Miza vizitei lui Iohannis în Coreea

 Președintele Klaus Iohannis merge săptămâna viitoare în Coreea de Sud, deplasare în cadrul căreia va vizita un complex de producție al companiei locale Doosan Enerbility, parte a grupului omonim, esențial pentru proiectul centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de la Doicești.

Doosan Enerbility este unul dintre acționarii semnificativi ai NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei SMR din SUA, cu care România intenționează să construiască o centrală nucleară de 462 MW pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești. Potrivit rapoartelor americane, compania a deținut peste 5% din acțiunile de Clasă A ale NuScale în cursul anului trecut. În plus, Doosan Enerbility este fabricant și furnizor de materiale și echipamente pentru SMR-urile NuScale, primind peste 34 de milioane de dolari în 2023 pentru serviciile sale.

În timp ce președintele se pregătește pentru vizita sa, deciziile legate de proiectul Doicești întâmpină încă dificultăți. AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a reușit să ia o decizie cu privire la continuarea proiectului, bazându-se pe studiul de prefezabilitate, sau la încheierea unor contracte esențiale pentru proiect, inclusiv parteneriatul cu coreenii de la DS Private Equity. Motivul acestei ezitări constă în abținerea acționarului majoritar, Ministerul Energiei, care deține peste 82% din capital, de la votul din cadrul ședinței de miercuri. Cu toate acestea, Ministerul a anunțat că propunerile de decizii pe care s-a abținut de la vot vor fi reanalizate în ședințele AGA Nuclearelectrica ulterioare, cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului.

Nuclearelectrica și Nova Power&Gas dețin câte 50% din acțiunile RoPower Nuclear SA, joint-venture-ul înființat pentru dezvoltarea proiectului de la Doicești. Chiar și în fața unei decizii preliminare, dar nu finale, de investiție în proiect în anul următor, RoPower Nuclear SA se pregătește deja pentru negocierea viitorului contract de construire a centralei.

Ce reprezintă tehnologia NuScale SMR

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea tehnologiei SMR. Compania menține un ritm susținut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităților de livrare și punere în funcțiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung și GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite țări, cum ar fi: KGHM și PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu șase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.

Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internațională (JBIC) cu o investiție strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedește interesul internațional și confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

19 Comentarii

 1. O altă smetie aplicată de către acest tîlhar Romăniei !

 2. Asta nu se lasa pana nu ridica Romania pana-n stratosfera. La propriu!

 3. Sper ca să beneficieze de o găleată de apă rece in cap, poate se deșteaptă, căci vizibil imnul romînesc nu are efect..

 4. prezidentu e trafficant de influenta!

  „poporu” nu observa nimic suspect
  le-au ramas in cap vizitele „iexterne” ale jagardelei bolshevice care si-a gasit sfarsitul la Targoviste.

 5. Ce tot îi faceți apologia acestui infractor internațional!…se duce pentru război!…adică arme fraților!…De ce credeti ca l-a luat pe boul ala de la armată.?…
  Ce tot îi dați cu minicentrale în cutii de chibrit?…
  Sunt curios ce rol are în acest film coana Getuta?…

 6. Din pacate ROMANICA are deja o experienta trista cu Grupul Doosan! Sunt cei care au falimentat si distrus IMGB! Din singura rivala pentru General Electric, care producea echipamente si piese pentru turbine electrice, cu „ajutorul Doosan” a ajuns … teren pentru un cartier rezidential! Este posibil ca si la Doicesti sa urmeze un … „cartier rezidential”! Deh, sunt doar cativa kilometri pana la Targoviste! Si … !!!!

 7. Daca se termina la Cernavoda lucrarea , nu ne mai trebuiau „NuScale!”Astea-spentru zone mici , dar parca se prefigureaza un nou” Bechtel” dar atomic…..cit despre JoiAnnuSS WermeruSS KlawnuSS FalSSificatoriSS , vinzator de copii Si urmas al GEG Volksgruppe in Romanien , lasati-o mai moale Un abject! Unde sunteti mai votantilor ? Pupa-la-ti…..Voi votantii lui mai abjecti decit el.

 8. Astea nu intră pe PeNeRe ,sunt pe ”faza meseriei lui de fizician atomic , cum o fo și cu ” finanțistul Ciocolacu broker ”Gold Corporațion ” . În ” cooperativă ar mere și Raed Arafat care a ”supervizat Efectul Crevedia ”-în apropiere- și care e cam ”șomeroi DELUXE , de atunci . Împortant era avizul SUA , care de la ” Experimentul Philadelphia n-a mai găsit astfel de ”cobai .Totuși avănd în vedere locul faptei , credem că va fi un ”esperiment Phiramida țepoasă , cu prima oportunitate ” piața imobiliară din Târg , vorba ”megieșilpr din Chitila : ” Du-le Doamne pe Tărgoviște”

 9. Corea in Asia e un soi de Suedia in materie de arme. Cum piata Sua si Euro e fludata de cereri, Corea reprezinta un bum economic in materie. Doar sa sti ce vrei si sa marci casu.

 10. Da daca ar putea sa ne dea toti arme ieftine sau gratis ca in Ucraina si noi sa nu 6l invetam nimica ce bine ce bine…

 11. ce vreti , e Razboi Mondial Nedeclarat .

  Acum se fac aliante pentru ca Razboiul Mondial sa devina oficial .

 12. escrocii la escroci trag..Doosan nu sunt tot aia de au ingropat IMGB ul..ca parca ei il cumparasera…
  companie „privata” de stat a Coreienilor..din aia buni…ha ha ha
  successuri

 13. Daca forurile de competenta si specialitate se opune acestei facturi, o paguba ptr visteria tarii, ce treaba are acest bolovan cu acest proiect.Cine il incarca cu reponsabilite la aceasta inutila, periculoasa, paguboasa ptr statul roman.In primul rand firmele americane enuntate sunt no nemuri, de care sunt agatati diferiti mafioti care au mirosit ca in Romania e de muls bani.Aceasta investitie pe care o baga pe gat la romani e afacerea acestui bolovan,sluga si lingaul Americii,tara care e in foame mare dupa capital.Orice prost vede,dam zeci de miliarde ptr un rahat de 400 MW si nu dam a zecea parte ptr 2 grupuri de 700MW fiecare la Cvoda.Aici e aranjament si hotie curata,pe fata,a unor indivizi al carui loc nu e la 3 coceni ci la Poarta Alba,dusmanii acestui popor.Prostimea din Dambovita nu realizeaza nenorocirea,bomba atomica pe care acesti mafioti le-o pune in casa la Doicesti.Sunt inginer de specialitate,competent,am fost unul din managerii care a construit la Cernavoda.Americanul va fi la Maiami beach ,la plaja,ca de obicei ,cu grosul de bani si munceste sclavul din Corea de Sud sau indianul.Cu asta se ocupa americanii.Bolovanul ca sa-si tina scaunul a lins la americani si le-a promis capitalcumparand bomba de la Doicesti si arme second hand la preturi la care DNA doarme.

 14. Acum v-ati prins de ce tradatorii de neam si tara si alogenii (khazari cu nume romanesti) ce ne-au condus si conduc au falimentat aproape Centrala Atomica de la Cernavoda??? Ca sa aprobe un imbecil ca Dabija Jiunior asemenea mini-centrale in tara noastra spre imbogatirea firmelor amerloce. Ganditi-va ce vor face amerlocii cu asemenea centrale construite ca ciupercile in Romania daca aceasta va fi invada de rusi? USA in timpul Pactului de la Varsovia, in cazul in care sovieticii reuseau intr-un conflict armata sa inainteze spre Vest, bombardau termonuclear peste 30 localitati din Romania. Daca acest razboi Nato-Rusia se va incheia in mod clasic si noi vom mai exista ca tara si popor? Si cand aceste centrale vor fi gata si date in folosinte. Amerlcoii le vor arunca in aer daca Romania ar fi invadata de trupele rusesti.

 15. Ciolhanis,alias Bolovanul 3 coceni, trebuie sa dea darul,bombele de la Doicesti, la ameriolaci sa-l puna in post la NATO.Isi plateste postul.Face loby pe buzunarul romanilor.Toata lumea tace.S-au mutat birurile de la Poarta Otomana la Washington.Leguma a invatatlectia de la celalalt,America first!

 16. Daaa, cum să nu, dacă japonejii fac o investiție strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power sperând să facă tot atât profit, asta dovedește interesul internațional și confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR. Chiar atât de idioți ne credeți ???

 17. Nu-i nici o miză,ăsta s-a plimbat degeaba pe banii românilor,fiind în concediu permanent.La fel ca Băsilă,da ăla a fost mai șmecher,a făcut-o pe ascuns.Nimic nou sub soare,funcția de președinte la români e o sinecură,e la fel ca-n bancul ăla că se bagă, dar nu participă ….

 18. S-a deplasat din nou cu avionul de lux Gulstream cu care a fost in Emirate. Dovada ca pe acest penal (editat) il doare in paispe de publicul si massmedia romaneasca, precum si de lege. Din nou avionul a facut escala costisitoare la Sibiu ca sa imbarce nevasta Carmen. Ca pe vremea lui Ceausescu. Ma mir ca massmedia romaneasca nu il chestioneaza pe Iohannis pe aceasta tema, fiind clar ca se incalca legea. Nu exista nici o baza legala pentru insotirea Presedintelui de catre sotie ca nu e monarhie, nu exista nici o baza legala pentru decontarea costurilor exorbitante ale deplasarii sotiei pe banii romanilor in calatorii externe. Deci se cheltuie ilegal cu nesimtire si dispret fata de spiritul si litera legii, pentru monarhul Iohannis. De data asta nesimtirea si suprasituarea lui Iohannis in raport de ceilalti cetateni ai tarii, a ajuns la apogeu, deoarece in timp ce el si Carmen au calatorit cu Gulfstream, i-a pus pe ceilalti membri ai delegatiei, ministri si secretar de stat, sa calatoreasca cu avionul de linie. Incredibil profilul mizer al lui Iohannis si al camarilei sale. Caci e o camarila. Nu inteleg cum massmedia si societatea civila ii lasa in pace pe acesti penali. De ce nu i se cere demisia? Acest (editat) are vise de marire la NATO. Vezi sa nu aleaga Aliatii asa porc, ramane cu Erdogan si Orban, alti (editat)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.