Mirel Bran, corespondentul „Le Monde”, abonat la banii ICR

Nu mai este o surpriză că aproape toate articolele din presa străină care vorbesc despre „lovitura de stat” din România au fost scrise de jurnalişti români aflaţi pe statele de plată ale unor instituţii ce folosesc banii publici pentru a susţine interese de partid. Astăzi, devoalatul zilei este Mirel Bran, în al cărui CV scrie că este corespondent al ziarului „Le Monde” şi al mai multor posturi de radio din Franţa!

Humanitas l-a făcut peste noapte scriitor!

Presa din România a preluat în aceste săptămâni mai multe articole foarte critice faţă de suspendarea preşedintelui Băsescu, ca şi cum ele ar reprezenta politica editorială a ziarului „Le Monde”. Efectul a fost colosal, întrucât, după cum se ştie, celebra publicaţie franceză are o orientare declarată de stânga, ceea ce i-a făcut pe ţuţerii prezidenţiali să spună USL şi, mai ales, PSD nu au susţinere nici măcar la cei din familia politică de stînga!

Puţini ştiu, însă, că atunci când este citat ziarul „Le Monde”, este citat, de fapt, un anume Mirel Bran, vechi client al Institutului Cultural Român (ICR), instituţie aflată până acum sub patronajul preşedintelui Traian Băsescu! De fapt, până când a fost racolat în reţeaua de agenţi politici ai PDL şi ai lui Traian Băsescu, Mirel Bran era un corespondent oarecare, între atâţia alţii ce-şi câştigau cinstit o pâine. Statutul său s-a schimbat radical când „a semnat pactul” şi, abandonând principiile gazetăreşti, s-a pus în slujba partidului.

Astfel, în anul 2006, deşi n-avea decât experienţa scrisului prin ziare, Gabriel Liiceanu îi publică lui Mirel Bran, la Humanitas, romanul „Bucureşti, dezgheţul”, care nu e altceva decât o porcărie literară, aşa cum rezultă chiar din prezentarea editurii, care a inclus volumul în colecţia „în afara colecţiilor”: „Aceasta carte este o intalnire cu 24 de personalitati si incearca sa raspunda acestei asteptari. Preocupat sa se reconstruiasca, Bucurestiul imbratiseaza militanti care ii ancheteaza trecutul, oameni care incearca sa-i panseze ranile si sa-i faca auzita diversitatea”.

Şi, uite-aşa, reporteraşul devine peste noapte ditamai scriitorul, publicat chiar la Humanitas cu o carte de debut!

Debutantul Mirel a fost tradus imediat de către ICR în Franţa şi SUA!

Dar, pentru a accentua făcătura aceasta al cărei erou era Mirel Bran, Institutul Cultural Român (ICR) decide că această carte de debut trebuie musai să fie tradusă în Franţa (la Edition Autrement chiar în 2006) şi SUA (în anul 2007)! Ce Sadoveanu, ce Rebreanu… În opinia ICR, Mirel Bran devenise imediat cel mai mare scriitor al planetei, din moment ce cartea lui de debut, pe care nici românii n-au citit-o, s-a tradus aproape simultan în franceză şi engleză! De fapt, după cum se ştie, nu francezii sau americanii au cerut-o, ci ICR a plătit din banii statului român această mizerie, menită să dea o mai mare greutate agentului racolat pentru servicii politice!

Şi nici simpla traducere în SUA nu a fost de-ajuns, astfel încât agentul Mirel Bran a fost invitat în America să-şi lanseze capodopera, dar şi să conferenţieze puţin pe banii statului!

Cu nevasta la braţ, hai să ne trădăm puţin ţara!

Acum, minunaţi-vă, stimaţi cititori! Chiar pe site-ul ICR, citim:

Corespondentul român al revistei «Le Monde», Mirel Bran, se va afla joi, 27 septembrie, în sala Auditorium a Institutului Cultural Roman din New York, pentru a participa la un dialog referitor la crearea imaginii unei ţări prin intermediul presei şi modalitatea de prezentare a României în ziarele străine.

Evenimentul va începe la ora 19:30 şi va fi urmat de prezentarea celei mai noi cărţi scrise de protagonistul serii, ‘Bucureşsti, dezgheţul’, informează ICR din New York”.

Cine-şi imaginează că Mirel Bran a fost singur în America se înşală! ICR-ul i-a suportat şi mofturile soţiei, Tatiana Niculescu Bran, şi ea mare cineastă de ocazie. Iată ce citim tot pe site-ul ICRNY:

5 pm

For God’s Sake

Dir. Tatiana Niculescu Bran, Mirel Bran, Ionut Teianu, 2007, 44 min

‘Crucified by fellow nuns and a priest, a young girl dies during a ritual of exorcism performed in a remote Romanian monastery.’ Thus read the headlines in dozens of newspapers around the world in June 2005. But what is fact and what is fiction in this sensational tale? This story was also the starting point of the theatre workshop carried within the Andrei Serban Traveling Academy this Sep in NYC”.

Deci, la ora 5 p.m., soţia prezintă un film, iar la ora 19.30, Mirel îşi lansează cartea! Trecem peste minciuna că Mirel îşi lansează ULTIMA carte, când, de fapt, ea este SINGURA.

Reţinem, însă, că celebrul anonim Mirel Bran vorbea în New York despre „crearea imaginii unei ţări prin intermediul presei şi modalitatea de prezentare a României în ziarele străine”!!!

Cine a citit ultimele sale texte în „Le Monde” poate să afle cum vrea Mirel să prezinte chiar ţara sa într-un ziar străin.

– „Le Monde” din 5 iulie 2012:

Le premier ministre roumain est accusé de vouloir mettre au pas les institutions

Article publié le 05 Juillet 2012
Par Mirel Bran

Source : LE MONDE
Taille de l’article : 558 mots

Extrait :

M. Ponta ignore la Cour constitutionnelle et multiplie les destitutions d’opposants. Coup d’Etat », « Blietzkrieg », procédés « nazis » : ces derniers jours, la vie politique roumaine a été agitée d’accusations et de petites phrases qu’on croirait venues d’un autre temps. Le premier visé est le premier ministre socialiste Victor Ponta, au pouvoir depuis le 7 mai, accusé de mettre en danger l’équilibre institutionnel du pays pour avoir ignoré une décision de la Cour constitutionnelle. Ces accusations arrivent après plusieurs semaines d’offensive gouvernementale contre le président Traian Basescu (centre droit).”

– „Le Monde” din 7 iulie 2012:

Vendredi, depuis la tribune du Parlement, M. Basescu a lancé sa contre-offensive en s’en prenant à ses adversaires de la coalition socialiste-libérale. „Depuis deux semaines vous attaquez gravement l’Etat de droit pour le mettre à la disposition de vos partis, a-t-il déclaré. C’est une grave erreur qui aura des conséquences sur le long terme.” M. Basescu, 60 ans, au pouvoir depuis 2004, espère rééditer le précédent de 2007: à l’époque, destitué par la majorité parlementaire, il avait réintégré un mois plus tard le palais présidentiel, fort du soutien de 74 % des Roumains… Autant de mesures qui ont provoqué la chute de deux gouvernements et obligé le président à confier la formation de l’exécutif à l’opposition – une alliance entre les socialistes, les libéraux et un petit parti conservateur dirigé par Dan Voiculescu, patron d’un empire médiatique et reconnu par la justice comme un collaborateur de l’ancienne police politique, la Securitate.

Iată şi ultimul articol semnat în „Le Monde” de Mirel al nostru:

Le contrôle de la justice, enjeu central de la crise politique en Roumanie

LE MONDE | 18 juillet 2012 | Mirel Bran (Bucarest, correspondant) |

În spatele ofensivei politice a guvernului lui Victor Ponta, care a condus la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, se ascunde dorinţa de a subjuga sistemul judiciar recent reformat. Totul pe fond de cazuri de corupţie.

România este lovită de o criză politică fără precedent. Subminarea statului de drept în această ţară, membră a Uniunii Europene (UE) din 2007, îngrijorează instituţiile europene. De la începutul lunii iunie, în decurs de o săptămână, noua majoritate formată din socialişti şi liberali a iniţiat o lovitură de forţă instituţională care a condus, pe 6 iulie, la suspendarea preşedintelui de centru-dreapta, Traian Băsescu. Pentru a face acest lucru, guvernul condus de socialistul Victor Ponta a încălcat Constituţia şi a limitat prerogativele Curţii Constituţionale, coloană vertebrală a sistemului juridic românesc.

«Este o adevărată lovitură de stat», a declarat europarlamentarul român Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, iniţiatoarea unei reforme radicale a sistemului judiciar românesc şi foarte apreciată de către Comisia Europeană. Ar fi momentul ca românii să vadă adevărul şi să se opună, altfel dictatura şi tirania se vor instala peste noapte”. Miza este soarta justiţiei

Care este adevărata miză a acestei cacofonii politice româneşti? Viteza cu care preşedintele român a fost suspendat a ridicat multe întrebări. Este probabil că răspunsul nu este doar strict politic. De fapt este în joc însăşi soarta justiţiei. Ţară vestită pentru nivelul ridicat al corupţiei, România reuşise totuşi în ultimii ani să schimbe percepţia Comisiei Europene, care evaluează bi-anual starea sistemului ei judiciar. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), o instituţie care funcţionează sub patronajul preşedinţiei, reuşise recent să obţină condamnarea mai multor secretari de stat, deputaţi, prefecţi, generali şi a altor personaje publice, reputate odinioară ca fiind intangibile.

Pe 20 iunie, în urma unei anchete a DNA, fostul prim-ministru socialist, Adrian Năstase, mentorul actualului şef al guvernului, Victor Ponta, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru o afacere de corupţie. Un simbol puternic. Responsabilii vizaţi, dintre care unii au imunitate parlamentară, nu au capitulat totuşi. Ei au răspuns mobilizându-şi toate resursele pentru a-l destitui preşedintele Traian Băsescu şi a pune mâna pe DNA. „Ţinta finală a majorităţii parlamentare este punerea sub control a Justiţiei, suspendarea preşedintelui este doar o etapă”, a declarat Traian Băsescu.

Omul care a orchestrat spectacolul care se desfăşoară pe scena politică românească este Dan Voiculescu, un fost ofiţer superior al Securităţii, poliţia politică a fostului regim comunist. Poreclit „varanul”, din cauza unei asemănări cu marea şopârlă, acesta a beneficiat de două mandate de senator şi averea sa este estimată la peste 1,5 miliarde de euro. Patron al unui imperiu mass-media [inclusiv al cotidianului Jurnalul Naţional], acesta anunţase deja pe 1 mai planul de acţiune pentru destituirea preşedintelui Băsescu, urmat strict de primul ministru socialist Victor Ponta.

Dar „varanul” şi marionetele sale sus-puse au subestimat reacţia instituţiilor europene. Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a justiţiei române, publicat pe 18 iulie de către Comisia Europeană, anulează toate eforturile depuse de România pentru a integra spaţiul Schengen, de liberă circulaţie în Europa. Cu un ministru de Externe, Andrei Marga, admirator al lui Vladimir Putin şi depăşit de situaţie, şi un prim-ministru vizat de acuzaţii de plagiat pentru o teză de doctorat, credibilitatea autorităţilor actuale de la Bucureşti pare a fi definitiv compromisă.

Conflictul care zguduie actual scena politică românească ilustrează perfect opoziţia între o Românie care doreşte să evolueze, să se modernizeze şi să se adapteze la normele europene, şi o Românie încremenită, împotmolită în trecut şi controlată de reţele care au ferma intenţie să-şi protejeze interesele lor economice în spatele imunităţii parlamentare. Referendumul din 29 iulie ar trebui să le permită românilor să decidă”.

După cum se vede, Mirel Bran reproduce doar declaraţiile Monicăi Macovei şi ale lui Traian Băsescu, iar în textul său parcă repetă ca papagalul discursul preşedintelui suspendat, cu toate aiurelile aruncate de acesta la mitingurile PDL.

Aşa înţelege Mirel Bran „să creeze imaginea ţării sale în presa străină”, ignorând faptul că este vorba despre ţara sa, cea care-l plăteşte pentru a i se traduce „capodopera” în Franţa şi America, cea care îi plimbă soţia prin capitalele lumii şi cea care îl plăteşte gras pentru a… dezinforma opinia publică de aiurea, minţind cu neruşinare din interesele unui partid!

Ce mai aşteaptă Ministerul de Externe de nu le dă ceea ce merită acestor agenţi de influenţă care lovesc nemeritat în propria lor ţară, încă nu ştim, dar dacă astfel de acţiuni vor fi tolerate fără să primească replica necesară, e posibil ca în curând să-i considerăm şi pe funcţionarii din acest minister, împreună cu ministrul lor cu tot, complici la această tărăşenie periculoasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.