Misterul forfotei din Dolj. Emisie spontană de gaze din pământ!

Explozia unei sobe vineri într-un sat din Dolj a luat o întorsătură neaşteptată.

UPDATE Evacuări în satul cu emisii spontane de gaze

UPDATE S-au constat emisii spontane de gaze în comuna Calopăr, satul Bâzdâna, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a decis, duminică, ca zona să fie supravegheată permanent până la înaintarea unei informări către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de autoritate competentă.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Dolj, CJSU Dolj a mai dispus: asigurarea perimetrului în zona afectată de urmările evenimentului şi interzicerea accesului neautorizat în interiorul acestuia, prin grija IPJ Dolj şi autorităţile publice locale a UAT Calopăr; supravegherea permanentă a locului evenimentului prin grija Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Calopăr; continuarea monitorizării concentraţiei de gaz natural în zona evenimentului, precum şi verificarea prezenţei altor substanţe posibil a fi asociate emisiei de gaz natural prin efectuarea de măsurători periodice de echipa specializată a ISU Dolj; identificarea unor locaţii şi amenajarea acestora la nivelul comunei Calopăr pentru evacuarea la nevoie a persoanelor din satul Bâzdâna prin grija autorităţilor publice locale ale U.A.T. Calopăr; contactarea unor specialişti în scopul identificării soluţiilor pentru oprirea emisiei spontane de gaz natural prin grija CLSU Calopăr cu sprijinul CJSU Dolj; analizarea posibilităţii achiziţionării unui detector de gaz metan la nivelul SVSU Calopăr; efectuarea unei evaluări exacte a pagubelor produse de explozia de gaze naturale rezultate şi transmiterea acesteia către CJSU Dolj.

Potrivit sursei citate, de sâmbătă până duminică, valorile au crescut în jurul puţului, respectiv s-au triplat, motiv pentru care prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a întrunit, duminică după-amiază, comisia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili măsurile care se impun.

Pompierii din cadrul ISU Dolj au început să facă măsurători privind eventuale emanaţii de gaze naturale în comuna Calopăr după ce, vineri dimineaţa, a explodat o sobă, iar proprietarul s-a ales cu arsuri la nivelul feţei şi mâinilor.

„În jurul orei 07.53, un apel pe 112 anunţa explozia unei sobe neurmată de incendiu, în comuna Calopăr, sat Bâzdâna. La faţa locului s-a deplasat Secţia de Pompieri Segarcea cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un echipaj de prim ajutor medical şi echipajul CBRN. Urmare a exploziei produse a rezultat o victimă de sex masculin cu arsuri la nivelul feţei şi membrelor superioare, conştient şi cooperant, fiind transportată la spital”, a informat ISU Dolj.

Echipajul de cercetare chimică, biologică, radiologică, nucleară şi substanţe explozive (CBRN) din cadrul ISU Dolj, care verifică de două zile concentraţia de gaz metan (CH4) în zona casei avariate în urma exploziei unei sobe din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, a depistat o concentraţie de 74% în zona puţului din gospodărie.

„În urma măsurătorilor a rezultat o concentraţie de 74% CH4 în zona puţului, 5,5% CH4 în zona beciului locuinţei afectate şi 5,5% CH4 în zona anexei aflata la circa 5 m de puţ. La faţa locului zona este balizată, sub supravegherea unui echipaj IPJ Dolj”, informează Prefectura Dolj.

Nu este primul semnal

Satul Bâzdâna este cunoscut ca fiind o zonă cu potenţiale resurse de gaze naturale, care de multe ori au ţâşnit din fântâni şi au produs incendii, ultimul incendiu de acest fel fiind cel din septembrie 2022. Incendiul din septembrie 2022 s-a produs prin arderea gazelor evacuate pe cale naturală dintr-un puţ destinat alimentării cu apă pentru uzul gospodăresc, forat de un localnic, la adâncimea de circa 75 de metri. După izbucnirea incendiului, focul, care a ars câteva zile, a fost permanent supravegheat de către pompieri, iar Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Calopăr a hotărât atunci contractarea în regim de urgenţă a unei firme specializate pentru cimentuirea/astuparea puţului forat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

28 de Comentarii

 1. Omul semnalase acum doi ani problema catre autoritati, iar raspunsul primit a fost ca totul este in regula. De ce nu raspund penal si civil cei care prin neglijenta si incompetenta se fac vinovati de ceea ce s-a intamplat?

 2. Vă închipuiți ce interesați sunt cocalarii de la ministerul industriei de acest sat care în propriul subsol are gazul necesar pentru gospodariile din zona și văcarii din guvernul mita parandarat cash-escrocherii nu vrea sa îmbunătățească viață acelor cetățenii din zona introducând gazele în consum, gaze din propriul subsol nu din străinătate, din Constanța sau alte zone îndepărtate? Acea zona, ar trebui să aibă gaze fara niciun preț, e din perimetrul localității lor! Sa vedeți că vor apărea firme de extracție in perimetrul unde s-a intamplat emanari de gaze și explozia casei respective.

 3. Mi-ai luat fraza din degete Rammy😄 numai că eu cred că vin ăștia și nechemați, defapt cred că sunt deja acolo, cu foreze, sonde, tot tacâmul.

 4. DACĂ NU MAI AVEM `NOI RUMANII CU CE ȘI CU CINE SĂ-L SCOATEM IESE SINGUR IEȘIȚI CU FLACOANELE UNDE AVEAȚI „ZAIBĂ!R” ȘI LE UMPLEȚI ! O SĂRAC PROTECTORAT-UNDE-S SONDELE DE GAZ -LE-AȚI VÂNDUT DREPT FIER VECHI-CA ȘI PLATFORMELE MARINE-IAR CUMPĂRĂTORII SCOT CU ELE GAZ ,GAZE „LA GREU -de fapt la ușor” MULȚUMĂȘI „FRUMOSULUI CARE RĂVĂȘEA APACA-NU VREM BANI NU VREM VALUTĂ……..”

 5. AvEM Gaze Naturale!
  Da’ NeAparat, NeGresit,InContestabil,InEvitabil, IneBranlabil, InCONTROLABIL ni se IAU pe Daiboj!
  I_Re_FUTABIL!:)😊😊😊
  Astept cu INTREG Respectuu’ Necesar, prezentat In Public, La Vedere, in Fatza Boborului CURIOS, pe Domnul CelMaiCE Prim Ministru Adrian NASTASE, sa SE deSecretizeze … 😊

 6. Cea mai mare prostie a fost facuta atunci cand au astupat cu o platforma de beton, groapa sapata in urma cu doi ani. Normal ca gazul si-a gasit alta cale de iesire care din pacate s-a nimerit sa fie sub casa.
  Omul nu avea cum sa sesizeze gazele din locuinta ptr ca gazele iesite din pamant nu contin mercaptanul mirositor, adaugat fortzat in gazele din retele.
  Cea mai buna solutie ar fi forarea si captarea gazelor in folosul localnicilor……[Rumburak]

 7. DACĂ NU MAI AVEM `NOI RUMANII CU CE ȘI CU CINE SĂ-L SCOATEM IESE SINGUR !-IEȘIȚI CU FLACOANELE UNDE AVEAȚI „ZAIBĂ!R” ȘI LE UMPLEȚI ! O SĂRAC PROTECTORAT-UNDE-S SONDELE DE GAZ! -LE-AȚI VÂNDUT DREPT FIER VECHI-CA ȘI PLATFORMELE MARINE-IAR CUMPĂRĂTORII SCOT CU ELE GAZ ,GAZE „LA GREU -de fapt la ușor” MULȚUMIȚI „FRUMOSULUI CARE RĂVĂȘEA APACA-NU VREM BANI NU VREM VALUTĂ……..” NO,NO ! NU ACUZAȚI MINISTRII DE DOI .ANI..! POATE GAZELE-ZĂCĂMÂNTUL -E CONCESIONAT–ORI VÂNDUT CINE ȘTIE CĂREI COMPANII -DE CARE POATE C-O RĂMAS DOAR NUMELE ȘI CHEMĂRILE-N JUDECATĂ„!!!..DIN ÎNȚELEPCIUNEA POPORULUI (nu zic popoarelor -că nu cunosc-CICĂ DUMNEZEU ÎȚI DĂ -DAR NU-ȚI BAGĂ-N TRAISTĂ-IAR LA UNII LE ȘI BAGĂ -DAR EI ÎȘI TAIE TRAISTA!)

 8. Dacă nici asta nu-i dovadă că hidrocarburile vin dinspre adîncurile pămîntului, nu sînt din putrefacție, sînt minerale, anorganice…
  petrole-abiotique.blogspot. com/2005/08/alors-de-quoi-va-t-on-parler-sur-ce.html (scoateți pauza dintre . și com)

 9. Ciolacu n-are bani, dar da 7-9 milioane pt amenajarea unei case si inca neprecizat pt alta casa unde haladuieste Simonis cel cu limba bogata in termeni suburbani. Sigur forajul/captarea gazului ar fi costat mai putin si reducea pericolul la care sunt expusi de cel putin doi ani locuitorii. Ce sa-i faci daca sunt oameni simpli nu turisti de lux, care au mai risipit niste ”meleoane” i asti doi ani pe fata fata…

 10. „CUM A AJUNS GAZUL DIN FÂNTÂNĂ ÎN SOBA BIETULUI OM ??? În jurul orei 07.53, un apel pe 112 anunţa explozia unei sobe neurmată de incendiu, în comuna Calopăr, sat Bâzdâna. „PĂI NU S-O APRINS GAZUL CE IEȘEA DIN PUȚ-FLĂCĂRILE NU S-AU RIDICAT ÎN NORI?? ORI–ORI MAI ADĂUGĂM „„O REALIZARE”???ȘTIRI—ȘTIR-AMARANTHUS RETRO-RETROFLEAKSUS??TREBUIE SCHIMBAȚI CEVA RESPONSABILI CU ALȚII DIN ALT PARTID-ORI CHIAR MINISTRU -CĂ NU O BETONAT TOATĂ COMUNA – NO DA UNDE-I FIRMA CARE A FORAT PUȚUL-la adâncimea de circa 75 de metri.-CĂ SIGUR BIETUL OM N-O FĂCUT-O CU COȘUL,SAPE MICI ȘI MARI,LOPEȚI ȘI HÂRLEȚELE,SCRIPEȚ,FUNII ȘI DE UNUL SINGUR!!

 11. DACĂ NU MAI AVEM `NOI RUMANII CU CE ȘI CU CINE SĂ-L SCOATEM IESE SINGUR !-IEȘIȚI CU FLACOANELE UNDE AVEAȚI „ZAIBĂ!R” ȘI LE UMPLEȚI ! O SĂRAC PROTECTORAT-UNDE-S SONDELE DE GAZ! -LE-AȚI VÂNDUT DREPT FIER VECHI-CA ȘI PLATFORMELE MARINE-IAR CUMPĂRĂTORII SCOT CU ELE GAZ ,GAZE „LA GREU -de fapt la ușor” MULȚUMIȚI „FRUMOSULUI CARE RĂVĂȘEA APACA-NU VREM BANI NU VREM VALUTĂ……..” NO,NO ! NU ACUZAȚI MINISTRII DE DOI .ANI..! POATE GAZELE-ZĂCĂMÂNTUL -E CONCESIONAT–ORI VÂNDUT CINE ȘTIE CĂREI COMPANII -DE CARE POATE C-O RĂMAS DOAR NUMELE ȘI CHEMĂRILE-N JUDECATĂ„!!!..DIN ÎNȚELEPCIUNEA POPORULUI (nu zic popoarelor -că nu cunosc-CICĂ DUMNEZEU ÎȚI DĂ -DAR NU-ȚI BAGĂ-N TRAISTĂ-IAR LA UNII LE ȘI BAGĂ -DAR EI ÎȘI TAIE TRAISTA!)„CUM A AJUNS GAZUL DIN FÂNTÂNĂ ÎN SOBA BIETULUI OM ??? În jurul orei 07.53, un apel pe 112 anunţa explozia unei sobe neurmată de incendiu, în comuna Calopăr, sat Bâzdâna. „PĂI NU S-O APRINS GAZUL CE IEȘEA DIN PUȚ-FLĂCĂRILE NU S-AU RIDICAT ÎN NORI?? ORI–ORI MAI ADĂUGĂM „„O REALIZARE”???ȘTIRI—ȘTIR-AMARANTHUS RETRO-RETROFLEAKSUS??TREBUIE SCHIMBAȚI CEVA RESPONSABILI CU ALȚII DIN ALT PARTID-ORI CHIAR MINISTRU -CĂ NU O BETONAT TOATĂ COMUNA – NO DA UNDE-I FIRMA CARE A FORAT PUȚUL-la adâncimea de circa 75 de metri.-CĂ SIGUR BIETUL OM N-O FĂCUT-O CU COȘUL,SAPE MICI ȘI MARI,LOPEȚI ȘI HÂRLEȚELE,SCRIPEȚ,FUNII ȘI DE UNUL SINGUR!!

 12. in afara tarii cand gaaseau langa casa petrol,gaze …puneau sonda mica ,forau,obtineau $$$ si imparteau cu propietarul.
  la noi trebuie sa asteptati sa bubuie Dorel ..
  cereti lui Pufi sa va extraga de langa casa gazul,petrolul sa nu mai bubuiti

 13. E inca o resursă de scos bani prin vânzare pentru strainezia de către guvernerul mieu mincinos plin de îmbuibați de lux și mita din orice. Doamne, sper, da!, sper din toată inima să dispară dracului din prim politica înaltă, poate cei care vin, vor fi mai gospodari și lipiți de cetățeni. E ultima speranță de schimbare, deși, pare că nimic nu mai poate fi salvat în România. Au concesionat și vândut până și cetățenii din Romania, au furat din absolut orice, oare de ce nu au inlaturat-o pe clotilda de la sector 1. imediat după alegerile falsificate, nu cumva a rămas practică cu vechime la nivelul țării😉?

 14. Aveți în photo 2 „fântâna” tipică uoltenească, „cine-o face, să trăiască!”… HAHAHAHAHA! Aia făcută dupe planurili kuompliekse diskarkate dîn Kăruța mythikă ce-i debarcă la Karakăl în Ziua uO (di la u”Olteni”!), dimpreună cu alț’ yekstraterreștri (dupe cum ne băsni Erich von Däniken). Doll Jianul CeTePulea poate fi mîndru (șî că-i Rromîn verrde!), o Lume întreagă poate vedea acu’ țivilizațîia lui uoltenească veche di 10000 di ani (adeca NEOLITIKĂ ȘÎ AZ’…), koneksată la AI di la Țăst. :))
  Băi bre, ce ye$$plodă ‘colea nu fu uo sobă (dăcît dacă iera neutrinikă!), ci o întreagă cameră, PLINĂ CU GAZ! O sobă nu face jum’a’ di casă, moloz!
  Să vină austriecii, să-și ia gazu’, că-l lăsară ‘colea la 1739 cîn’ plecară (că uoltenii ‘uoț’ le furară icurile di la osiili carelor ce ducea’ bagajele armatei ‘napoi în Banat.
  uOlteniia sub austrieci:
  „-De ce să nu avem aceleași drepturi șî obligații ca în Sîrbiia? Răspunsul (simplu, da’ neconsolator): -Pentru că sîrbii luptară cu arma în mînă împotriva turcilor șî dobândiră astfel „privilegiile ilirice”. Așa ceva nu se întîmplă în uOltenia, de aceea „privilegiile ilirice” rămaseră un apanaj a’ sîrbilor”!
  Nație di LAȘI.

 15. SE SPUNE CĂ „SPERANȚA MOARE ULTIMA” DA NU LA NOI !! LA NOI SE SPUNE :FOAIE VERDE DE DUDĂU /O SĂ FIE ȘI MAI „BINE”//! poate cei care vin, vor fi mai gospodari și lipiți de cetățeni-CE SĂ MAI GOSPODĂREASCĂ ? O INDUSTRIE APROAPE INEXISTENTĂ(importăm și pufuleți, ciocane cu cozi de lemn….),avem datorii -se spune de 200 MILIARDE DE DOLARI ȘI MAI VIN,;6 MILIOANE DE DIASPORANI -DIN CARE 5 MILIOANE -SIGURI CALIFICAȚI,SERIOȘI ȘI MUNCITORI,5 MILIOANE PENSIONARI NEMULȚUMIȚI, ȘI …PESTE CARE SE MAI SUIE CA PĂDUCHII VREO SUTĂ DE MII DE SPECIALI -DEGEABA TOT SE BATE MONEDĂ DOAR PE MAGISTRAȚI ȘI PARLAMENTARI- TOȚI CEI CARE CER,CER -NU ȘTIAU DE RISCURILE MESERIEI -I-A ÎMPINS CINEVA LA MESERII PERICULOASE(SIC);:SISTEME DE IRIGAȚIE -DUS PE MARE ,COLMATAT,DALE DE PE CANALE-N CURȚI- ETC,ETC,ETC… ,BA ȘI MAI ȘI AU BĂGAT PREDECESORII PARI PRIN GARDUL URSULUI ESTIC-!,FLOTĂ-NU,TRENURI NU, TRACTOARE NU ,HIDROCENTRALE NU,TERMOCENTRALE NU ,CHIMIE NU !-DOAR CE??? CRED CĂ NICI ĂȘTIA DIN PARTIDE NU „JOACĂ LA CÂȘTIG–POATE DOAR DE FRICĂ SĂ NU CÂȘTIGE ORI SĂ NU-I DUCĂ URMĂTORII-CĂ NU LE-O LĂSAT MAI NIMIC!

 16. Dacă noi nu suntem în stare să scoatem gazu cu care ne-a cadorisit mama natură, iese el singur la suprafaţă! – MUIEŢI VĂ SUNT POSMAGI BRE RUMÂNILOR. ŞI NICI MĂCAR MUIEŢI NU-I MÂNCAŢI! PREFERAŢI SĂ CERŞIŢI!

 17. „Hunyadi János ,ungurul sub mai multe forme-
  Moşul Vanga
  bâzdâci, neykă ? :)))
  TOKES CUPILUL
  CUPILUL KIKSI”
  Rizi,nemernicule(mai ales de oltenii de sub „protectorat”) ca si tu cu UDMRul tau ati fost la guvernare si ati jefuit si jefuiti de comun acord cu PSD-PNL ,USR !Ati impartit impreuna halca !

 18. Pagubitul ar trebui sa fie lasat in calitate de proprietar pe o sonda in curtea sa. De fapt tot satul trebuie sa fie proprietarul legitim al acestui nou zacamant de gaze. Dar borfasii de la putere il vor vinde mafiotilor austrieci pe bani de bomboane ca de obicei.

 19. @ „Moşul Vanga”, 03 mart. 2024 la 19:55
  „Raportul lui Uhlein, funcționar imperial, constată, la circa 10 ani după instalarea puterii austriece (1727): Clericii sunt ignoranți și nu cunosc absolut nimic despre cultul creștin; puțini dintre călugari puteau citi liturghia și psalmii, care erau scriși în slavonă sau greacă, așa că și dacă puteau citi, nu înțelegeau nimic.
  „…raportul lui Haan este interesant: După ce călugării s-au sculat dimineața, citesc cam o jumatate de oră în biserică, apoi umblă încoace și încolo pînă vine vremea mesei de prânz, ce e rea și puțină. După masă merg cu toții la culcare și dorm cîteva ceasuri, fie flămînzi, fie sătui. Către seară iarăși fac slujba în biserică o jumătate de oră. Nici unul din ei nu lucrează nimic și rabdă mai degrabă foamea decît lucrul. Le este destul dacă au cîțiva țigani care să le care apă, lemne și alte lucruri trebuincioase. Aceasta este tot ceea ce fac acești călugări, pentru Dumnezeu și pentru aproapele, în cursul întregului an.
  Austriecii sunt contrariați să constate că mănăstirile au averi și venituri uriașe. „Neobișnuit de grasul pământ de aici rămâne necultivat” constată cu amărăciune un raport austriac. …recolta putea fi de patru ori mai mare. Cele ale Episcopiei Rîmnicului se ridicau, prin 1730, la 8–10.000 de florini anual (pentru contextualizare: o oaie costa, în Oltenia, un florin); cu o bună administrare, sugerează atenționarea de mai sus, ar fi putut atinge 36.000 de florini. Apartenența Olteniei și a Transilvaniei la același imperiu permit o comparație simplă: domeniul Blajului producea cam 9000 de florini anual prin 1755, din care erau întreținute trei unități de învățământ (primar, gimnazial, liceal), …(va urma)

 20. @ „Moşul Vanga”, 03 mart. 2024 la 19:55
  (continuare) …evident în limba română, cu 300 de elevi, cu un corp profesoral relativ numeros; în plus, se acordau consistente burse de studii, la Viena și la Roma, așadar în orașe scumpe, pentru absolvenții cei mai buni; se editau cărți, se suportau cheltuielile curente ale episcopiei, etc. Explicația diferențelor dintre Oltenia și Transilvania, furnizată de același Nicola da Porta, nu ne surprinde: De respectarea poruncii „să nu furi” în Oltenia nu părea să se sinchisească nimeni. Veniturile sunt suficient de mari pentru a permite mănăstirilor repararea zidurilor, foarte importante sub aspect strategic, dar ele continuă să se ruineze, raportează da Porta.
  Comisia propune folosirea banilor ce fuseseră destinați patriarhiilor din Orient pentru întreținerea celor două școli, plănuite a se deschide la Rîmnik și la Craiova, „pentru a aduce pe oamenii cei inculți de aici la o mai bună disciplină și mai bune moravuri”.”
  Situația e identică-și-la-fel azi, dupe 300 di ani, „dăcît că” acu’ au în Liga mămăLiga fostă a lu’ olteanu’ pușcăriabil Mitică două echipe di fuțibol cu același nume, la Kraljevo, și pi tot teritoriul Republicii Oltenia 5 stadioane moderne di nivel UEFA 4A… :)))

 21. un put ..forat la 75 n..?? de un oltean amarastean ???ha ha ha ..voia sa ascunda cota de zaibar de autoritati..

 22. Chemati ba OMV, ca le-a scazut productia, poate mai recupereaza un procent doua!!

 23. Lasati Gazele sa Arda ! Nu le Acoperitzi cu Pământ ca se face Acumulare de Gaze si Face Explozie !

 24. ”…iar Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Calopăr a hotărât atunci contractarea în regim de urgenţă a unei firme specializate pentru cimentuirea/astuparea puţului forat….”
  O ABERAȚIE mai mare chiar că nu se putea.!!??!! Păi după ce ai forat puțul pentru apă este ABSURD să-l mai betonezi.Să sperăm că au fost consultați și …geologii, specialitatea, foraje gaze. Problema de ÎNȚELEGERE a emanației și ”comportamentului” gazelor, este diferită de la caz la caz. Din puținele date expuse ”…un apel pe 112 anunţa explozia unei sobe neurmată de incendiu…” atestă faptul că gazul era prezent…peste tot. Gazul arde dar nu întreține arderea(invers oxigenului care nu arde dar întreține arderea). În sobă dacă nu exista curent de aer, gazul sa acumulat, este MAI GREU CA AERUL RECE. Poate fi întâlnit ”compact” în multe spații închise, neaerisite și sub nivelul ….solului, în special în FÂNTÂNI/PUȚURI. Cândva, se știa/cunoștea acest fapt și NU SE APRINDEA, NICI MĂCAR, LUMINA ÎN CAMERĂ. Gazul natural nu are miros dar poate fi simțit ca …greu de respirat(lipsă aer, cu oxigen).

  ”CUPILUL KIKSI spune: 03 mart. 2024 la 18:22”
  ”…la adâncimea de circa 75 de metri.-CĂ SIGUR BIETUL OM N-O FĂCUT-O CU COȘUL,SAPE MICI ȘI MARI,LOPEȚI ȘI HÂRLEȚELE,SCRIPEȚ,FUNII ȘI DE UNUL SINGUR…”
  Spre știința ta, să știi că mai există oameni care au săpat fântâni ”ȘI DE UNUL SINGUR” evident, nu cu …funii și nu la 75 metrii, ci ceva mai puțin, 60-65m.
  După exprimarea ta, nu ai capacitatea să-nțelegi fotografia atașată articolului, este PUȚ(pentru APĂ) diametru ~300 mm, este cam dificil să intrii în el, poate dacă ai avea câteva zile de la …naștere!!! :))

  Păcat(sau nu) că mai sunt unii care se cred cunoscători, fac pe antiromânii, dar nu reușesc decât să-și dea măsura incompetenței(urii) lor 🙁

 25. Gazul metan, CH4 (16 g/mol), e mai ușor decăt aerul; N2 (28) și O2 (32).

 26. ”…CONTESTATARUL spune:
  05 mart. 2024 la 7:04 Pacat sa suntEM in Stingere … …”
  🙂
  Stai liniștit…suntem în ”mitul” Pasărei Phoenix…V-om renaște, TOȚI, cei de neam românesc din ‘ăst teritoriu balcanic:
  ”Vlahiile Românești din întreaga Europă sunt dovada existenței Geției de Aur Milenare
  Incorect Politic Februarie 28, 2024
  Vlahiile Românești din întreaga Europă sunt dovada existenței Geției de Aur Milenare
  Via BasarabiaLiterara:
  Aceștia, încredințați în nepătrunderea ținutului în care locuiau și bizuindu-se pe cetățile și posadele lor, care sunt și foarte numeroase și ridicate pe stânci abrupte, s-a sumețit și altădată împotriva Romeilor.(…) După aceea misienii au început să acționeze fățiș ca niște răzvrătiți (…). La început vlahii se codeau și fugeau de răscoala la care erau împinși de Petreu și Asan…” Ulterior mențiunilor din Kendrenos și Honiatis, denumirea de „vlahi” se răspândește în documentele istorice europene din Evul Mediu sub diferite forme: walachen (germ.), valaques (fr.), vlachs sau wallachians (engl.), velascos (sp.), velaci sau valacchi (ital.), volohi sau wlochy (rus., pol.), vlasi (sârb., bulg.), olahok sau vlachok (magh.), vlahoi (neogr.), iflaklar (turc.) și variante (moshovlahi, kuțovlahi, mavrovlahi sau morlaci…)….”

  https://www.incorectpolitic.com/vlahiile-romanesti-din-intreaga-europa-sunt-dovada-existentei-getiei-de-aur-milenare/

  https://basarabialiterara.com.md/?p=55671

  Succes, la-nțeles 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.