Modernizare cu cântec pe Dealul Cetăţii din Deva

Primăria Municipiului Deva a promovat, începând din 2006, proiectul “Reabilitarea zonei urbane – Dealul Cetăţii – Monument al naturii şi istoric, cu valoare turistică ridicată din municipiul Deva“ situat în situl de interes comunitar ROSCI0054 Dealul Cetăţii Deva, parte integrantă a reţelei europene NATURA 2000 în România.

În anul 2007 a obţinut diverse avize, în conformitate cu legislaţia specifică la acea vreme, şi a semnat Contractul de finanţare nr.660/12.03.2010, AM POR cod SMIS 1873, în valoare totală de 38.428.128 lei.

Pentru a răspunde cerinţelor UE, legislaţia a suferit numeroase modificări, dar Primaria Deva nu şi-a adaptat proiectul, nici înainte, nici după semnarea contractului de finanţare.

Deoarece prin proiect urmau intervenţii şi asupra habitatelor forestiere pentru care a fost instituit regimul de protecţie, titularului i s-a comunicat necesitatea revizuirii acordului de mediu şi parcurgerea procedurii de evaluare adecvată, pentru că proiectul se află în arie protejată de interes european şi beneficiază de finanţare europeană pentru invesţiile propuse. Însă Primăria Deva a ignorat total prevederile legale.

Nici din punct de vedere cultural, arheologic, situaţia nu este mai fericită, deoarece au fost folosite materiale neadecvate, pavajul din cuburi de granit a fost înlocuit cu pavaj din cuburi din deşeuri de zgură, s-au pus termopane şi copertine din tablă onduline sau azbociment, s-au tencuit pereţii, iar resturile de moloz sunt peste tot şi în situl natural şi în cel istoric.

Aria protejată Dealul Cetăţii Deva a fost atribuită în custodie Direcţiei Silvice Hunedoara-Ocolul silvic Simeria în 20.09.2004 de către APM Hunedoara, fără să fie reînnoită convenţia de custodie după procedurile actuale.

Prin efectul HG 1000/2012, APM Hunedoara a stabilit măsurile de conservare pentru ariile protejate care nu sunt atribuite în custodie şi sunt afişate pe site-ul propriu.

Cu ocazia unei solicitări de informaţii, formulată de reprezentanţi locali ai societăţii civile în data de 16.02.2016, adresată Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, s-a încercat lămurirea situaţiei proiectului de reabilitare, însă Primăria Deva s-a opus. Adresa anexată.

Şi instituţiile cu atribuţii de inspecţie şi control, respectiv Garda de mediu şi autorităţile silvice, care au şefii numiţi de PSD, au aceeaşi atitudine cu Primăria Deva, deşi poate părea surprinzător fiindcă primarul este PNL.

Tot surprinzător este şi faptul că ONG-urile care anul trecut au beneficiat de finanţări nerambursabile din Granturi EEA de peste jumătate de milion de euro, ca să distragă atenţia opiniei publice de la demersurile întreprinse de Ungaria în scopul construirii centralei nucleare de la Paks, sunt total inactive. Anul trecut au provocat o isterie mediatică cu un proiect pe râul Alb sau cu proiectul Certej, unde nu s-a construit nimic şi nu s-a defrişat nimic, iar instanţele de judecată au respins acţiunile lor. Iar în cazul Dealului Cetăţii Deva, site NATURA 2000, unde s-a defrişat în habitatele forestiere prioritare, refuză să vadă realitatea.

Dar cu toată negarea evidentelor încălcări ale legislaţiei, ale Primăriei Deva, ale unor autorităţi sau ale unor ONG-uri, consecinţele care vor consta în: pierderea finanţării UE, a iniţierii procedurii de infringement pentru intervenţii neautorizate în situl NATURA 2000, nu vor întârzia să apară fiindcă cetăţenii nenulţumiţi din Deva au sesizat OLAF, pentru că a fost distrus simbolul oraşului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.