Misterioasa chestiune numită demnitate

Multe sute de ani, dacă erai născut într-o familie de sclavi, mândria ta cea mai mare era să-ţi fie lăudată munca de stăpânul tău.

Mai apoi, unii dintre sclavi au devenit învăţaţi. Câţiva au fost însărcinaţi să fie învăţătorii copiilor stăpânului. Copiii educaţi de sclavii învăţaţi au vrut să afle dacă învăţătorii lor nu ar dori să fie liberi.

„La ce ne-ar folosi libertatea dacă n-am avea condiţiile de trai pe care le avem la stăpân?”

Tinerii intelectuali români, prieteni, se ceartă pe o temă care predispune la discuţii aprinse: este ori nu este România de azi o colonie a marelui capital?

Unul zice: „Bine, mă, ce ne pasă nouă dacă suntem colonie ori ba câtă vreme avem prosperitatea asigurată?”.

Altul replică: „Dacă doar 50% dintre noi pot avea prosperitatea asigurată, s-ar cuveni să empatizăm cu situaţia săracilor şi să gândim în favoarea lor un sistem social mai echitabil? Răspunsul dat acestei întrebări împarte lumea politică în două tabere, stânga şi dreapta, după cum ştiţi. Ce nu pricep eu este de ce ajung minţile noastre să decidă că doar stânga, ori doar dreapta, ar avea îndreptăţire.”

„Dreapta are îndreptăţire mai ales ca un producător de prosperitate. Stânga are dreptate mai ales ca un consumator. Dar nu-i adevărat că dreapta nu are acţiuni de răspândire a echităţii către lumea săracilor. Atâta doar că dreapta nu visează o lume utopică în care, cândva, sărăcimea să nu mai existe.”

„Uităm ceva”, zice al treilea. „Natura umană se poate bucura de demnitate şi în condiţii de sărăcie, după cum îşi poate pierde demnitatea şi în condiţii de prosperitate.”

„Ce e chestia asta, demnitatea?”

„Ceva cu adevărat misterios. E ceva ce poate rezista şi în condiţii de colonie, dar nu rezistă dacă accepţi aceste condiţii de dragul unor avantaje materiale. Demnitatea este fiinţa noastră spirituală cea mai adâncă. Ultimul bastion al domnităţii din noi.”

„Domnitate?”

„Da, ceva şi mai misterios. Ceva care face ca libertatea noastră să fie o necesitate mai înaltă decât care alta nu există: necesitatea Domnului.”

„Asta nu mai are legătură cu stânga-dreapta. E un pariu despre Sus-Jos.”

„Ce pariu? Frazeologie goală.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Citez:”La ce ne-ar folosi libertatea dacă n-am avea condiţiile de trai pe care le avem la stăpân?””. Doar intreb dupa 32-32 ani de la manipularea minciunii ca a fost revolutie:
    – Simtiti ca sunteti liberi?
    – Simtiti ca aveti conditii normale de trai in acest debut de 50 ani?
    – Simtiti ca sunteti respectati ca oameni?
    – Va simtiti in siguranta in Romania?
    – Simtiti siguranta contului financiar si a resurselor financiare personale in Romania?
    Oau! Am enorm de multe intrebari pentru cetateanul roman demn si onorabil care are inca in sange umanizarea si omenia! Fac paralela intre Romania si alte 3-4 tari, Romania este cea mai vulnerabila din punct de vedere al raspunsului intrebarilor puse mai sus! Nici in egipt nu exista o asemenea bataie de joc la adresa cetateanului, chiar daca nu are loc de munca sau pensie, este respectat si omenit de cei din jur, in plus, guvernul egiptului are grija cat de cat de cetateni pentru a nu deveni popor de infractori! Fuecare cetatean se descurca cum poate si poate, pe cand in Romania, nu poti sa faci nimic ca nu ai unde!

  2. Dacă ai libertate și nu știi ce să faci cu ea atunci fii sclavul celui liber. Credeți voi că cel liber nu a avut lipsuri? Ba da, dar le-a învins prin demnitate. Concluzia? Cel liber are și demnitate iar sclavul nu are nici demnitate, nici libertate. Sclavia este aleasă de cei lași să înfrunte cu demnitate viața și toate neajunsurile ei. Credeți că Dumnezeu vrea un rob care este înrobit de orice alt om? Nicidecum, omul acela nu va intra în Împărăția Cerurilor.

  3. Oauuuu! Cititi cu incredere ce latra Fauci la: https://www.bloomberg.com/news/videos/2019-05-22/david-rubenstein-show-anthony-fauci-video
    Atunci in 2019 latra: nu masca, doar hrana sanatoasa, fara alcool sau fumat si sport cat se poate de mult! Creaeea ce este real si normal cu putine imbunatatiri bazate pe dezinfectante orale ORL, ceea ce am facut si eu la recomandarea medicilor straini din strainatate! Din 2020, Fauci s-a schimbat de chiloti: masca si vaccin precum gloata complice la fabricari virusi si vaccinuri, prin actiuni de penetrare aer! Eu tot spun cu tarie: aveti grija voi de propria sanatate si NU va luati dupa javrele astea manipulatoare! Ca e o mica raceala sau un virus gripal usor, se poate trata cu brio!

  4. Demnitatea este o valoare pe care o are in gena fiecare pe masura personalitatii sale. Se compara Nicolae Ceausescu cu Ion Iliescu? Ori cu invinsul Emil Constantinescu, ori cu hotomanul si tradatorul Traian Basescu, nu mai amitim de dulapul din Cotroceni, Klaun. Caruia i se rupe in spit de Romania. Demnitatea conducatorilor patriei, vorba filmului, DOUA BUZISOARE, DOUA TITISOARE! L-AU OMORAT PE CEAUSESCU CA A FURAT …SI EI TALHARII SUNT INCA NEIMPUSCATI SI VII, DESI SINT CA SI MORTI DE MULT…DEMNITATEA LOR AR FI TEMA DE DISCUTII…CARE MAI CARE MAI VIERME IN CIMENT…

  5. cum ar trebui sa comunice oamenilor personalitatile care mai pun pret pe demnitatea umana. Remarcabil cazul exemplar al unui preot din New South Wales ( Australia). Preotii din Romania, cu putine exceptii, sunt foarte aplecati in fata Cezarilor si a Leadershipului psihotic care injosesc societatea si umilesc persoana umana …https://www.activenews.ro/covid-era-covid-si-marea-resetare-the-great-reset/Un-preot-curajos-se-ridica-impotriva-terorii-COVID-%E2%80%9ESunteti-lasi-cu-totii-Mai-exista-vreun-barbat-adevarat-printre-voi-169194

  6. expresia ..printre alte expresii…a trai in demnitate este a trai inconjurat de adevar…adevarul este ..obiectiv …fiecare alege ce-l conduce in viata dupa capacitatea lui intelectuala …bogatie materiala si goliciune spirituala sau invers…animalele sint conduse de asigurarea necesitatilor primare …mincare ,siguranta fizica …cine le asigura aceste nevoi are atentia daca nu loialitatea lor …la oameni la unii intervine constiinta…doar la unii…cind ai 44 la suta analfabetism in romania demnitatea este mai putin importanta…e mai usor de aparat flancul estic al nato …de exemplu …sau riscindu-ti viata in afganistan cind presedintele tarii vorbeste cit de important este afganistanul….unde-i ignoranta si prostie mai greu pt demnitate…

  7. Ce demnitate? Asta e un popor care a ales un presedinte doar pt ca e german , la fel cei din Timisoara. Iar unii la sectorul unu e adevarat nu majoritatea au votat o panarama !

  8. ROMANIA – o Tara frumoasa si bogata unde ROMANII inteligenti si verticali (PLEONASM ha!!) ar putea trai raiul pe pamant. suntem o colonie de #imbecilizati in masa. cand te faci presh este imposibil ca cineva sa nu treaca peste tine. si iaca sunt toti criminalii lumii – corporate blackrock – peste Romania. cine nu vede ca suntem intr-un RAZBOI HIBRID AL CORPORATIILOR 1% CANALISTO-ZZ IONISTE IMPOTRIVA OMENIRII care vizeaza „eliberarea” tarilor bogate pentru a fi supte de resurse inseamna ca a trait degeaba si nu a invatat nimic. mai ales istorie.

  9. Mândria cea mai mare ESTE să-ţi fie lăudată MUNCA si VIATA ta PERSONALA !
    Mândria cea mai mare ESTE să FII CINSTIT cu TINE insuti !
    Mândria cea mai mare ESTE să nu faci, NICIODATA, COMPROMISURI in viata !

    OMULE … Fii Tu Insuti !

  10. super eseul
    as adauga : „satul si-n lant zburdand , sau liber si flamand ?”

  11. cine nu are DEMNITATE … devine om al MUNCII … FILATOR sau TURNATOR !!!
    el renunta la DEMNITATE … de dragul unor principii … securistice !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.