”Minunea” de la Cluj-Napoca

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, afirmă, sâmbătă, că a fost pusă ”piatra de temelie” la primul Centru de cercetare în inteligenţă artificială, construit de la zero din România, la Cluj-Napoca.

”Inovare şi tehnologii avansate la Cluj-Napoca: Astăzi am pus piatra de temelie a primului Centru de cercetare în inteligenţă artificială, construit de la zero, din România! Prin angajamentul său pentru excelenţă academică şi inovaţie, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca îşi consolidează poziţia de lider în cercetarea tehnologiilor avansate. Centrul de Inteligenţă Artificială va oferi studenţilor şi cercetătorilor resurse de ultimă generaţie şi şansa de a lucra la proiecte cu impact global. Colaborările de prestigiu, cum este cea cu Lockheed Martin, companie de top în domeniile aerospaţial, tehnologic şi militar, va fi un mare avantaj pentru noi”, a scris, sâmbătă, pe Facebook,  Bogdan Ivan.

Potrivit acestuia, ”inteligenţa artificială reprezintă viitorul tehnologiei şi va revoluţiona modul în care trăim şi muncim”.

”De la automatizarea proceselor de afaceri până la îmbunătăţirea serviciilor publice şi crearea de soluţii personalizate pentru cetăţeni şi companii, posibilităţile sunt nelimitate. Centrul de Inteligenţă Artificială de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va fi un catalizator pentru aceste schimbări, pregătind generaţiile viitoare de inovatori şi lideri în tehnologie”, a mai transmis ministrul.

Conform lui Ivan, Cluj-Napoca găzduieşte peste 1.200 de companii IT, oferind locuri de muncă pentru zeci de mii de specialişti.

”Ecosistemul tehnologic vibrant şi colaborarea strânsă dintre sectorul privat şi cel academic transformă Clujul într-un adevărat hub de inovaţie, iar evenimentul de astăzi este o dovadă a acestui lucru”, a mai scris ministrul pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

 1. Ha, ha! “Fabrica” di cioloveci dupe chipu’ ș-asemanarea boculii să pregătește de inaugurare…

 2. Mda ,.romînisme,. Rîsul lumii.. ”Piatra de temelie”,.pentru un sifon de bani și funcții la ibovnice boarfe,. In rest să trăiești destul de să tai panglica,.

 3. Valeu, deci Lockheed Martin, care a incasat in avans miliarde de dolari din Romania pe arme, inclusiv o parte din sistemele Patriot intarziate la livrare, ne va controla si configurarea IA din Romania?

  Este direct scandalos si mizerabil. Nu s-a gasit o firma europeana care lucreaza in acest domeniu?

  Romania colonizata in cel mai mizerabil mod. Romania este tara iobagilor care nu mai lucreaza pentru stapani romani, ci pentru otomanii americani.

 4. Inainte de alegeri se pun „pietre” incontinu ,ca are sau nu sens ele se pun. Apoi după alegeri tot aceiasi constată ca-i încurca și le adună să le arunce. Citind presa româneasca „dăruită” ți se pare ca România se bate de la egal la egal cu China în construcții și centre de industrie super. Realitatea o s-o vedem însă după…, alegeri binențeles.

 5. Fainoshag, in Clouuuj inca se mai dupa in chirie garsonere semifinisate: 350 EUR minimum. Inteligenta artificiala de hardelemne in 2024.

 6. Rahat cu perje marca boc.Bani aruncați pe apa sâmbetei, puierniță de frecangii.Prin câte”Institute de cercetări” am fost, înafară de bani îngropați , n-am văzut nimic.Doar fețe plictisite și”nu este momentan în birou”.Sub titulatura fițoasă de”cercetare” găsești maximum laboratoare de rezistența materialelor și ălea cu antichitați max din anii ’85 dar am întâlnit extrudoare(scule de măsurat/rupt fier beton) din ’63 și chiar ’55!.Totul e fațadă, că pe vremea împușcatului.

 7. Dar există un aspectdemn de băgat în seamă.Lockheed Martin e big gun și pretend cu NSA și CIA. Ce îl exalteză pe Boc s-ar putea să fie un centru de data mining, electronic warfare hob și headhunter centre, adică o pereche de cătuse trainice și un ciomag de dat nouă în cap.O fabrică de vechili electronici.De parcă astea ne lipseau și încă un corporat shit.

 8. Pariem ca peste 4 ani, la urmatoarele alegeri, vor mai pune inca o piatra?!
  Pana atunci, buruienile vor „ocupa” Centrul lu’ peste prajit!!!

  Povestea asta seamana cu a celor 8 Spitale Regionale plus unul Metropolitan, promise de PSDragnea la fiecare rand de alegeri!!
  Nici unul macar NU are prima piatra pusa la temelie!

 9. Merg, precum colegul mai sus, pe centru de ascultare. Dacă era o firmă care măcar afișa civilie poate, poate, era de crezut în buna intenție. Intenție prostească la urma urmei; nu este AI!
  PS Cît la sută din cei ce pretind că lucrează-n IT de fapt lucrează la digitalizarea dosarelor, la trecerea de la birocrația pe hîrtie la cea pe biț?
  PS Mai e posibilitatea că se finanțează slujbe de gulere albe, nefolositoare sau care fac rău oamenilor, ca parte a Planului Kalergi; penurie de forță de muncă, de gulere albastre, de muncitori, românii nu vor să muncească sau sânt supracalificați pt aceste munci. Oare nu fac ITiști în cursuri de două luni oricare le-ar fi calificarea? Iar asta în vreme ce un absolvent de anul trecut, Poli ceva informatică la AC, zice că nici unul din colegi nu și-a găsit de lucru. El pleacă-n Danemarca.
  Dormim încălțați ca boii în timp ce ne înlocuiesc cu alte rase!

 10. AI nu merge cu betoane. Are nevoie de multă electricitate , de foarte multă electricitate. O s-o producă alde Ciolacu-Ciucă cu ”vânturi”… După aceea vine hardware-ul și nu am văzut vre-o știre că NVIDIA, AMD-ul, sau Intelul vor ”participa” la acest cetru măreț. În final vin specialiștii AI, cei mai buni pleacă vere , nu stau în țărișoara ”voastră” (nu a noastră). Probabil vine SRI-ul cu specialiștii de el din curte , securiștii au acaparat toade domeniile , de ce nu l-ar lua și pe ăsta, când e vorba de învârtit bani nici Academia nu le rezistă (vezi Isărescu și Dăianu)…

 11. Inteligența artificială este o sabie cu două tăișuri. Pe lângă avantaje are si o serie de dazavantaje. La inceputul anului 2024 pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că acesta a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, ca si cum în realitate au fost spuse sau făcute de acea persoană.
  Unul din Videoclipuri foloseste fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă.
  (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=1Q3GD2jQ8Bo)
  De asemenea, mai recent pe Facebook a apărut un material video în care președintele României, Klaus Iohannis, ar prezenta o platformă de investiții: „Fiecare rezident român născut între 1950 și 1994 ar trebui să aibă acces la noua platformă de investiții a țării. Comoara națională, Hidroelectrica, a majorat de mai multe ori plățile de dividende, pentru toți utilizatorii noi. Accesul la platformă este deja deschis! Înregistrați-vă, investiți și câștigați!”
  Imaginile cu președintele Iohannis nu sunt reale, ci realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.
  Astfel de imagini circula cu nemiluita pe paginile de socializare sau pe YouTube.
  (Vezi si : https://www.youtube.com/watch?v=zZBNTTFhEPA)

 12. Clădirea din poză, desenată de IA sau IT-iști (vezi definiția mai jos), este de o eficiență energetică zero barat, sticlă, iar asta în zilele cînd ne zgîrie urechile cu scîrțîitoarea (polistirenul expandat ce este foarte inflamabil dar dacă e pusă bine tencuiala, nu ajunge aerul la el, nu arde; nici petrolul, dacă nu ajunge aerul la el, nu arde)

 13. Am uitat definiția. Am pus-o într-un citat mai lung, e la sfîrșit. Nu am de tot aceiași părere, dar merită pt frumusețe:
  Dar ziaricii romani plang fiindca au scazut veniturile aitistilor, daca-i posibil asa ceva. Le promisese Tudose nu stiu ce subventii. Dar nu vreti voi sa le dam si locuri de parcare, in fata la Kaufland? Stiti bine la ce ma refer, la indicatoarele alea pe care e desenat caruciorul. E vorba despre caruciorul pentru adulti, nu despre caruciorul pentru cartofi. Atentie ca nu i-am facut handicapati, din contra! Aitistii seamana cu gimnastele. La 18 ani sunt gata. Dar o gimnasta se creste greu. Aitistii se inmultesc ca urticaria si reprezinta combinatia ideala de inteligenta artificiala, prostie naturala si propasire anticulturala. Fenomenul Fast food nu a distrus sanatatea omului asa cum a reusit IT-ul cu librariile si editurile. Daca duci un aitist la o cherhana si ii umpli farfuria cu zargani, crede ca sunt grisine. (Ioan Boanchiș)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.