Miron Cozma, audiat la Parchet: Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni dimineaţa la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

„Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”, i-a certat Miron Cozma pe jurnaliştii prezenţi la Parchet, care l-au întrebat pe fostul lider al minerilor despre implicarea sa în reprimarea demonstranţilor din Bucureşti.

În acest dosar sunt urmăriţi penal fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

16 Comentarii

 1. „MINERII” DIN BUCURESTI erau inalti, bine facuti, echipamentul de pe ei era scrobit, aveau lanturi de aur si miroseau a parfum!! aia NU erau mineri. erau bande de criminali, antrenati de serviciile, infiltrate de grupari straine cu interes in Romania inainte de 1989.

 2. Marea fasaiala!Niciodata nu vor fi condamnari dupa lovitura militara de stat prosovietica si progorbaciovista din dec 1989!
  Ar trebui condamnat si Ciolacu ca a castigat bani si beneficii cu titlul de ‘revolutionar’:)))
  Astazi, in acvariul numit Romania se zbenguie tot felul de pestisori,care de care mai de AUR
  Iar se iau de Miron Cozma,care jumate de viata a fost tot pe la DNA,si degeaba a dat oral si teza,tot il mai cheama,nu se inregistreaza,doar procurorii isi omoara timpul si ne toaca banii

 3. Ce glumă bună acest dosar! Aproape la fel de bună ca dosarul „revoluției” ajuns în cel de-al 35-lea an!

  Securistul în civil Miron Cozma să stea relaxat. După dosarul Gheorghe Ursu şi dosarul crimelor de la orfelinatul Siret, s-au văzut din avion epoleții de sub robele de magistrați.

  Corb la Corbu nu-şi scoate ochii!

 4. Asta trebuia sa nu mai iasa din puscarie. A fost pe mana cu Iliescu si cu securistii. E obraznic pentru ca stie ca e protejat.

 5. Sunt sigur, ca dupa ce maore Iliescu, va fi data si sentinta. In cel mult o luna. Dar desigur, mai dureaza, omul mai are ceva de rezolvat prin zona. Cat despre Cozma, a fost prostul perfect si a platit. Dar si-a meritat-o, insa lanmga el trebuia sa stea si Ilici. Sa nu uitam ca la acea vreme, toti au fost de acord ca ceea ce se intampla in piata Universitatii e vanbdalism si cei de acolo sunt niste golani. De fapt, ei zdruncinau viitoarea democratie pe care o pregateau Iliescu, Petre Roman si restul pentru romani.

 6. Când am văzut minerii am sărit in sus de frica si m-am lovit la cap de bastonul unui minier si am rămas cu un defect de balbait si spun mereu vreau bani ! Vreau bani pe feisbuc !

 7. Să zicem mersi că n-au venit rușii să facă ordine,și-atunci să vezi bâlci !…Încă făceam parte din Tratatul de la Varșovia iar ceea ce se întâmpla la acel moment în România putea să îi determine să intervină.

 8. @marin
  -probabil izreal* sau direct din ucraina,
  ca la Revolutie!

  *oricum ceausescu umpluse Bucurestiul de „studenti”

 9. nenorocitule, ai grabit distrugerea mineritului si ai nenorocit zeci de mii de familii de mineri, ai ingrozit o Europa intreaga!
  Te-ai crezit Dumnezeul Vaii Jiului dar ai fost un soricel bagat la inaintare.
  TACI, tu si Iliescu, TACI!

 10. minerii erau asmutziti pentru interventii concertate, ca cea din fatza sediului PNL de pe Magheru, de indivizi cu radiotelefoane…trei masini pline cu mineri, au venit din trei directii diferite sa-i scape pe alti mineri ce erau inconjurati de cetateni ai bucurestiului care-i luasera la intrebari…
  interventia minerilor a fost supervizata si coordonata de securitatea lui magureanu si iliescu
  sa puna dealde astia mina pe tzara in nume propriu….capitalist

 11. minerii au fost coordonati si supervizati de securistii lui magureanu si iliescu…
  ca multzumire…securistilor li s-a dat tzara pe mina…
  de aia am ajuns unde am ajuns…

 12. „Steven Seagal de România.”

  Injuriile noastre sunt prea blânde si nobile pentru a-l acoperi pe acest ticalos.

 13. O sa ne facem de ras pe plan mondial, dar mai ales istoric cu aceshti bolshevici, care nu se mai termina.
  Deci marele chibutz PCR a facut implozie, ramanind din ei doar securicii lor de la Ana Pauker incoace, care din lipsa de cadrii i-a racolat shi pe LEGIONARII VERZI. Au praduit finantzele tzarii cu acceptul nomenclaturishtilor iar acum manatzi de alte iudeologii distrug Romania. Dictatura este soft, ca sa nu sa se prinda poolimea din kolonie. Tov.mentor al ultimilor mohicani=Gorby s-a dovedeit pana la urma un mare tradator shi ca dovada nu a avut parte de onoruri natzionale la ceremonia de inmormantare. Cu ai noshtri cinstitzi shi saraci kamunishti le propunem cat sunt in viatza sa se bucure de salve de onoare ca la Targovishtea lor, pe care inca Tribunalul Penal Internatzional nu a avut acces de judecata, pentru ca mamaligile noastre nu au cerut-o. Poate acum de cand Bubyko al lor a fost bagat in seama, vom indrazni shi noi, asta in memoria celor mortzi nevinovatzi la revolutzion, mineriade, Canal, samd.
  O zi buna.
  Con

 14. @ „nedumerit”, 21 mai 2024 la 10:44
  „Cosma nu vorbeste niciodata de securitate. Oare de ce?”
  Aia-i treaba lui, în rest Cozma are dreptate!
  Chițac?
  Diamandescu?
  https://mineriade.iiccmer.ro/pdf/CORNELIU%20DIAMANDESCU.pdf
  Ilici are de 23 de ani protecție specială de la Vașin’ton, direct p’în zmeyi dă la Embassy, iar de cînd a pierdut puterea efectivă miticii se conformează, că ei sunt cei care i-au aplaudat pe ulițele tîrgului balkanik Bukale pe mineri, i-au instigat și i-au ajutat:
  https://www.youtube.com/watch?v=pRgB0IK6jgs
  De-aia nu se rezolvă dosarele de crimă ale iliciului. Că a acordat în 2001 cele două locații unde C.I.A. să tortureze islamiști aduși din Afghanistan. „Dăcît” voi și Băse’-„Petrov” – fosta lui slugă, și fosta slugă a Secu’ – „nu știți”… Matrozu’ Băse’-i scuzat, instituțional, pă „Ak$$a Vașin’ton-Londonistan-Bukale”, că ierea ocupat cu „formele” hidrodinamice a’ lu’ Woodrea – nu mai vedea în jur! – da’ voi, NU…
  https://www.youtube.com/watch?v=AADf-8h04ng
  Ați uitat cine a fost primit în N.A.T.O. în 2003, șî țînut dă gîți dă Bush, dupe ce-„a stat 5 ani la rush’!”? …dă idiotu’ Prim-analfabet-a’-Lumii Bush, declanșatoru’ dă războaie, care în Bukale vă aburea cu „pace” șî koorkoobew, alături dă marele bolșevik criminal… I’e-te, bre:
  https://www.youtube.com/watch?v=XJiKc21AkU4
  Acum, găshtile succesoare – lu’ Bush care a pus prevăzător lăbuța N.A.T.O.-ului pă voi, că urma anu’ 2004, la Bukale șî Kiev! – vă vor trimite pă front în Donba$$, ca să „apărați democrația”, ca minerii……[Rumburak]

 15. 1. Ești invitat la Parchetul General.

  2. Onorezi invitația la Parchetul General.

  3. La Parchetul General ți se aduce la cunoștință că ești urmărit penal pentru infracțiunea de crime împotriva umanității, faptă ce se pedepsește cu detențiunea pe viață sau cu închisoarea de la 15 la 25 de ani.

  4. 99,99% dintre cetățenii nesecuriști și nescrântiți la cap ai României, dacă ar fi urmăriți pentru una dintre cele mai grave infracțiuni prevăzute de Codul penal, ar îngheța de frică. Nu și Miron Cozma! Pe Miron Cozma îl doare în ciomaga de miner, pentru că Miron Cozma este băiat deștept și băieții deștepți știu foarte bine că în România justiția nu se înfăptuptuiește în numele legii, ci în numele băieților deștepți.

  5. Drept pentru care, Miron Cozma, în loc să fie prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă, iese fără cătușe fluierând pe ușa Parchetului General și mai are puțin și o pune de o nouă mineriadă repezindu-se la jurnaliști și protestatari. Chiar pe treptele Parchetului General! De ce? – Pentru că poate! Pentru că Miron Cozma știe foarte bine că și în 2024, la fel ca în 1990, ordinele le dau tot băieții deștepți. Și minerii în robe le execută, nu le discută.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.