Mintea lui Ghiță producea curent

Pe lângă afacerile din IT, Sebastian Ghiță dorea să profite și din investițiile unor interpuși în parcuri fotovoltaice. Noua afacere trebuia să-i aducă în grupul Asesoft, înființat de fostul de deputat și controlat tot de acesta – conform DNA –, o sumă de 80 milioane euro.

Cea mai puțin cunoscută afacere derulată de Sebastian Ghiță, fostul deputat fugit acum în Serbia, i-ar aduce 80 milioane euro, fără ca traseul financiar să aibă, la prima vedere, legătură cu mogulul de la România TV și din industria IT. Reamintim că acesta este cercetat sau trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție în cinci dosare. În unul a fost achitat la fond, cel privind mita acordată fostului primar al Ploieștiului Iulian Bădescu. Pe scurt, Ghiță și apropiați de-ai săi, considerați de procurori interpuși, au dorit să profite de Legea 220/2008 privind certificatele verzi din energia verde. Conform legislației respective, inițiată de Iulian Iancu și Viorel Hrebenciuc, pentru 1 MWh produs din energie solară se primeau șase certificate verzi. Pentru moment, statul a oprit tranzacționarea acestor certificate.

Cu Ponta la inaugurare

O rețea de șapte firme, din Buzău, toate cu aceeași adresă și aceiași acționari, obținea, între noiembrie 2012 și iunie 2013, toate autorizațiile necesare de la Consiliul Județean Prahova, Primăria Ciorani, Ministerul Mediului, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie, Ministerul Sănătății și Electrica pentru a amenaja câte un parc fotovoltaic. Investiția pornită în 2013 este realizată în mare parte, la acest moment urmând să se mai finalizeze unele din câmpurile cu panouri solare.
Toate aceste unități de producere a energiei verzi sunt amplasate, unul lângă altul, în satul Cioranii de Jos din comuna prahoveană Ciorani, fiecare producând între 6,3 și 9,9 MW. În total este vorba despre o capacitate de producție de 65 MW. Investiția totală necesară pentru dezvoltarea proiectului era de aproape 8,5 milioane euro.
Cele șapte SRL-uri care au primit autorizație să amplaseze astfel de surse alternative de producție a energiei sunt North Solar Project, South Solar Project, East Solar Project, Solar System Project, Gamma Solar Project și Omega Solar Project. În octombrie 2013, chiar premierul Victor Ponta, prietenul lui Sebastian Ghiță, a tăiat panglica parcurilor fotovoltaice ale celor șapte firme care au închiriat fiecare, ca sediu de lucru, câte 5 mp, cât să înghesui un birou și un scaun, într-o clădire de pe strada Bistriței din Buzău.

Unchiul face firmele

În acte, cele șapte societăți ce poartă numele celor patru puncte cardinale (East Solar Project, North Solar Project, South Solar Project și West Solar Project), Sistemului Solar (Solar System Project), radiațiilor Soarelui (Gamma Solar Project) și Creatorului (Omega Solar Project) sunt controlate de unchiul lui Sebastian Ghiță, Vasile Domente, și de partenerul nelipsit al acestuia, Gheorghe Manole.
Mai mult, cei doi oameni de afaceri din Buzău împrumută cele șapte firme cu minimum 5.000 euro, așa cum reiese din contractele obținute, pentru a asigura banii necesari autorizațiilor. De altfel, Vasile Domente și Gheorghe Manole sunt și acționarii celor șapte societăți, așa cum reiese din datele de înregistrate la Registrul Comerțului.

Banii din afacere ajung la grupul întemeiat de Sebi

Cu toate că unchiul dă banii necesari autorizațiilor și este și acționar, viitorul profit al celor șapte societăți este înstrăinat încă din startul afacerii. Contractele obținute demonstrează că, în final, banii produși din energia solară de la Ciorani ajung în pușculițele unui SRL controlat de parlamentarul de Prahova.
Mai exact, între South Solar Project, West Solar Project, North Solar Project, East Solar Project, Solar System Project, Gamma Solar Project și Omega Solar Project și Asesoft Technologies se încheie, tot în 2013, în aceeași zi, 25 aprilie, câte un contract prin care fiecare din această societate trebuie să plătească Asesoft Technologies din Ploiești câte 50,78 milioane lei, aproximativ 11,3 milioane euro. În total, cele șapte SRL-uri urmau să achite 80 milioane euro într-un interval de timp de 144 de luni.
Firmele care dețin panouri fotovoltaice în Ciorani sunt de acord să plătească 11,3 milioane euro grupului creat de Ghiță, pentru ca Asesoft Technologies să-i asigure finanțarea, așa cum reiese din contractul dintre North Solar Project și societatea controlată de Ghiță. Altfel spus, grupul Asesoft făcea investiția și avea parte și de beneficii de 80 milioane euro (obținute din vânzarea energiei și a certificatelor verzi), însă la înaintare erau scoase SRL-uri care nu aveau aparent legătură cu această rețea de firme create și controlate, conform organelor de anchetă, de parlamentar.

Interpușii lui Ghiță

Asesoft Technologies este înființată în 2012, exact în momentul când se solicitau primele cereri de autorizare pentru parcurile fotovoltaice, și este deținută în acte de unicul acționar Vlad Dumitru Iacobescu, acesta fiind și administratorul SRL-ului.
Patronul Asesoft Technologies este fratele lui Alexandru Iacobescu, acesta fiind unul dintre foștii asociați ai lui Sebastian Ghiță în firmele Studio Harry și TVMP. Alexandru Iacobescu este administratorul Asesoft International, cea mai importantă firmă din grupul Asesoft, dar și reprezentantul lui Sebastian Ghiță la Realitatea TV în momentul când deputatul controla acest post de televiziune.
Mai mult, Alexandru Iacobescu este actualul director general al România TV, singura afacere pe care deputatul recunoaște că o controlează. De altfel, conform declarațiilor de avere ale lui Ghiță, acesta l-a împrumutat pe Alexandru Iacobescu cu 90 milioane euro.
Atât Alexandru Iacobescu, cât și fratele său, Vlad Dumitru Iacobescu, sunt pe lista celor 23 de interpuși ai lui Sebastian Ghiță prin care parlamentarul controla 54 de firme, conform ordonanței procurorilor DNA din dosarul „Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta“.

Reacții

Contactat telefonic, unchiul lui Sebastian Ghiță, Vasile Domente, ne-a transmis că proiectul nu a fost finalizat. „Este un contract și un proiect care nu mai este de actualitate, acel contract nu este valabil, pentru că proiectul nu a mai fost început.“ Întrebat dacă totuși nu a început investiția în urmă cu doi ani, Vasile Domente a adăugat: „Nu am făcut nimic acolo“. Același afacerist declara în octombrie 2013 că a investit peste două milioane de euro la Ciorani, într-un generator performant, și a amenajat deja câmpuri de peste 2,5 MW. Și de la Primăria Ciorani ni s-a precizat că investiția a început de mult, însă nu toate câmpurile de panouri sunt finalizate.
Unchiul lui Sebastian Ghiță a mai transmis că nu face declarații referitoare la acuzațiile DNA privind faptul că ar fi un interpus al nepotului său. „În legătură cu acest subiect, chiar nu pot să vă spun ceva. Nu, nu pot comenta nimic“, a încheiat acesta.
Aici trebuie precizat că viteza investiției a fost redusă după ce statul român a oprit de la tranzacționare certificatele verzi pe care marii poluatori, cum ar fi ALRO sau ArcelorMittal, trebuiau să le cumpere de la producători de energie solară (și alte forme de energie verde, cum era afacerea de care beneficia Asesoft).

Proiectul, făcut de o firmă unde Sebastian Ghiță a fost asociat

Ca un amănunt interesant, sediul societăților care au realizat panouri solare în Cioranii de Jos este într-o clădire deținută de societatea Eximprod Buzău, deținută de aceiași Vasile Domente și Gheorghe Manole.
Pe lângă faptul că banii din energia produsă de panourile solare ajung la Asesoft, un alt amănunt al afacerii duce la o legătură cu Sebastian Ghiță.
Firma GP1 Eolian Galați a realizat un proiect tehnic al parcurilor solare din județul Prahova. În momentul când această societate a fost înființată, în 2009, îi avea acționari pe Sebastian Ghiță, unchiul său Vasile Domente și „geamănul“ acestuia, Gheorghe Manole. Înainte de a intra în Parlament, Ghiță a ieșit din acționariatul societății, la fel ca și din restul societăților în care era prezent.

Firmele „solare“ ale unchiului

Unchiul fostului deputat de Prahova împrumută South Solar Project cu suma de 27.500 lei. Cu aceeași sumă creditează firma și Gheorghe Manole, „geamănul de afaceri“ al rudei lui Ghiță. Din actele depuse la Registrul Comerțului reiese că tot cei doi oameni de afaceri din Buzău sunt și acționarii South Solar Project, administrator fiind Rodica Ana Maria Ionescu.
East Solar Project. La fel ca în cazul de mai sus, și cea de-a doua societate este controlată în acte de acționarii Vasile Domente și Gheor­ghe Manole, primul dintre aceștia fiind și administrator. Aici, Domente Vasile oferă un împrumut, la fel va face și Gheorghe Manole, de 28.000 lei!
North Solar Project. Această societate primește 27.500 lei de la Vasile Domente și aceeași sumă de la Gheorghe Manole. Și acest SRL este deținut de „gemenii“ afacerilor din Buzău, conform datelor de la Registrul Comerțului.
West Solar Project. Societatea este împrumutată cu 28.000 lei de Vasile Domente, cu aceeași sumă venind și Gheorghe Manole. Unchiul lui Sebastian Ghiță a creditat societatea de două ori: cu 2.500 lei și cu 25.500 lei. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Vasile Domente și Gheorghe Manole sunt și cei doi acționari egali ai West Solar Project.
Solar System Project. Firma este creditată de trei ori de Vasile Domente: de două ori cu 15.000 lei și o dată cu 2.000 lei. Ca de fiecare dată, și Gheorghe Manole împrumută în total SRL-ul cu aceeași sumă. Cei doi sunt și acționari, conform actelor depuse la Registrul Comerțului.
Gamma Solar Project. Firma, ca și celelalte din rețeaua solară a familiei lui Sebastian Ghiță, este din Buzău și a fost creditată de două ori, cu 2.600 și 26.000 lei, de Vasile Domente și Gheorghe Manole. Persoana juridică este deținută de aceleași persoane care o și creditează, așa cum reiese din datele depuse de SRL la Registrul Comerțului.
Omega Solar Project. Unchiul lui Sebastian Ghiță creditează și această societate de două ori, o dată cu 29.000 lei și apoi cu 2.600 lei. Trebuie precizat că și de această dată Gheorghe Manole acordă firmei aceleași împrumuturi. De altfel, cei doi oameni de afaceri din Buzău sunt și acționarii societății, așa cum scrie în actul constitutiv nemodificat de la înregistrarea firmei la Registrul Comerțului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Pavalasc 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.