Mircea Geoană – Cât de importante sunt activele spaţiale

Activele spaţiale nu sunt esenţiale doar pentru stilul de viaţă, asigurând totul – de la telefonul mobil la serviciile bancare şi prognozele meteo, ci sunt esenţiale şi pentru operaţiunile militare, pentru a naviga, a urmări forţele, a aduna informaţii şi a detecta lansările de rachete, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Activele spaţiale nu sunt doar esenţiale pentru stilul nostru de viaţă, asigurând totul – de la telefoane mobile la serviciile bancare şi prognozele meteo, ci şi sunt esenţiale pentru operaţiunile militare, pentru a naviga, a urmări forţele şi a aduna informaţii şi a detecta lansările de rachete. Şi tocmai pentru că acestea sunt esenţiale sunt şi vulnerabile. Adversarii potenţiali investesc în tehnologii care pot restricţiona accesul nostru şi libertatea de acţiune în spaţiu sau pot degrada capacităţile noastre spaţiale, cu toate consecinţele pe care le pot avea asupra securităţii economiei noastre. Acum doi ani Rusia a distrus unul dintre proprii săi sateliţi, eliberând în acest proces un uriaş nor de deşeuri spaţiale. Prin urmare, trebuie să facem activele noastre spaţiale mai reziliente. (…) Lucrăm pentru a face sateliţii mai rezistenţi şi mai puţini vulnerabili la lasere şi interferenţe”, a afirmat Geoană, duminică, într-o intervenţie video la festivitatea de deschidere a SpaceFEST – eveniment dedicat explorării spaţiului cosmic care se desfăşoară în perioada 11 – 13 iunie la UPB.

El a spus că tehnologia spaţială progresează foarte, foarte rapid, sute de sateliţi fiind lansaţi în fiecare an.

„Încurajăm acum ţările precum România şi aliaţii care nu au aceeaşi capacitate ca aliaţii mai mari să investească şi ei în economia spaţiului, pentru că acest lucru va aduce beneficii şi va genera dividende pentru economia noastră, pentru securitatea noastră. (…) Vedem ce se întâmplă în războiul din Ucraina. Pe de o parte actorii comerciali din spaţiu, precum Starlink şi alţii, sprijină în mod semnificativ Ucraina furnizând informaţii în timp util şi facilitând comunicaţiile. (…) Pe de altă parte am fost martori la cât de disruptiv poate fi accesul în spaţiul contrar. La o oră după invazia Rusiei în Ucraina, anul trecut, satelitul Viasat a fost forţat offline, afectând comunicaţiile pentru poliţia Ucrainei, serviciile militare de informaţii şi economia”, a explicat oficialul NATO.

El a amintit, în context, că aliaţii NATO lucrează împreună pentru a asigura siguranţa celor 1 miliard de cetăţeni ai ţărilor care compun alianţa.

„Cei 31 de aliaţi şi în curând 32, când va adera şi Suedia, lucrează mână în mână pentru a asigura siguranţa celor 1 miliarde de oameni oriunde: în Bucureşti, în Canada, în Ţările Baltice şi în întreaga mare familie transatlantică de naţiuni pe care o reprezentăm. Facem acest lucru inclusiv în spaţiu”, a transmis Mircea Geoană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

22 de Comentarii

 1. „Activele spatiale” …. hmmm … sarmanul prostovan e aerian, ca intotdeauna, ba chiar „lost in space” … da’ eu zic ca mai bine sa ne povesteasca cite ceva despre „activele pamintesti” ale cumnatului care se pare ca a disparut cam ca magaru’ in ceata ! (bineinteles, condus cu escorta si girofar pina la aeroport sau granita de catre colegii masono-securisti …)

 2. Nea Mircica, poate ne spui prin ce insule din Caraibe este cumnatelul hot si puscarias! Mama voastra de banditi, ati distrus tara!

 3. Toate tarile NATO ca si intreg occidentul se vor dota cu astfel de capabilitatii spatiale . Cursa a inceput deja .Rusia si China nu se vor lasa chiar daca ai pierdut startul in Ucraina . Vor sa se razbune .Nu le pasa de nimic . China va deschide curind in nou front de lupta in Taiwan .Australia ,Japonia SUA si Coreea de sud vor intra in lupta .NATO nu va avea ce face .Va trebui sa lupte .Distrugerea satelitilor este primul pas in caz de razboi generalizat .Cine cistiga lupta in spatiu cistiga totul .Nu avem de ales .

 4. Dacă imbecilul ăsta conduce o structură militară atunci ne merităm soarta…cretinii ăștia din Europa nu mai știu ce să scoată pe gură…”active spațiale…”…așa a scos alt cuvânt de araht…”reziliență. „…
  Bă prostănacule,mai ai frați p-acasă..?…mai bine făcea mă-ta un araht cu moț…

 5. Da ^ n-ar putea să facă elvețienii Papii , o poză cu ăsta – când îl atingi să -i crească părul ? În nas , bineânțeles că pă devlă nici o șansă . Sau poate face Papa o ghidușie ?

 6. Un moment: Soare, erupție solară, superCME, mininova, pa active spațiale ! Înapoi în epoca de piatra. Credeți că e un scenariu SF? Uitati-va la valorile câmpului magnetic planetar pe ultima sută de ani și o să înțelegeți imediat de ce Geoană și alți papagali ca el sunt niste idioți.

 7. Domnule Gioana, nu sa gasit chiar nimeni pana acum sa traga apa dupa dumneata ?Mai bine gindeste-te ce vei face dupa ce NATO va ajunge la cosul de gunoi !

 8. @esop Comentariile Dvoastra sunt intotdeauna pline de un haz involuntar in ciuda tonului pompos. Asta cu „razbunarea” intre state este o poanta buna. Dvoastra considerati ca tarile se comporta precum niste copii de gradinita. Mai degraba ideile Dvoastra sunt la nivel de gradinita.

 9. Nici un celular nu merge prin satelit. De aceea îi zice celular că trece dintr-o celulă de acoperire în alta la care semnalul e mai bun. De altfel se recunoaște oficial că 99% din comunicațiile între continente sînt prin cabluri.
  Prognozele meteo se fac prin lansarea zilnică a sute, poate mii, de sateliți meteorologici.
  Întrebați-vă dacă treaba cu sateliții nu e o altă mare minciună.
  Minciuni și fraze-i totul ce statele susține (M Eminescu, 1874)

 10. P.r.o.s.t.o.v.a.n.e,, cu cipurile din mașinile de spălat și cuptoarele cu microunde, Rușii LE-O PARADIT LeoparZii ?

 11. Dezavantajul activelor spațiale față de cele terestre costă in faptul că, acolo, ideile discursurilor emise stagnează în eter și nu ajung la urechea adunării decât împinse cu degetul; avantajul ar fi că spre deosebire de pamânt, spațiul se poate plia, activele terestre trecând ușor dintr-o gaură neagră în alta, cum marturisesc și camerele de comerț și industrie prefăcute în muzee.

 12. dacă resursele cheltuite cu„activele spațiale” și forțele armate mecanice,electronice,umane erau cheltuite cu dezvoltarea „pământească” a agriculturii,industriei,infrastructurilor educației și sănătății nu aveam la ora actuală vreo trei miliarde de „muritori de foame” ,încălzire globală provocată de activități„inumane”!!!!AȘA CĂ D-LE PREȘ DE 4 ORE -MAI ÎNCET CU „„HACTIVELE” MAI BINE SCHIMB-O PE ACTIVE ZOOTEHNICE”

 13. Când soarele nu va mai ajunge pe Pământ ecranat de puzderia de sateliți vom mânca telefoane mobile iar țările și oamenii se vor lupta între ei pentru mâncare, haine și căldură. “Mihaela my love” va dârdâi sub pilotă din plastic, cu perna din plastic învelite în fețe șifonate toate din poliester reciclat, cu gândul la plapuma copilăriei din lână, perna de puf și fețe de damasc scrobit. Acei sateliți domnule Gioană sunt folositori oamenilor care-i plătesc cel mult 10%, restul e spionaj total și război. Cei de la NATO știu când vă apropiați de soție, ce-i spuneți, sau dacă prostata că trimite noaptea la toaletă. Se pare că vă convine și sunteți mândru că puneți umărul la năruirea ideii de inviolabilitatea persoanei, a corespondenței a domiciliului.

 14. Geoana si fanul sa „esop” ne povestesc despre „active spatiale”, razboaie in spatiu si alte bazaconii, dupa care trec sa se joace cu ratustele de cauciuc si barcutele de plastic in cada de baie. Urlind ca toti dracii : „Mamaaa ! mi-a intrat sapun in ochi !”

 15. Nu mai scăpăm de individul asta?!! N-ar face mai bine sa meargă sa-și caute cumnatul/finanțatorul și sa nu ne mai plictisească cu vorbăria lui goala, de 3 lei?

 16. SATAN NATO e in galeata. Cu tot spriinul logistic si-n armament de sute de miliarde de dolari livrat urcacanilor, armata rusa bate ca la fasole la urcacanii condusi de Zdrelinsky. Cacao NATO si cacao calitate armament occidental. Slava Ucraina pana la disparitia de pe harta. Succesuri multe idiaminului scalpat ce bate campii cu activele-spatiale.

 17. Iliescu la catalogat cit se poate de corect pe Gioana cind la numit prostanac.Si vorba aia ,mai bine de cit Iliescu nu il cunostea nimeni atunci pe Gioana.

 18. + 10!!!__________ Am ras cu pofta!!!_____ Permiteti, cu respect, o infima completare: EI „ne povestesc despre „active spatiale”, razboaie in spatiu si alte bazaconii, dupa care trec sa se joace cu ratustele de cauciuc si barcutele de plastic in cada de baie. Urlind ca toti dracii : „Mamaaa ! mi-a intrat sapun in ochi !”

 19. Mihaela dragostea mea, am invins!!

  La geoana se vede eternitatea prostiei

 20. Mai Mirciulica !Mai ti minte cand ai iesit pe sticla si ai declarat ca nu ai unde sa stai ?Te dadura afara dintr-o vila unde te lafaiai .Si tu aveai vila la Miami.Acum in ce viloi stai ? Active spatiale ? Nu ne…trebe…suntem saraci,nema industrie,nema paduri,nema petrol…nema…nimic.De ce vrei sa fi presedinte ? Mai este ceva de furat din tara asta ? Lasa-ne in durerea noastra.

 21. Prostanacul:intii cu Dabuleni,acum cu spatiu.
  Un cretin=prostanac

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.