Avertisment. Moscova, împotriva oricăror manifestaţii ”neautorizate”

Autorităţile de la Moscova i-au avertizat vineri pe locuitorii capitalei ruse împotriva oricăror demonstraţii „neautorizate” după anunţul morţii principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în timp ce Kremlinul a numit „absolut inacceptabile” acuzaţiile şi criticile occidentale la adresa Moscovei, relatează AFP.

„Organizarea sau desfăşurarea de adunări neautorizate, apelurile şi participarea la astfel de evenimente constitutie o infracţiune administrativă”, a avertizat Procuratura Generală din Moscova, spunând că „avertizează împotriva oricărei încălcări a legii”.

În Rusia, orice critică publică a puterii este pasibilă de închisoare.

Cu toate acestea, în mai multe oraşe din ţară, ruşii au stat la coadă pentru a depune flori la monumentele victimelor represiunii politice din URSS, în semn de omagiu pentru Aleksei Navalnîi.

Pe podul Bolşoi Moskvoreţki, la câţiva paşi de Kremlin, la Moscova, oamenii au depus flori chiar în locul în care politicianul de opoziţie Boris Nemţov a fost ucis în 2015. Un portret al celor doi bărbaţi zâmbitori a împodobit coroanele de flori.

Mai departe în centrul Moscovei, oamenii s-au aliniat pentru a depune trandafiri pe Piatra Solovetski, un monument al victimelor represiunii politice situat chiar lângă Lubianka, sediul notoriu al KGB-ului sovietic şi apoi al FSB-ului rus.

„Dragi cetăţeni, vă rugăm să vă dispersaţi”, a strigat un ofiţer de poliţie într-un megafon, potrivit unui video distribuit pe reţelele de socializare.

Cel puţin un tânăr a fost arestat de poliţie după ce a afişat o pancartă pe care scria „Ucigaşi”, conform unor înregistrări video.

În oraşul Kazan, conform altor înregistrări video distribuite pe reţelele sociale, aproximativ 20 de persoane s-au adunat şi au depus flori, pe ninsoare şi pe întuneric, în jurul unui portret al lui Aleksei Navalnîi.

La Novosibirsk, în Siberia, forţele de securitate au închis complet perimetrul din jurul unui monument dedicat victimelor represiunii politice.

În paralel, Kremlinul a transmis vineri că acuzaţiile şi criticile occidentale la adresa Moscovei după moartea a lui Navalnîi sunt „absolut inacceptabile”, precizând în acelaşi timp că nu cunoaşte deocamdată cauza morţii.

Liderii occidentali au reacţionat virulent după anunţul privind moartea lui Navalnîi şi îl consideră responsabil pe preşedintele rus Vladimir Putin.

„Nu există informaţii cu privire la cauza morţii şi totuşi astfel de declaraţii se succed (…) Considerăm că astfel de declaraţii sunt absolut inacceptabile”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

Activistul în vârstă de 47 de ani a decedat vineri într-o colonie penitenciară îndepărtată în zona arctică, unde ispăşea o pedeapsă pentru „extremism”, în condiţii foarte dificile. Cauza morţii sale încă nu este cunoscută, fiind aşteptată expertiza medico-legală.

Medicii ruşi au încercat timp de 30 de minute să-l resusciteze, a precizat un spital local.

Navalnîi participase joi prin legătură video la două audieri în faţa instanţei şi nu a reclamat nimic legat de starea sa de sănătate, a relatat agenţia RIA Novosti. Totuşi, la diversele audieri în procesele sale la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia în 2020 i-a supravieţuit miraculos.

Activistul rus a denunţat drept politice numeroasele sale procese, considerându-le o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Navalnîi, despre care Kremlinul spune că lucra pentru CIA-ul american, l-a acuzat pe Putin că a ordonat FSB-ului să-l otrăvească în august 2020 cu substanţa chimică Noviciok. Transferat la un spital în Germania după acea otrăvire, opozantul rus a revenit la Moscova în ianuarie 2021, cu toate că era conştient că risca să fie arestat.

Deşi aflat în detenţie de atunci, el transmitea cu regularitate mesaje pe social media, adesea ironice la adresa lui Putin şi administraţiei carcerale şi în care de obicei critica puterea rusă.

Într-unul din mesajele sale recente, Navalnîi a chemat la proteste masive împotriva preşedintelui Putin în perioada alegerilor prezidenţiale din luna martie, scrutin la care liderul de la Kremlin nu are emoţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

17 Comentarii

 1. Moscova e singurul loc care arata occidental in Rusia.
  Restul tarii sunt vazuti ca fiind provinciali de catre moscoviti. Sunt lasati, abandonati in comunism sa se descurce singuri.
  Daca oamenii aduc si depun flori, o fac din proprie pornire. La 47 de ani Navalny era tanar.
  A fost dat la o parte sa nu se cunoasca nimic din ceea ce este Rusia catre exterior.
  Putin prezinta lumii o falsa imagine avand si sustinerea fostilor comunisti inraiti pe functii.
  Cu astfel de lichele o tara intreaga este ingenuncheata si supusa vointei si jocurilor lor. Au loc parade militare, evenimente lacrimogene, se serbeaza al doilea razboi mondial peste tot al doilea razboi si peste primul razboi mondial. Continuu Putin se afiseaza pe el in suferinta de ca si cum el a nasit Rusia si nu invers.

  Navalny mort e mult mai puternic decat Putin.

 2. Așa încep revoluțiile. Au nevoie doar de un pretext. În 89, un popă reformat a fost un pretext găsit de români să se adune și să sfideze dictatura.
  Rușii mai au și arme!

 3. In dictatura, tot ce e realitate nu e admis, e pedepsit grav, ceea ce nu e normal. Semne se cam văd și în România politicienilor care se rotesc la guvernare pentru eternitate.

 4. Noviciok…Într-adevăr, Miorița, putinoidul nici măcar nu recrutează ruși din marile orașe că să nu stârnească revolte.Că mai dispare spre front câte un student cu gura mare, asta e.Greul îl duc ruralii, unde cresc sărăcia și cimitirele.Dincoli de Urali e prăpăd.

 5. Tremura izmenele pe criminalul pitic de Kremlin, crede ca scapa!E clar ca e vinovat,alfel nu ar fi luat masuri de interzicere

 6. „În 89, un popă reformat a fost un pretext găsit de români să se adune și să sfideze dictatura.”ȘI CE-O CÂȘTIGAT ? O ȚARĂ DEPOPULATĂ,FĂRĂ INDUSTRIE ȘI AGRICULTURĂ -CARE TRĂIEȘTE -CÂT A MAI TRĂI – PE DATORIE-,ANALFABETISM,PROSTITUȚIE,DROGURI,HOMOSEXUALISM-…Ș.C.L……BĂTRĂNI PĂRĂSIȚI,GROAPA DE GUNOI A EUROPEI,PANDEMII,.,.” DAR ȘI PUTIN A MURIT DE CÂTEVA ORI-ȘI A ÎNVIAT –POATE ȘI NĂVALNICUL ALECSEI ARE ȘANSE….

 7. Putin este ucigașul lui Navalnîi, să nu aveți niciun dubiu în privința asta”, a transmis vineri într-un mesaj extrem de dur Garry Kasparov, care a rămas probabil cel mai cunoscut disident rus în viață după moartea lui Navalnîi.

  „Putin a încercat și a eșuat să îl omoare pe Navalnîi rapid și în secret cu otravă, iar acum l-a omorât ucis și public în închisoare”,

 8. InAnii lu’ WW2, dupa Pearl Harbor, TOTI Japonezii DINSUA au fost INTERNATI in Lagare.
  MI s-a parut CORECT, SUA erau IN RAZBOI cu Imperiul Japonez.
  NU discut DREPTatea fiste Caruia, da’ DIN Maidan au iesit Valuri de SANGE intre Totusi, FRATI.

  MULTORA NU le ajunge SANGELE iesit, TONE de sSnge UMAN, iesit DIN NeBunia lui Gorbaciov, Tampitul POLITIC UNIC in Istoria Lumii!

 9. „după anunţul morţii principalului opozant al Kremlinului”

  Occidentul n-a gasit vreodata un opozant semnificativ al Kremlinului, rusii s-au batut singuri intotdeauna, cu betivii de serviciu. Din pacate, Occidentul acorda Premiul Nobel pentru pace criminalilor dovediti ai umanitatii.

 10. Miorița. Chiar Miorița ești. Din cea încântată. Vezi orașul Kazan sau Vladivostokul.. Ca să intelegi diferența mai întâi intra prin Ferentari ..
  Dar mai bine vezi video-urile lui Avram Cosmin despre Rusia.. Dar mai bine caută pe YouTube „romani în Rusia” Poti caută și altele. De ex. Cimitirurile soldaților români în Rusia.. F.intetesant și dezvoltator pentru cerebel..

 11. Miorița. Chiar Miorița ești. Din cea încântată. Vezi orașul Kazan sau Vladivostokul.. Ca să intelegi diferența mai întâi intra prin Ferentari ..
  Dar mai bine vezi video-urile lui Avram Cosmin despre Rusia.. Dar mai bine caută pe YouTube „romani în Rusia” Poti caută și altele. De ex. Cimitirurile soldaților români în Rusia.. F.intetesant și dezvoltator pentru cerebel..

 12. Aseara la Moscova lumea s-a așezat în liniște la coada pentru a pune flori la monumentul victimilor represiunii de lângă piața Lubyanka .
  fabrica de troli a Kremlinului a fost luată prin surprindere și a aplică acum “tactica spaghetti “ lansând tot felul de intoxicări – Alexey Navalnîi a fost asasinat de CIA ca să îi afecteze imaginea angelicului Putin . Veți vedea acest narativ mincinos și pe aici pe la noi

 13. Mai sunt 165000 khazari in Rusia. Nu toți sunt cozi de topor,dar mai sunt. O ultimă încercare de a mai produce valuri dar jocurile nu mai pot fi schimbate. Rușii nu-și abandonează tara,asta daca nu ați înțeles încă. Iar despre Rusia ,cred că faceți comentarii in necunoștință de cauza . Viața în Rusia este mai sigură decât în România.Urmariti vlogari români sau moldoveni,că la asta va pricepeți,daca nu aveți curiozitatea să citiți și alte surse. După descrierile din presa română și occidentală,rușii sunt la sapa de lemn
  . Dar la merge bine.

 14. Biată Rusie, nu s-a cîștigat prea mult pentru că nu aù fost trimiși la sapă toți membrii PCR, ca tine!
  Dar este azi libertate, și dacă nu-ți plac proștii te poți duce altundeva!
  Și poți înjura liber. Tu ești o biată fosilă , care strigă din vitrina ei că era mai bine cînd ea era vie! 😂

 15. Trebuie să înțelegeți că principalii lideri bolșevici care au preluat Rusia nu erau ruși.
  I-au urât pe ruși.
  I-au urât pe creștini.
  Conduși de ura rasială, au torturat și au sacrificat milioane de ruși fără nici cea mai mică remușcare.
  Revoluția din octombrie nu a fost ceea ce voi numiți „Revoluția Rusă”.
  A fost invazia și cucerirea populației ruse.
  Mulți dintre compatrioții mei au suferit crime oribile pe care niciodată în întreaga istorie a umanității nu au trebuit să le sufere popoarele sau națiunile.
  Acest fapt nu poate fi subestimat.
  Fără evrei nu ar fi existat bolșevism.
  Pentru un evreu, nimic nu este mai jignitor decât adevărul.
  Din 1918 până în 1957, teroriștii evrei însetați de sânge au ucis 66.000.000 de oameni.
  Bolșevismul a efectuat cel mai mare masacru uman din toate timpurile.
  Faptul că cea mai mare parte a lumii ignoră astăzi această realitate este o dovadă că media globală în sine este în mâinile ucigașilor.

  Aleksandr Soljenițîn – Two Hundred Years Together

 16. Putinantropul antropoid incepe sa devina tot mai penibil pe zi ce trece iar o parte mica din mujicii lui se trezesc si il vad in toata splendoarea lui de criminal odios……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.