Motivul vrajbei din Coaliție: „Va fi problema lor să explice”

Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a declarat că principala problemă a blocajului negocierilor din coaliţie în privinţa comasării alegerilor o reprezintă dorinţa PSD de a impune un candidat comun al celor două partide la prezidenţiale, în persoana lui Marcel Ciolacu.

„Eu am crezut că se va ajunge la începutul săptămânii la o înţelegere pentru că declaraţiile venite din zona PSD, majoritatea, şi a decidenţilor importanţi, au mers pe varianta comasării alegerilor. Discuţia s-a blocat din cauza unor strategii colaterale comasării – pe comasare nu există mari probleme – legate de anumite candidaturi comune, de candidat comun la Preşedinţie, de candidat comun la Primăria Bucureştiului, de cine să fie prim-ministru, mă rog lucruri de genul ăsta. Iar principala problemă a fost dorinţa PSD-ului, motivată de faptul că este cel mai mare partid în momentul de faţă, ca persoana susţinută de ei la funcţia de preşedinte, în speţă Marcel Ciolacu, să fie candidatul comun al celor două partide. A fost o abordare pe care noi am respins-o din faşă, în sensul că întotdeauna am declarat cât se poate de tranşant că Partidul Naţional Liberal va avea candidat la Preşedinţie. În România este aproape o cutumă că dreapta dă candidat la Preşedinţie, iar PNL, în calitate de cel mai mare partid de dreapta, va da credem noi viitorul preşedinte al României. Şi atunci vă daţi seama că lucrurile s-au blocat acolo. Nu ştiu dacă mâine PSD îşi va menţine punctul de vedere şi condiţionarea oricărei înţelegeri de desemnarea ca şi candidat comun, în speţă candidatul lor la Preşedinţie, dar dacă va fi aşa înţelegerea va eşua şi mâine”, a declarat Fenechiu.

Senatorul PNL spune că PNL nu îşi va schimba poziţia nici la negocierile care vor avea loc vineri pe tema comasării alegerilor.

„Mâine se va intra pe făgaşul normal, se va discuta strict despre comasare pentru că noi pe comasare am adus nişte argumente pe care ei le-au acceptat şi care ţin de o reprezentativitate mai bună, de o prezenţă mai mare la vot, de a scoate românii de mai puţine ori la vot, şi a nu genera uzură, blazare în raport de rezultate, atunci ne vom înţelege. Dacă PSD-ul va insista pe candidat unic, vom face alegeri aşa cum sunt ele stabilite, dar va fi problema lor să explice de ce se întâmplă în maniera asta, şi cu siguranţă ei vor trebui să dea explicaţiile de rigoare, pentru că, aşa cum spuneau în urmă cu o săptămână, două, trei, agreau varianta comasării”, a completat acesta.

De asemenea, Daniel Fenechiu a explicat motivele pentru care PNL îşi doreşte o comasare a alegerilor din acest an.

„De ce facem comasarea? Facem comasarea dintr-un interes politic, sau pentru că este mai bine pentru România? Ne dorim ca întreg an să fie electoral? Noi am mers pe varianta că dacă avem alegeri pe 9 iunie şi alegem administraţia locală şi europarlamentarii, care au o mare legătură cu fondurile europene, primarii şi aleşii locali sunt cei care stabilesc, după discuţiile şi consultarea cetăţenilor, care sunt priorităţile administraţiei locale, europarlamentarii sunt cei care se ocupă de finanţare, de linii, este foarte firesc. Deci avem aceste alegeri pe 9 iunie, atunci vom avea o pauză până în decembrie. Sunt practic iulie, august, septembrie, chiar dacă este vară, administraţia va funcţiona, va funcţiona şi Guvernul, şi nu vom fi într-o campanie veşnică”, a afirmat liderul PNL.

Întrebat dacă se poate vorbi despre o criză în coaliţie care să ducă la ieşirea de la guvernare, Fenechiu a spus: „Noi nu am perceput-o. Oamenii întreabă dacă reacţia PNL-ului ar trebui să fie o ieşire de la guvernare. Îmi este greu să dau un răspuns. Destul de sigur există o masă de nemulţumiţi, şi în PNL şi în PSD, faţă de această guvernare. Ea poate să crească, urmare a unei decizii nefavorabile mâine pe comasare, dar nu am de unde să anticipez. Din declaraţia preşedintelui Ciucă, şi este şi opinia mea personală, dacă am înţeles să facem această mezalianţă cu PSD pentru a asigura stabilitate, va trebui să ne continuăm mandatul. Dar Partidul Naţional Liberal este un partid democratic, dacă va exista o masă critică care va impune o altă decizie, evident că o să o respectăm. Noi avem argumente în sensul nostru, dar într-un partid decide majoritatea”.

El a afirmat că, din punctul său de vedere, nu crede că este iminentă ruperea coaliţiei.

„Noi am făcut o propunere cu argumente, nouă nu ne este frică nici de alegerile europarlamentare, nici de locale. Speculaţiile de genul că PNL va lua un scor mic la europarlamentare pornesc de la o abordare ‘mafaldiană’. Nu cred că ştie cineva cum vor vota românii pe data de 9 iunie. Ce înseamnă un scor mic, 19, 17, 23? Asta nu ştie nimeni. Că e posibil ca alegerile comansate să aducă mai mulţi români la vot este o posibilitate”, a adăugat liberalul.

Daniel Fenechiu a participat joi, la Colegiul Naţional Tudor Vianu, la evenimentul eFAST Gaming şi Sport, organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, în parteneriat cu Institutul Sportiv Român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

 1. Si uite cum participarea la vot are cu totul alta responedenta in alegeri .Dispar si discursul suvernanist si minciunile despre UE s.a.m.d. Comasarea este vitala .Cei care doresc comasarea impotriva celor care nu doresc . Desigur comasarea este binevenita .Doar nu o sa mergem de nebuni de 5 ori la vot .

 2. Intre o persoana careia-i merge mintea pentru ca asa l-a lasat natura sau Dumnezeu daca vreti dar ai carui parinti nu au avut posibilitati sa-l tina la studii si o persoana pentru care natura/Dumnezeu nu a pus deloc efort dar a avut parinti cu stare si l-au dat la studii….eu il aleg pe primul ! Echipa celui de-al doilea are ca unica ideologie bogatii sa fie mai bogati iar saracii da-i in p…masii ! Datorita acestei ideologii in Romania este cel mai mare decalaj din U.E., o prapastie, intre cei bogati si cei saraci. Nasol, nu ar fi bine ca mamaliga sa explodeze din nou……

 3. Campionat national la frecția de mentă..
  Garantul constituției deja își caută de lucru pe undeva pe afara și nici în cot nu-i..

 4. „nu e treaba magarului de unde beau oile apa!”
  Dacă dulapul emană o raâgâială despre „o economie la buget” care s-ar produce prin comasarea alegerilor anterior ar fi fost bine sa ne indice și sumele cheltuite cu mofturile de călătorie ale sale și a canapelei -consoarta din dotare.
  Mai completăm la debite și chiriile încasate ilegal și alte etc-uri despre care stiu și copiii.
  Se vrea o abureală la grămadă pt. ca pdl-ul sa fure încă o dată și bine pe spatele celorlalte partide și pe sprijinul verificat al sts (degeaba vor număra ceilalți pt. ca in final vor număra tot blaga+ videanu & co.)
  Pe români îi încântă ideea stampilatului săptămânal fiind chiar o delectare gândul că fiecare apăsare fermă pe buletinul de vot e o palma cu pumnul data clasei politice ad-interim!
  JOS CU CEI DE SUS.

 5. Dacă n-ar fi fost Dan Diaconescu care să-l propulseze pe şmecherul ăsta,n-ar fi auzit nimeni de el vreodată.

 6. Nicu Olahus@
  M-am luptat singură. Tata nu a vrut să audă că merg la facultate și atunci când am intrat, nu a avut cuvinte de laudă la adresa mea. Mi-a spus:eu nu te țin în facultate trebuie să muncești. Știam că nu glumește pentru că era o brută și a trebuit să-mi împart timplul între serviciu și școală.

 7. am avut bănuții mei, ăia puțini, dar au fost munciți de mine cinstit!

 8. Oamenii astia se cearta, se invrajbesc, nu pot dormi noaptea, au cosmaruri, se lupta ..pentru binele nostru, al poporului!
  Merita pusi langa icoane!

 9. Danuta croitoreasa, a spus la reteveuil unu de ce vrea labaralii comasarea si amenita cu iesirea din guvern Ca doar asa mai prind si ei europarlamentarele si 7 mii euroi pe luna de la briusel, altfel merge sosoaca si ciuma rosie sa ii ia PS In aceasta sitiatie vreau si eu sa intreb, aici in epicentrul platformei cetatenesti! E bine sau nu e bine asta, sa piarda mandate penedeleii? desi s-au comparat tablete noi de setese, de numarare a voturilor?

 10. Gargara mafiei psdnl sau cum plănuiesc ei sa ne fure alegerile

 11. dupa ce l-a lins pe DD, s-a trezit liberal si in curand revine acolo unde are vocatie, in PSD?..

 12. sa va spulbere electoratul, caci nu puteti fura voi cat vom vota noi!
  Ati imprumutat 18 miliarde in nici doua luni, bai incapabilior!

 13. ba lasa-ma!
  degeaba pesede pune pe nea psd : Ciolac !
  constitutia e facuta sa va certati mereu intre voi si avocatul poporului sa nu ne apere,ci sa taie frunze la caini!
  noi ne-am saturat de politicieni si asteptam cutremure naturale sa va darame salile de plen peste voi!

 14. Relule tata, nu v-ati pus niciodata intrebarea ca intr-o negociere trebuie sa si dai? Eu cred ca daca PSD va cere asa ceva, ceva fara noima pt ca voi nu aveti putere sa mobilizati electoratul pt voi daramite pt altii, o face ca sa va poata refuza comasarea. Voi chiar sunteti toti tampiti ca Rares Bogdan?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.