura acestui sfarsit de saptamana mi se pare enorma; sunteti speriati de bombe sau este subconstient cum aludeaza mishteaux!? Vom reveni mai putin des pe acest forum. Am vrut sa mai spun ca fotografia este bine aleasa deoarece putem contempla si fatza banalitatii agresive! mersi

 43. Intelege ! 🙂
  au si ei limite … si nu-s asa de liberi pe cat se dau !

  N-ai invatat sa fi mereu sceptic 😀 ! 😛 De ce crezi ca mishteuax e … INVIZIBIL in ce CHIAR face … nu ce spune ! 🤐🍥🤔

 44. Reiau, pentru că nu a aparut: da, sancțiunile au dat roade, și vor mai da. Deși corul bocitoarelor putiniste de aici prevestea căderea economiilor europene, tot economia rusă s-a prăbușit!
  Încă din 2014, de la invadarea și anexarea Crimeii, UE știa că, în caz de invazie în Ucraina, Rusia va trebui introdusă sub sancțiuni, și va trebui chiar să se renunțe la gazul rusesc. Chiar și distrugerea Nord Stream era inclusă în acest pachet de sancțiuni viitoare! Iar Putin nu se aștepta niciodată la asa ceva!
  De fapt, războiul era pregătit pentru a ataca și reanexa Republica Moldova. Guvernul promoscovit de la Kiev al lui Ianukovici trebuia să accepte o participare la un exercițiu comun cu armata rusă în vestul Ucrainei, iar mai apoi trupele ruse ar fi atacat Moldova prin Transnistria și ar fi anexat-o integral, impunînd un guvern-marionetă la Chișinău, care să ceară aderarea Republicii Moldova la CSI. Prinsă apoi într-un clește, Ucraina ar fi fost obligată să adere și ea la CSI, iar mai apoi era invadată și Georgia.
  Dar Euromaidanul ucrainian a distrus visele Marelui Ratat, și l-a forțat să atace mai întîi Ucraina, în Sud, în speranța că o va putea cuceri pe aceasta întîi , si mai apoi Moldova. Dar pregătirea de opț ani a ucrainienilor si-a spus cuvîntul, si Rusia e împotmolită și sărăcită fără scăpare.
  Nimeni nu știe la cit se ridică astăzi datoria externă a Rusiei, dar putem presupune că este uriașă. Niciodată un război prelungit nu a adus bani, ci doar a ruinat țări!

 45. Ma intrebai si eu , nu odata, de ce ce Piticoata si alte cuvantatoare din Politica Rumaneasca ne iau drept imbecili pe toti rumanii, cand noi suntem doar indiferenti la soarta noastra si la minciunile lor/ei??? Sau chiar asta-i definitia ‘by the book ‘a imbecilului??? Oricum, suporteri fanatici care sa moara pe tastatura, neimpartasiti si fara coliva, sunt putini si astia sunt de-a binele imbecilii cu terci in cap… Ma refer la alde trepanatii care smeneaza semnaturi prin redactii de stiri, bugetari la MAI si MAE, Agentii de Stat, Barlament, partide ,sau alte ogasuri unde se dedulcesc cu lefuri mari si pensii si mai mari…Pe cei din servicii nu-i banuiesc de nimic inteligent, deci are dreptate Piticot. [Rumburak Anonimu’ Bujetaru’ Margelatru]

 46. @Dan Dorian – sa ma ierti, Dorele ,desi facusi niscai progrese de la o zi la alta, nu ai prins topul imbecilitatilor pe luna ianuarie 2024 ! Mai ai de produs dovezi consistente ! Ceva cu Rep. Moldova care va fi atacata de Rusia , ceva cu Romania care sare in apararea Ukrainei pe baza de Tratat de asistenta mutuala, etc. Hai, da-mi un ghe si baga mare , maistre !

 47. Ca un facut-in lumea Euro-Atlantica se promoveaza numai moroni pe functii. Rusia e pe crestere economica.
  Se creeaza 25 de fabrici in fiecare luna, etc. Unica lor problema e forta de munca-sunt in minus de 5 milioane.

 48. @Dan Doran bati in mod constant campii.
  Republica Moldova a fost membra pana in 2023, cand Maia Sandu si-a bagat tara in rahat, retragand-o din CSI, deci Rusia nu trebuia sa isi puna un guvern prieten la Chisinau pentru a o face mebra CSI. Ukraina a facut parte din TRIOUL care a infiintat CSI. Deci bati campii si cauti argumente ridicole, ca sa nu spun mincinoase.
  Datoria externa a Rusiei este cunoscuta – 20% din PIB, adica ceva la ce tarile europene sau SUA nici nu pot visa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.