Mitul spulberat al lui Florian Coldea, vînzătorul de varză ajuns în fruntea SRI

Sintagma ”stat paralel” a devenit un ”must” în moda lexicală, de mai multă vreme în România. E și o emisiune cu acest titlu. Dar realitatea e mult mai prozaică. Nu există niciun stat paralel. Sau, mai degrabă, statul român e paralel cu sine. Partide și instituții, de la cele mai prestigioase pînă la cea mai săracă primărie de comună din țară s-au clădit, dezvoltat și consolidat în structuri cu totul paralele față de ideea consacrată a statului, ca structură birocratică și insituțională în serviciul cetățeanului. Această din urmă atribuție este ultima dintre grijile statului român. Prima sa preocupare este păstrarea statu-quo-ului, a ”stabilității” sale, cum bine zice domnul Ciolacu – a conservării beneficiilor pe care statul le aduce propriilor săi angajați.

Statul (și nu doar Justiția) a mai devenit, așa cum o arată recentul ”scandal Coldea”, un ”cîmp tactic”, în care nu numai bunuri și servicii publice sînt sifonate sau utilizate de funcționari și politicieni în beneficiul propriu, în care o birocrație politică și instituțională înflorește și prosperă, susținută de impozitele imense plătite de cetățean, ci pînă și nevoile acestuia sînt speculate ca sursă de profit. În cazul de față, al ”scandalului Coldea”, nevoia imperioasă a unui infractor de a scăpa de pușcărie. Și care, din acest motiv, s-a adresat celui care ar fi putut să-l scape: Florian Coldea, regele neîncoronat al ”binomului” dintre servicii secrete și justiție. Respectivul n-a avut bani deajuns pentru a plăti toată suma cerută, de aceea și ”consultanța” oferită pentru ”optimizarea” justiției în cazul său a fost parțială. Nemulțumit, infractorul a devenit denunțător și așa am aflat și noi o parte de adevăr. Adevăr care demonstrează, încă o dată, că statul român e paralel cu sine. Că la noi, pînă și ”instituțiile de forță” sînt de fapt niște cumetrii cu interlopi sau că însuși președintele țării se plimbă cînd și unde vrea el, cu avioane private supracostisitoare, pe bani publici – costurile fiind ”secrete de stat”, iar beneficiile ca și inexistente.

În acest ”florilegiu” de interese personale, dintr-un stat paralel cu sine (căci, altfel, de ce ar fi o așa bătălie pe ”liste” de aleși sau numiți, în funcțiile politice și administrative), cetățeanul ocupă ultimul loc. Acela de spectator de pe bancă, al eșuării statului. N-am spus-o eu. A spus-o președintele Iohannis. ”Cazul Coldea” e cel mai bun exemplu al acestui paralelism, care a transformat statul român într-o sinecură și sursă de avuție pentru unii și o povară pentru cei mai mulți – înghițindu-le celor din urmă aproape jumătate din viață, cît costă taxele și impozitele pe munca lor, pentru care nu primesc mai nimic înapoi, fără o plată suplimentară. O ”consultanță”.

Omul din umbra puterii”

Florian Coldea n-a fost niciodată simpatic, nimănui – în afara fostului președinte Băsescu, admirator al cinismului generalului SRI și al ”sintezelor” sale rostite cu umor negru, pe marginea condamnării unor oameni la închisoare: întîmplător sau nu, rivalii președintelui în funcție. Florian Coldea s-a înconjurat de mister, sau mai degrabă a fost înconjurat de acesta, pentru că mai nimeni n-a știut de unde vine și cum ne-am trezit cu el, cu un om cu o asemenea putere concentrată în mîinile sale. Din acest mister, s-au iscat și nenumărate teorii ale conspirației, care l-au înzestrat cu o și mai mare putere, de astă dată informală, sădită în mentalul colectiv. Pentru că, după ce a fost ”retras” din funcție și trecut în rezervă, aura aceasta de mister a adus o clientelă bogată firmei sale de ”consultanță”, în care și-a continuat de fapt activitatea de general SRI, părinte al ”binomului” pe care l-a (pro)creat cu Laura Condruța Kovesi, între serviciile secrete și justiție, născînd un monstru care a nenorocit destine, pe altarul puterii regimului Băsescu. Atunci a și fost Coldea atotputernic: se știa că e ”omul din umbra puterii”, că face și desface în politică, poate urmări pe oricine cînd vrea, manipulează ziariști și politicieni, are partide în buzunarul de la piept și bagă la pușcărie oamenii cînd au el sau președintele lui chef.

Un fost general SRI, Ion Maranda, șef al contrainformațiilor serviciului, funcție din care a fost scos cînd puterea lui Coldea a crescut brusc, odată cu ”răpirea din Irak” a celor trei jurnaliști momiți de Omar Hayssam într-o afacere de lobby pentru grațiile lui Băsescu, mi-a mărturisit în 2007 că la acea oră Florian Coldea era capabil “să îngroape orice și pe oricine”. Îl îngropase și pe el, într-o funcție de consilier la Ministerul Telecomunicațiilor, odată ajuns general de brigadă cu o stea și șef ”operativ” al Serviciului Român de Informații. Maranda știa prea bine cu cine are de-a face, cît și cum și-a clădit Coldea ”fundația” propriei cariere în vremea lui Radu Timofte, cînd ”gurile rele” din serviciu spuneau că viitorul general a făcut compromisuri morale inacceptabile, pentru a obține gradul de maior, cîștigat cu mult ”peste rînd” și funcția de adjunct al șefului Brigăzii Antitero, generalul Ion Ștefănuț.

Florian Coldea are rare apariții publice. Una din ultimele a fost în feburarie, acum patru ani, cînd a participat la ceremonia de recepție a unei corvete construită de olandezii de la ”Damen Galați” pentru Forțele Navale ale Pakistanului. Ultima, la DNA, acum cîteva zile. Ceea ce nu se știa atunci, în 2020, cînd lumea se întreba ce caută la Galați, dar se știe acum, e că firma sa ”de consultanță” Strategic Sys SRL era angajată de constructorul de nave olandez Damen, aflată în concurență cu Naval Group din Franța, pentru cîștigarea unui contract cu MApN de 1,2 miliarde de euro.

De fapt, Florian Coldea e mai degrabă un nimeni. Nu apare în public nu pentru a-și întreține o aură de mister, ci pentru că nu e capabil să scoată două vorbe fără să se bîțăie, să-și miște necontrolat capul. Așa că evită publicul mai degrabă de nevoie – ceea ce i-a sporit și mai mult aparența de putere din umbră. Personal, mi-e greu să-mi imaginez și cum predă la Cluj, unde a primit o catedră universitară (fapt asupra căruia voi reveni cu altă ocazie), ca să nu mai spun de susținerea doctoratului său, printr-o teză care nu mai există și nu poate fi consultată de nimeni. Pînă la acest doctorat, însă, drumul lui Florian Coldea în viață a început mult mai prozaic, vînzînd varză și alte legume în piețele din Arad și Timișoara.

Complexele unui repetent, beneficii pentru ”siguranța națională”

Florian Coldea, actualmente inculpat la DNA, general de brigadă în rezervă cu o stea, în vîrstă de 53 de ani, rezervist, după ce a îndeplinit funcția de director adjunct al Serviciului Român de Informații şi a fost o bucată de vreme chiar director interimar al SRI s-a născut în 1971, în comuna Tîrnova din judeţul Arad. Părinții săi sînt agricultori din comună și părea că fiul lor va urma tradiția familiei, mai ales că la școală nu prea l-a dus capul. A absolvit în cele din urmă un liceu industrial, ”cel mai prost liceu din Arad”, după cum au afirmat chiar părinții săi, a dat apoi la facultate, la Timișoara, unde a intrat în cele din urmă la Institutul Politehnic. Acolo a absolvit primul an, dar în al doilea a trebuit să plece, după ce a picat rînd pe rînd mai toate examenele, fără șansă de a mai trece multele restanțe. Pentru că școala s-a lipit precar de el, părea sortit să se întoarcă la Tîrnova, la părinți, unde își dovedise deja abilitățile, fiind foarte priceput: căra marfă la piața din Arad, dar și la Timișara cu un ARO cu remorcă și vindea en gros varză, cartofi și zarzavaturi, luate de la agricultorii din sat. Își dezvoltase afacerea treptat în ambele județe, cît și în cele învecinate. Dar nu, n-a fost să fie așa. Spre nemulțumirea părinților săi și a consătenilor (și nenorocirea noastră), tîrnovenii s-au văzut lipsiți de ”angrosistul” lor. Florian Coldea a preferat să plece la București. Tatăl lui, fost tractorist și mama, factor poștal pensionar, meserii onorabile, care i-au ajutat să își întrețină familia, l-au vizitat mai apoi în Capitală, cînd fiul lor ”s-a ajuns” și a devenit ”om mare”, neînțelegînd nici ei prea bine cum. Părinții lui l-au descris ca un copil cuminte și timid, dar care cu toate acestea se descurca foarte bine ”la tarabă”. În București, tatăl i-a remarcat vitrina ”plină de medalii și alte tinichele primite de la americani”. Concluzia e că nici așa nu s-au lămurit pe deplin cum a ajuns ”Florin” al lor mare șef”.

Explicația e simplă și prozaică. Mai întîi, prin pile. O rudă mai îndepărtată, din comuna Sinta, învecinată cu Tîrnova natală a lui Coldea, era generalul Dan Gheorghe, fost șef la ”doi și-un sfert”, fost colonel de Securitate și adjunct la comandă al USLA. L-a recomandat și susținut la București și Gheorghe Falcă, fostul său coleg arădean de la Politehnica din Timișoara, intrat în politică, după Revoluție. Cu cele două proptele, admiterea la Insitututul Național de Informații n-a mai fost o problemă. La INI, Florian Coldea a urmat Facultatea de Psihosociologie, absolvită în 1996, în a doua promoție de ofițeri ai școlii de informații. Dar iarăși s-a ivit o problemă, din nou legată de capacitatea lui intelectuală pentru că după absolvire Coldea nu a obţinut nota de trecere la licenţă. Așa că, oficial, el a primit diploma de absolvent al Institutului Național de Informații abia în 1997, trecută doar anul următor, cînd a și absolvit. Cum a reușit un fost repetent la licență, ca șapte ani mai tîrziu să-și înceapă asaltul direct asupra șefiei supreme, de facto, în Serviciul Român de Informații, nu a fost un mister pentru colegii lui: în lipsa intelectului, care nu l-a dat afară din casă, Florian Coldea era dotat cu acea șmecherie țărănească, ”orientare” care l-a ajutat și pe un alt vestit om al istoriei noastre, Ceaușescu, tot din categoria ”prima generație în pantofi”, să parvină la putere: capacitatea de a face orice, pentru a o obține.

În facultate, Coldea era introvertit, își păstrase acel aer timid și părea mai degrabă complexat de ticurile sale, pe care le camufla sub o morgă artificială, care trecea ușor drept aroganță. Dar orizontul său intelectual, capacitatea de discernămînt și de comunicare, spiritual critic, să nu mai vorbim de cultura generală, au rămas la un nivel redus. Totuși, compensa aceste lipsuri printr-o mare putere de muncă și voință de a domina, într-un cîmp specific, în care complexele sale l-au ajutat – aceea de a-și manifesta, din plin, capacitatea de a controla, tocmai pentru a-și camufla propriile limite și complexe – un soi de cocoașă morală. Foștii săi colegi nu-și explicau ulterior (sau nu îndrăzneau să o facă) cum mediocrul și introvertitul lor coleg, misterios și plin de morgă, pînă la a fi foarte arogant, un carierist interesat de parvenire, le-a ajuns totuși șef. Ei l-au cunoscut cel mai bine cum era în realitate, fără orizont intelectual și lipsit de capacitatea de comunicare, de discernămînt și de spirit critic. Dar toate acestea păleau în fața singurei calități cerute acolo: să fii capabil de orice.

Lui Coldea i-a fost întodeauna alături soția sa, prin care el a exercitat ulterior admiterii și încadrării sale în serviciu un control riguros asupra colegilor și mai apoi a subordonaților din SRI. De fapt, s-au susținut și s-au ridicat unul pe altul. Dorina Negru, ca și Coldea, ardeleancă, dar din Zalău, i-a fost colegă de facultate. Ea a ajuns, promovată de Radu Timofte, în grațiile căruia intrase, şefă a Serviciului de Protocol al SRI. Se spune că așa a ajuns, ”via Timofte”, și Coldea adjunct la Antitero. Apoi, cînd Coldea însuși a urcat în funcție și influență, grație lui Traian Băsescu și a rolului jucat de el în afacerea ”Răpirea din Irak”, Dorina a ajuns, prin intervenția soțului, director adjunct al Centrului de Psihologie al SRI. Era o rețetă de dominare care funcționa simplu și eficient: avizul psihologic periodic este obligatoriu pentru cadre, iar doamna Coldea exercita, prin funcția ei, puterea de control a soțului asupra eventualilor indezirabili din serviciu, a celor care refuzau instituirea unui ”sistem” total subordonat voinței și dorinței de putere a acestuia, la rîndul lor total subordonate voinței și capriciilor președintelui Traian Băsescu.

Ca ”braț de sprijin” politic, Coldea a avut doi prieteni de încredere, care i-au cunoscut și apreciat ”calitățile”, care le putea fi și lor utile. Cei doi l-au și prezentat în primăvara anului 2005 președintelui României. E vorba de fostul său coleg de facultate, Gheorghe Falcă, fin al lui Traian Băsescu și un alt om de bază al acestuia, Gheorghe Seculici, vicepremier în guvernul Tăriceanu. A fost un fel de dragoste la prima vedere: s-au văzut și s-au plăcut, pentru că se asemănau foarte mult și au înțeles, fără prea multe vorbe, ce vrea unul de la celălalt și cum se pot sprijini reciproc, pentru a-și asigura cel mai de preț drog – puterea. Curînd, maiorul Coldea din Inspectoratul pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului a ajuns o amintire, pentru a lăsa locul atotputernicului Florian Coldea, tatăl ”binomului” și cel mai temut om din România, un fel de Saint Just al lui Băsescu – Robespierre.

Cît rău a făcut Coldea acestei țări, ce influență și putere reală a avut și ce a făcut cu ele, voi povesti cu altă ocazie. Acum, m-am rezumat doar la a istorisi un fapt, cum un negustor de varză a ajuns vînzător de putere și influență – noua marfă în posesia căreia a intrat și pe care o vindea pînă acum o săptămînă la taraba în care a transformat și el, alături de alții, statul român în ultimele două decenii și patru mandate prezidențiale.

Marius Oprea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24
Author

52 de Comentarii

 1. Vânzător de varza,stătea la rand la lapte,pâine și se bagă în fața, avea note mici la școală la limba rusă,trăgea apa pe jumătate la școală când n.aveau wc in fundy curtii.BAAAAA …a ajus între.o poziție datorita intelectului și a fi.ut.ut foști comuniști care au furat,jecmanit și distrus românii fara probleme.BRAVO LUI!!!RESPECT 10+

 2. Nu mai dezinformati ! Un grup mafiot format din derbedei care incasau taxa de schmecher nu este statul paralel. Daca cauti asa ceva, il gasesti la sediul unei ambasade din Baneasa. Un stat conduce, nu umbla cu vile la Cap-Ferrat sau merge la festivaluri in Dubai. Ca Basescu i-a folosit la epurare politica, nu este o forma statala. Ambasada spune ce vrea si ordinul se executa, nu se discuta. Altfel, te cheama Dragnia, Dan Diaconescu Direct, George Simion. Geoana este un functionar platit de catre statul paralel cu diverse misiuni. Burduja lupta sa fie angajat si el. Ce se naste din pisica, soareci mananca !

 3. Colonizarea şi devalizarea României se putea face numai cu cele mai josnice slugi. Toți groparii României au această trăsătură de bază: SLUGĂREALA. Execută fără să comenteze şi fără să gândească. Este suficient să-i măsori fruntea de 1 centimetru a generalului Izmană şi vei avea portretul slugoiului perfect cu 3 circumvoluțiuni, al executantului zelos, al câinelui credincios. Prin personaje sinistre ca Petrov, Ponta, Coldea, Kovesi, Macovei, Stanciu, Tarcea, Lazăr, Dumbravă, Dorneanu, Toader, Predoiu, Iordache sau Enache s-a creat statul eşuat. Mafia drogurilor, mafia păcănelelor, mafia traficului de persoane, mafia energiei, mafia imobiliară, mafia notarilor şi mafia magistraților aveau nevoie de un stat intrat în putrefacție, de un stat corupt până la măduvă. Şi câmpul tactic a fost mijlocul prin care au realizat dezideratul stăpânilor străini.

  Când decreta că statul român este „stat mafiot”, Petrov se fălea cu măreața lui realizare: ASTA ERA POHTA CE AU POHTIT STĂPÂNII ŞI EI AU LIVRAT!

  Sub lozinca oligofrenă a „interesului național” s-a înfăptuit cea mai mare trădare din istoria României – din stat național suveran independent am ajuns colonie sudamericană asuprită de o juntă militară.

  Felicitări pentru observație! Statul este paralel cu tot ceea ce înseamnă stat modern, stat de drept şi stat democratic. Magistrații „optimizați” pun în libertate suspecți de omor, nu ştiu ce procese judecă sau trag pe nas droguri cu interlopii..

 4. Articolul este bun !
  Felicitări !
  Dar lipsește un element de bază:
  CONSILIERII STRĂINI din Pădure, măR😜g

 5. Păi, ai cumva pensie nerușinată, specială ?? Ești din justiție sau poliție ?? Păi nu poți face diferența de cine ești de fapt ?? Ești poolimea bre.. Te mulg specialii de te indoaie.. Nu vezi că există statul lor și statul nostru ?? Ai cunoștință de ”deep state” american ? Păi vezi că nici la licuriciul strategic nu există justiție,. Deci cum crezi că poți fi altfel ?

 6. individul care se semneaza „imre” este cel mai imbecil dintre toti postacii sri-aripa cia! babaieti, scoateti-l naibii de pe net ca va face de tot kktul :)))

 7. Probabil ca lui Basescu ii place varza, din moment ce l-a propulsat atat de rapid si nemeritat in fruntea SRI.
  Cand a propulsat-o la fel si pe Kovesi, nu stiu ce i-o fi placut, dar banuiesc.
  [KktkuM0tZ: lingau putinofil de neclintit]

 8. Bai nea ziaristule,asta care a vandut varza si a ajuns unde a ajuns e singurul? Ciolacu vindea vopsele de la policolor buzoienilor,Oprea, generalul, era ospatar pe la casa armatei,Udrea daca esti un indiscret vei afla cam ce ocupatie avea.mandolina,cacarau,un pomelnic intreg, bisnitari,derbedei, militieni, lichele peste lichele conduc tara de 30 de ani.Daca nu i-a dat jos nimeni inseamna ca place la romanika? Nu ! Place la America si la UE ptr ca cei de care vorbim si ne spaguiesc cu taxe si impozite dau bine la yankei asa cum altii dadeau bine la bolsevism. Ptr ce crezi matale ca au jefuit tara si poporul? Sa-i tina ameriolacii si occidentul pe scaune. Asa au practicat prin toate tarile lumii. Cine s-a opus a primit glontul, ca ala din Panama.De rusi am scapat,de astia niciodata.Unde pune americanul piciorul nu mai creste nimic.

 9. Băsescu a pus capăt epocii de pesedizare și a partidului unic ceaușist.
  Asta e tot ce contează!!!
  Cine are lupte cu Băsescu de dus, e plătit de servicii ale altor state. Președinte ales, voința poporului, punct!
  Cel mai clar s-a văzut răspunsul lui Basescu la bilețelul lui Tăriceanu: el nu e cu oligarhii! Băgați la cap și nu mai umblați cu fitilisme!

  Poate nu sunt de acord cu restul numirilor sale dar una știu sigur: ca dacă las varanului satisfacția de a asasina nu doar politic persoana publică Basescu, asta se va întoarce și mă va musca pe mine de cur când vine vorba de viitorul meu prin încrengătura lui de stăpâni de sclavi cu care are contacte.

  Independenta ți-este data la naștere. Dacă ți-ai pierdut-o, adios și n-am cuvinte! Decât pe mana varanului, mai bine pe mana baselului!

 10. Daca veți continua cu seria articolelor sinucigașe, eu nu mai am ce căuta să comentez aici.
  Voi pe drumul trădării, eu pe al meu!

 11. Da, de ce abia acum Oprea, vânătorule de securiști? Că astea le știai și înainte! A, au făcut parte din istoriografia ta de sertar…!

 12. …io văz că se lovește intensiv (de către CINE, și de DE CE ACUM?) în mafia băsistă ardelenească, și că – în consecință – imediat a scos-capu’ mafia băsistă regățenească: Vindeanu și Niculae (care au furat infinit mai mult) sunt ofițial achitați de două zile, iar klanu’ maki’ a făcut iar gura mare, p’în cei trei veri Beee’, împingîndu-l ca purtător de steag pe hoțu’ oltean Jikă Popescu!
  Cre’ că sunteți la momentu’ unei alegeri între două Mafii, și mai cre’ că NU veți alege chiar bine… Da’ așea ați făcut în toată istoria voastră nevolnikă, deci nu tră’ să ieșiț’ din tradițîie! Cu 102 ani în urmă ați ales să fiți cu nemernicu’ brătian, iar ceea ce aveți azi din aia se trage!

 13. Mai stiu unul care s-a imbogatit vanzand varza in piata. Dar ala n-a baut si n-a fumat. Cred ca ala are vila la Cape Martin si e vecin cu primul (Cape Ferrat). Dracu’ m-a pus sa merg la scoala, decat la piata.

 14. Poporul o iubeste si azi pe Lenutza, dar Lenutza vindea seminte. Ceasca avea 3 clase, si acelea cu greu.

 15. Partenerii de pe Planeta Romanica ai asa zisului Parter strategic nu par a fi dintre oamenii obinuiti sunt din statul paralel, parteneriatul globalist cu statul paralel, al de cativa insi cica generali care au mai multe in comun cu clanuri de renume mondial in afara de clanul lui Bercea Mondialu aliat electoral cu Basescu, clanu Carpaci si alte clanuri fix la fel ca clanul paralelilor si speclialilor clanul sportivilor, clanul vordunenilor, caran etc cunoscute pentru scandaluri din pandemie, politia acuzata face de paza bodygarzi la interlopi.
  Generalii din campul tactic au mai multr cu primarul Piedone cu statia in mana conducand-si mopedul prin Bucuresti intre doua pauze de mancat salam. Traaficul de droguri nu exista interes sa fie controlat semn ca aduce banii si traficantii cotizeaza la cine trebuie prin partenerii strategici din statul mafiot.

 16. Se pare ca varza aduce noroc. Videanu se lauda ca si el a inceput prin a vinde varza si acum, impreuna cu Coldea, face parte din gasca de la Monaco.

 17. Pai întotdeauna sânt alese elementele marginale și marginalizate de către marxisti,așa sant sclaveti mai supuși ,servili si executa ordinele cu zel proletar !

 18. Mai vindea Coldea o varza, ii mai punea Basescu o tabla pe umar. Cand a terminat tablele, a trecut la stele. Intai stele mici, apoi stele mari.
  Metoda basista originala de facut generali……[Rumburak]

 19. articol foarte interesant! iar Marius Oprea este demn de crezare pentru ca intr-o epoca in care domnul Basescu era inconjurat de pupincouristi exemplari si de tinuta intelectuala el a avut curajul sa descrie personajul, chiar cu pretul personal pe care l-a platit!

 20. @Dănuț,,CONSTITUTIA ROMANIEI,,prevede intr.un articol, LIBERTATE DE GANDIRE SI EXPRIMARE.Cenzura este o metoda de suprimare marxist comunistă dictatorială a aceste.i legi constituționale românești,dealtfel DEMOCRATICĂ.Relaxeaza.te eu glumeam oricum ,nu mă interesează mai deloc sculele puterii vreau doar sa evidențiez cat de ASERVITI fanatici manipulați și manipulabili pot fi unii inclusiv postci profesioniști și idioți utili de pe platforme și institutii!Ce nu înțelegeți niciunii e Ca sforarii ,Creaza aceste facțiuni care se arestează si se sabotează unii pe alții ,că sa poată manipula mai ușor masa și să para mai credibili ținând oile ocupate și concentrate în timp ce vi se prepara următorul episod și chiar intrarea în război! Dănuț ,Dănuț!!😞

 21. Excelent articol, excelent condei, excelenta descrierea ascensiunii comuna cu cea a balbaitului Ceasca.

 22. Nu știu de unde naiba vine credința tâmpă a prostanului majoritar că dacă ai cin și huzmet în structuri sau pe lângă ele, ești neapărat dăștept în cap, citit și alte alea.Statul birocratic ca orice altă structură birocratică publică sau privată va sfârși prin a parazita o țară pâna la epuizare completă. Priviți oriunde există o asemenea structură și contraziceți-mă cu argumente. Am întâlnit funcționari importanți care deabea știau să scrie româneste, înghițeau litere și uitau cratime, universitari cu lacune mari în cultura generală și absolvenți de învățământ superior tehnic lipsiți de abilitatea de a rezolva ceva în propriul domeniu, și ăștia nu sunt puțini, ci majoritatea! Asta se cheamă „africanizare”(ca la albine) și este, de la o generație la alta, tot mai distructivă pentru societate. Fenomenul nu este restricționat doar la nivelul Româmiei însa aici ,în mod special, contează doar aparențele.

 23. Pai cum dracu altfel sa falimentezi ,, Democrația,,in favoarea noilor culmi ale progresului,,Dictatura Comunista Digitală ,,😁

 24. Licuricii lucreaza. Se asfalteaza drumul unui penal infect cu tot cu familia lui si a nevestii lui, marele copil de securist-acolit-al-lui-Ceausescu, cel care a dat tunuri peste tunuri fara sa fie pedepsit pentru ca era sub aripa licuriciului, marele…Geoana. Daca mai suportati o zi lichelele astea infecte, mediocre care au vandut munca parintilor nostrii…nu mai avem viitor. Ganditi-va la copii nostri si treziti-va din letargie!

 25. Petrov și-a ales oamenii după chipul și asemănarea sa, turnătorul Petrov nu era strain de ce se întâmpla prin colonia pe care tot el a făcut-o, da a mers pe burta, ca stie sa înoate in uischi cu trei cuburi de ghiata. Apoi face pe niznaiul după ce bagă niște usturoi înainte, ca asta e „omul” care a condus Romania 10 ani.

 26. Pana in 2002 cand s-a infintat PNA pe urma DNA, nu fusese arestat nici un hot de calibru. Chiar si PNA realizase marea „isprava” de a aresta cativa nasi de tren. Ce procuror ar fi avut curaj sa se ia de vreun politician fara sa aiba pe cineva in spate. Atunci a fost creat cuplul DNA-SRI care a bagat cateva duzini de hoti de mare calibru la puscarie. Nu i-a bagat pe toti pt ca in Romania sunt cata frunza si iarba. Merita insa sa-i felicitam pe Coldea, Codruta, Petrisor Morar (cartea lui merita citita ca sa vedem ce golanii se petreceau in Romania). Poporul roman satul de hotiile la care era martor fara putere, macar s-a mai racorit putin. Cred ca 90% din populatie regreta spectacolul catuselor si e de inteles…

 27. Aici nu-s numai petrovi și licurici.Când vreun”talentat” dintr-ăsta se”pornieșce” de”jos”, foștii lui pretenari devin brusc emoționați, după carecând respectivul”evoluează” se anunță unul pe altul cu zâmbete forțate”ai auzit unde e ixulea?eu am știut dintotdeauna! E greu băh, e tare” urmarimdu-si preopinentul în speranța că, cumva ixulea va primi cu bunăvoință limba.Daca ajunge big fuss local, încep să se strâmbe și să-ngjită pe măsura ce respectivul îi curăță explicându-le că „nu poate face nimic deocamdată”.După ce i-a băgat în budă și pleacă mai departe îl înjura cu gura plină.Ăsta e fanarul din ei, ethosul pervers al ipocriziei asumat că fatalitate.Iar rezultatele se vad.Am aderat la licurici pentru că nu ne puteam controla hoții singuri în și sperăm că ei s-o facă.Dar au și eiperverșii lor.

 28. Multinationalele pot sta linistite nu va avea nimeni probleme fie Kovesi, Coldea, Basescu, Iohannis, Ciuca si urmasii lor.

 29. tibi1, cand trebuia sa fie judecat Voiculescu, judecatorul Mustata a fost arestat ca sa-l judece C Bogdan.
  L-am vazut pe judecatorul Mustata intr-un interviu spunand ca totdeauna s-a temut sa nu nedreptateasca in judecata lui. Judecatorul Mustata a murit in inchisoare. De curand, Voiculescu a fost scutit de plata unor despagurbiri. Unde este adevarul? S-a facut dreptate? …

 30. SECURISMUL, MASONERIA, SINECURISMUL , MAFIOTISMUL SI TRADAREA AU DISTRUS ROMANIA DUPA 1989……………….

 31. @tibi: din cate imi amintesc Mustata trebuia sa dea verdictul final joi si s-a retras marti. De ce nu a mers pana la capat sau de ce nu s-a recuzat mai devreme. Tribunalele nu fac dreptate si nu stabilesc adevarul (doar Dumnezeu poate). Ele judeca si condamna pe baza legilor in vigoare.

 32. Și mai este o chestiuță importantă, una de mândrie locală. Daca s-ar naște înca un Himmler într-o localitate, oraș whatever mic din țară, trei sferturi dintre locuitori s-ar lăuda cu o asemenea”personalitate” despre care ar spune că”avea și părțile lui bune”. Cu așa un cod moral, ce se întâmplă nu e chiar întâmplător.

 33. Un securist operativ își formează un grup propriu informativ, nu hăcuie, nu zdrelește, e afabil iar la telefon poate să asculte orice elf. Grupul seamănă așa, cu ăla de pe facebook, neapărat trebuie să fie de pretutindeni, pestriț, fapt care să sudeze grupul în jurul țelului constituant. Un grup informativ durează astfel, cam cât cariera unui securist la etatea de 50 de ani, puțin adică: 20-25 de ani. Informatorii periculoși pentru grup sunt profesorii și doctorii, meserie vocațională, care au cariere prelungite chiar și până la 50 de ani și care decând au creta, zahărul și ARNm obiective de securitate națională, își fac extradoctorate la Siguranța Statului; cu diploma astfel muncită modifică ADN-ul grupului informativ de când lumea, se cațără la conducerea lui, răspândesc ca un cancer noi subgrupuri făcute din aroganță, până la intoxicație. Aici cu întâmplarea, toți sunt securiști: denunțătorul,denunțatul,avocatul,Băsescu, ș.a; unii cu școală și diplomă de securist, alții cu școală diferită și aceeași diplomă de securist. Formați interior la Tolo și întrebați câte diplome are Cîrstoiu care se pot citi la BEC?

 34. UPDATE 01.05 Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis, marţi noapte, ca magistratul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea să fie arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Decizia judecătorilor nu este definitivă şi poate contestată la Curtea Supremă.

  Marti urma sa judece…

 35. @tibi: daca e marti noapte e dupa ce s-a retras cred…poate ma insel dar el urma sa judece joi…cred ca s-a retras marti, inainte sa fie arestat

 36. neica mariusica fii putin obiectiv, o singura corectie: CEAUSESCU , UN MARE PATRIOT, A CONSTRUIT , ÎMPREUNA CU POPORUL ROMAN, O TARA PE CARE AU FURAT-O, AU VANDUT- O SI AU FISTRUS-O POLITICIENII DE DUPA 1989@ OBIECTIVITATEA SI ONESTITATEAV UNUI OM SI A UNUIISTORIC IN SPECIAL ADUCE DUPA SINE SI CREDIBILITATE?@@”ALTFEL E APA DE „PLOUA”, SA TE VEDEM @@

 37. Eu cred că cel mai mare prost a fost totuși Băsescu pentru că s-a înconjurat de proști. Dacă ar fi citit o carte serioasă ar fi aflat că proștii sunt de regulă versatili iar atunci când sunt constanți ca boul sau când îi duci pe-acelasi drum ca pe Bator, ei tot se împiedică de ceva.

 38. @tibi: in dosarul lui Mustata pe langa grefiera (care intre timp a fost reabilitata) au mai fost condamnate doua persoane la ani buni de pushcarie…erau toti nevinovati, sau Mustata facea parte din categoria celor pe care Coldea ii folosea santajandu-i cu shpagile luate mai inainte, deci pushcariabili?? Razboiul dus de justitie in acea perioada nu a fost lipsit de abuzuri dar intrebarea mea e: cele 200 miliarde furate din Romania, nu au presupus abuzuri?? In opinia mea Romania anilor 90 nu avea anticorpii necesari impotriva shacalilor si daca nu s-a facut justitie, ceva dreptate s-a facut…

 39. Oricum ar fi Coldea e un EROU ,cât a avut putere a tăiat și spânzurat în rândul comunității de comuniști ca la coasa ,să sperăm că iese curat și își termină TREABA !😁

 40. Multumim pentru aceasta biografie ce intregeste tabloul unui personaj ce a adus mari prejudicii societatii romanesti ! Parvenitismul si parvenitii sunt elemente din tehnica de racolare …. Vom afla cine se afla in spatele acestui Domn Coldea ? Despre anumite personaje din increngatura biografica se stie ca fac parte din adunaturi ” masonice ” , altele apartin unor culte religioase mai ” rare ” – dar nu cred ca sunt ” stapanii din umbra ” .

 41. Aceşti indivizi au slujit pe cineva care a tras foloase de pe urma activităţii lor.Acel cineva ar trebui să dea socoteală în faţa legii împreună cu slugile.

 42. Judecatorului Mustata i s-a transmis ce solutie sa dea. A refuzat asa ceva. A gasit metoda de a se retrage. Apoi l-au omorat. In Romania conduce Sistemul. Nu justitia, nu legile, nu Constitutia, nu decatorii. Sistemul! Care are si el interese si stapani.
  Coldea a suparat alti stapani, pentru ca a jucat si cu altii. Ori cand ai stapani puternici nu ii poti fenta ca pe limbrici. E periculos!

 43. Mustata nu trebuia sa se retraga…daca considera ca are dreptate trebuia sa mearga pana la capat si sa dea achitare sau condamnare asa cum judeca el…din pacate ceva imi spune ca nici el nu era curat…

 44. Foarte interesante comentariile dar spre dezamagirea comentatorilor articolul ramane. As vrea sa vad un text la fel de documentat si bine scris de catre cei care il critica pe dl. Oprea. Sunt textele dumnealui dar nu sunt scrise neaparat acum, ziarul le republica pentru ca „e la moda”. Spor la comentat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.