Motreanu, coordonatorul echipei de tranziţie pentru rotativa guvernamentală

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat luni că prim-vicepreşedintele liberalilor Dan Motreanu va conduce şi va coordona echipa de tranziţie pentru rotativa guvernamentală.

„Am luat decizia ca până la finalul lunii februarie, când vom avea următorul Birou Politic Naţional, sub autoritatea prim-vicepreşedintelui Dan Motreanu, să se constituie un grup la nivelul PNL care să elaboreze o strategie şi un plan de implementare a strategiei, plan care va fi prezentat, dezbătut şi aprobat în viitorul Birou Politic Naţional. Sunt de menţionat aspectele legate de grija pe care trebuie să o avem în continuare pentru a putea asigura o cuprindere a tuturor necesităţilor românilor, fie că vorbim de educaţie, siguranţă şi toată această strategie va veni cu posibile adaptări atât din punct de vedere doctrinar, cât şi din punct de vedere ideologic”, a spus Ciucă.

Premierul a afirmat că programul de guvernare nu va reprezenta altceva decât o continuare a celui existent, cu „ajustările şi adaptările generate de situaţia concretă”.

El a arătat că acest grup din PNL va analiza şi activitatea miniştrilor liberali.

„A fost un subiect pe care l-am discutat la nivelul conducerii partidului şi astăzi în Biroul Politic Naţional am discutat că este nevoie de o evaluare a activităţii şi rezultatelor fiecărui ministru în parte, motiv pentru care grupul acesta de lucru care se va constitui pentru asigurarea tranziţiei şi revederii programului de guvernare va face şi analiza activităţii desfăşurate de către miniştrii PNL”, a mai spus Ciucă.

Întrebat dacă poate să însemne şi o posibilă reîmprospătare a echipei de miniştri, el a răspuns că „poate să însemne orice”.

În luna mai, conform înţelegerii din coaliţie, funcţia de prim-ministru ar urma să fie preluată de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că există un protocol agreat în coaliţie şi că nu s-a discutat despre „componenta” de a renegocia ministere.

„Subiectul acesta a fost discutat şi astăzi şi la întâlnirea informală de aseară cu liderii de filiale din ţară şi, aşa cum am menţionat, susţin şi în acest moment: PNL a dat dovadă de seriozitate în tot ceea ce s-a angajat şi în asumarea responsabilităţilor la nivelul Guvernului, cât şi în interiorul coaliţiei. În acest moment, există un protocol agreat cu toţi membrii coaliţiei, în continuare vom asigura că prevederile protocolului sunt respectate, că are loc rocada aşa cum am menţionat, iar componenta aceasta de a renegocia ministere şi de a analiza orice alte posibilităţi de schimbare în interiorul coaliţiei nu am discutat-o, nu am agreat-o şi ne menţinem elementele pe care le-am aprobat când am format coaliţia. Este un contract pe care l-am semnat cu toţii, atunci să ne ţinem de contract”, a spus Ciucă, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

El a susţinut că discutarea acestui subiect cu patru luni înainte de producerea rocadei este nefolositor.

„Deocamdată, în acest moment în care discutăm, sunt probleme foarte importante legate de guvernare, de îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare, de reforme, de asigurarea îndeplinirii acestor reforme pentru a face în aşa fel încât să putem să absorbim cât mai mulţi bani din fondurile europene. Suntem în ultimul an pe cadrul de coeziune 2014-2020, nu ne putem permite să pierdem aceşti bani. Să intrăm în aceste discuţii şi în aceste dezbateri care consumă timp cu patru luni înainte ca rocada efectiv să se producă, din punctul meu de vedere este nefolositor”, a afirmat premierul.

Ciucă a fost întrebat şi dacă există posibilitatea ca miniştrii Energiei, Virgil Popescu, şi de Interne, Lucian Bode, să fie schimbaţi din funcţie, în contextul criticilor venite din partea social-democraţilor.

„Probabil că acelaşi lucru se întâmplă şi din partea altor persoane, este o chestiune pe care o negociem la nivelul conducerii coaliţiei şi ele nu fac decât deliciul acestor trimiteri într-o parte şi alta fără să aibă consistenţă în ceea ce se întâmplă”, a spus premierul.

Chestionat şi dacă are încredere în PSD, Ciucă a răspuns: „Încrederea se clădeşte în timp, încrederea se clădeşte prin respect reciproc. Atât timp cât am respectat tot ce ne-am asumat, cred că este momentul în care să recunoaştem că există şi o doză de încredere între noi, indiferent de context şi de discuţiile care au loc de o parte şi de alta”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

 1. Alianța răului, PNL +PSD !
  CORUPTII,TRĂDĂTORII SI PROSTII vor sa ne conducă pe termen lung. Si au mari sanse pt ca populimea nu iese in STRADĂ, se uita la televizor, divertisment, vedete de hartie,horoscop, moaște si zice dezarmant, pagubos si laș ;ferească Dumnezeu de mai rău. Așa e miorita laie , bucalaie, grasă si deșteaptă ca o oaie răul te așteaptă. Vai de noi !

 2. Deja PNL se pozitioneaza corect .Rotativa nu poate contine modificari de substanta .Rotativa este parte a deciziei unei Coaliti de Partide ce nu pot schimnba termenii acceptati ,de catre Presedintele natiunii , cu ceva vreme in urma .Premierul Ciuca procedeza corect afirmind nevoia de stabilitate a Coalitiei si a tarii in acest moment greu incercat .Nu exista decit solutia initiala ce implica Rotativa sau continuarea actualei formule la guvernare .Romania nu are alta alternativa nici in extern nici in intern .Cehia a descoperit asta printre primele natiuni .O Coalitie solida aflata la guvernare pina in 2028 si un General al Armatei Romane sef de stat in paralel cu inarmarea intregului flanc estic .Polonia deja baga in inarmare 4 procente din PIB. Strada a inteles si ea . Opozitia este din ce in ce mai inactiva si lipsita de imaginatie neintelegind momentul istoric .Opozitia se afla in imposibilitate de a se uni spre a reprezenta impreuna o forta politica alternativa . Pina in 2028 jocul politic din Romania pare sa intre in stand by .

 3. Pluton ascultă comanda la mine!…
  Cine știe să scrie și să citească doi pași în față!…
  Hoții un pas în față!…
  Restul la blocul alimentar !…
  Vă arăt eu evaluare,…

 4. si-a dat arama pe fata cand s-a varat in pat cu PSD. Aia de ii mint cu 22%, le iau banii degeaba, in reealitate sa dea colac zilei, daca mai apuca 12-13%!
  Alegatorii penelisti, nu pot fi adormiti cu un mic si o bere! In cativa ani, o sa va inhita PSD.

 5. Ciuca si Ciolacu daca se dau cap in cap, se schimba vremea

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.