
Stoparea livrărilor de gaze naturale ale Gazprom Transnistria ar putea destabiliza total Republica Moldova.
Acordul Rusiei cu Ucraina privind tranzitul de gaze expiră la 31 decembrie 2024 și sunt șanse reduse de prelungire după această dată. Această situație are loc cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare programate în Moldova, unde Rusia ar putea încerca să destabilizeze situația pentru a facilita ascensiunea forțelor politice pro-ruse.
Guvernul Republicii Moldova trebuie să găsească soluții pentru livrarea de gaze către regiunea transnistreană (regiunea separatistă de pe malul stâng al râului Nistru, controlată de Rusia). Deși, din punct de vedere tehnic, guvernul poate asigura livrarea de gaze către regiune prin rute alternative, rămâne întrebarea cum vor fi absorbite/acoperite aceste costuri.
Deși guvernul nu deține un control efectiv asupra regiunii, acesta trebuie să intervină pentru a preveni colapsul economic al acesteia și pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie electrică a restului țării (denumită în continuare Moldova propriu-zisă sau malul drept) de la centrala MGRES situată în regiunea transnistreană la prețuri accesibile.
Regiunea transnistreană, în care locuiesc aproximativ 342 000 de persoane, depinde în mare măsură de livrările de gaze neplătite de la Gazprom pentru a-și susține economia, serviciile publice și producția industrială. Una dintre principalele surse de venit ale regiunii provine din vânzarea de către MGRES a energiei electrice produse la prețuri reduse (pe baza gazului neplătit) către malul drept.
Furnizarea de gaze gratuită a fost una dintre principalele pârghii ale Rusiei asupra regiunii transnistrene și s-au făcut presupuneri că aceasta va face tot ce este necesar pentru a-și menține controlul asupra acestui teritoriu, chiar și în cazul încetării tranzitului prin Ucraina. Refuzul sau reducerea livrărilor de gaze de către Rusia ar pune în pericol stabilitatea energetică a întregii țări și ar declanșa consecințe de mare amploare atât pentru regiunea transnistreană, cât și pentru
Moldova în ansamblu.
Există mai multe scenarii pentru ceea ce se poate întâmpla începând cu 1 ianuarie 2025. Cel mai pesimist și mai probabil scenariu implică o stopare totală a livrărilor de gaze naturale ale Gazprom către regiunea Transnistriană. În această situație, Moldova ar putea avea nevoie de 326 milioane de euro pentru a face față costurilor suplimentare pentru energie în perioada ianuarie-aprilie 2025. Sunt incluse aici cheltuieli pentru importurile de gaze și electricitate, achiziții de urgență și subvenții pentru protejarea consumatorilor vulnerabili de creșterea prețurilor.
Pe scurt, presiunile economice rezultate ar putea pune în pericol stabilitatea politică, subliniind importanța unor răspunsuri rapide și coordonate. Măsurile eficiente, în parteneriat cu comunitatea internațională, în special cu UE, vor fi esențiale pentru atenuarea riscurilor umanitare și menținerea stabilității socio-politice în această fază critică pentru viitorul Moldovei.
Potențiale riscuri asociate cu criza
● Criza umanitară: Serviciile publice, sistemul de încălzire și funcțiile de bază din regiunea transnistreană ar putea intra în colaps, ducând la deplasări în masă spre malul drept.
● Instabilitate energetică: O întrerupere a operațiunilor MGRES ar putea duce la deficite semnificative de energie electrică și pene de curent, destabilizând rețeaua energetică a Moldovei.
● Impact Social : Șocul economic, creșterea costurilor de trai și incertitudinea ar putea accentua nemulțumirea populației. Acest lucru ar putea declanșa migrația internă, copleșind capacitatea Moldovei de a gestiona populațiile strămutate.
● Implicații politice: Dificultățile socio-economice în creștere și insecuritatea energetică riscă să destabilizeze Moldova înaintea alegerilor parlamentare. Frustrarea publică, exacerbată de interferența externă, ar putea schimba dinamica politică, subminând securitatea regională. În plus, Rusia ar putea profita de această instabilitate pentru a poziționa Moldova ca un instrument geopolitic împotriva Ucrainei și României.
Greșit în exprimare, sau, minciuni crase! Citez „Moldova, destabilizată de Transnistria”. Nu! Guvernul, parlamentul și Sandu sunt cei care destabilizează republica moldova! De ce? Pentru că nu se achita de datorii, nu vor să negocieze in interes propriu și al cetățenilor moldoveni, prefera să se milogească , sa ceară ajutor că sunt săraci, bogați republicii moldova. Așa că, marsh în pădurea spânzuraților, politicieni de peste Prut. P.s. de asta au împânzit listele la parlamentare din Romania cu cretinii infractori de peste Prut?
Cu asemenea panarame de conducători gen maia Sandu Moldova nu are șanse să supraviețuiesc ca stat! Ori se unește cu România ori cu Rusia! Restul sunt povesti! Păcat de oamenii de acolo! Sunt oameni buni și faini!Dar ,asemenea noua au conducători execrabili!
Nu înțeleg.Gazul vine prin conducte traversând Ucraina..ucrainenii nu mai prelungesc contractul cu rușii …Sandu nu pleacă nici la Kiev căci,cică este amoral sa ceară gaz ce la ruși cu care ucrainenii sunt in război…rușii,Gazpromul,după cum au anunțat ei,nu-s împotriva pentru a livra gaz pentru Moldova …Sandu folosește această problema învinuindul pe Putin…o joaca politica nu prea cinstită…Sandu va pierde alegerile parlamentare căci echipa ei Grosu și Recean deja stârnește râs printre moldoveni..mai este o varianta despre care autorul na spus nimic ..Gravă Gazpromului poate fi folosita de azeri sau turcmeni pentru a vinde gaz europenilor …evident Aliev poate lăsa cote din volum și pentru Gazpromul din RM. Daca ucrainenii se vor opune și la asta atunci vb.lui Sandu sunt o minciună…nimic mai jalnic nu arata o femeie care minte..