Mitropolit din Rwuanda pentru pelerinii de la Nicula

Peste 75.000 de persoane sunt așteptate, astăzi, să participe la ceremoniile dedicate Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea clujeană Nicula. Slujba va fi oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și de mitropolitul de Rwanda și Burundi, IPS Innocentios Byakatonda.

Credincioșii ortodocși au pornit încă de miercuri spre Mănăstirea Nicula.

O procesiune, în fruntea căreia s-au aflat mitropolitul Clujului și mitropolitul de Rwanda și Burundi, a ajuns miercuri la mănăstire, după ce participanții au parcurs pe jos distanța din Gherla până la Nicula.

Sfânta Liturghie va fi oficiată joi, de la ora 9.00, pe altarul de vară din curtea mănăstirii mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și de mitropolitul de Rwanda și Burundi, IPS Innocentios Byakatonda.

Călugării de la mănăstire au pregătit pentru pelerinii care vor veni din întreaga țară 15.000 de sarmale și felii de cozonac.

Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Mănăstirea Nicula, la care vin pelerinii să se roage, a fost pictată de preotul Luca din Iclod, iar în anul 1699 aceasta a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

De cealaltă parte, credincioșii greco-catolici vor asista joi, de la ora 9.30, la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată la biserica parohială greco-catolică din satul Nicula. „La final se va face rugăciunea către Fericiții episcopi martiri și venerarea moaștelor episcopului Iuliu Hossu”, au precizat reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

O parte din moaștele episcopului Iuliu Hossu, recent beatificat, au fost duse la Nicula în cadrul unei procesiuni care a avut loc miercuri și în fruntea căreia s-a aflat episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Mitropolitul din Rwanda o sa ceara azil in Romania,cu destinatia Franta sau UK!

  2. Cind l-o vedea pe mitropolitul Rwuandei (?) cred ca icoana „facatoare de minuni” va plinge chiar in hohote, timp de trei luni ! Parca vad ca respectivul da iama in sarmale si cozonaci ! In orice caz asteptam cu interes viitoarea vizita a patriarhului de Groenlanda, insotit de arhiepicopul de Tonga si Vanuatu !

  3. De ce nu spune nimeni de ce a lacrimat icoana de la Nicula, pictata in 1699? Va spun eu, bazat pe lectura faptelor istorice! Atunci in Transilvania, teritoriu administrat de catre Curtea imperiala de la Viena, cultele protestante erau la putere, in special calvinii si dirijau totul. Romano catolicii ramasesera putini si atunci Imparatul(imeriului roman de natiune germana), a dorit sa „intareasca” catolicismul prin atragerea ortodoxilor romani! Procesul „unirii” credinciosilor romani cu Roma a inceput in 1697 si s-a „concretizat” prin o „diploma ” leopoldina, din 1699, in care biserica unita cu Roma, greco-catolicii, primeau oarece drepturi! De aceia icoana a lacrimat, caci se rupea o bucata din arborele credintei stramosesti, crestinismul ortodox de rit bizantin, in care s-a format poporul roman de pretutindeni! Aceste „drepturi” au fost permanent boicotate, neacordate, ca urmare a majoritatii „calvine” din Dieta Ardceleana, condusa de Unio Trium Nationum, in special de sasi! Episcopii romani „uniti” cu Roma s-au luptat permanent cu Curtea Imperiala, pentru impunerea promisiunilor. Drept dovada, Inochentie Micu Klein, s-a deplasat la Viena pentru a protesta, unde a si fost „sechestrat”, ca apoi sa fuga la Roma, unde a trait in exil pina la moarte! Nu am nimic cu greco catolici, ei au facut multe lucruri bune in Ardeal, au smuls unele drepturi, la care romanii nu aveau acces, datorita opozitiei Unio Trium Nationum, in special sasii, ca apoi, dupa revolutia de la 1848 si dualismul austro-ungar de la 1867, vioara intai, distrugatoare de romani, sa fie ungurii! Sa mai citim istorie si sa nu ne lasam „imbroboditi” de propaganda si sa stim ce sarbatorim, fie si la Nicula! Apropos si de Sumuleu!!

  4. Așa de mare, si mai crezi inca in Moș Craciun ? (ps : istorie se vede ca ai citit, pe manualul de gramatica se pare ca n-ai mai pus mîna de ceva vreme : ortodoxie da, ortodoxi nu, corect : ortodocși)

  5. Asta ai inteles tu din tot ce am scris eu? Te legi de gramatica si punctuatie? Mai greseste omul, la viteza! Dar tu ramai sigur un userist „modern”, care nu crede in Mos Craciun, sclav al grofului sas de la Sibiu! Pariez ca „chestia” cu sasii, te-au deranjat cel mai mult!

  6. Este adevarat ca protestantismul -Luther si Calvin au reprezentat un pericol pt.Roma peste tot unde a prins radacini ,iar in transilvania replica Romei a constat in aceasta unire a bisericii ardelene (transilvane) ce s-a produs în preajma anului 1700,mai precis organizarea oficială a Bisericii Române Unite ca parte a Bisericii Catolice s-a făcut în 6 iulie 1716, în vremea papei Clement al XI-lea, prin decretul „Indulgendum esse”.
    Insa mai multa atentie.
    Acum mai bine de 60 de ani, ortodoxia din Ardeal nega faptul ca, la Nicula, manastirea „uniatilor” (expresia peiorativa folosita de ortodocsi la adresa greco-catolicilor), s-ar afla adevarata icoana a Maicii Domnului care a lacrimat in 1699.Icoana Preasfintei Fecioare Maria cu Pruncul, care se afla astazi in altarul bisericii de la manastirea Nicula (judetul Cluj), reprezinta o cu totul alta imagine fata de cea originala, zugravita in anul 1681 de catre preotul Luca din satul Iclod. Cu alte cuvinte, ceea ce se prezinta publicului este un fals.Istoria icoanei originale este un letopiset si o anume Dorina Idiceanu a repictat icoana intr-o maniera personala la restaurarea din 1991 etc.etc.(BOR).Dar oricum ar fi ,pelerinajul se inscrie intr-o manifestare religioasa,cu credinta ei, dincolo de dogme, erezii,disensiuni intre crestinismul ortodox-catolic si mai ales dincolde protestantismul calvin si lutheran.

  7. Ba „anagramatule” (na, ca daca ma jignesti si ma faci „usr”-ist, te jignesc si eu !), retine doua lucruri : unu si doi (unu vine inainte de doi, retine !) : Unu (1) : Daca matale crezi in povesti cu cocosu’ rosu, e treaba ta, da’ nu ni le povesti si noua, celor care gindim cu cerebelul din dotare ! ; Doi (2) : cu gramatica vad ca recidivezi („chestia” cu sasii, te-au deranjat cel mai mult!”)!! Stii, Bula scrisese pe poarta casei „Atentie, ciini rau !” si cind profesoara de romana, trecind pe strada, l-a intrebat ce e cu asemenea gogomanie, Bula a raspuns, precum matale : „Doamna, noi avem mai multi ciini, dar doar unul e rau !” …

  8. @ justinianus ; de ce nu ne spuneti ca,la vremea respectiva – biserica ortodoxa se afla sub „oblanduirea” bisericii calvine (maghiara),ca sub aceasta „protectie” romanii ortodocsi din Ardeal aveau patru episcopi calvini si ca „munca”de convertire la calvinism(maghiarizare) incepuse sa ia proportii ? e mult mai complicata aceasta hotarare de unire cu Biserica Romei,doar ceva „privilegii” nu explica totul;cert este ca oamenii care au slujit acest cult si-au facut din plin datoria ,realizand o emancipare a nefericitilor romani din Transilvania ce a dus,treptat,la ridicarea lor culturala-si nu numai

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.