Modificări la Legea cetățeniei pentru străinii căsătoriți cu români

Senatul a adoptat şi amendat, marţi, în plen, ca primă Cameră sesizată, un proiect de completare a Legii cetăţeniei, iniţiat de Guvern, care stabileşte că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi convieţuieşte în afara graniţelor cu un cetăţean român, de cel puţin 10 ani.

Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Robert Cazanciuc, adoptat de Comisia juridică şi însuşit de plenul Senatului.

El a menţionat că legislaţia actuală prevede ca pentru acordarea cetăţeniei cetăţeanului străin căsătorit cu un român/româncă trebuie să locuiască cel puţin cinci ani în România, ceea ce constituie, în opinia senatorului, „o barieră” şi şi-a exprimat speranţa ca „bariera să fie depăşită” prin acest proiect de lege.

Actul normativ mai prevede măsuri necesare pentru dobândirea cetăţeniei române şi norme care să împiedice obţinerea în mod fraudulos a acesteia. Astfel, sunt prevăzute verificări biometrice pentru persoanele care solicită acordarea cetăţeniei române.

„Proiectul completează cadrul legal în materia documentelor de călătorie şi actelor de identitate ale cetăţenilor români şi introduce verificări biometrice în procesul de acordare a cetăţeniei române prin implementarea unor procese verificabile şi sigure pentru a garanta că toţi solicitanţii de cetăţenie au identitate confirmată biometric înainte de a li se acorda cetăţenia română şi, ulterior, la eliberarea actului de identitate sau a documentului de călătorie romanesc. (…) Măsurile de introducere a biometriei privesc şi înlocuirea actualului certificat de cetăţenie de hârtie cu un card electronic de cetăţenie română eliberat celui căruia i s-a acordat sau care a redobândit cetăţenia română. Cardul de cetăţenie română include un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt memorate datele biometrice şi datele personale ale titularului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Tot ce se produce, nu e in avantajul cetățenilor români. Oricum, Romania e taraba in care se vinde orice chiar și ilegalități fabricate in acte.

  2. N-am înteles nimic. Ce-a votat Senatul la cererea lui Cazanciuc si PSD-ului = zero barat, citez: „cetăţenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi convieţuieşte în afara graniţelor cu un cetăţean român, de cel puţin 10 ani.” Legea e diferita pentru cetatenii straini casatoriti cu românce si stau în strainatate (si carora li s-ar putea acorda cetatenia româna dupa zece ani, când nu mai are nici un haz, dupa 10 ani în care drepturi garantate românilor sa li se refuze: la mostenire, dobândirea unei proprietati, deschiderea unei afaceri, de exercitare a unei profesii specifice, în justitie, diplomatie …, etc., etc.), si cetetanii straini casatoriti cu românce-n România, care s-aiba alt statut?

  3. traiesc in strainatate, la ce le mai trebuie cetatenia romana? De venit in Romania la socri pot veni cu buletinul in Europa…iar in Romania e mai bine sa fii strain. Cantaretul cu ”tigara” mai aveau putin si politistii ii cereau scuze, pe cand lui Catu al nostru in alta parte/tara a fost putin retinut/jutecat n-am retinut toata povestea…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.