SURSA REALITATEA.NET
În spatele uşilor închise, parlamentarii comisiei de revizuire a Constituţiei, ce va fi condusă de liderul PNL Crin Antonescu, se vor lupta să-şi impună viziunile partidelor pe care le reprezintă pe o serie de teme delicate. Deşi lucrările propriu-zise nu au început încă, fiecare formaţiune are propriile interese când vine vorba de regionalizarea, atribuţiile şi durata mandatului prezidenţial, relaţia preşedinte-premier sau imunitatea parlamentară, informează Realitatea TV.
Iată câteva dintre elementele de discordie:
Împărţirea României în opt regiuni de dezvoltare cu şefi votaţi nu de electorat, ci de către aleşii locali, constituie viziunea social-democrată pe regionalizare. Liberalii nu o îmbrăţişează. Au deja patru proiecte în partid care propun între 8 şi 16 regiuni. Udemeriştii continuă să ţină cu dinţii de regiunea Har-Cov în cadrul unui proiect bazat pe 16 structuri de acest fel şi se opun alegerilor indirecte pentru viitorii guvernatori.
În USL, problema atribuţiilor şi duratei mandatului şefului statului nu este armonizată. Crin Antonescu a cerut ca mandatul să nu fie scurtat la patru ani. Varianta este susţinută atât de PP-DD şi UDMR, cât şi de o bună parte din social-democraţi.
Republica parlamentară nu este pe gustul lui Antonescu: se teme de o concentrare a puterii în mâinile premierului. Social-democraţii susţin necesitatea reducerii atribuţiilor prezidenţiale, în special în ceea ce priveşte desemnarea premierului. PPDD, dar şi cei de al PDL, merg pe ideea republicii prezidenţiale.
Pe de altă parte, USL, PP-DD şi UDMR ar păstra bicameralismul parlamentar, dar cu atribuţii diferite. La polul opus, cei de la PDL cer respectarea ultimului referendum: unicameralism şi 300 de parlamentari. În plus, atât cei de la PDL, cât şi oamenii lui Dan Diaconescu propun dizolvarea Parlamentului în cazul în care îl suspendă pe şeful statului, dar acesta nu e demis prin referumdum.
Actuala Putere se mai pronunţă pentru păstrarea prevederilor referitoare la reţinere, arestare şi percheziţie sau începerea urmăririi penale a unui ministru-parlamentar. Cei de la PP-DD sunt pentru limitarea imunităţii exclusiv la declaraţiile politice, iar liderii PDL au o viziune similară.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.