Morţii de la Pantelimon. Noi informaţii de la manager şi de la procurori

pat, bolnav, imunoterapie

Managerul Spitalului Pantelimon din Bucureşti, Bogdan Socea, a declarat, vineri, că in urma analizei preliminare referitoare la situaţia de la ATI unde au fost reclamate morti suspecte, nu au fost constatate date care să ateste o viciere a tratamentului. 

“Conducerea Spitalului Sfântul Pantelimon colaborează cu comisiile de anchetă în această situaţie care s-a ivit, colaborează cu organele de cercetare penală, cu Corpul de Control al ministerului, care este aici în spital şi analizează documentele, cu Colegiul Medicilor care are un reprezentat şi cu comisia internă constituită în spital, comisia de analiză medicală a situaţiei.

Până în momentul de faţă, din analiza preliminară nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secţia de terapie intensivă. De asemenea, ceea ce vreau să se înţeleagă foarte clar e că nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia ATI”, a declarat Socea la Spitalul „Sf. Pantelimon”.

El a susţinut că medicii de acolo „sunt foarte preocupaţi de siguranţa pacientului”, iar pacienţii sunt trataţi la „Sf. Pantelimon” în siguranţă.

„Medicii ATI, ca şi toţi medicii spitalului, îşi depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte, tratăm fiecare bolnav în parte. Nu este o statistică, dar sigur că interpretările şi cifrele ne ajută şi ele. Dar fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate. Miercuri vom avea raportul final”, a precizat managerul unităţii spitaliceşti.

Întrebat despre unele acuzaţii ale fostei şefe a ATI, Socea a arătat că nu vrea să facă comentarii despre aceasta.

„Preocuparea noastră acum este să analizăm situaţia ivită şi situaţia acestor decese reclamate ca suspecte, posibil suspecte”, a adăugat el.

Managerul a mai susţinut că au existat cazuri „scutite de necropsie la cererea familiilor”.

„Nu ştiu să vă spun acum dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Şi vreau să vă mai spun că mortalitatea în terapie de fapt reflectă mortalitatea întregului spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp. Deci, practic raportarea aceasta la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi, cât are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri şi spital clinic, bineînţeles. (…) Sigur, procurorii au cerut o listă de documente, printre care sunt şi aceste copii ale foilor de observaţii. (…) Nu am găsit până în momentul de faţă niciun fel de nereguli”, a explicat el.

Bogdan Socea a mai afirmat că „aceste decese nu puteau fi evitate”.

„Nu vrem să ne antepronunţăm, dar comisia va elabora raportul final. Familiilor le transmitem condoleanţe. Ne pare rău de aceste decese. Ceea ce s-a delimitat până acum este că aceste decese nu puteau fi evitate. (…) Nu au fost plângeri până în momentul de faţă”, a menţionat managerul.

Si ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, după vizita la Spitalul Pantelimon, că nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină acuzaţiile.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă, vineri, că procurorii au început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor în urma deceselor înregistrate în Spitalul ”Sfântul Pantelimon”. Trei angajaţi ai unităţii sanitare au fost audiaţi în dosarul care vizează decesele a 17 pacienţi internaţi la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului, decese înregistrate în decurs de patru zile. De asemenea, în spital a fost făcută o cercetare la faţa locului şi s-au cerut documente.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti informează, vineri, că un angajat al Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” din Bucureşti a sesizat procurorii, în 11 aprilie, cu privire la faptul că, ”în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (A.T.I.) a spitalului ar fi decedat cca. 20 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale”.

Procurorii menţionează că au început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor şi au administrat mai multe mijloace de probă în cauză.

”În data de 11 aprilie 2024, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Omoruri s-au deplasat la Secţia A.T.I. şi au efectuat o cercetare la faţa locului, solicitând totodată predarea mai multor înscrisuri relevante, care din cauza volumului nu au putut fi predate pe loc. În cursul zilei de 12 aprilie 2024 au fost audiaţi trei martori – angajaţi ai spitalului, fiind totodată obţinute documentele medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei A.T.I. în perioada 4-7 aprilie 2024 (17 pacienţi), precum şi alte înscrisuri”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Parchet.

Procurorii precizează că în perioada următoare vor fi examinate documentele obţinute şi vor fi audiaţi alţi martori.
Audierile în acest dosar vor fi reluate săptămâna viitoare, luni.

Foto Arhiva

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

19 Comentarii

 1. În vechea și buna tradiție nu este nimeni vinovat, tovarași!

 2. … si, daca-i mai enervati mult pe domnii veterinari … pardon, doctori, sa stiti ca or sa treaca la metode 100% naturale de anestezie : o bîtă in moalele capului si gata, operam, pacientul e adormit !

 3. Te duci sănătos la spital din frica sa n-o merlesti și ajungi in sacul negru! Succesuri Johannis!Nu doresc decât ca medicii să ajungă la ATI împreună cu părinții lor! Niste criminali!

 4. Jos Rafila! Un criminal ca tac-su! Ce se naște din pisica, șoareci prinde! O țară de rahat!Felicitări celor au hotărât să plece!

 5. –adevărul strică știrile- DACĂ ERAU PE „DESCOPERIREA ADEVĂRULUI” POSTURILE DE TV CARE AU PUBLICAT ȘTIREA -SCRIAU VÂRSTA FIECĂRUI „MORT” ȘI BOALA ȘI STADIUL EI!! AUZI TU :REDUCEREA DOZEI DE NOR ADRENALINĂ!

 6. CE-TI DORESC EU TIE ???
  SCARBA ROMANIE !!!
  TARA CU MUNTII CARPATI ,
  PLINA DE HOTI SI KKTI !!!
  TARA MEA DE GLORII
  TARA MEA DE DOR ,
  LA TRCUTU-TI MARE ,
  VAI DE VIITOR !!!!

 7. Inca dinainte de 1990, acest spital avea un renume prost si slab dotat. Si mai sunt si altele. Problema pacientilor bolnavi si in varsts este ca nu are cine sa ii ingrijeasca efectiv, nu exista personal suficient ca infirmiere, asistente si medici. Iar Rafila ar trebui sa isi dea demisia.

 8. I-a facut pachet si i-a expediat Sf.Pantelimon din Ceruri.Cand l-am auzit pe Rafila ce explicatie a dat,imi venea sa iau ca Jason Statham,in Apicultorul,doua canistre cu benzina,sa ma duc la Ministerul Statisticilor si Condoleantelor (a se citi Sanatatii) si sa le spun la fel ca Jason: locul asta va fi incendiat.

 9. Rafila trebuie sa raspunda penal ptr crimele si coruptia din spitale. In toata tara mor oamenii in spitale iar dottori tip Cirstea si Rafila se imbogatesc.

 10. Cu totii cunoastem cate un coleg de servici diliu care acuza in stanga si dreapta fara dovezi sau oameni cu judecati ciudate sau oameni influentabili carora li se spune un mare „secret” si ei pun botul. Probabil si aici ceva asemanator, greu de crezut ca e vorba de un doctor psihopat ucigas in serie! Mai ales ca nu exista nicio dovada.

 11. INCLINAREA Shobolaneasca de a NU se pEDEPSI Exemlar CRIMELE , ABUZURILE IMPUTITE si HOTIILE MARI,
  este Cauza Cauzelor APARENTA si NU Completa a Demolarii CONTINUE a Romaniei.
  Actiunea PRINCIPALA in RAUL ROMANesc a LIFTELOR apare estompata de aceasta Boala Nationala.

  Toata Lumea se astepta la o CURATARE Drastica dupa WW1 a TUTUROR Hotilor si Tradatorilor care au PUS in Dunga Statul Roman si numai NOROCUL ne-a salvat si reIntregit, indiferent CATI MORTI am avut!
  BRATIANU, pe CatDeDestept a fost pana Atunci si a castigat la Pokerul POLITIC din WW1, pe atat de TAMPIT a fost punand Batista pe tzambal la TOATE HOTIILE Criminale ale BOIERIMII Romane TAMPITE.
  Aceasta a dus la Aparitia si Succesul Initial al Miscarii LEGIONARE, din Pacate imProstita inca inainte de a se NASTE Complet prin Promovarea unui AMESTEC Exploziv de Religie si Politica.
  ASTA duce ImPlacabil la Excese cauzate de Fanaticii PLEZNITI sau/si SADICI, care isi gasesc un Steag „NOBIL” in care sa isi acopere Plezneala sisau Sadismul.
  A fost USOR pentru Adeversari sa ii imProsteasca, compromita, provoace le Crime Politice DeGradante, Infiltrare de Comunisii Agenti Rusi, etc. si sa ii duca de Nas la Excese.
  Daca aveau MINTE Clara si NU amestecau NAROD Religia cu Politica, aveau la Dispozitie Modelul TEHNIC Bolsevic de LUARE a Puterii.
  NU Ideile Comuniste, desi erau Destule BUNE, cu Priza la Masele Uriase de SARACI Cronici din Romania CI, Tehnica LUARII PUTERII.
  SE ajungea inca de ATUNCI la ASAZISul National Comunism, ASADE infierat de Dobbitocks AntiROMANI , odata scapati de EL …

 12. INCHEIERE
  ACUM eram O PUTERE de Talia Italiei sau chiar a Frantei AICI, NU prin Africa sau Insule de Pacific, preCUM Franta …
  ERAM Exact la Jumatate de Franta:
  Populatie, Teritoriu, Dispunere IDENTICA a Muntilor si Campiilor, in Suprafata TOTALA
  POPORuu’ ROMAN este Scandalagiu cand i se permite, spre DeOsebire de Francezi care sunt Scandalagii CAND sunt ImProstiti de Zmeckers, ulimul fiind Kohn Bendit in 1968 … … 😊😊😊
  DACA SE continua cu Non Pedepsirea CINIC-SFIDATOARE a Criminalilor, fie acestia MEDICI (mai ales …) care isi AROGA Dreptul de Interlop Medical de a EXTERMINA Persoane Varstnice
  sau a NU pedepsi pe Criminali Dobbitocks TINERI DROGATI la Volan preCUM acea Cazatura UMANOIDA PASCU, Ala care ACUM se da SFIOS si SPASIT, da’ UITA CUM NI se adresa NOUA, „CAPistilor”, ca „NU avem NOI Bani ca el si ta-suu”
  inseamna ca ImPlacabil, InContestabil, InConturnabil, IneBranlabil, NeGresit, NeClinit, NeAbatut SE VRER o DezOrdine Convenabila AICI si ACUM.

 13. Este evident ,se merge catre musamalizarea cazului pornind de la cel mai inalt nivel.Doctorii,aceasta noua securitate , nu trebuie suparati ,doar sunt coloana vertebrala a dictaturii medicale inceputa cu covidul si care va continua fara indoiala cu alte pandemii inventate.Presa le tine isonul ,despre acest subiect nu prea vorbeste in schimb e plina de ceea ce fac Sososaca si Simion ca asta le ordona finantatorii.Despre Justitie ce sa mai vorbim ,astia se chinuie sa scoata basma curata un derbedeu drogat care a ucis niste tineri pe trotuar.

 14. Cine altcineva ,alta decat „asistenta” l-ar fi putut denunta pe acela care-i este superior ??Cine alta decat dusmanul din apropiere?Si in vremile apuse, tot ele erau cu atacul si informarea.Frustrarea nemernica!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.