Motiv de satisfacție pentru Boloş: „Ne-au reconfirmat”

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către ţările cu ratinguri ridicate, deoarece acestea sunt considerate mai stabile, afirmă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Acesta a discutat, la Washington, cu reprezentanţi ai agenţiilor de rating S&P şi Moody’s, despre particularităţile economice ale României şi despre strategiile pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice.

„În contextul vizitei de lucru la Washington, am avut discuţii foarte constructive cu agenţiile de rating S&P şi Moody’s, despre particularităţile economice ale României şi despre strategiile pe care le vom aborda pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice. În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere. De ce este foarte important ce rating primeşte România? Un rating ridicat facilitează accesul la finanţare pe pieţele internaţionale de capital la costuri mai reduse. Investitorii străini au tendinţa de a se orienta către ţările cu ratinguri ridicate, deoarece acestea sunt considerate mai stabile. În esenţă, o ţară cu un rating înalt este adesea văzută ca fiind un partener mai fiabil şi mai stabil în afaceri”, a scris ministrul Finanţelor, pe pagina sa de Facebook.

Boloş a reafirmat, în context, că, pentru creşterea competitivităţii economice şi crearea unui mediu propice pentru investiţii durabile se au în vedere măsuri precum consolidarea fiscală, creşterea investiţiilor în infrastructură şi educaţie, stimularea investiţiilor private şi promovarea unei guvernanţe economice eficiente şi transparente.

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de stocul moderat de datorie externă şi guvernamentală şi de perspectivele solide de creştere ale ţării noastre în următorii doi ani. Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităţilor române.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut, şi agenţia Moody’s Investors Service a confirmat la „Baa3” ratingul pe termen lung al României, cu perspectivă stabilă, iar calificativul pe termen scurt a fost menţinut la „Prime-3”.

Potrivit agenţiei de evaluare financiară, confirmarea ratingului „Baa3” reflectă perspectivele robuste de creştere pe termen mediu ale României, sprijinite de influxurile solide de fonduri europene şi investiţii străine directe (FDI). De asemenea, reflectă indicatorii privind povara datoriei şi accesibilitatea datoriei, care rămân mai solide decât a altor ţări cu acelaşi rating, deşi ambele ar urma să se deterioreze gradual în următorii ani, în urma unui nivel încă ridicat al deficitului bugetar şi a creşterii costurilor cu plata dobânzilor. Aceste evoluţii sunt contrabalansate de slăbiciunea calităţii instituţiilor ţării şi de susceptibilitatea la riscurile de vulnerabilitate geopolitice şi externe, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară de la momentul respectiv.

România beneficiază de un rating favorabil investiţiilor din partea celor două agenţii.

Delegaţia română, condusă de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a participat, în această săptămână, la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Grupului Băncii Mondiale (BM), de la Washington.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. Au tendința pe naiba, daca nu au avantaje uriașe, nu investesc sub nicio forma, doar nu sunt prosti! Minciuni pe banda rulanta de la clanurile infracționale organizate politic în Romania.

 2. Ratingul e acordat sau mentinut strict pe criterii de obedienta politica.
  Iesi din rand, si vei vei vedea un C cat roata carului. Fii cuminte si implementeaza agenda 2030, si primesti AAA.

 3. Ia cumpara vreo 50 de F35, sa vezi rating AAA++++++++++++……++++++++!

 4. Si ce-ati fi vrut?
  Sa ne retrogradeze la ‘junk’ si sa ne puna sa reducem cheltuielile cu inarmarea?

 5. Cine-a mai văzut popă la finațe, la bani, cînd se știe că banu-i ochiul dracului. Popii ar trebui să vorbească de dimineașă până seara și de seara pînă dimineața împotriva cămătăriei și a birurilor.
  Unii vor zice că ce-i zeciuiala. Aceasta nu e obligatorie și Biserica nu are armate de funcționari, de la polițiști la contabili, ce-ți iau birurile cu forța.

 6. @Sandu huh Guru
  Toate agentiile astea de rating sunt FED+CIA. Deci nu sunt obiective prin natura intereselor. Da, mai usor cu inarmarea. Cine te ataca tati? Ah, bati batul prin gard la urs, s-ar putea s-o furi. Si nu te salveaza toata inarmarea lu’ peste congelator. De ce crezi ca americanii se sfiesc precum fetele mari sa intre cu bocancii proprii in Ucraina? Fiindca Rambo a plecat de mult si nici Terminator nu se simte prea bine!

 7. Oligarhii iti dau rating-ul care il vor ei dupa care iti spun: domneeee esti riscant asa ca ia plateste matale multa dobanda la mine! Si dupa aia te santajaza precum camatarii aia interlopi. Mai o „reforma” mai un guvern de marionete aprobat de ei sau te asteapta sanctiunile, si alte amenintari „elegante”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.